Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2325 / 3965
(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Sikerült, köszönöm szépen!
(#) kisstomi5545 hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Át tudná valaki nézni ezt a kapcsolást?
Lehet vele valami probléma?

riaszto.jpg
    
(#) Agépész hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Sziasztok!

Nemrég szó volt erről a kapcsolásról ebben a topicban, így itt tenném fel a kérdéseimet. Próbálgattam Tina-ban, és felmerült pár dolog.
1.: Jól gondolom, hogy a C5 kondenzátor növelésével állíthatom azt, hogy mennyi idő alatt fusson fel a kimenő feszültség? Nem akarom eszetlen mértékben megnövelni, de 10-30 másodperc jól jönne. Okozhat a kondi értékének megnövelése valami problémát? (Az alap kapcsolásban 10µF-os)
2.: Szeretnék valahová betenni egy kapcsolót/relét, amivel tudom ki és bekapcsolni a kimenő feszültséget. Nem szeretném a bejövő vagy a kimenő magas feszültség útjába rakni, van valami szép és/vagy elegáns megoldás?

Előre is köszönöm szépen.

tube_stab.jpg
    
(#) Pali79 hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretném egy akku töltöttségét %-ban mérni PIC-el és LCD-n kiírni. Kicsit talán paradox, de a program már megvan és működik is olyan módon, hogy ha a bemeneten 5V van akkor mutat 100%-ot és ha 0V van a bemeneten akkor értelemszerűen 0%-ot. Ha jól tudom akkor a teljesen feltöltött akkumulátor kapocsfeszültsége 14,4V, a lemerté kb 10,5V. Tehát azt kéne megoldani, hogy 14,4V-nál 5V legyen mérhető és 10,5V-ál pedig kb 0V.
Először sima feszültségosztóra gondoltam, de az nem jó mert ha 14,4V-nál 5V-ra vannak az ellenállások kiszámolva akkor 10,5V-nál kb 3,6V-lesz.
Van erre valami egyszerű megoldás?
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Szia! Hallottál már a Zener-diódáról?
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Hallottam és el is olvastam, de nem lettem okosabb. Picit szájbarágósabban ha kérhetem.
(#) proli007 válasza kisstomi5545 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Hello! Néztük mi (legalább is én) azt ott is ahova eredetileg feltetted. De zavaros, volt amit írtál, és hiányos. Mert nem érteni, hogy a mozgásérzékelő mikor milyen jelet ad ki, azt hogy szándékozod bekötni, mit vársz el tőle. Ha invertert használtál, akkor miért nem annak rajzjele van a rajzon? A zónaérintkezők, most zárók, vagy bontók, mert eredetileg bontók voltak. Mindenhol közelítéskapcsoló van-e, van benne időzítő vagy késleltető? Mit kötöttél össze milyen kábellel? "B" zónára hivatkozol, miközben ilyen nincs is a rajzjelen.. stb. De a kérdés a helyén jobb helyen volt. Én is csak itt azért válaszoltam, mert gyanúm az, hogy azért nem érkezett válasz, mert senkinek nem volt kedve kihámozni, mit is szeretné, és mit is tettél valójában. Egyszerűbb és érthetőbb kérdésre,ami egy témakörre vonatkozik, hamarabb kapsz választ. Valamint le kell írni mit milyen célból változtattál meg..
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Az akkumulátort például egy 10V-os Zener diódán keresztül figyeled, amit egy ellenállással azért testre kell húzni. Ezzel áttevődött a mérendő tartományod 0,5 és 4,5V közé.
Megjegyzem csak programozás kérdése a sima ellenállásosztóval létrehozott 1-1,5V sávot 100 részre osztani.
(#) pont hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a tranzisztor kapcsoló üzemében a bázis áram szükséges nagysága, hogyan kell változzon a frekvencia függvényében? Arról lenne szó, hogy az alábbi kapcsolás BD 337-el 300Hz-ig 9015-el 1000Hz-ig volt csak működőképes.....

opto.JPG
    
(#) kadarist válasza pont hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Szia!
Szimulátorban nézted? Mit jelent az, hogy nem volt működőképes?
(#) pont válasza kadarist hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Nem szimulátorban néztem, (azzal csak rajzoltam ide) hanem egy PLC-vel adtam a PTO jelet (15V 1-5Khz) és az optocsatoló-PNP tranyó adná át egy 555-ös bemenetére ami meghajt egy 74192- számlálót. És tranzisztortól függően, de elérve egy szerintem túl alacsony frekvenciát leáll a számlálás. Egyébként a kapcsolás működőképes még 10Khz-en is rövid vezetékekkel, de mivel 10 méterre kell továbbítani a jelet ezért alkalmaznék optocsatolós illesztést. Ami működik is BD337-el 300 hz-ig 9015-el 1Khz-ig, de jó lenne legalább 5khz. Azért gondoltam a bázisellenállásra, mert egy multiplex vezérlésű 7 szegm kijelzőnél (1khz) a gyenge fényerő problémát az oldotta meg, hogy elhagytam a közös anód kapcsolgató tranzisztorok bázisellenállását. De érdekelne hogyan lehet ezt számolni.
(#) Gafly válasza vicsys hozzászólására (») Jún 11, 2014 / 1
 
Idézet:
„77kHz környékén kellene csillapítanom (szűrnöm) egy egyenfeszültségű kapcsitáp kimenő feszültségét (+12V). Vajon mit érdemes használnom? CLC körrel (PI tag) próbálkoztam, sajna hasztalan.”

Nekem ezzel több dolog is az eszembe jutott.
1. Biztosan DCF óra lehet a dolog mögött
Mostani a DCF vevők tapasztalataim szerint nem igazán megbízhatók, különösen amióta már nem eredeti Telefunken IC-vel szerelt modulokat lehet kapni.
Kell a kimenetére tenni egy LED-et, ott jól lehet látni a zavar jellegét (nincsenek impulzusok, vibrál, stb.).
2. A modul ugye nem közvetlenül 12V-ról működik. Rendes tápról működtetve veszi rendesen a jeleket, csak a modul magában?
3. Ugye nincs a közelben CRT TV? A 15625 Hz es sorfrekvencia jó nagy távolságból az 5.-ik harmónikussal képes lefektetni a gyengébb szelektivitású vevőket...
4. Ha független analóg tápról/telepről megtáplálva stabilan veszi a jeleket, akkor ha csak melléteszed bekapcsolva a kapcsolóüzeműt, akkor meg is szűnik a vétel?
5. Ha betekered alufóliával, és a fóliát letesteled, megszűnik a zavarás?
6. Ha forgatod az ferrithez kepest a táegységet, változik a zavarás?
7. Van a bemenetén, kimenetén ferrit gyűrű?
8. Ha csak a vevő működik a kapcsolóüzeműről, akkor is zavar?
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
(#) pucuka válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Remélem van tudomásod arról, hogy egy akku töltöttsége, és a kapocsfeszültsége között nem lineáris összefüggés van. Nézz csak meg egy töltési, és egy kisütési karakterisztikát. Ez utóbbi ráadásul még a terhelő áramtól is függ.
Korrekt módon a töltöttséget % -ban mikrovezérlővel meg lehet mérni, de akkor töltő, és kisütő áramot kell mérned az idő függvényében. Ténylegesen hány Aó -t töltöttél bele, és mennyit vettél ki. Persze ha precíz akarsz lenni, figyelembe kell venned az akku önkisülését, valamint azt is, hogy a veszteségek miatt mindig valamennyivel kevesebbet lehet kivenni egy akkuból, mint amennyit beletöltöttél. Ezeket az adatokat pontosan meghatározni nem nagyon lehet, ráadásul az akku élettartamával változnak, így a kijelzés sem lesz abszolút pontos, de sokkal jobban ad tájékoztatást az akku töltöttségi állapotáról, mint egy feszültség mérés. A feszültség mérés csak egy vakítás, gyakorlatilag semmire sem jó.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
(#) zsolt16 hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Sziasztok még elég kezdő vagyok,viszont alapfokon értek a kapcsolásokhoz, és szeretném megkérdezni hogy egy ilyen buzzert, kép a mellékletben, hogy lehet megszólaltatni hogy sípoljon, és milyen alkatrészek kellenek hozzá?
Házi készítésű triciklire szeretnék dudát csinálni elektronikus módon.(A buzzer kiszereltem az áramkörből.)
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
(#) Pali79 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Tudni tudom, legalábbis sejtem ezeket, de nem is nagyon akarok precíz lenni, igazából csak valami tájékoztató adatot szerettem volna kapni, meg olyan nagyon is jelentősége egyenlőre inkább csak a PIC programozás tanulására, gyakorlására találtam ki.
(#) proli007 válasza pont hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Hello! Lerajzolhattad volna az egész adatátviteli láncot, hogy ne a levegőbe beszéljünk. De..
- Elég illetlenség, hogy a tranyónak nincs bázis-emitter lezáró ellenállása. Bár sz opto sötétárama kicsi, még is célszerű tenni.
- Az opto sebességét meg kell nézni az adatlapon. De azt is, hogy azt, általában 100ohm kollektor ellenállásra adják meg.
- Minek az opto után tranyó, ha 555 van mögöttük?
- Félő, hogy Te a "távvezetéket" az opto után tetted be. Ennek semmi értelme nincs. Annak az opto Led-áramát kell működtetnie. Ekkor a vezetéken a feszültség szinte nem változik, az áram fog "kattogni". De kicsi az opto árama is, inkább 5mA vagy feletti érték a javasolt. De így akár 100m-re is elviheted a 10kHz-et.
- Számolni úgy célszerű, hogy a tranyó vezérlőáramának legalább az egy tizedét vigye el a bázis-emitter ellenállás. Akkor az majd segít lezárni a bázist, és nem marad nyitva a szórt és belső kapacitások miatt.
(#) proli007 válasza zsolt16 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Hello! Várhatóan ez nem aktív, hanem passzív buzzer. De megtudhatod, ha megnézed van-e rajta +- jelzés. Megméred ellenállás mérővel. Ha kis ellenállású, akkor egy hangszóró csak. Ha pár volt feszültséget kapcsolsz rá ekkor csak kattog.
Legegyszerűbb egy 555-ből astabil multiti készíteni hozzá. De tápfesz és hangszóró ellenállásától függően kel vele sorba egy 100..220-os ellenállás, mert túlterheli az 555-öt. De nagyon visítani várhatóan nem fog. Nem duda, hanem hőscincér lesz.
(#) pucuka válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Ha már PIC, csinálhatsz tisztességest is, az is beleférhet akár a gyakorlásba. De ne írj olyat, hogy töltöttség mérő, mert amit írtál, az nem az. Az csak egy feszültség mérő (kijelző) kicsit inteligensebb töltővel kombinálva.
(#) Karesz85 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Hello!
Van itthon egy kpm1205a buzzer, van rajta +. Elvben 45 ohmos, és 40mA, 5V lenne a tápfeszültség, akkor egy 100 ohmos ellenállás elég lesz?
(#) MrBrown hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Sziasztok,
Egy 8V/800mA-es kapcsolóüzemű dugasztáppal szeretnék táplálni egy 5V/400mA max. tápigényű PIC vezérelt órát. 400mA-t 08:08:08-kor vesz fel
Azt szeretném kérdezni, hogy elegendő lehet-e a dugasztáp kimenetére egy 100nF-os fólia kondenzátor majd a 7805 stab kocka majd megint 100nF vagy érdemes a stab kocka elé betenni egy nagyobb értékű elkót is?
Eredetileg bele terveztem egy greatz hidat és egy 2200mikroF/16V-os puffert is, de ha nem muszály feleslegesen nem bonyolítanám a dolgot.
köszönöm.
(#) qvasz2 válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Egy pár 100 µF sosem árt, diódahíd semmiképp nem kell.
(#) MrBrown válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Akkor "visszakapja" a 2200mikroF/16V-ot
köszönöm.
(#) 20sz Jófiú válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Szia!
Elég lesz a be és kimenetekre a 100nF.
Azt a 2200µF-os kondit semmiféleképp ne kapcsold az áramkörbe.
(#) MrBrown válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Szia,
Mi a probléma a 2200µF-al? Azt tudom, hogy a stab kocka nem szereti a kimenetén a nagy kapacitásokat ezért terveztem elé kötni, de esetleg a kapcsolóüzemű dugasztápnak sem tesz jót?
(#) 20sz Jófiú válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
A nevesebb kapcsolóüzemű táp gyártók megadják a kimenetre kapcsolható maximális kapacitás értékét. Ez rendszerint max. 1000µF szokott lenni és low ESR típusú. Tehát a táp már eleve úgy van tervezve, hogy utólagos pufferelést nagyobb kondival nem igényel.
Ha nagy kapacitást kapcsolsz akár a kapcsolóüzemű táp, akár a 7805 kimenetére akkor becsaphatod az áramkorlátjukat.
A digitális technikában a tápok szűrését több párhuzamosan kapcsolt 100nF-os kerámia! kondival szokták megoldani. Komoly, például katonai és orvosi célokra gyártott készülékeknél nem ritka a be és kimenteti oldal akár 10-10db kerámia kondis szűrése sem.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
(#) MrBrown válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Óóóó kérem szépen ez esetben kap a be-ki menet 1-1 100nF/50V-os kerámia kondit mint a PIC és a 74LS247-ek. Helyspórolásból 5-ös!
Köszönöm a részletes magyarázatot is!
(#) tgergelics hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Kedves fórumozók!
KEzdőként a segítségeteket szeretném kérni.
szeretnék építeni egy dupla falú főzőüstöt, amelyben az elektromos fűtőtestet digitális hőfokszabályzóval szeretném vezérelni. a fűtő teljesítménye több kW lenne. Kinéztem neten egy iylen szabályzót(olcsó árkategória)
Adatainál az van megadva, hogy kapcsolási teljesítmény 1200W. meg lehet oldani, hogy ez mégis tudjon vezérelni több kW-ot? esetleg valami relével? Mennyibe kerülne ez? csak, hogy ne kerüljön többe a eves mint a hús...
Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Csupasz válasza tgergelics hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Szia
Mivel nem adtál pontos adatokat, csak nagyvonalakban.
A kimenetre vagy megfelelő teljesítményű relét teszel, vagy ha van szilárdtestrelé kimenete, azt kötsz rá.
(#) proli007 válasza Karesz85 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Jó lesz. Az adatlap szerint kb. 2kHz körül fog legjobban fütyörészni..
(#) Karesz85 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Közben előbányásztam a régi 8ohmos "pc hangszórót", találtam egy kapcsolást amin az 555 kimenete 10µF kondenzátort kapott, erről mi a véleményed?

organ.PNG
    
Következő: »»   2325 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem