Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2323 / 3984
(#) Ferrari1 hozzászólása Jún 6, 2014 /

Üdv. Megépitettem a lenti kapcsolást, labortáppal kifogástalanul müködik, de ha pc tápra kötöm akkor össze vissza kapcsolgat, villog. Ezt a jelenséget mi okozhatja. Vagy a pc táp letiltana a sürü kapcsolgatástól?
(#) kadarist válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

Szia!
Mérj feszültséget a tápegységed kimenetén s akkor meglátod.
(#) proli007 válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

Hello! Igazából nem oly nagy csoda. Ha a Referencia feszültség 38°C-hoz 380mV és a hiszterézis 0,2°C, akkor a 380mV, 2mV-os megváltozása már átbillenti a komparátort.
A 2mV 0,5% változást jelent a 380mV mellett. A 12V-os táp 0,5% változása 60mV. Miért ne változhatna ennyit a PC táp kimenete? Avagy stabilizálni kellene a 380mV referenciát. pld. így..
A kisebb referencia forrásellenállás miatt, a visszacsatoló ellenállást is csökkenteni lehet, pld. 330kohm-ra.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2014

Temp-ref.png

(#) Ferrari1 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Anyit megtene nekem,hogy hozzá rajzolja a kapcsoláshoz, mert nem igazán tudom, hogy mit hova kősek.
Köszönöm a segítséget.
(#) szabi95 hozzászólása Jún 7, 2014 /

Üdv.
Mi a neve annak a programnak amivel csíkozott nyákra lehet áramkört tervezni?
(#) vicsys hozzászólása Jún 7, 2014 /

77kHz környékén kellene csillapítanom (szűrnöm) egy egyenfeszültségű kapcsitáp kimenő feszültségét (+12V). Vajon mit érdemes használnom? CLC körrel (PI tag) próbálkoztam, sajna hasztalan.
(#) proli007 válasza Ferrari1 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Miért nem?

PREC-HFSZ.png

(#) Marko Ramiusz válasza szabi95 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

LochMaster
(#) Ferrari1 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Hát ez tényleg nem lett volna nehéz ,csak én anyit gondolkoztam az értékeken ,hogy minél pontosab legyen ,hogy teljesen belezavarodtam.
Mégegyszer köszönöm szépen.
(#) szabi95 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Köszönöm
(#) neocska hozzászólása Jún 7, 2014 /

Szervusztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy volt egy toroid trafom 1x34V kimenettel, ezt letekertem, s ujból tekercseltem 2x18,4V ra (két különálló tekercs), s melegedik nagyon most a trafo, mitöl lehet ez?
Erröl hajtok 2darab tda2030 erösitöt.
(#) kadarist válasza neocska hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Szia!
A menetirányok fontosak a szimmetrikus szekundernél. Jól van kötve?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
(#) reloop válasza neocska hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Szia! Terheletlenül is melegszik? Az menetzárlat lesz.
(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Terhelés nélkül mennyit kell bekapcsolva hagyni? (terhelés alatt 30 perc alatt már éget)
(#) reloop válasza neocska hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Nézd meg üresen 30 perc után! A terhelés alatti áramot meg tudod mérni? Milyen vastag huzalból tekerted, nem lehet túl vékony?
(#) charlie22 hozzászólása Jún 7, 2014 /

Sziasztok!

Kérdésemre az interneten keresve a választ találtam meg ezt az oldalt, s azon belül is ezt a fórumot.

Teljesen laikusként szeretnék segítséget kérni.

Egy 24v 0,75a ac adapter helyett használható egy 18v 1,1a tudású ac adapter biztonságosan és rendeltetésszerűen? Rendben tudja üzemeltetni az eszközt? Tehet esetleg bármi kárt a 18v-os adapter használata az eszközben?

Előre is nagyon köszönöm a választ!
(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

0.5mm (tolomércével mértem), reggel majd mérek egy áramot, s kiprobálom terhelés nélkül.
(#) kendre256 válasza charlie22 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Kárt nem tesz benne, de nem biztos, hogy működni fog az eszköz.
(#) velegiistvan hozzászólása Jún 8, 2014 /

Sziasztok!

Van egy szovjet kézi gyalugépem, amiben hálózati zsinórt kellett cserélnem. Hátha ráismertek, röviden leírom, hogyan néz ki:
A motor burkolata piros vagy narancsárga, a kapcsolós fogantyúja pedig függőlegesen áll a gép fém vázán.
A gyalukést fogazott ékszíj hajtja, ami ha a kapcsolós fogantyú felém néz, a gép bal oldalán található.
Milyen motor lehet ebben a masinában pontosan? Három szál jön a motor felől, amiből kettő a hálózati zsinórhoz megy (a kapcsoló közbeiktatásával), a harmadik meg egy laposelem formájú fém alkatrészhez. Ez a kis alkatrész három kivezetéssel rendelkezik, melyből a másik kettő külön-külön a kapcsolóhoz menő szálakhoz van forrasztva.
Mi lehet eza kis fém alkatrész? Zavarszűrő kondi? Mert akkor szerintem meg is van a válasz a fentebb feltett kérdésemre, vagyis kefés motor. Csak akkor azt nem értem, mi a szerepe a harmadik érnek, ami a motortól jön.

Válaszotokat előre is köszönöm. Üdv:István
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014
(#) kadarist válasza velegiistvan hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Szia!
A harmadik szál a motor állórész-vasmagjára van kötve és a zavarszűrőhöz csatlakozik.
(#) zsolt16 hozzászólása Jún 8, 2014 /

Sziasztok, új vagyok még ezen a téren, a tegnapi nap kaptam ilyen kis elektronikai dolgokat, és leírná valaki hogy mi lehet ez, és mire használható? Előre is köszönöm!(Kép a mellékletben!)
(#) vicsys válasza zsolt16 hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Rezonátor. Pl. oszcillátornak lehet használni.

Köszönöm a gyors választ! Még lenne egy kérdésem, ugyan úgy a tegnapi nap kaptam 4 áramkört, viszont nem tudom mi lehet ez, minek az alkatrésze.(Kép a mellékletben.)
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014
(#) charlie22 válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Köszönöm a választ!
(#) vicsys válasza zsolt16 hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Nem tudom minek a panelja ez, de a fémtokos kis bizgentyű egy árnyékolt tekercs, állítható ferritmaggal.
(#) Allen Collins hozzászólása Jún 8, 2014 /

Sziasztok! Két amatőr kérdésem lenne:
J-72es mikrofon előerősítőhöz keresek tápot. Én egy 24v DC kapcsolóüzeműre gondoltam. Az jó hozzá?
Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy a NYÁK-on In, GND,+; Out, (majd megint GND) a GND gondolom a földet jelöli, de a kérdésem az, hogy mit hova forrasszak? In-hez a mikrofon jackjének a hegye, outhoz a kimenő jack hegye, a többire mit forrasszak?
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) holex hozzászólása Jún 8, 2014 /

Digitális áramkörök esetén mennyire hátrányos kapcsolóüzemű tápot használni?
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Hello! Semennyire. A PC-dben is az van és digitális..
(#) végfokVadász hozzászólása Jún 8, 2014 /

Sziasztok! Kérdésem témája a következő kijelző keret: http://www.hestore.hu/prod_10028962.html?pic_id=13053 . Nem találtam róla semmilyen leírást, és még sosem dolgoztam hasonlóval, viszont érdekelne, hogy miképpen lehetne rögzíteni, mondjuk egy fém doboz falához. A válaszokat előre köszönöm.

Sziasztok. Rezonátort mire lehet használni?
Következő: »»   2323 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem