Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
SB560-as diódához hol lehet library-t találni? Függőleges beszerelés, 4 mm-es lábtávolság.
Vagy ha megcsinálná nekem valaki az is jó lenne... Próbálkoztam vele, de mindig azt írta hogy nincs bekötve a láb, stb, mindig volt valami baja... Szóval ha csinálna nekem valaki egy olyan schottky diódát, aminek mondjuk 5 mm a lábtávolsága és a pad átmérője kb 2 mm.
Na most akkor 4, vagy 5 mm a lábtávolság? Horizontális, vagy vertikális elrendezés? Mindenképpen Schottky-nak kell lennie? Egyébként meg használhatod a "diode" lib "bármely" diódáját, ami méretben jó, legfeljebb a "Value"-t átírod a Neked kellőre a schematic-ban.
Az a gond, hogy ennek baromi vastag a lába, mert 5A-es... Így legalább2 mm átmérőjű pad kellene neki, de egyik diódának sincs ekkora pad-je az eagleben. A távolság legyen akkor 5 mm.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
Írta, hogy vertikális...
Én is kerestem de nem találtam vertikális elrendezésű diódát ami megfelelne neki. niedziela: Talán mert az a tenger tele van szeméttel? Az Eagle-ben én azt utálom a legjobban, hogy tele van felesleges alkatrészekkel. Például azt sosem értem meg, hogy minek van 100 féle dióda típus a könyvtárban ugyanolyan tokozással, miért nem csak a tokozás neve szerepel benne? Elég lenne csak a tokozás neveket feltüntetni, mivel millió alkatrész van így senki sem fogja típus szerint bevinni őket az Eagle-be. Tehát minek kezdték el típus szerint bevinni őket a könyvtárba ha úgyis lehetetlenség az összes típust bevinni? Helyette inkább a tokozásokat bővítették volna, mert az sem teljes. Én már azon gondolkozom, hogy saját könyvtárakat hozok létre megfelelő csoportosítással, nem úgy ahogy a default könyvtárban vannak az alkatrészek rendezetlenül. Mert miért kell például gyártó szerint csoportosítani az alkatrészeket és nem annak funkciója szerint? Az erősítő IC-met miért a Philips-semiconductors könyvtárban kell keresnem és miért nem az erősítőknél? (most mondtam egy példát) Szóval elég sok ilyen van. Nem mondom hogy mind hibásan van csoportosítva, de nagyon sok igen. Ha lesz energiám neki állok az alkatrész könyvtár rendezésének, de lehet inkább átállok más programra aminek az alkatrész könyvtárát jobban karbantartják...
Parancsolj.
Lábtávolság: 5.08 mm Furat. 1.4 mm átmérő 3.175 mm (ez lehet, hogy lehetne nagyobb is, ki kell nyomtatni, megnézni) A méreteket adatlapról néztem, nem méricskéltem. A diódán belül a SCHOTTKY-DIODE között van, azon belül pedig a DO201V csomagváltozat. Kereséshez a "*do201v"-t üsd be.
Nem nekem címezted a véleményed, de azért reagálnék rá:
Ha neked a bő választék szemét, az a te gondod. Tudomásul kell venned, hogy a programot és az alkatrészkönyvtárakat nem a te elképzeléseid szerint készítették. Te csak egy porszem vagy a sok felhasználó között. És lám magad is rájöttél a megoldásra, készíts saját könyvtárat, amibe a neked szükséges alkatrészeket bemásolod és nem lesz gondod a hosszas kereséssel. Arra is gondolhatsz időnként, hogy esetleg mások más logika szerint gondolkodnak, mint te, ők nem reklamálnak ilyen apróság miatt. Az utolsó mondatodhoz pedig: Az igazán profi és nagyon drága programokhoz nem adnak alkatrész könyvtárat és a programot mégis megvásárolják. Ha csak ilyenért átállsz egy másik programra - egyébként szíved joga - látszik, hogy a fejlesztéshez, könyvtár karbantartáshoz nem sokkal járultál hozzá. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Feleslegesen vannak duplán az alkatrészek, sajnálom hogy ezt te még nem vetted észre. Passzív alkatrészeknél rohadtul nincs szükség a típusra elég ha ismeri az ember a tokozását.
Ha ez neked apróság, és szereted hosszasan keresni az alkatrészeket és új tokozást készíteni hozzá, akkor sajnálom. A program alkatrész keresője meg egyenesen használhatatlan ha olyan alkatrészt keres az ember aminek nincs pontos típusa (pl. kapcsolók, csatlakozók, relék stb.). Mert te talán hozzájárultál? Mit lehet hozzájárulni egy olyan könyvtárhoz amit már x éve létrehoztak a saját (részben hibás) "logikájuk" szerint aminek a fejlesztésével (library) nem is törődnek. Azért ha az ember már pénzt ad ki egy szoftverért, akkor azt mondod ne várja el a szoftvertől, hogy az felhasználóbarát is legyen? Nehogy már minden egyes használt szoftverrel napokat pazaroljak el, esetleg több 90%-ban hasonló programot szerezzek be, mert logikátlanul írták azt meg és egyikből ez az alap funkció hiányzik, a másikból meg az. Te is láthatod, hogy sokan nem tudnak új alkatrészt se felvinni, mert eléggé meg van variálva az Eagle-ben, kicsit olyan érzést keltve mintha a programozóik megálltak volna a fejlesztésben mondván, hogy "jó lesz az, így is megveszik!", pedig lehetett volna ezt is egyszerűsíteni benne. Ezeket az ulp-eket meg szkripteket sem értem, hogy ezt miért nem lehetett volna már valahová a beállításokba is betenni? Mondjuk ezeket TALÁN felhasználók írták és nem a CadSoft csapat, de ha látják hogy használható, akkor miért nem teszik be rendesen a programba, miért kell eldugni a felhasználók elől ezeket a lehetőségeket? Egy szűz Eagle felhasználó 100% hogy idegeskedik az ilyenek miatt, mert nem találja a beállításokban a neki kellő funkciót, majd egy gyors mozdulattal törli a programot (jobb esetben a fórumon faggatózik), mivel úgy gondolja, hogy nincs benne ilyen funkció, pedig van! Többek között ezért is tanultam villamosmérnöknek és ezért kacsintgatok a programozás felé is, hogy használhatóbb áramköröket, programokat tudjak létrehozni főként saját magamnak és másoknak. Úgyhogy ne akard már nekem bemagyarázni azt, hogy ha te keresel egy IC-t akkor nem előbb a funkciója szerint keresed meg az alkönyvtárat hanem az összes lehetséges gyártó könyvtár között kezdesz el keresgélni holott nem is tudod, hogy melyik gyártó mappájában fogod megtalálni az adott alkatrészt. Mert ezt nem hiszem el! Ha te mindent lenyelsz és tudomásul veszel az meg a te bajod, én az ilyen megnyilvánulásokban csak nemtörődömség és a precizitás hiányát látom. Ha mindenki úgy állna hozzá mint Te és mindenkinek jó lenne az Eagle úgy ahogy van, akkor még mindig az 1.0-ás verziót használná mindenki, Windows-ból meg a 3.1-et! Egyébként lefogadom, hogy a Windowsról (vagy amit használsz) vagy más programokról meg te is panaszkodsz néha, hogy "ezt miért nem máshogy csinálták" (még ha le sem írod), de most kedved támadt vitatkozni egyet velem és beállítani magad úgy, hogy neked minden tökéletes az Eagle-ben. ![]() De félreértés ne essék, mert az Eagle nem rossz (eddig nekem is ez jött be a legjobban), de közel sem tökéletes, csak olyan 60-70%-os! Még egy utolsó kérdés: Neked például nem lenne jobb, ha mondjuk a már letett alkatrészek pad-jeinek a méretét és a lábtávolságot egyszerűen jobb klikkes menüvel megtudnád változtatni és nem kellene az alkatrészkönyvtárat szerkesztgetni ez ügyben, vagy neked így is tökéletes? Mert ez például egy nagy fejlődés lenne az Eagle-ben amit megjegyzem egy CadSoft-os csapat 1 hét alatt megtudná írni! A nemleges választ nem hiszem el! A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Tudod, amit ember készített, az semmi sem tökéletes. Látom vannak értelmes javaslataid is, az alább látsz néhány címet, ahová elküldheted, lehet, hogy megvalósulnak:
support@cadsoft.de vagy itt is találsz címeket, ahová írhatsz: http://www.cadsoftusa.com/forums/?lang=en Attól, hogy itt kiabálod ki, ami nem tetszik, attól az nem fog megjavulni! Kicsit pozitívabb hozzáállás kellene egy mérnökembertől.
Azt hiszed érdekli őket? Tapasztalatból mondom, hogy NEM!
Ha tökéletes nem is lehet, de majdnem tökéletes lehetne! (és nem 60%-os) Csak ők ugye nem a nagy cégeket célozták meg, így nem is nagyon foglalkoznak a fejlesztéssel. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Idézet: „a már letett alkatrészek pad-jeinek a méretét és a lábtávolságot egyszerűen jobb klikkes menüvel megtudnád változtatni és nem kellene az alkatrészkönyvtárat szerkesztgetni ez ügyben” Na ez látod igen hasznos lenne, de merthogy ez nincs így, ezért marad a könyvtárban szerkesztgetés... (mert ugye milyen kellemetlen, hogyha kb. tizedmm "hús" marad a furat körül, s emiatt kapja fel a rezet az ember)
Pedig sok nagy cég az ügyfelük.
Másrészt, ha megnézed az árjegyzéküket, egy szót sem említenek az alkatrész adatbázisról, amiért fizetni kellene. Tehát azt mindenki bónuszként kapja, ha nem tetszik, át lehet szabni. Ahogy már korábban említettem, de elkerülte figyelmedet, a sokszor (nem csak sokkal de az Eagle többszörös árán kapható) drágább, igazán profi programokhoz a gyártók NEM adnak alkatrész adatbázist, azokat a felhasználóknak kell elkészítenie. A százalékot pedig nem tudom milyen képlet alapján számítottad ki. ![]()
Nem tudom, mennyre ismered a programot, de egy pad esetében nem csak egy réteget kellene módosítani. Javaslom nyiss meg egy alkatrészt az alkatrész szerkesztőben és a Layer settings (vagy korábban Display) ikonra való kattintással nézd meg, hogy egy tokozáshoz hány réteg rendelhető, ill. szerkeszthető, pl. csak a Stop, Termal, Cream rétegeket említem, de ennél jóval többről van szó. Egyetlen pad átmérő módosításával mindent nem lehet módosítani.
Látom sok kritikát igyekeztek megfogalmazni, de azok közül sok okafogyott, mivel a kritizáló személy nem ismeri a programot eléggé ahhoz, hogy a kritika helyénvaló legyen. Pontosabban a részleteket is ismerni kell ahhoz, hogy belássuk, egy-egy igény mi mindent vonna maga után. BBB, elismerem, ez egy jó ötlet lenne, de ha lenne rá mód, már régen megoldották volna. Éppen a fentebb leírtak miatt nem olyan egyszerű a megoldás.
Saját képlet alapján.
![]() ![]() ![]() Altium-hoz tudtommal adnak frissülő alkatrész könyvtárat is, persze ha megveszed. Azért számomra elég fontos, hogy egy nyák tervező szoftver azért adjon már normális adatbázist is hozzá és ne nekem kelljen minden egyes alkatrészhez kreálni hozzá. Mert milyen jó lenne már ha egy egyszerű áramkört is 3 óra alatt lehetne megtervezni, mert még a szimbólumokat is neked kellene megrajzolni. Egy alkatrészkönyvtárnak szerintem alapnak kellene lennie egy tervezőszoftvernél. "Egyetlen pad átmérő módosításával mindent nem lehet módosítani." Mert olyan nehéz lenne beleprogramozni, hogy módosítsa vele együtt a többit is? Vagy esetleg egy felbukkanó menüből az összes réteg átmérőjét meg lehessen változtatni? Ez programozás szempontjából mind roppant egyszerű feladat! Egyébként biztos lehetsz abban, hogy eléggé ismerjük a szoftvert ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy melyik megoldás lenne a gyorsabb, célravezetőbb. Erre bárki képes. Sőt gyakran az tud a legjobban fejlesztési ötleteket adni aki először ül az adott program elé. Mert szerintem az lenne minden programnál a cél, hogy egy kezdő is minél gyorsabban eljusson A pontról B pontra. Ha nem így lenne, akkor a számítógépen a legegyszerűbb művelet is 26 lépésben történne meg... Egyébként az általad felsorolt rétegek a pad méretével automatikusan módosulnak. Tehát ez nonszensz. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
maestro - elekrtocad fölösleges a vita, gondolom észre vettétek
![]() holex: Idézet: „Próbálkoztam vele, de mindig azt írta hogy nincs bekötve a láb, stb, mindig volt valami baja...” Szóval inkább azt kellett volna kérni, hogy valaki segítsen létrehozni azt az alkatrészt amiből még tanulni is lehet a jövőre nézve. Persze kérni, hogy valaki helyettem, az könnyebb ![]() maestro: Részemről csak ezért ajánlottam az eagle könyvtárakat kunyerálás helyett.. Idézet: „Mert olyan nehéz lenne beleprogramozni,” Itt hiába keseregsz, vagy érted jobban a cad programok készítését mint akik ezzel foglalkoznak, tágra nyilt szemekkel olvassuk jobbító ötleteidet, de mi itt nem tudjuk beleírni amit te szeretnél ![]()
Kérte, megcsináltam, nem került sokba. Lehet csak egyszeri alkalommal nyúl az Eagle-höz és arra meg lehet nem érdemes megtanulnia az új alkatrész bevitelt. Majd ő megmondja. De ha érdekli, hogy kell megcsinálni, akkor majd azt kérdezi. Én legalább előálltam a megoldással és nem csak felesleges kérdésekkel traktáltam a kérdezőt. Van is valahol egy leírás róla, de most nem tudom hol.
holex: Új alkatrész létrehozása az Eagle-ben Lehet is jó egynek És itt van még egy A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Idézet: „Én legalább előálltam a megoldással” Közben azért mi is szoktunk segíteni, ezt a saját bőrödön is tapasztalhattad ![]() Csak a kunyerálást támogatjuk többen ilyen módon.
Igen, tudom, hogy csak írásban szerettek segíteni.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, még csak nemrég ismerkedek az eagle-lel és olyan kérdésem lenne, hogy LM324-ben 4 db művelti erősítő van és ezek közül az egyik rajzjelén rajta kéne lenni a pozitív és a negatív táp lábainak amikor lerakom, viszont valamilyen oknál fogva mégsincs rajta amikor megpróbálom lerakni. Tudna valaki segíteni? (Hogyha én vagyok csak ilyen béna akkor elnézést ![]() Előre is köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
Kattints az egér jobb gombjával a műveleti erősítőre , és a megjelenő menüben válaszd az invoke lehetőséget , és ott is majd a megjelenő lehetőségek közül azt válaszd , ezt majd látni fogod amelyik a táp pontokhoz tartozó pontokat mutatja .Ez le teszi neked a műveleti erősítőhöz tartozó megtáplálási pontokat a kapcsolási rajz tervező felületre .Nem kell összekötni automatikusan a nyák tervezőben hozzá fogja rendelni ezeket a pontokat majd.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
Idézet: „Nem kell összekötni automatikusan a nyák tervezőben hozzá fogja rendelni ezeket a pontokat majd.” Ezért nem is kell vele törődni.
Kell azzal főleg , ha egy olyan ic nél történik ez ahol pontosan azokhoz a lábakhoz ahol a tápot kapja igen közel kell tenni szűrő köndenzátort például .
Hova teszel szűrőt ? Táp+ és GND közé.
Ezért valóban nem kell vele törődni.
Így van.
Eyess: A szűrőket a kapcs. rajzban beteszed a táp áramkörébe és a panelen oda helyezed ahová akarod. Automatikusan ott lesznek a légvezetékek összekötve az IC táp kivezetéseivel és a táp áramkörrel. A többit már tudod. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
Köszönöm szépen mindenkienk a segítséget
![]() ![]()
Nincs mit. A keresőben erre a kérdésre kétoldalnyi találatot kaptam. A szabályzatban benne van, hogyan használd.
Szia! Csak támogatni tudom a saját könyvtárat. De mivel volt szerencsém egy elég részletest katalógus alapján létrehozni (Finder) - elég kemény diónak tűnik - hacsak nem a meglévő alkatrészeket válogatod össze egy könyvtárba - mert azt támogatja az Eagle és talán egyszerűbb megoldás is. Nyilván az Eagle nem megoldás minden problémára. Hobbi kategóriának egészen jó. De professzionális munkához már kevéske. Én is használom és szeretem, de nagyon gondolkodom, hogy ha tovább kell lépnem - akkor Altium lesz belőle. Az már 15 éve is profibb volt - csak az ára is sajnos.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2014
Én csak úgy gondoltam, hogy a meglévőket csoportosítanám egyelőre, illetve áthelyezném a package-eket a megfelelő helyükre, törölném a gyártói csoportosítást ahol felesleges stb. Eszembe sincs egy katalógusnyi új alkatrészt bevinni, csak bővíteném azokkal ami nekem kell.
Én is Altium-ra akarok váltani mert a legtöbb munkahelyen is ennek használatát várják el, csak előbb vennem kellene egy SSD-t mert nagyon lassan töltődik be minden rajta. ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |