Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2320 / 3985
(#) djadji hozzászólása Jún 2, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni. Szükségem lenne vezetékek közötti, oldható kötésre, de a lehetö legkisebb kellene. A vezeték 0,03mm2-es, ami kivülről a szigeteléssel együtt 0,4 mm átméröjű. Ehhez kellene valami oldható kötés. A nyákoknál használt jumper szerű tüske és annak párja már nagy. Tud valaki valami kisebb megoldást?
Köszönöm
(#) qvasz2 válasza djadji hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Létezik 1,27 mm-es tüskesor is, az pont a fele méretű, mint a normál:
TÜSKESOR 5 P SMD SPHSS127-B05- (T-T) 1.27mm PIN 0.5x0.5 TÖRDELHETÖ [43-10-41]
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza pisti1818 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Szia!
Bekötés. A próba idejére ne közvetlenül kösd testre a gerjesztőtekercset, hanem egy izzólámpán (ellenálláson) keresztül és akkor majd nem melegszik annyira.
(#) zolika60 válasza pisti1818 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

A szabályozó alján, vagy a házán nincsenek feliratok?
(#) Pisti27 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Szia!Lenne egy olyan kérdésem hogy van egy csengőreduktor és azt kellene valahogy megoldanom hogy 3db csengő üzemeljen róla.Ezt hogyan tudnám kivitelezni?
Köszönöm előre is!
(#) Ferrari1 hozzászólása Jún 2, 2014 /

Szisztok! Valaki meg tudná nekem nézni a lenti kapcsólást, hogy ebben a formában müködne e. 35-39 celsius fok közözött használnám. 2 db 60w izzót sorba kötve kapcsolgatnék vele.
(#) granpa válasza Pisti27 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Párhuzamosan rákötöd őket (úgysem egyszerre nyomják meg). Magyarul: minden csengőhöz odavezeted a 8V-ot (vagy akármennyit).
(#) morgo válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Szia!
Működnie kell, de néhány javaslat: A két párhuzamos 33k helyett elég egy 15-20k, a két párhuzamos 1k helyett elég lesz egy is, a P1 legyen 4k7, az 1n4148 pedig nem kell bele. Ez csak az eredeti relés változathoz kell.
(#) Ferrari1 válasza morgo hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Ok, köszi.
(#) chipi hozzászólása Jún 2, 2014 /

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy egy Peltier 40W -s modul elég e egy 40cm magas, 50cm széles és 40cm mélységű doboz, mely kívülről 8cm -s hungarocellel szigetelve van.... Hűtésére?
(#) BEMcorp válasza chipi hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Ez így nem megválaszolható, avagy mégis: igen....
De, hogy értelmesen is hozzászóljak:
- mennyire akarod lehűteni a belsejét?
- mekkora lesz a külső környezet hőmérséklete?
- lesz-e bent hőforrás?
- tudod-e hűteni rendesen a meleg oldalt?
(#) chipi válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Belső hőforrás 2db router, meg a hozzá tartozó táp.
A meleg oldalhoz van egy elég nagy alu hűtőbordám.
Külső hőmérséklet kb 30C fok.
Hűteni, meg szoba hőmérsékletű legyen kb. 20-25 C. fok.

Ühüm, értem én. Azok a routerek mekkora teljesítményt vesznek fel? (kb annyit el is fűtenek).
A peltier elem hatásfoka elég 'tré', szóval kell majd neki kakaó. Másrészt kívül-belül légmozgató venti fog kelleni. (Hűtőtáskákban is van, ott 1 motorral átmenő tengellyel oldják meg)
(#) zsoltee0001 válasza chipi hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

**sszus, milyen router az amit így kell hűteni?
(#) chipi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Ruszki router
Az egyik egy tp-link Ap a másik egy Linksys és a harmadik a T csoport eszköze, melyről a hűtő borda leeset már, mert zörög a belsejében
Ez lenne a doboz pontos tartalma. És sok kimenő vezeték.

Mivel padláson van, így a külső környezeti hőmérséklet is sokat emel a belső hőmérsékleten.
A nyári forróságban 40-45 foknál nem mértem többet még. Már mint a környezeti hőmérsékleten.

Szerintem az az egy szem 40W-os peltier elem sovány lesz ehhez , legalábbis nyáron, melegben.
Ha csak azt veszem, hogy a hűtőtatyókban -ahol nincs állandó hőforrás-, ott is csak max 10-15°C különbséget tud csinálni, akkor ez nagyon kevés lenne.
Kütyünként 15-20W-tal számolhatsz (a dugasztápjukról leolvashatod). Legrosszabb esetben 60W. Sok lesz az ennek az egy elemnek.
Lehet jobban járnál, ha inkább kilyukasztanád ellentétes oldalakon a dobozod, és fúvatnád a levegőt jó erősen. Úgy, hogy mindhárom kütyün átmenjen a 'huzat'.
(#) kendre256 válasza chipi hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Volt eddig a melegtől baja a routereknek? Csak azért kérdezem, mert a routerek elég nagy hőmérsékletet kibírnak. Rengeteg routerünk van padlásokon évek óta, semmi bajuk nincs. Azok nem tp-link típusúak, hanem másik kínai. Van még pár Linksys is, de már egy ideje az olcsóbb és jobban programozható kínaiakat használjuk helyettük.
(#) ozzman hozzászólása Jún 2, 2014 /

Sziasztok!

Tanácsra volna szükségem. Van egy kamerához való pan/tilt mozgató fejem, de szervómotorokkal szerelték fel. Nekem a szervómotor iránybaálló tulajdonságára igazából nem volna szükségem, csak az áttétel által adott lassú mozgásra. Mivel szervó vezérlőm nincs, arra gondoltam hogy kiiktatom az áramkört és a potmétert a szervómotorból, és direktre kötöm a dc motort fordulatszám szabályozóra. Szerintetek mennyire életképes az elképzelés?
(#) proli007 válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Hello! Jó az úgy ahogy kigondoltad.
- A két párhuzamos ellenállás azért is célszerű, mert a kívánt hőfok tartomány meglehetősen kicsi, így a tápfesz és az ellenállások tolarenciája függvényében az ellenállások értékei úgy is "pontosításra szorulnak.
- Az 50ohm helyett 4,7k potiti nem választhatsz. (Szerintem azt Morgo elnézte..) A dióda valóban nem kell, de a Led-ekkel soros 1kohm-ot 470ohm-ra kell cserélni, mert a MOC-nak 15mA áramra van szüksége minimum.
- Az elgondolásodnak egy kritikus alkatrésze van az 50ohm-os poti. Ha ez rendelkezésre áll, nincs gond, de ha nem, akkor más kapcsolási megoldást célszerű választani, a 350..390mV előállítására. Különben extrém nagy visszacsatoló ellenállásra lenne szükség.
- A MOC3020 helyett MOC3041-et használj, mert az nullátmeneti kapcsoló. Jobban kíméli a hálózatot és az izzókat.
(#) Ferrari1 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Rendben köszönöm. Akkor megépitem, pont van egy 50 r több fordulatú potencióméterem.
(#) holex hozzászólása Jún 2, 2014 /

Egy tekercsnél mit jelent az, hogy 100 kHz-ig használható? Mi történik, ha én 150 kHz-en használom?

Erről van szó: Link
(#) pucuka válasza holex hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

A ferritnek, ami ennek a vasmagnak az anyaga frekvencia függő vesztesége van. Ezeket a magokat kb. 40 kHz -körül használhatod.
150 kHz -hez 1 MHz körüli határfrekvenciájú magot illik használni. Különben melegedni fog.
(#) holex válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

És ennek van valami jelentősége akkor, ha ez a tekercs egy LM2596 kimenetén van? Mert ott ugye nagyjából egyenfeszültség van, persze nem tökéletes, mert 150 kHz-en kapcsolgat ki-be az IC, de azért viszonylag egyenletes. Ennek ellenére itt is figyelembe kell venni ezt a határt?
(#) kadarist válasza holex hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Az a tekercs a működési elv miatt fontos és nem csak úgy ott van, tehát így kell hozzáállni.

Van. Ha 150 kHz -el kapcsolgatsz, az nem egyen feszültség, pláne nem áram.
Gondold meg, a 150 kHz az egy kb 6 us periódus idejű nagyjából négyszög jel. Ebbe bele kell férni egy felfutásnak, egy lefutásnak, valamennyi ideig a pozitív tartományban, valamennyi ideig nulla feszültség tartományban kell lennie. Tehát ha egy négyszög jelre gondolunk, akkor úgy néz ki, hogy 1 us felfutás, 2 us pozitív, 1 us lefutás, 2 us nulla feszültség. Ha egy ilven jelet át kell vinni a trafónak, akkor az 1 us felfutást is át kell vinni, az pedig 1 MHz!
Nagyjából így néz ki az "egyenfeszültséged".
(#) holex válasza kadarist hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Köszi!

Hát ez nagyon jó, akkor sehol nem lehet kapni olyan tekercset, hogy össze tudjak rakni egy ilyen áramkört, mind amit találtam max. 100 kHz-ig jó
(#) holex válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Köszönöm!

Van olyan ferrit anyag, ami akár több száz MHz ig is jó.
Az alacsony határfrekvenciájú ferritekkel pont a magas veszteségük miatt jó nagyfrekvenciás szűrőket lehet építeni.
De neked sajnos alacsony veszteségű magokat kellene használni. Vagy más típusú ferrit anyagot választasz, (NiZn), vagy alacsonyabbra veszed a kapcsolási frekvenciát.
(#) kadarist válasza holex hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Rengeteg neked való mag és kész tekercs van. Példa.
(#) holex válasza kadarist hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Ez is 10 kHz-es.
Következő: »»   2320 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem