Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Pedig melegednie kell, én párszor narancs vörösre izzítottam, az tutti nem 450 fok volt.
Sziasztok!
Attila féle forrasztóállomás II milyen gyorsan fűti fel a pákát? Láttam egy videót ahol 300C° körülről 8mp alatt fent volt 450C°-on. 200C°-ról milyen gyorsan éri el? Illetve ezt a fűtési időt lehet/érdemes-e növelni valahogy? Azért kérdezem, hogy érdemes-e egyáltalán sleep/hibernate módos állomást készíteni. Az egy dolog hogy megnöveli a páka élettartamát, de ha ezért nekem akárhányszor lerakom a pákát, utána 15-20 mp ket kell várnom kézben tartva h forraszthassak nem hiszem hogy megéri. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
Ez nem az állomástó függ, hanem a pákán.
Ha a solomonról van szó, akkor olyan hibernálási módnak van értelme, ami levesz a páka hőmérsékletét, ha sokáig nem vetted ki a tartóból.
Tudtommal egy 50W körüli kerámia fűtőbetétes páka 10sec alatt melegszik 300°C -ra szobahőmérsékletről. Esetleg megpróbálhatsz olyat szerezni. Az ebayen lévők árban jók, az élettartamukat nem ismerem, de én is tervezek beszerezni egyet. (Hakko 907)
Értem, in is olyasmire gondoltam, ami pl 200-ra leviszi, vagy esetleg olyan megoldás, ami mindig egy adott hőmérséklettel csökkenti (mert nem mindegy hogy 450 en dolgozok és leviszi 200-ra, vagy 200 on dolgozok és hagyja 200-on)
De ez még átgondolandó, nem nagyon dolgozok olyan kis hőmérsékleten, ez inkább használatfüggő szerintem És akkor elméletben egy állomásnak kellene lennie valamilyen maximális teljesítményének, vagy nem? Arra gondolok hogy hiába veszek 100 W os pákát ha az állomás csak 50W ot képes csinálni. Persze ezt elméleti síkon kérdezem, mert szerintem egy ilyen állomás hálózatról röhögve teljesíti azokat a mértékeket, amikből páka piacon kapható...
Ez nem így van... I=U/R és kijön.
Van egy 24V 50W pákád, annak 11,84 Ohm lesz az ellenállása. Ez mindig fixnek vehető. Tehát amint rákötöd ezt a 11,84 Ohm-os ellenállást egy 24V-os tápra az rögtön felveszi a 2,03A áramot. Van egy 24V 80W pákád, annak 7,21 Ohm az ellenállása. Tehát amint rákötöd ezt a 7,21 Ohm-os ellenállást egy 24V-os tápra az rögtön felveszi a 3,33A áramot. Ezt a felvett áramot az állomás nem befolyásolja (csak ki-be kapcsolja). Csak annyit kell tudni, hogy mi mit bír. Elbírja a trafó a 80W-ot? Ha nem leég. Bírja kapcsolni az állomás ezt az áramot? Ha nem leég. De olyan nincs, hogy kevesebbet ad neki. Persze van még pár apró tényező, de lényegében már nem befolyásolja az eredményt.
Hát azt a maximális dolgot az állomásról úgy értettem, hogy az befolyásolja, hogy az alkatrészei mekkora áramot képesek elviselni...
Azért azt figyelembe kell venni, hogy a pákák induláskor jelentősen nagyobb áramot vesznek fel, mint amit a watt értékből számolunk ki. A 80W-osnak titulált Fahrenheit 28112 24V-ról olyan 6 Ampert is felvesz hidegen, és a mostanában "felkapott" Hakko907 50W-os klón is 3A felett indul. Rá is fáztam a Fahrenheit állomás tervezésekor
Szia! Azt még szorozd meg legalább 5-tel, kb. 50-60 sec. Grafikon.
Hát ennek fényében nem látom értelmét olyan állomás építésének, ami visszahűti a pákát a hosszabb élettartam végett.
Sok nincs, maximum 80W-os pákánál lehet értelme az már gyorsabban fűt, de mivel ha forrasztasz kell a hő, ha meg ott hagyod, kikapcsolod szerintem, nem látom értelmét minek kéne visszahűlnie, hacsak nem egy szervizről beszélünk pl., ahol egész nap megy és nem akarod kikapcsolgatni, vagy aki feledékeny és bekapcsolva szokta felejteni.
Tudom, de nincs értelme továbbra se szerintem, hacsak nem használod egész nap, mert ha bekapcsolom azért van mert kell, ha meg nem kell kikapcsolom.
Én egy sima weller pákát-a kattogósat-használok évek óta, van, hogy elfelejtem kikapcsolni és megy két-három napig. Még hegyet sem kellettem cserélni benne vagy öt éve. Ennek tükrében túl sok értelmét nem látom a "stand by" megoldásoknak. Nem mondom, hogy nincs bizonyos esetekben hasznuk, de egyszerű szerkezeteknél, csak a használat rovására mehet.
Szia!
Neked milyen fusebitekkel megy (orosz verzió), mert nekem nem akar indulni. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Sziasztok!
Okafogyott a kérdés, megoldottam. Üdv: Zsolt
Szia !
Bocs, hogy későn reagálok, bár előbb úgysem tudtam volna infót adni...Örülök, hogy megtaláltad a hibát - bár látom, hogy Te profi vagy én meg csak egy hobbista. Szerintem nagyon jó kis progit írtak az oroszok - én maximálisan elégedett vagyok. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Sziasztok ! Valakinek esetleg megvan LAY-ben az Attila féle állomás rajza? Szeretnék egy két vezetősávot megvastagítani. Köszi!
Üdv!
Ennek a Hakko 907-nek mekkora termisztora?
Passz, nem tudok róla túl sokat, csak tervezek majd egyet beszerezni, mert jónak tűnik.
1-2 vezetősáv megvastagítására bőven elég az MS Paint nevezetű program.
Ez igaz de a forrasztási pontokat ezzel együtt csökkenteni szeretném. A tipikus 22 csapdája: Normálisan szeretnék forrasztani de ahhoz kell egy állomás. Viszont az állomás leforrasztásához kell egy normális páka.... Arról nem is beszélve, hogy ez a nyákterv vasalgatva nem megy. Kb 17szer mostam le a nyákról a rajzot. Vagyis levilágító! Ledeim már vannak sőt a rajz is kész van de ameddig nem tudom beforrasztani addig egy kissé nehézkes. A jelenlegi pákám egy sima mezei 230V 30W páka ami fűt mint egy gőzmozdony és sajna volt már olyan alkatrész amely ezt megsínylette.
Ezzel a projektel már küzdök egy ideje. Leírom pár mondatban hátha szerzek egy-két mosolygós pillanatot hobbitársaknak. Először itthon kinyomtatom sima A4-re hátha jó lesz....(kisebb rajzoknál be szokott vállni)....prsze nem. No akkor műnyomó papír beszerzés. Megtörtént. Sajna a 300 g-os papírt kissé nehezen visz a nyomtatóm de 10-ből kb 3-at le tudtam nyomtatni. Vasalás, nézegetés, hibás...hibás....hibás...hibás. Kapargatás, javítgatás, és maratásnál derül ki, hogy a vezetősáv ott van csak maga alá engedi a maratót. Vagyis hibás..... Utánajárás hol lehet nyomtatni írásvetítő fóliára. Megvan. Kérek belőle 2 db-ot hogy rendesen kitakarjon. Ott a helyszínen Attila oldaláról kinyomtatják. Biolevilágítás, előhívás, maratás. Szép is lett. Kifurkálom, de valami gyanús.... nézegetem, odaprobálok egy két alkatrészt, majd a vérnyomásom az egekbe szökik. Mindkét panel kb 3-5%-al kisebb mint kellene hogy legyen. No ekkor jött el az a pillanat, hogy nem tudtam röhögjek vagy sírjak. Amikor elkezdtem ezzel az állomással foglalkozni gondoltam, hogy nem lesz egyszerü. Jelzem Attila nagyon profin csinálja a dolgokat. De talán lehetne egy könnyebben kivitelezhető nyáktervet, gondolván a az ilyen kis szerencsétlen kezdőkre mint én is.
Hello! Már megbocsáss, de célt tévesztettél. Mire ezt a sok felesleges dolgot leírtad, már meg lehetett volna rajzolni a nyákot pld. a Sprint-be. Egy nyákot meg gyártás előtt ki kell nyomtatni simán, és rápróbálni az alkatrészeket.. Akkor talán az idegeid is rendben lennének..
Talaltam az ebay-en parat. Ha erdekel kuldetek neked egyet. Tobbit priviben.
Szia! Észrevétel:
-Ha a 230V/30W pákád tönretete az alkatrészt az vagy ESD probléma, vagy túlmelegítetted. -Lézernyomatos (vasalós) nyák-gyártásnál ennél a projektnél nem lehet probléma, ha jól csinálod (ennél bonyolultabb nyák is működik vasalással). A vasalásos technológia egyszerű, de be kell tartani néhány szabályt. Legfontosabb a nyák jó előkészítése, tisztítása. Aztán még egy-két dolog, de erről van infó a NET-en. Üdv: Zsolt |
Bejelentkezés
Hirdetés |