Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Az inverteren kicséréltem minden kondenzátort. Most ott tart a dolog, hogy az eredeti állapotban 5 másodpercig volt kép a bekapcsolás után, most pedig 33 másodperc. De pontosan 33 másodperc mindig. Utána ugyanúgy elmegy a fény :S A másik panelen is cseréljem a kondikat ne csak az áramos részen? Találkoztatok már hasonlóval?
Sziasztok!
FSP043-2PI01: 400V 100µF kiment, vitte a a PWM Fet-et, egy zennert. Csere után monitor tökéletes, de standby állapotban sípol a monitor. Tranyó lenne? Csere, ragasztás, vagy ha nem zavarja nem lesz gond?
A legtöbb ilyen újrakondizás után, majd csitul, nem hiba jele..
Sziasztok! Van egy philips monitor, a tápegységében több alkatrész is szemmel láthatóan elfüstölt.(FET,bizti, stb) a trafó jónak tűnik(?). Viszont ha az invertere is meghalt, akkor nem igazán kezdenék el foglakozni vele. Szerintetek járható az, ha leválasztom a tápot a panelen, és az inverterre, meg az elmenő pontokra egy másik monitorból adom a szükséges tápokat? nem akarok bajlódni , aztán a végén derüljön ki hogy minden halott nem csak a táp...
üdv.
Járható, de én a labortápot javasolnám, mint áramforrást és csak az inverternek adj feszt, a bekapcsoló szálat pedig emeld magasra, vagy alacsonyra az induláshoz. Persze a te megoldásod is működhet, de oda kell figyelni a feszültségekre.
viszont, ha volt ideje megdöglenie a tápnak, akkor valószínűleg haláláig ment az ivnerter és jó, gondolom a primer puffer (400V 100uf stb.) megpuposodott és azért döglött meg a táp. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
igazad van, a labortáp meggondolandó, meg egyszerübb is. Érdekes módon a primer puffer kondinak semmi baja..
Látszólag, vagy tényleg semmi baja? Épp tegnap jártam ugyanígy, hogy melegedett az IC, de iszonyatosan, viszont a kondi ránézésre rendben volt.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni egy lcd tápjával kapcsolatban. Ez egy 22"-os Acer monitor, ILPI-139 típusú táppanellel. Csatoltam egy kapcsolási rajzot, amire a legjobban hasonlít. A hibája az, hogy bekapcsolás után kb 15 másodperccel kikapcsol és újraindul. Majd kb 5 másodpercig megy utána megint kikapcsol és be. Ez után ez végtelen ciklusba másodpercenként megtörténik. Ha a háttérvilágítás csöveket nem kötöm rá, akkor stabilan bekapcsolva marad a monitor. A kikapcsolás oka, hogy egy pillanatra az 5V megszűnik, így leáll a teljes vezérlés. Az inverterre menő 14-16V megvan stabilan. Amit eddig csináltam: teljesen újrakondiztam, hűtőkre csavarozott diódákat újrapasztáztam, teljes táprészt átforrasztottam az smd-k kivételével. Mivel sajnos a monitorban a hiba nem szűnt meg, így tanácsot kérnék, hogy merre keressem az 5V megszűnésének okát. Köszönöm a segítséget előre is! Üdv: spgabor
A primer kondenzátort ellenőrizted, cserélted? Lehúzott kijelzővel, de rádugott csövekkel mi történik? Olykor a kijelzőn lévő DC-Dc konverter is cisnál ilyet és lehet, hogy az terheli meg a tápot, érdemes lenne áramot mérni a kijelző tápján.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Primer konfi csere is volt. Lehúzott kijelzővel ugyan ez van. Ha a csövek njncsenek bedugva, csak az lcd, akkor is megy.
Az IC tápkondijai és a visszcsatoló kondijait is cserélted? Általában 22-100uf és 1uf környékén vannak. Valószínű, hogy leáll a táp és a tizenvalahány volt azért marad meg, mert leáll a lámpa és nincs terhelés. Akkor szoktam még így járni, ha a trafóval valami történik és a visszatápláló kör túl alacsony feszt állít az IC-nek és olyankor áll le. Az IC doksija alapján nézd meg, hogy mekkora a minimum fesz amiről megy és menet közben mérd a tápfeszét. Ha ez a fesz megy nagyon alá, akkor a D804-es dióda shottky-ra cserélésével még éppen megmenthető a dolog párszor már bevált.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
Az összes elkót lecseréltem. Ezt a D804-et láttam egy orosz oldalon is, de nem bírtam értelmezni a jelentőségét, google fordító de vagy oda.
Kipróbálom, amit ajánlottál, köszönöm!
csak látszólag, de ki fogom mérni. Itt most reménytelen bekapcsolni, hogyy melegszik e valami, több helyen áthúzások, leégett foltok vannak...
Na most megnéztem az IC doksiját. Ez is 9V tápfesz alatt leáll, amikor indul az IC, addig soros ellenállásokon keresztül kap egy kis fesz, majd amikor elindul, visszatermel saját magának és itt kezdődik a probléma, mert túl kevés feszt termel vissza és az alacsony fesz védelem leállítja az IC-t. A D804 cserélése annyiban segíthet, hogy a shottky diódán kevesebb fesz esik és az éppen elég lehet ahhoz, hogy ne menjen a tápfesz 9V alá. Félmegoldás, de működik.
Köszönöm, így már értem. De a kevés visszatermelést mi okozza? Ha nagyobb tápkondit teszek az IC-hez az segíthet még rajta?
Sajnos az sem segít. Hogy mi okozza azt csak megtippelni tudom, valószínűleg menetzárlatos lett, de közben el is égett a menet így csak szimplán egy menettel kevesebb lett.
![]()
Tehát akkor csak egy trafó csere segítene. De annak meg kicsi az esélye, hogy ugyanolyat találok bele.
Ha igaz az elméletem, de ezt alátámasztani még nem tudtam.
![]()
Véletlenül nem pont így néz ki a monitor? Bővebben: Link
A legutóbb pont egy ugyanilyenben játszottam el a diódás trükköt a D804 SMD volt.
Vagyis a teljes megoldás az lenne, ha trafót cserélnék. Veszek egy diódát bele, aztán meglátjuk. Még dolgozom, majd 5 után kiderül.
![]() A monitor ugyanaz, amit linkeltél. SMD dióda. Nem ugyanaz, ami a kapcsolási rajzon van, mert az sima dióda. Bár a paramétereik megegyeznek. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
Próbának bonts bele valami PC tápból, vagy bármi kapcsolóüzemű cuccból, aminek már 150mV-on nyit a diódája.
Veszek egyet, annyira nem drága. Este még meg kell nézni az erősítőmet a kocsiba, mert annak is van egy kisebb problémája, így nem biztos, hogy lenne időm bontani.
Ha úgyis dolgozol most és útba esik, akkor oké, csak gondoltam próbára jó valami bármi.
![]()
Ebben viszont igazad van amúgy, mert otthon halomban állnak a bontásra váró pc tápok. Csak idő hiányában ide-oda pakolgatom.
![]()
Azt gondolom, de én csak ilyen hobbista vagyok, nem szaki.
![]()
Én is.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
Bevált a shottky-s ötlet, köszönöm. A sima diódával 9,2V volt a tápon amikor ment rendesen. Ez csökkent le, ahogy mondtad. Viszont azt vettem észre, hogy a hűtőbordák elég jól melegednek, más monitorhoz képest jobban.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
Járasd néhány napig, ha nem robban fel, akkor jó.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
A TLV 431-nek, csak a hőkompenzációban van szerepe?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |