Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp

Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   12 / 27
(#) Attila86 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

És amikor 2A-rel terhelted, akkor mekkora volt a feszültség a Q6-on (D-S)?
(#) Tardief válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

0,55Volt
(#) Attila86 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Az érdekes. És mennyi volt a kimeneti feszültség?
(#) Tardief válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Elég alacsony. 2,5-3Volt lehetett.
(#) Tardief válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

A táp leírásában az szerepel, hogy ott mindig 0,6V maradékfeszültség van.
(#) ktamas66 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Nem is az a meglepő, hanem a melegedés .
Oszcilloszkóp kellene.
(#) Tardief válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Hát egyelőre fogalmam sincs, hogy honnan szerezzek.
(#) Tardief válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Kipróbáltam, hogy a egy FET-en mennyi hő termelődik, ha 1,2W a disszipáció. A hőmérséklete kb. megegyezett Q6-tal ( 2amper esetén).
( Hőmérőként az ujjam szolgált )
(#) ktamas66 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Ezek szerint nem volt rajta hűtőborda? Óvatosan tesztelheted, fokozatosan emelve a terhelést, de mindig várj pár percet közben, és figyeld a melegedést.

Nem volt rajta.
Hát akkor felpakolom a bordákat aztán had szóljon Még a végén a nyakamon marad két darab pót FET.

Helyzetjelentés:
50 wattos halogén izzóval terheltem 12 volton 4,5 amperrel. Fél Amperes lépésekkel haladtam felfelé 4-5 percenként.
4,5 Ampernél a hűtőbordák már langyosak voltak. ~40fok
Tovább nem tudtam terhelni az izzó illetve a dióda-híd miatt.(azon még nincs hűtés)
Következő lépésben 2 izzóval terhelem tovább. Lesz ami lesz...

10 Amperes terhelésnél mennyire kéne melegednie?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) Tardief válasza Tardief hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

És 8 Ampernél is teszi a dolgát
A bordák azért itt már érezhetően melegednek, de nm vészes. Amiről nem tudom, hogy mekkora gond az az IRF530 melegedése. Tettem rá egy kicsi hűtőzászlót, de elegszik eléggé.

Ugye, ott valami nem kerek. A zenerek feszültsége sem stimmel. Ha alkalmad adódik próbálj 555-öt is cserélni, esetleg a 100 Ohm-ot visszarakni.

100Ω már visszakerült, mivel a nem változtatott sok mindenen. 555 IC egyszer már lett cserélve. Akkor oldódott meg a Q7 melegedése.
Lehet inkább nem is erőltetem a maradék 2 Ampert.

Majd használat közben kiderül. Azért alkalomadtán nézz rá kimenetre szkóppal.
(#) Melphi válasza Tardief hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia!
Lehetne a mostani állapotában felrakni egy képet alulról fölülről, de anélkül hogy bármit kivennél vagy visszaraknál?
(#) sny válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Az a fet melegedhet kicsit.

Az jó, hogy kijön belőle normális áram, ettől függetlenül egy szkóppal rá kell nézni.

Másrészt az áramkorlátos módját is ki kell próbálni rendesen. (Ohmos terhelés)
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) Tardief válasza Melphi hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Itt vannak a képek.
Amelyiken van borda az új kép.

Az áramkorlát működik. Izzókkal terheltem.
(#) Tardief válasza Tardief hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

8 Amper terhelés mellett ment negyed órát. Doboz nélkül passzív hűtés elég neki. Dobozba kerül majd mellé ventilátor is.
Lehet, hogy az IRF530 és az 555 környékén valami nem teljesen stimmel, de működik.

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget.
(#) Stynson hozzászólása Jún 19, 2014 /

Olvasgattam a témát, és úgy látom gondok voltak a melegedéssel Attila féle SMPS II nél, most akkor összegezve mi a megoldás?
Mikor felrakom a FET-eket akkor Hűtőborda-hővezetőpaszta-csillám-hővezetőpaszta-FEt működik, vagy csak ez a szorítós felfogatás jó?
Nem értettem pontosan melyik szigetelés nem bírta a hőt nálatok...
(#) Alkotó válasza Stynson hozzászólására (») Jún 19, 2014 / 1

A csavar alatti szigetelő gyűrűvel volt gond nálam. Ha az meleg hatására meglágyul, akkor jelentősen csökken a szorítóerő. Sok fettel fizettem a felismerésért.
De fontos hangsúlyozni, hogy volt ahol semmilyen gondot nem okozott.
(#) Melphi válasza Stynson hozzászólására (») Jún 19, 2014 / 1

Szia!
A melegedéssel nincs gond, csak jól kell megépíteni.
1. A D10, D11,D12,D19,T11,T15 alá csillám kell.
2. A diódákat elég szigetelő gyürüvel lefogatni, de a T11,T15 FET-ekhez rugós leszorítás kell, pl mint a képen.
Esetleg még kapton szigetelő is jó lenne, de a csillám tökéletesen megfelel, minden mást felejts el, és hidd el jó lesz nekem is tökéletes lett.
Itt vannak a képek a lap közepén.
(#) Stynson válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Jaa.. értem köszi srácok.
Az nem volt tiszta hogy pontosan mi nem bírta a hőt a ti változatotoknál, köszi szépen.
(#) beri5tib hozzászólása Jún 20, 2014 /

Sziasztok ! Volt valakinek olyan tapasztalata, hogy ha folyamatosan be van kapcsolva a táp értem ez alatt a DC ki/be kapcsolót és ilyenkor kapcsolgatom a fő bemenő feszültséget akkor egy idő után elszáll a TLC2272-es feszültség szabályozó IC. Nekem ezt produkálja. Lehet valami csúnya tranziens a bekapcsolás pillanatában ott, vagy mitől szállhat el?
(#) dara válasza beri5tib hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Sziasztok.Az smpsII vannak gondjaim.Nem tudom elindítani az előszabályzó fokozatot.A C24-en 13,8V van,táp ráadásakor,és letiltja az 555 öst.Ha kiveszem a D16 ot,a 7 lábat 1K felhúzom megy az ic.Hol keressem a hibát?
(#) solti_imre válasza dara hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Egy lehetséges ok: T13 C-E zárlat? Vagy ugyanez T12-nél?
(#) dara válasza solti_imre hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Kimértem,kisípoltam már mindent,azóta is egyfolytában csak a sípolást hallok.Ki is forrasztottam de a helyén is meglehetett mérni hogy jó.De ha kiveszem a D16 akkor is el kéne indulnia de nem,csak akkor ha a 7 lábat 1K magasra húzom.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Na jobban körülnéztem a T12-13 nál,és fel sem tünt hogy P mérek N helyett.Az MMBTA92LT1G helyett valami mást küldtek,amin 20J van írva,2D helyett,mérve,valami kettős dióda lehet.Mivel elötte egyenként vettem ki és vissza is raktam,persze nem működött,most kivettem mind kettőt,el is indult rendesen az előszabályzó.Keresgélek itthon hátha tudom helyettesíteni.
(#) solti_imre válasza dara hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Hát ilyesmire tényleg legutoljára számít az ember! (Ezt már csak a félre címkézett alkatrész üti!)
(#) dara válasza solti_imre hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Bocs N mérek P helyett.
Következő: »»   12 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem