Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   342 / 978
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Mert ha meghibásodás van, akkor a kettős szigetelésű esetben mindig az a pólus lesz földön, amit megfogsz. Ha az egyiket leföldeled, és a meghibásodás folytán a másikat sikerül megfognod, ott az áramütés.
(#) KTobi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Kettős szigetelésű ==> Meghibásodás esetén se lehet feszültség érinthető részeken. Mert van még egy szigetelő réteg.
A nulla földelt, akár mit csinálsz, ha nem nálad, akkor a szolgáltatónál.
Olyan nincs, hogy az kerül földre amit megfogsz.
Szerintem a leválasztótrafó kettős szigetelését keverted Te ide.
(#) pucuka válasza KTobi hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Igen, lehet hogy belekevertem de szándékosan. mert ezesetben elég szemléletes.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
(#) Szirty válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

A nem kettős szigetelésű, földelt készülék esetében szerinted miben tér el az eset ettől?
(#) Szirty válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Véleményed szerint miért van az, hogy "kúszóáramok" csak kettős szigetelésű készülékekben okozhatnak problémát?
(#) Szirty válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2014 1 / 3

Szervusz Zoltán!

A wikipédiás linkeden olvasható (többször is), hogy tilos földelni. De ez nem volt kérdés! A kérdés végig az volt hogy miért? Tehát a tiltás műszakilag megalapozott magyarázata az ami érdekes szerintem.

Hobbi? Nem kell tudni az okot, csak a szabályt? Pedig a megalapozott magyarázat sokkal többet ér (informatívabb) mint egy egyszerű tiltás!
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Máj 30, 2014 1 /

Miért tilos? Nézzünk egy konkrét példát. Notebook tápegység. Kettős szigetelésű, ezért úgy készít magának földet, hogy létrehoz egy virtuális földpontot. Jellemzően ezt úgy csinálják, hogy a fázisra és a nullára sorba kötnek egy-egy kondenzátort és a kettő közös pontja a virtuális föld. Ha ezt leföldeled - abból már érdekes gondok adódhatnak, mivel kb 115V-on van. Nyilván ez a virtuális föld el van szigetelve magától a géptől is és önmagában pedig földfüggetlen.
(#) proba válasza Szirty hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Talán ebben a formában: az első készülék rendes védőföldes, a második kettős szigetelésű, de le van földelve.Ha a védőföld megszakad, (ezt elvileg nem veszi észre senki) és utána egy készülék testzárlatos lesz, az eddig biztonságosnak gondolt kettős szigetelésű berendezés hirtelen rázni fog.

kep.jpg

(#) Szirty válasza proba hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Szia proba!

Ez így teljesen érthető.
Tehát ilyen esetben azért halhat meg ember, mert a 2. kettős szigetelésű készüléket a tiltás és szabvány ellenére leföldelték.

Most helyettesítsük a 2. készüléket egy nem kettős szigetelésű, földelt fémházas készülékkel!
Nem ugyanez történik? Tehát az 1. ás a 2. készülék fémháza is fesz. alá kerül.
De ekkor így már nem azért halhat meg ember mert hibásan, szabványtalanul lett bekötve, hanem csak mert az ember egész egyszerűen így járt?
(#) sny válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Nem virtuális földet hoz létre az Y kondenzátorokkal. Az a vezetett zavarok elleni védelem. És megnyugtatlak: a primér és szekunder közé is tesznek Y kondenzátort, szintén ezen okból kifolyólag. Tehát a kapcsolóüzemű tápegységek nagy hányadánál a primér a szekunderrel GALVANIKUS kapcsolatban van. Az Y kondenzátor természetesen úgy van méreteve, hogy veszélyes áramerősség ne alakulhasson ki.
(#) kowi válasza proba hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Javítsatok ki ha tévedek de ha egy fémházas dologban matatsz ami kettős szigetelésű fogod a dobozt közbe rányúlsz a fázisra és mondjuk bakancsba vagy megmaradsz. De ugyanez az eset csak földelt dobozt fogsz úgy matatsz az már meredekebb...
(#) Szirty válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Simpi!

Nézd csak az ábrán azt a piros X-et!!
(#) Szirty válasza kowi hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

kowi az más eset! Feszültség alatt lévő készülékben nem matatunk, de ha mégis, akkor szerintem nem a szabálytalanul földelt kettős szigetelés miatt kerülsz veszélybe.
(#) kowi hozzászólása Máj 30, 2014 /

Hogy témát váltsunk... Ha csak nappali áram van kialakítva, és a szolgáltatótól kérem az éjszakai áramot akkor mi és mennyibe kerül mert amiket olvastam az nem egyértelmű.
(#) kameleon2 válasza kowi hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Ahány ampered van annyi csúcskizárásost kérhetsz ingyen. Nekem 3x40A van fizetve és ugyanennyit kértem rá csúcskizárásost, vagy csúnyább nevén "éjszakai" áramot. Mindenki lehülyézett akkor, most meg megy róla a hőszivattyú, mert változnak a dolgok... Arra figyelni kell, hogy ne terheld túl a hálózatot mert a betáp keresztmetszeted ugyanakkora marad a méretlen oldalon. Azaz válaszolva a kérdésedre: nem kerül többe, ha kérsz éjszakait . Persze van már más lehetőség is, hiszen kérhetsz már geotarifás mérőt is - ha van rá fogyasztód, vagy éppen te is táplálhatsz vissza ad-vesz mérőn keresztül.
(#) Szirty hozzászólása Máj 31, 2014 /

Azt szeretném megtudni, hogy az otthoni hobbi villanyszerelésre vonatkozik-e valamilyen szabály, vagy úgy csinálja az ember ahogy akarja?
(#) pjg válasza Szirty hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Csak szabványosan. Tűz és életvédelem!
(#) Bakman válasza Szirty hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

A kivitelező felelős a szabványosságért. Gondolom te is hallottál már házikészítésű fűnyíróról, ami halálos balesetet okozott stb. Nagyfeszültséget nem illik hobbi szinten szerelgetni, csúnya vége lehet.
(#) szamóca válasza Szirty hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Én értem a burkolt kérdést, és természetesen tudom hogy tudod te a választ is.
De nem kellene túlfeszíteni a húrt, mert akkor marad a villszer. szakfórum.
(#) pjg válasza Szirty hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

A szabvány olyan min a törvény. Szentírás. Nem beszélni kell róla, hanem betartani.
(#) Moderátor hozzászólása Jún 1, 2014

Nos, innentől kéretik visszakanyarodni a szabványokról, azok hátteréről, mikéntjéről, magyarázatáról a villanyszerelési alapokhoz. Minden törölve lesz ezután, ami nem ezzel kapcsolatos. Van szakmai fóruma villanyszerelőknek, ahol külön téma foglalkozik ezekkel. Akit érdekel keressen rá.
Köszönjük a megértéseteket.
(#) szaot válasza kérdező hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

"Ezt a szereléstechnikát utálom. Szerintem sok tűz lesz miatta. Én Németországban találkoztam ilyennel, és kivétel nélkül lötyögött mind. Kidobtam, jött helyére a jól bevált sorkapocs. "
Én meg sorkapoccsal jártam hasonlóképpen. Habár a bontható Wagoban némiképp megrendült a bizalmam, a fixszel kapcsolatban még nem olvastam rosszat. Valaki egy videóban tesztelte is ezeket, emlékeim szerint vízbe mártotta, a bontható valamelyest eresztett, de a fixet tömörnek találta. Én tömör vezetékkel és a kisméretű (átlátszó) fix Wagoval tervezem a ház kábelcseréjét.
(#) SzervízMacska válasza szaot hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Tizenévesen akkora tapasztalata lehet, ami mindenképpen mérvadó...
(#) potyo válasza szaot hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Azért 20+ év múlva kérdéses, hogy ami most légmentesen zár, akkor is zárni fog-e még. Ennek ellenére én a rugós szorítás miatt jobban bízom benne, mint a csak csavaros rögzítésben. Láttam már néhányszor, hogy az eredetileg jól meghúzott csavaros kötés hogy meg tud lazulni a csavar alatt, a rendes rugó pedig nagyon sokáig rugó marad, még ha esetleg csökken is valamennyit az ereje idővel.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) kameleon2 válasza potyo hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Nem teljesen értem miért de valahogy mindig kimoderálásra kerül a KF I-es szorítóról szóló hozzászólásom. Pedig rugós és magyar. Sőt a rugó profilja kissé éles, azaz még bele is harap egy picit a vezeték anyagába. Egy sorkapocsnál, vagy Wagonál is jobb tud lenni - igaz1-2 ér esetén nem annyira jó megoldás, 3-5 szál vezeték kötésénél viszont betonbiztos és egyszerűen fel és lecsavarható szerszám nélkül.
(#) Kismazsika hozzászólása Jún 3, 2014 /

Sziasztok! Mai nap Ledes lámpatestet kellett felszerelnem, és a lámpatest egyszerűen vibrál, ezt nem tudom mi okozhatja, váltó kapcsolásról működik de a régi fajta váltó kapcsolással a mellékelt linken: http://prntscr.com/3p7vbi . Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni hogy miért vibrálhat a lámpatest. Előre is köszönöm!
(#) pjg válasza Kismazsika hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Kikapcsolt, vagy bekapcsolt állapotban vibrál?
(#) kameleon2 válasza Kismazsika hozzászólására (») Jún 3, 2014 / 1

Szia! Ez nem a régi fajta váltókapcsolás, hanem az ún. "balf..sz" váltó kapcsolás. Mindenképpen alakítsd át mert életveszélyes. a helyes kialakítás így néz ki. Az általad küldött megoldást azért használták, mert vezetéket akartak spórolni. A régi kapcsolók esetében - amik nagyobb érintkezőtávolsággal dolgoztak meg is lehetett valósítani, de soha nem lehetett tudni izzócserekor, hogy van-e fázis a lámpán. A kisebb érintkezőtávolsággal olcsóbban, tömegtermelésben előállított kapcsolóknál pedig tűzveszélyt is okozhat.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) Kismazsika válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Ha lett volna rá lehetőség átalakítottam volna, ismerem a helyes kapcsolást, bekapcsolt állapotban vibrál.
(#) maszek0005 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Hát igen, de a régi házgyári lakásokban, így szerelték a váltókapcsolást, mert nem volt több ér a kábelekben, és egy ér miatt, nem raktak be még egy kábelt.
Következő: »»   342 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem