Fórum témák
» Több friss téma |
Nem tudom mit értesz "extrás" kapcsolás alatt, nem egy bonyolult dolog ha figyelmesen csinálod. Föbb szempontok:
- testpontok megfelelö szétválasztása (nagyjelü, kisjelü...) - bypassing - visszacsatolás és bemeneti ellenállás beállítása, alsó vágási frekvenciák(!) - kondik minösége - egyéb szürö tagok igény esetén - stb... Természetesen a tápot is megfelelöen méretezni kell, a legjobb eredményt dual-mono felépítéssel érheted el, de ahhoz két trafó kell, de legalábbis független szekunder tekercselésü. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
Szia! A hozzászólás fejlécében van egy aláhúzott Válasz felirat, arra kattints, hogy tudjuk kinek szól a válaszod!
Ok, az elözö hozzászólónak (MusicMan), szerintem logikus. De legközelebb figyelek...
Mi is okozza fizikailag a jobb hangot ha dupla hidat használunk egy helyett? Én még nem jöttem rá hogy ez tényleg így van-e vagy csak amolyan "városi legenda"...
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
Egy 2006 Nov. 1.-ei hozzászólásra válaszoltál.
Tudom, és miért baj az? A kérdés attól még jogos lehet, nem?
Inkább díjazzátok hogy átrágom magam a fórumon... Szóval én elsö körben arra gondoltam, hogy közös trafó esetén dupla híddal el lehet érni a csatornánkénti külön, független csillagpontot, de ez a teória dugába dölt kipróbálás után....
Látom sokakat nem mozgat meg a téma...
Szóval, a dupla híd alkalmazásának elönyei: http://www.tkiraaly.hu/audio/vf_alap/vf_alap.html
Köszönöm a tervet elnézést, hogy csak most reagáltam csak nem voltam olyan sokat gépközelbe, hogy megnézzem a válaszokat.
... néhányan azért dolgozunk a témán, csak a fejlesztések lassúak és nagyon költségesek. Az általam korábban csatolt lm4780-as végfokhoz készítek most egy "super high end" bemeneti fokozatot, (relés hangerő szabályozó, relés bemeneti választó és egy aktív super buffer. ) Már próbapanelon minden működik , ráadásul megdöbbentően szól. Majd ha készen leszek rakok fel néhány képet róla.
Üdv: Gábor
Sziasztok!
Készítettem lm1875 ichez egy egytápos nyákot amit az adatlapon meg lehet találni csak egy kicsit átalakítottam az elrendezést hogy elférjen ahova kerül, az lenne a kérdésem, hogy rendben van e és ha valaki megépítette mik voltak vele a tapasztalatai és ha alakított valamit rajta az mi volt?
Üdv!
Javasolnám, hogy inkább pdf-ben tedd közzé a tervet, mivel ezt lay6-ot nem mindenki tudja olvasni.
Kapcsolástechnikailag rendben van. Én a kicsatoló kondit messzebb raknám az ic-től, mert nem biztos, hogy elfér a hűtés miatt, meg hát a hő miatt is. Ami viszont egyáltalán nem javasolt, hogy felhurkolod a rendszer GND pontját, pláne mert ez ic-s kapcsolás, ezt nem szereti. Vigyél a betáp GND pontról külön szálat az 1M és a 10µF talppontjaihoz , úgy rendben lesz. (Ne adj okot a gerjedésre.)
Köszönöm a tanácsokat átalakítom és még annyit, hogy 30v mennyire lenne egészséges az ic-nek vagy inkább maradjak a 25v-nál?
Simán adhatsz neki 30V-ot annál jobb hangot produkál, bár kérdéses a hangszóró impedanciája, ha túl kicsi (4 vagy kevesebb), akkor nem ajánlott magas tápfeszen járatni. Nem tudom milyen teljesítményt szeretnél kivenni belőle, 10-15W-ig optimális.
4 ohm a hangszóró és ilyen 25w-hoz közeli teljesítmény kellene igaz az 1khz-es méréssel adja le de ezt kéne produkálnia ha lehet és ez ilyen hordozható hangfalamba kell amire nem nagyon lesz figyelve, hogy mennyire van hajtva tehát lehessen nyúzni rendesen
Akkor az lm3886 -os ajánlom, kb. egy ellenállás és egy kondival bonyolultabb, az vígan tudja a 25-30W-ot.
Nézegettem azt is csak azzal az a gondom, hogy 4 ohm-on kicsit erősebb a kelleténél ahogy használva lesz nem nagyon engedném rá a hangszóróra ami 20/30w meg van otthon egy lm1875 minél olcsóbban oldanám meg a dobozban nem fér el trafó :/ és külső adapter kell neki lm1875-nek az áramfelvételéhez (túlméretezett nem árt) még lehet normális áron adaptert venni közben megcsináltam az átalakítást csatolom
Közelít az optimálishoz, de van benne egy un. Zobel-tag (soros RC tag, 1ohm+ 220nF) annak is "vedd le" a gnd pontját az (1M + 10µF -tól). Indulj el balra a betáp gnd-től két vezetékkel, az egyikre a Zobel-tag 220nF-ja megy, a másik vezeték pedig az 1M + 10µF közös gnd-je legyen kötve. Úgy lesz tökéletes.
Így remélem jó lesz és akkor a 30v mehet neki vagy 25v?
Jó lesz a nyák, a tápot inkább 30 V-ra válaszd, ha kell a 20W.
Erre az ic-re is gondoltam ez lenne az egyik legjobb megoldás gondolkozok még rajta csak van otthon egy lm1875 ami fölös és egy nagyon jó hangú ic meg az is fontos, hogy a bemenete bírja legalább a 775mV (0db) de ha többet tud az se lenne baj gondolkodok még a tda2050 mellett.
A tda2050 és a LM1875 tokozása, lábkiosztása azonos, így a linkelt nyáktervet a saját IC-hez is használhatod
Meglátom mi teszek végén de szerintem maradok az alapoknál majd rakok fel képeket a szerkezetről azért köszi mindenkinek!
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy az LM3875-tel épített Gainclone kapcsolások mennyire képesek szépen megszólaltatni az instrumentális/klasszikus zenéket?
Dual mono kapcsolásban gondolkodtam, egy tápos 200VA-s toroid trafóval, ez így elég lesz-e a 2 csatornának? Valamint mi a különbség a 2 szimmetrikus szekunderű, és a 4 "sima" szekunderű toroid használata között? Előbbinél csatornánként 1 diódahíd, utóbbinál 2 szükséges. Van jelentősége? Melyiket érdemesebb?
Szia!
Idézet: Mihez képest ? Milyen rendszerbe szeretnéd illeszteni?„Érdeklődnék, hogy az LM3875-tel épített Gainclone kapcsolások mennyire képesek szépen megszólaltatni az instrumentális/klasszikus zenéket?” Az abszolút minősége elég jó egy 2000 Ft-os ic-hez képest, de a 1875 és a favoritom a lm4780 mindkettő jobban szól kicsivel. Nem biztos, hogy észre vennéd a különbséget, a két utóbbinak a részletező képessége (felbontása) jobb inkább, de ahhoz megfelelő forrás és hangszóró is kell. A dual mono kapcsolás nekem is tettszik, az "az egy táp "alatt nem tudom mint értesz? A hagyományos kicsatoló kondis szimpla táp, a felsőbb régiókban nem játszik ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |