Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Engem is érdekelne egy 3x7szegmenses kijelzőkből álló hőmérő, lehetőleg PIC nélküli, és olyan ami negativba is tud menni, mivel szeretném télen is használni.Kb -20 -tól 40-50 °C -ig.Esetleg valaki tud ilyen kapcsolást? Ha csak PICkel lehet megoldani vagy AVR-el az sem baj, csak azokhoz még nem nagyon értek és egyenlőre felprogramozni sincs mivel ![]()
Szia
Igen, jó helyen jársz. Csak párlapot, vissza kell nézni. De gondolom, elfoglalt vagy. Hát tessék. Bővebben: Link üdv.
Lenne pár kérdésem ehhez a kapcsoláshoz.
Bővebben: Link 1.Tizedes pontossággal jelzi ki a hőmérsékletet? 2.A dióda helyére esetleg lehet-e más hőérzékelőt kötni?Lenne egy pc tápból, az használható lenne? 3.A 10µF/10V-os kondinál miért van !-jel?Ott kell figyelni valamire? 4.Esetleg 9V-os elemről működtethető?Jó lenne ha nem lenne hálózathoz kötve és lehetne kint is használni..... Előre is köszönöm a segitséget.
Szia
1-> Igen 2-> igen de akkor teljesen változik az egész. Egy 10Ft diódánál mi lehet olcsóbb? Pc tápról lehet használni. (itt lehet hogy fére értettem A hőmérő lenne aa pc tápból vagy lenne egy pc táp amit használhatsz ha az utóbbiakkor a válaszott van)Akár +/-5V ról. (itt néhol változtatni kell Pl.: kimarad a CD4049IC ésa 7805IC is. ) vagy a +12V ról is. Akkor minden marad. 3-> igen a test a + Álltalába a test az a - 4-> 9V ellemről ha le tudsz szedni 1A környéként akkor igen. A ICL7106 + LCD kijelző van kitalálva a 9V ellemnek. üdv. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Köszönöm a válaszokat. (pont)
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
És a hőmérő az amit a PC tápból használnék....valami NTC <strike>asszem</strike>azt hiszem, de nem biztos. (pont)
A magyar nyelvben a mondatok nagy betűvel kezdődnek! A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Elnézést kérek a helytelen irásmód miatt.Siettem és azért történt.
Az eredeti kapcsolást ne módosítsd, mert láthatóan nem ismered az alkatrészeket eléggé.
Dióda - nyitóirányú feszültségesése kb. 2,1mV-ot csökken 1°C hőmérséklet emelkedésre, lineáris a karakterisztikája, alkalmas pontos mérésre. Termisztor - nem lineáris a karakterisztikája, kapcsolni jó pld. adott hőfokon, vagy szabályzásra, nem pedig pontos hőmérsékletmérésre.
Értem.Köszönöm az útmutatást.Egyetemen ebben a félévben tanultunk analóg elektronikát, de nem mélyültünk bele ennyire.
Felmerült bennem a hőmérővel kapcsolatban még egy kérdés.A vezeték hossza, amivel a diódát a panelra kötöm, befolyásolja valamennyire a mérés pontosságát?
Pl: Kinti hőmérsékletet mérnék de a műszer a szobában van és a dióda és ha panel között van 5m kábel.Akkor a drót ellenállása hatással van a mérési eredményre vagy nem? A drót UTP kábelből 1 érpár lenne.
Olyan kevés áram folyik a diódán, hogy 5 m vezeték házi módszerekkel észlelhető mérési különbséget nem okoz.
Szia
A pn átmenetnek, mind hőmérséklet, mind fény hatására változik. Neked, most a hő hatása, érdekes. Ha a diódán, áramot folyatsz át, ( jelen esetbe kb.:1mA ) akkor kinyit, ezt 650.....690mV feszültségnél teszi. ( két egyforma pn átmenet nincs. Az egyik dióda 650, a másik 664, a harmadik 689 amegyedik 651mV nál nyit ki. ) Ez lesz a 0 fok. Sajnos, ha cseréled a diódát, ujra kell állítani. A kezdeti értékre 1fok C ra kb.:1,8mV feszültég adódik, vagy vonodik, a kezdeti értékből, attol függ, hogy +vagy- irányba, indul el. Továbbra is azt mondom hogy a 1N4148nál olcsobb jóbb érzékelőt nem tudok. Kicsi, igy nem kell több mm átmelegíteni. Ha nagyobb diódát választasz 1N40xx valamelyiket akkor márt +1mm át kell melegíteni lassab lesz ( jobban átlagol ) Ha mindenképpen szét akarod szedni a PC tápot a 230V bemenetnél van 4dióda abból 1darab szeríntem jó neked. üdv.
Köszönöm a magyarázatot, ismét okosabb lettem.1N4148-as diódám van elég, még régebben vettem egy kivezérlésjelzőhöz de nem használtam el egyet sem.Csak érdekelt, hogy használhatom-e azt is vagy nem, a tápok már úgyis szét vannak szedve
![]() ![]() ![]()
Szia
Amit még, be kellene szerezni, az a hőmérő vagy egy alkoholos 0....100fok C vagy LM35C ic de, ahhoz műszer kell. Kell egy pohár, félig jéggel, és vízzel felőnteni. Eza, nulla fokod. Egy másik edénybe, vízet forralni, megmérni, és a mért értékre állítani, a kijelzőt. A beállítás során, ezt többször meg kell, ismételni. Amikor átrakod az érzékelőt, 1/2....1percet illik várni, nem sok tárgy viseli el, a ekkora hőmérséklet váltózást. üdv.
Sziasztok! Valaki tudna nekem küldeni egy 3X7 szegmenses kijelzőjű olyan hőmérő kapcsolást küldeni, amit tudok vízbe használni, nem tartalmaz PIC-et és SMD-t?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
Hello! Gondolom nem a hőmérőt, hanem az érzékelőt szeretnéd vízbe lógatni vagy használni. De bármelyiket is, a méréshez köze nincs a vízmentes tokozáshoz viszont annál inkább. De ahhoz meg nincs kapcsolási rajz. Viszont van a témához külön hőmérős topik, ahol 7107-el megoldhatod. Nem PIC, nem SMD. (Bár olyan is van belőle..) üdv!
ENNYIRE LUSTA VAGY?!! Keresd meg! Hát megáll az eszem, komolyan. Az orrod előtt lett tárgyalva 7 szegmenses kijelzéssel rendelkező, SMD-t nem tartalmazó áramkör. Itt ezen a lapon van a link! Könyörgöm!
Szép jó estét mindenkinek!
Bővebben: Link Ehhez a kapcsoláshoz terveztem egy nyákrajzot és szeretném kikérni a véleményeteket.Annyit elől járóban elmondanék, hogy ez az elő ilyen bonyolult nyák rajzom és most először használtam nyák tervezéshez az Eagle programot.Bármiféle módositási javaslatot, tanácsot, észrevételt szivesen fogadok ![]() ![]()
Üdv!
Mi lehet a MAN6910 közös anódú kijelző HEstore megfelelője? 10-14-20 mm van, most akkor melyik?
Szia
"10-14-20 mm van, most akkor melyik? " ha rossz a szemed akkor javaslom a 20mm es kijelzőt. ( a kijelző (LEDek ) magasságát adja meg a szám. ) Így mindegyik jó, a te válsztásod ugyan ugy, a szin is választható piros/zöld . üdv.
Akkro ezek szerinz a MAN6910 az 10 mm-es. Nem a szemem miatt kérdeztem, hanem a panelba milyen van tervezve, gondolom nem midegyik jó bele.
Szia
"panelba milyen van tervezve," Sajnos ezt nem tudom. Nézd meg az adatlapját, ott van a lábkiösztás/ láb távolság és lehet a panelhoz, hasonlitani. üdv. Bocs, hogy elértettelek. A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
Bővebben: Link
Ebbe szeretnék tenni egy 3x7 szegmensest, mert nem kellenek a jelek csak a szám akkor egyszerűen nem teszem bele a kijelzőt a foglalatba és jóccakát? Kell valami lekötés, leforrasztás vagy valami csel, hogy ne menjen tönkre az IC a szabad lábak miatt?
Hello! Semmi baja nem lesz az IC-nek ha nincs rákötve a kijelző..
Hali. Kinti hőmérőt építenék, tehát -20fok, és +40 fok között mérjen. PIC, vagy AVR, mindegy. Lényeg hogy ne kelljen behangolni, tehát a szonda lehetne egy 18B20. Mérjen azért tizedeket is. Tudtok valami jó kapcsolást?
A DS18B20 0.0625 °C felbontású, tehát 0.1 °C felbontás nem probléma. Ez elfoglalja a kontroller egyik lábát, a többire pedig mehet(nek) a kijelző(k).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |