Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   343 / 978
(#) kameleon2 válasza maszek0005 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Pedig nincs más. Vagy használj impulzusrelét. Mindettől eltekintve.... nem lenne szabad vibrálnia - hacsak nincs más probléma is. Nem ismerem a lakás vezeték topológiáját, de nem tűnik lehetetlennek, hogy szabványosra meg tudd oldani. A kivitelezői felelősség körébe tartozik az is, ha élet és balesetveszélyes megoldással találkozol - meg kell szüntetni. Akkor is ha saját, hiszen a te érdeked is ezt diktálja. Ha visszaolvasol számos megoldás van erre a helyzetre. Vékony öntapadós műanyag csatornától, az MM fal vezetéken át a fúrás-faragásig.
(#) Kismazsika válasza maszek0005 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Átfogom alakítani azt még nem tudom hogy hogyan mert falvezetékkel van szerelve, de ha akkor sem szűnik meg a vibrálás akkor viszont nem tudom mit tegyek.
(#) kameleon2 válasza Kismazsika hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Olyan nincs, hogy nem szűnik meg, ha minden jó. Legfeljebb maga a fényforrás hibás. Sima villásdugóról tesztelted már?
(#) pjg válasza Kismazsika hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Köss a LED-del árhuzamosan egy izzót. Akkor is vibrál?
(#) Kismazsika válasza pjg hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Ezt még nem próbáltam, de egyszer már kicseréltették a lámpatestet, mert vibrált máshonnan is, pl.: a mosógépnek indított 3x2.5mm2-es célkábelről is vibrált. Vagy lehetséges hogy silány minőségű a lámpatest, minden esetre átalakítom, és ha úgy is vibrál akkor a kicsi kínai rontott el valamit a gyárban

Mindenképpen próbáld ki egy megbízható konnektorról is. PJG-nek is lehet igaza. Ha túl kis áram folyik át a kapcsolók érintkezőin - az is okozhat villódzást, vibrálást. Próbáld ki egy terhelő izzóval párhuzamosan kötve is. Ugyanis akkor az izzó már megfelelő áramot áramoltat át az érintkezőkön - lehet hogy akkor is látványos lesz a különbség és nem fog villogni. Én a magam részéről nem csodálnám ha az említett kapcsolástechnikában be lennének égve az érintkezők. Nem mellesleg rengeteg kínai árut vettem már. Mindegyik az árának megfelelő minőségű volt. Ha egy megoldás fajlagosan 1 Ft-ba kerül és 20 fillérért vesz az ember valamit - ne csodálkozzon ha nem jó. Ez nem a kínaiak bűne. 44 évesen már nem hiszek a csodákban.
(#) Kismazsika válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Értem, mindenképp átalakítás lesz, az elosztótól indítok neki egy kábelt, a két kapcsolónál meg felcsatornázok, szerintem ez lesz a legegyszerűbb, de ha a vibrálás nem szűnik meg akkor sajnos a lámpatest lesz a bűnös, de sajnos azzal nem fogok tudni mit kezdeni.
(#) pjg válasza Kismazsika hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Legegyszerűbb a lámpát kipróbálni egy konnektorról.

Ok. De mielőtt szétvered a lakást - azért próbáld ki a lámpát magában
(#) Kismazsika válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Kipróbáltam már a mosógép kábeléről ami rögtön az elosztótól indul megszakítás nélkül, de úgy is vibrált, ezért nem értem hogy miért vibrál, a két alternatív kapcsoló pedig új, nem régi szerelvény.
(#) Gabó válasza Kismazsika hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Jók azok a ledes égők?

Akkor nincs is több kérdésem. Elő szokott fordulni, hogy a lámpatest paneljének forrasztásakor lyukas lesz a forrasztás - például a graetz melletti kondinál - az okozhat vibrálást. Sok LED-es lámpatestet javítottam meg itthon is. A panel átforrasztása időnként csodákra képes.
(#) proba válasza Kismazsika hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Az alternatív kapcsolás miatt tuti nem vibrál.Az égőt nem érdekli honnét kapja az áramot...
(az átalakítás egyébként nem ártalmas az biztos) Szerintem az égőből kihagyták a szűrőkondenzátort, vagy tönkre ment benne.Ha új akkor vissza a feladónak.
(#) Kismazsika válasza Gabó hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Lámpatestben van, http://prntscr.com/3p8dir ebből a fajtából van benne elég sok, 12W teljesítményű a lámpatest, de kínai gyártmány az biztos, mert rá is van írva.
(#) Gabó válasza Kismazsika hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Csak ezeknek van egy elektronikájuk, ami ha hibás, akkor okoz ilyen zavarokat. Első körbe nézd át az elektronikát, és forraszd át, ahogy javasolták. Vagy vidd vissza, hogy hibás.
(#) szaot hozzászólása Jún 3, 2014 /

Üdvözletem,

Újabb segítséget szeretnék kérni. Mint korábban írtam, a villanykapcsoló áthelyezés megtörtént, de a környékén a régi alu vezetéket le kellene cserélnem rézre. Azt gondoltam, hogy csak kihúzom a csőből a régit, vele együtt be az újat. De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis nincs cső. Pontosabban van, de csak a szerelvénydobozoknál, ezért hittem azt, hogy csőben mennek a vezetékek. Szóval vésni, csövezni kéne, ebben szeretnék segítséget vagy esetleg linket kérni. Például a vésés mélységéről, cső rögzítéséről (pl. glettgipsz jó-e ide), cső dobozba helyezéséről, ívekről (vannak-e íves elemek, vagy hajlítani kell), T-elágazáshoz lehet-e T-idomot kapni, vagy máshogy kell megoldani...
Előre is köszönöm!
(#) kameleon2 válasza szaot hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia! Ha jót akarsz magadnak, akkor a cső rögzítéséhez inkább gyorskötő stukatúrgipszet használsz ,mert az 2-3 perc alatt köt. Ha gyakorlatlan vagy, akkor lehet venni kis kiszerelésben villanyszerelő gipszet is. De ha modellgipszed van és keversz bele cementet - az is gyorsabban köt. Fordítva is csinálhatod - ha stukatúrgipszed van és meszet keversz bele - az lassítja a kötést. Alap esetben dobozhoz modellgipsz, csőhöz stukatúrgipsz. Ha ügyes vagy, akkor már stukatúrgipsszel mehet a dobozolás is. A glettgipsz túl sok meszet tartalmaz, 24 óra mire nem puha - csak akkor javaslom, ha jól tudod egyéb módon is rögzíteni a csövet (pld szög - és nem sietsz. A rögzítőszögeket természetesen a gipsz meghúzása után (érezhetően melegszik) - el kell távolítani. A véséshez olyan hornyot kell kialakítanod, amiben kényelmesen -lazán elfér a cső, hogy még a vakolat is rámehessen. Túl mélyre csak azért nem érdemes vésni, mert ha a tégla több mint 1/3-át meggyengíted - statikai gondokat okozol. Én azt javaslom, vágj egy darab csövet és próbálgasd a kialakított horonyba. T idom nincs - kötési pont van - dobozzal és dobozfedővel. A MÜ-III -as csövet kézi hajlítóval egyszerűen meg lehet hajlítani a hozzávaló gumiágyon. Érdemes szép nagy íveket csinálni és lehetőleg 2 kanyar után doboz. A cső mindig függőleges és vízszintes legyen és a szabvány szerelési zónákban fusson. Ferdén NE! Először a szerelvény és kötődobozokat érdemes rögzíteni - aztán összekötni a csövekkel.
(#) VIM válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia! Én inkább homokot raknék abba az akármelyik gipszbe (két-három spaklival/keverési adagonként, sok vízzel, fogpaszta sűrűségűre), mert könnyen káromkodás lesz a vége, véséssel egybekötve, mármint a spaklit a fándliból.
(#) kadarist válasza VIM hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Igen, a homok mindenképpen kell, vagy marosi (füredi) homok, ha más nincs.
(#) kameleon2 válasza VIM hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

A homok még lassít rajta és folyóssá teszi az anyagot. Modellgipsz+ homok = káromkodás. Ráadásul baromi nehéz lesz és gyengébben ragaszt. Amikor homokkal keverem, mindig fáj a csuklóm a súly miatt. Az igaz, hogy a szemcsék miatt könnyebb kikaparni.
(#) szaot hozzászólása Jún 5, 2014 /

Köszönöm a segítséget, lenne még kérdésem: alu vezetékekhez tudnátok megbízható kötőelemet ajánlani?
(#) szaot hozzászólása Jún 9, 2014 /

Üdv, FI relé beköttetésen gondolkodom, 3x16A és vezérelt jön be. Szerintetek két pólusú vagy négy pólusú relét érdemesebb alkalmazni? Négy pólusúval kapcsolatban korábban olvastam olyan félelmeket, hogy előfordulhat olyan eset, hogy visszakapcsolásnál a nullát később kapcsolja vissza. Előfordulhat ilyen probléma? Olyat szeretnék, ami önműködően visszakapcsol (ne olvadjon le a hűtő/fagyasztó). Szeretnék B+C-s túlfesz. védelmet is, tudnátok ajánlani jó minőségű megoldást? Előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza szaot hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Valószínűleg a villamos hálózatod úgy van kialakítva, hogy csak a négypólusú jöhet számításba. A vezéreltnek mehet külön egy kétpúlusú is, így legalább az külön van választva a ház többi részétől. Nulla később kapcsol vissza? Lehet, hogy van ilyen, de szerintem a félelmed eltúlzott. A hárompólusúak úgy vannak kialakítva belsőleg, hogy ilyen nem nagyon fordulhat elő.

Fi-relét és kompatibilis kismegszakítót ki lehet egészíteni automata visszakapcsolóval, de az szép összeg. Eaton automata visszakapcsoló kb. 100 000 Ft.
(#) kameleon2 válasza szaot hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Ha FI relé - az nem fog visszakapcsolni magától. Nekem 4p. azaz 3fázis+ nulla van a házon 2003 óta. Azóta 3x oldott le mindháromszor oka volt és hibát is kellett javítani. B+C túlfesz lehet többféle. Volt már itt is téma, lehet Phoenixcontact, vagy kínai - ami árban is jó. A Profi változat a Dehn and Söhne - ha meg tudod fizetni, de az OBO-nak is van, valamint a Schracknak. Eaton-t és ABB-t akkor vennék, ha nem tudnék mit kezdeni a pénzemmel. Ha a hűtő a kérdés - nekem még nem volt olyan, hogy leolvadt volna a hűtő ilyen miatt 2003 óta. Meg az sem életszerű, hogy hetekre magára hagysz egy lakást telepakolt hűtővel.
(#) potyo válasza szaot hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Idézet:
„Négy pólusúval kapcsolatban korábban olvastam olyan félelmeket, hogy előfordulhat olyan eset, hogy visszakapcsolásnál a nullát később kapcsolja vissza”

Kérdés volt ilyen, én tettem fel, de a többiek megerősítették, hogy mechanikusan meg van oldva, hogy kikapcsoláskor a nulla szakadjon meg utoljára, és bekapcsoláskor meg az érintkezzen először, tehát nem kell ettől félni.
(#) potyo válasza szaot hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Ha félted a hűtőt/fagyasztót, akkor azoknak tegyél külön áramkört, és külön FI relét. Mondjuk akkor meg nem veszed észre, ha a hozzájuk tartozó FI lekapcsol, de valami módon jelezd ezt, és akkor észreveszed.
(#) Sanyi74 válasza szaot hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Szia! A fagyasztót külön kösd a FI relé elé.
(#) szaot hozzászólása Jún 10, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásokat, ha az automatikusan visszakapcsoló ilyen drága, lehet, hogy csak sima FI-t rakatok be. Valóban a fagyasztó a probléma - a hűtőt még csak kipakolja az ember -, de a FI-ről ezt sem szeretném lehagyni. A külön relével meg tényleg az a probléma, hogy észre sem veszem, ha leold. De ha másnak is az a tapasztalata, hogy ok nélküli nincs probléma, akkor lehet, hogy egy 4 pólusút építtetek be, elutazásnál meg úgyis csak a hűtő/fagyasztó/riasztó marad a hálózaton. Vagy olyan megoldás létezik esetleg, hogy utazásnál, amikor senki sincs a lakásban, a FI valamilyen módon ki van iktatva? Még egyszer köszönöm a segítséget!
(#) proba válasza szaot hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Ha most készítesz hálózatot, az is járható, a hűtőt egy olyan fogyasztóval közösíted, amit mindig látsz.(egyik ismerősnél ez a villanytűzhely volt (annak az órája azonnal eltűnik áramszünetre.)
De valóban a FI nem ment még le csak valós hiba esetén.( más kérdés, kültérre ha lehet külön FI )
(#) Bakman válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Nálunk már oldotta le a Fi-relét a hűtőláda, tehát ezt a módszert nagyon nem javaslom. Ha már védelem, legyen teljes, különben olyan, mint az orosz rulett.
Következő: »»   343 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem