Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   268 / 400
(#) (Felhasználó 46585) válasza Tiggey hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Azért használnak relét, mert az a legolcsóbb. De legalább sorbakötnek érintkezőket. Hátha mégis kibírja... meg a szervíznek is meg kell élnie valamiből.

Egyébként, nem a hangszórókimenetet kell rövidrezárni, hanem a batápot. Akkor kimennek a biztik.

Egy korrekt erősítőbe csak olyan célra szabadna alkatrészeket felhasználni, amikre az adatlapjuk lehetőséget ad.
(#) Tiggey válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Az igaz hogy a legolcsóbb. De működik.
(#) rielaci hozzászólása Jún 16, 2014 /

és még valamit a triakos dologról: a bemenetén található RC tag időállandója semmivel sem jobb mint egy átlagos relés védelem késleltetése, viszont a relés védelemnél a tagnak 0.7V-ig kell töltődnie, a triakosnál meg 30V-ig ami a diac (DB3) letörési feszültsége. 0.7V-ot kapcsol a relé, 30V-nál már viszont áram is van, aminél már lehet ív. (védőgázas relé javasolt ha már szőrszálat hasogatunk)
(#) bajtaig válasza rielaci hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Nyugodj meg , mikor a relé el akar engedni, már rég Ut van rajta, ( végtranyó zárlat esetén ), meg akkora áram amit a hangszóró és kábele enged!
(#) rielaci válasza bajtaig hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

így van! ezért inkább csináljuk meg rendesen azt az erölködőt, hogy ne kelljen a védelemnek dolgoznia. ui.: mivel a gyári quad-ban semmi más védelem nincs (az áramkorlátot leszámítva) ezért került bele a triak-os megoldás. Nem rossz dolog DE csak az áramkorláttal szabad használni (ha gerjedés miatt megy el a DC akkor a limiter 8-9A-nél megfog de a bizti már kiég, és csak a quad-nál aminek a mélyfreki átvitele - egy hagyományos erősitőhöz képest - rosszabb (13Hz -3dB)(bakelit hallgatásakor nem söntöl a dübörgő pár hertz-re).
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2014
(#) Ge Lee válasza bajtaig hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Azért van hogy a relés védelmek valamennyire működnek a gyakorlatban, mert pl. bekapcsoláskor a főtáp lassabban áll fel, valamint a hangszóró induktív, így nem alakul ki egyből a maximális áram.
Az viszont biztos, hogy a félhidas kapcsitápom másfél centis ívet húzott amikor levettem róla a terhelést, ezt egy mezei 30V DC-re méretezett relé sosem szakítja meg. Persze ha mutat valaki egy videót az ellenkezőjéről akkor elhiszem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Hát ez az!
(#) bajtaig hozzászólása Jún 17, 2014 /

Egy picit lehet javítani a helyzeten akkor ha morze, tehát váltóérintkezős relét használunk,
és úgy kötjük be mint itt Is látható az első ábrán, ( amit még egyébként nem véleményezett senki ) !
(#) Ge Lee válasza bajtaig hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Elliot is a szóban forgó problémát ecseteli, és amit kitalált nagyon jó megoldás. Ha kialakul az ív akkor annak az árama a föld fele fog folyni, a relé tulajdonképpen rövidre zárja a hangszóró kapcsait elengedett állapotban. A hangszóró felé addig folyhat csak íváram, amíg a relé el nem engedett. Utána a biztosíték kiolvad, a hangszóró épségben marad.
Persze hídkapcsolású végfok esetén már macerásabb a dolog, mert ha valamelyik oldal nem zár össze időben, akkor a relé rákapcsolja a féltápot a hangszóróra.
De el vagyunk kanyarodva a témától.
(#) dudassandor1 hozzászólása Jún 17, 2014 /

A triakos DC elleni védelemnél - mint egyes gyártóknál is - a triakos védelem elé egy, az erősítő teljesítményéhez méretezett biztosítékot iktatva a kimeneti jelútba elkerülhető a "rombolás", miután a védelem aktiválódik.
(#) Alkotó hozzászólása Jún 17, 2014 /

A relének van egy eddig nem említett, mégis fontos tualjdonsága. Nem megy tönkre az üzemszerű működéstől. A félvezetős védelmek -általában- saját öngyilkosságuk árán védik meg a hangszórót. Nekem még soha, egyetlen védelemben használt relém sem ment tönkre, pedig azok a DC védelem mellett a bakapcsoási késleltetést, és a kikapcsoláskori leválasztást is megoldják.
A relékre elég korrektül megadják mekkora feszültséget és áramot tudnak kapcsolni, sőt azokat még a feszültségforma alapján is részletezik. Egyenfeszültségre kisebb áramok a jellemzők.
Nem mellékesen, állítólag a relének van a legkevésbé hallható hatása a hangra, főleg a jobb minőségűeknek.
(#) djface hozzászólása Jún 22, 2014 /

Sziasztok,eljutottam oda,hogy működnek a paneljaim
egyik szinte 0 alapzajjal meg is örültem szépen is szólt minden baj nélkül.
A másik panel viszon begerjed ha bekapcsolom rövidre zártam a bemenetet de megmaradt a zúgás. NE5534 -es műveleti erősítő van bennne,ez lehet a hiba forrása vagy valami más a bemeneten?
(#) pjg válasza djface hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Cseréld fel a két panelen az IC-ket.
(#) reloop válasza djface hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Szia! A kimeneten mértél egyenfeszültséget hangszóró nélkül?
(#) djface válasza reloop hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Igen mértem
6-7mV körüli érték volt,van relés védelmem is szóval a kimeneti egyen rendben van
(#) reloop válasza djface hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Meg kéne próbálni a negatív tápoldali végtranzisztor bázis-kollektor közé egy 2,2nF-os kondenzátort. Itt C15.
(#) djface válasza pjg hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

oldalára állítottam és elmúlt ez hogylehet?

vég6.jpg

(#) Andrasirex válasza djface hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Szia!
A paneled jó,csak összeszedett valami zavart és azért gerjedt.Megfelelően árnyékolt dobozban jó lesz. Az enyém is csinálja,még akkor is ha rajta van a 2,2nF kondi. Dobozban jó kábelezéssel csak a műveleti zaja hallatszik.
(#) roymen hozzászólása Jún 25, 2014 /

Sziasztok! Szereztem egy Rádiótechnikás Quad 405 erősítőpanelt hibásan. Végfokok drótban,T8 drót,0.091-ek elégve,T6 zárlatban a panelon.A végtranyók 2n3442 helyett 2sc5198-at kaptak.A próbatápról üzemelve(+-30v) szépen szól,nem torzít. A +-52v-tal megkínálva,egyből torzít,mert elszáll a T6-os tranzisztor.Segítsen nekem valaki hozzáértő,hogy miért vágja haza ezt a tranzisztort?Megcsináltam ugyanezt a panelt itthon csak bd249c-vel,az meg tökéletes ezzel a táppal.
Üdv:Roymen
(#) kadarist válasza roymen hozzászólására (») Jún 25, 2014 /

Szia!
Mi a T6 neve?
(#) roymen válasza kadarist hozzászólására (») Jún 25, 2014 /

Szia kadarist! BC 212 volt benne ami elszállt.Ezt cseréltem de egyből drót lett.Próbáltam bc556b-vel de ugyan úgy elszállt.
Üdv.Roymen
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
(#) kadarist válasza roymen hozzászólására (») Jún 25, 2014 /

Azt nézd meg, hogy melegszik-e az elszállás előtt, mert ha igen, akkor a túl sok áram végez vele. Egy rajzot mutathatnál erről a verzióról.
(#) roymen válasza kadarist hozzászólására (») Jún 25, 2014 /

A rajz a Rádiótechnikából van.Ugyan ilyen az én quadom is,annyi a különbség hogy ebben lm301 van és nem 709 ic.Nem melegszik,egyből kilövi a tranyót.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
(#) roymen válasza roymen hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Na megoldódott a hiba. Az R39-es 10ohm ellenállás volt megnyúlva,és ezért torzított az erősítő. Csere után tökéletes a hangja.
Üdv.:Roymen
(#) Alkotó válasza roymen hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

R39? Elég valószínűtlen hogy ennek "nyúlása" hibát okozna.
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

R36 lesz az.
(#) Pioneer válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

De az R36 egy 0,091 ohm-os ellenállás, viszont annak a megnyúlása valóban torzítást okoz.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) reloop válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

A kolléga az elején T6 pusztulásról számolt be. Ahhoz nyitnia kell, innen következtetek R36-ra. A T9 működésképtelensége nyírhatja még T6-ot, a kimenő áramba beszáll a kollektor-bázis diódája, de ilyen irányú jelzés nem érkezett.
(#) roymen válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Ez az ellenállat lett cserélve. Nem néztem amikor elhoztam a végfokpaneleket hogy ennek az értéke a rajzon10ohm,ellenben ezen 150ohm-ot mértem ,ill. lecseréltem a 100n kondit is fóliára. A régi ellenállás 0.25w-os volt,ez 10ohm 2w-ra cseréltem.r35,R36-ot is cseréltem másikra,ill. T6 is cserélve lett.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014

Quad hiba.jpg

(#) roymen válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Valóban lehetett ez is az eredeti kiváltó ok a T6 halálozásokhoz,mert a T9-10 már BD249c re lett cserélve.Mindjárt megnézem a kivett végfok tranyókat hogy jók-e?Ezeket elfelejtettem kimérni,miután cserélve lettek BD-re.
Következő: »»   268 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem