Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Savas akkumulátor

Témaindító: Gyupi, idő: Márc 13, 2006
Lapozás: OK   22 / 66
(#) razor1995 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Most sem gyári van benne, hanem banner startbull, de halálán van. Indítani indít csak nem bírja tartósan a nyugalmi áramot (<100mA) nyárra még megszulfátoldózom, de télre kell másik. Így akkor jó lesz a jászakku is
Azt tudom (legalábbis sejtettem), hogy a gyári akkuk jobbak. 2000-es Focusban nekünk még a gyári Motorcraft akku van és hibátlanul teszi a dolgát télen-nyáron.
Köszönöm a segítségeteket!
(#) jog27 hozzászólása Máj 8, 2014 /

Sziasztok!

Szembesültem azzal a dologgal, hogy indítottam volna a robogómat hazafelé indulva melóból és semmi nem működött, ami az akku egyenáramú körére kapcsolódik. (Önindító, kürt, indexek). A kürt elég gyengén, alig hallhatóan szólt csak, az indexrelé inkább csak pellerezett, amikor néha elindult.
Hazaérve rámértem az akkura. 12,65V. Amint rátettem egy kis 3W-os izzót, azonnal leesett 9,6V környékére a feszültség és szép lassan felmászott olyan 11,6V-ra. Ha levettem az égőt visszaállt 12,65V környékére. Ez egy zárt 4Ah-s akku. Beraktam a helyére egy másik hagyományos savas akkut, amiben 12,1V feszültség volt még és már vagy két éves az is, és ezzel tökéletesen megy minden. Töltés az van, rámértem. Ha emelem a gázt nő a feszültség is szépen.
Világosítson fel valaki, ha kérhetném, de ez ugye azt jelenti, hogy az akkunak vége van. Viszont ha igen, akkor nem értem, hogy miért áll vissza az egészséges feszültségszintre terhelés nélkül?
Köszönöm a válaszokat!
Üdv.
(#) jog27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Szia!
Köszönöm a gyors választ! Valahogy így sejtettem én is, csak a jelenséget magát nem értetem, de most már világos. Köszi szépen!
(#) razor1995 hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok!
Van egy Motorcraft akkum 43Ah. A gond vele az, hogy tölteni lehet, de a töltőfesz. nagyon nehezen megy 12V felé, nagyjából 11.5V körül álldogál. Ha leveszem a töltőt rögtön elkezd csökkenni és kb 10V-ig (mikor hogy... néha 9.8-nál áll meg néha 10.4V körül). Cellazárlatra gyanakszok, de terhelhető nem is kicsit, 18A terhelést órákig bír (4 óra minimum, tovább nem mértem). Szulfátoldó (40V) sem viszi nagyon 12V felé, max 12.8V -ig sikerült felmennie töltés közben, de levettem és le is esett a fesz. Töltés közben kiakad a 12A-es műszer ezért nem tudom mekkora áramot vehet fel, ezért 3x55W korlátozással töltöm, így 6A vesz fel csak (nem tudom miért). Hogy így viselkedjen egy akku ezt még nem tapasztaltam, lehet csak nekem furcsa.
Lehet ezzel kezdeni valamit? Villanypásztorhoz kellene csak.
(#) Apec válasza razor1995 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Cellazárlat
(#) razor1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Azt kifelejtettem a hsz-ből, hogy nem pezseg sem mikor töltöm, sem ha merítem. Tuti menthetetlen?
(#) razor1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Hát akkor kuka (jobban mondva újrahasznosító), mert nem tudom normálisan tölteni se.
Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 26, 2014 /

Sziasztok!
10Ah-s elektromos bicikli akkukat töltögetnék éppen. Automata töltővel töltöm, csak a kíván töltőáramot és cellaszámot kéri, majd végzi a töltést. Ezzel nem is lenne gond. Viszont a töltést elkezdtem 2A-el, a feszültség szépen emelkedett. Amikor elérte a 14,7V-ot, akkor elkezdett lassan csökkenni a töltőáram. Le is ment 1,1A-ra, majd szépen lassan ismét kúszott felfelé és egy fél óra alatt már 1,7A-on volt, az akku meg kissé elkezdett melegedni.
Ha már egyszer elérte a töltőfesz a maxot és az áram elkezd csökkenni, akkor utána miért nő meg ismét az áram, ha a fesz ugyanúgy konstans érték? 3 akkuból eddig kettő viselkedett így, most kezdtem el tölteni a harmadika, de szerintem ez is ilyen lesz. Eddig akármennyit akkut töltöttem, folyamatosan csökkent az áram, amíg le nem kapcsolt a töltő és nem így viselkedett.
Emiatt a hülyeség miatt nem kapcsol le a gyári töltő sem soha.
Mitől lehet ez? Az akkuk már nem újak, de tűrhető állapotúak még.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Holnap akarom a szulfátlanítást megcsinálni, csak előbb megnézem mennyit tudnak most. Akkor épp ideje egy regenerálásnak.
(#) kérdező hozzászólása Máj 26, 2014 /

Sziasztok!
Van két 12V-os, 7Ah-s akkumulátorom. Sav-ólom, de teljesen zárt, szünetmentesben voltak. Most kisütöttem őket szinte teljesen, és feltettem tölteni. Párhuzamosan vannak a töltőre kötve, így egyformán töltődnek. A töltő egy 1970-es években készült tirisztoros töltő. A töltőáramot szépen be lehet állítani, pontos műszer jelzi a feszültséget. A kérdés az, hogy hány órát töltsem? Ha kereken 14V-ra állítom be a feszültséget, és azt eléri, akkor ha rajtamarad, lesz vele gond? Mármint az akkuk tönkremehetnek? A töltő nem automata, a szabályozáson kívül nincs benne semmi automatika.
(#) szili83 hozzászólása Jún 1, 2014 /

A motoromban az akksi nem indítja a motort. Mentem bele ~90km-t, előtte semmi, majd leállítottam, s nem indul. Ráraktam az akksi töltőre, és maximális áramot vett fel (6At vett fel a 8Ah-s akksi). Kb 10 perc töltés után nagy nehezen, de beindult, akkor a feszültség lesett 8V-ra. Úgy a töltés csak 13.5V-ra ment fel. Az akksi meglehetősen meleg volt.

Majd megvártam amíg kihűl, akksitöltőt rátettem, és akkor már csak 3A-ről indult, és visszaesett szépen lassan 2A-ra...

Az akksi gondozásmentes. döntve van a motorban, kb 70 fokban áll.

Cellazárlat?
(#) mugab válasza szili83 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Zárlat, kiszáradás, csak az a tuti hogy töltve 1-2 órát pihentetve 12.6 körül kell lennie a fesznek. Ha nincs annyi, akkor 99% kuka.
(#) fongab válasza szili83 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Szia
Ha most kezdted használni a motort, és, a akkumulátor. ha nem töltötted fel a télen, az kuka. Mert, havonta 15......20% veszit a töltöségéből, ezért 5....6 hónap alatt teljesen lemerül.
Egy 12V os akkumulátor feszültsége, 10V alá, nem eshet, ha igen, akkor ideje cserélni.
üdv.
(#) szili83 válasza fongab hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

A motort 3 hónapja vettem, azóta 1-2 hét kihagyással használtam.
A kereskedő újat tett bele.
Ma lebeszéltem vele, hogy Ő lerendezi gariban, én visszaküldöm neki.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Megvolt a szulfátmentesítés az akkuknál, de eredményt nem adott. Eddig egy feltöltéssel elment 25km-t, most éppen 10-et kibír. Mindegy, kap egy pakk új akkut ,ezeket meg elteszem, valamire majd jó lesz.
(#) fongab válasza szili83 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia
Teljesen mindegy, az akkumulátornak, hogy hol áll, tőltés nélkül.
"Ma lebeszéltem vele, hogy Ő lerendezi gariban, én visszaküldöm neki. " Akkor ez megoldódik. Ne feled, csak tőltőten szabad akkumulátort tárolni, és legalább 3 havonta tőlteni illik.
üdv.
(#) Inhouse válasza fongab hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

A szigorúbb akkugyártók nem cserélik a leszulfátosodott akkukat, lévén az nem gyári hiba, hanem üzemeltetési hanyagság, felhasználói hiba. De, hátha...
(#) fongab válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia
"felhasználói hiba. De, hátha... " Igen ez igaz, de nem én ajánlotam fel a cserét.
Csak felhívtam a figyelmet, hogy tőlteni kell, akkor nem szulfásodik, többek közt.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) Inhouse válasza fongab hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Természetesen nem neked, de erre rímelt amit írtam.
(#) szili83 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Nem volt lemerülve, feltöltöten volt benne. Cellazárlatos. Amúgy 3 hónapos, annyi idő alatt nem mehetne tönkre....
(#) Inhouse válasza szili83 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Az, hogy mennyi idő alatt megy tönkre függ egy esetleges gyári hibától és a körülményektől/üzemeltetéstől.
Ha valóban sűrűn volt használva és megfelelő volt a töltés:
- amit a fogyasztás kivett belőle az vissza is lett töltve, nem volt tartósan 12,5V alatt
- nem volt túl nagy a töltőfeszültség
Valamint nem lett mélykisütve, rövidre zárva, nincs rajta mechanikai sérülés, nem volt extrém meleg helyen, rögzítve volt rendesen (nem ugrált a helyén külön), akkor valószínűleg gyári hiba és cserélik.
(#) Alkotó válasza frekivalto hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Idézet:
„Annyi irodalom van ezzel kapcsolatosan, és annyi vélemény, hogy csak győzze az ember...”
Erről szó sincs! Szinte semmiféle hasznos elméleti információt nem lehet találni az akkumulátorok lelkéről, az ő töltésük ideális viszonyairól.
Ha neked vannak jó forrásaid a témához, akkor azokat légyszíves linkeld be ide, mert szeretnék beleolvasni.
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Köszönöm! Futólag beleolvastam mindegyikbe, de ez éppen az a rész, ami a töltés szempontjából minimális információt hordoz.
Egy olyan tanulmányt szeretnék olvasni, ami azt fejtegetné milyen aksit, milyen paraméterekkel, mennyi ideig érdemes tölteni, mert ez a rész burkolózik sűrű és homályos ködbe. Nem tudni biztosan jó-e az állandó áramú töltés, vagy sokkal inkább célszerű az áramváltozást rábízni az akkumulátor változó belső ellenállására. Éppen így nem tudni mekkora árammal jó operálni, és a feltöltöttség ténye is zavaros história.
Tehát továbbra is fenntartom, akkumulátor töltés ügyben szinte semmilyen hiteles útmutatás nem lelhető fel, csak hagyományok és szóbeszédek vannak.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Júniusi Rádiótechnikában van egy jó cikk...
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Nem is gondoltam, hogy még van nyomtatott RádióTechnika. Felénk már újságos sincs, mind bezártak, talán a Tescoban lehet ilyesmit venni.
Ha nem sért szerzői jogokat, légyszíves olvasd be az érintett oldalakat és vagy tedd ide fel, vagy küld el nekem (ha ide teszed akkor PDF-be, mert egyébként alig olvasható a tömörítés miatt)
(#) frekivalto válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Egyébként egyet értek Veled. Én is csak a hagyományok és tapasztalatok valamint az itt leírt vélemények alapján terveztem a töltés vezérlést. A tapasztalatok sok segítséget nyújtanak.
(#) frekivalto válasza frekivalto hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Találtam egy jó leírást.. Igaz, angol nyelvű.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) pucuka válasza frekivalto hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

A cikkből is láthatod, Aő -t kell mérni, annak lineáris az összefüggése a töltöttséggel. Persze azt is korrigálni kell a veszteségek miatt, (többet kell beletölteni, mint amennyit kiveszel) de legalább jó közelítéssel tudhatod, hogy hol tartasz.
(#) endrusz válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Szia! Ez is jó olvasmány. Holnap küldök a mailedre egy kis olvasnivalót ezzel kapcsolatban.
(#) Alkotó válasza endrusz hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Köszönöm, várom.
Számomra az lenne a lehető legideálisabb megoldás, ha valamilyen módon az autó töltési tulajdonságait próbálnánk meg utánozni. Az akár 8-10 évig is képes folyamatosan tölteni az akkumulátort, de a tényleges működéséről nem tudni szinte semmit. Legalábbis én nem találtam erről információkat. Csak annyit tudtam kideríteni, hogy a kocsi generátora eleve egy speciális karakterisztikával rendelkezik (fordulat/feszültség/terhelhetőség), amit alapvetően kihasznál a jármű saját töltője.
Ha erről lehetne hiteles olvasmányt találni, azt szívesen tanulmányoznám.
Következő: »»   22 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem