Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2338 / 4005
(#) Sword hozzászólása Júl 3, 2014 /

Lenne még egy kérdésem. Nem tudtam, hogy keressek rá.
Hogy tudnám azt megoldani, hogy egy áramkörben, amiben van 1db. 1 áramkörös kapcsoló, bekötni egy ledet úgy, hogy az akkor világítson, ha a kapcsoló nyitott állásban van? Ha jól sejtem valami tranyós kapcsolással megoldható a dolog. Tehát a LED feladata az lenne, hogy jelezze, ha az áramkör megszakad a kapcsoló nyitása által.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Hello! Azt magával a kapcsolóval is megoldhatod, ha a Led-et az érintkezőjével rövidrezárod. De félek, hogy nem mondtál el mindent..
(#) Kari55 válasza Sword hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Szerintem valahogy úgy , mint az éjszakai fény a villanykapcsolóban.
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Hát az áramkör egy egyszerű öntartó relés kapcsolás, egy szivattyú szintkapcsolója. A kapcsoló maga egy reed relé. Ha ez nyit, akkor ejt a relé és leáll a szivattyú. Erre kéne nekem egy led visszajelző, magyarán, hogy tudjam, hogy az alacsony vízszint miatt állt le a szivattyú, nem más hiba miatt. Ennyi lenne a feladata. Ezt a ledet a relé tápáramkörébe kéne tenni, ezt szakítja meg a reed kapcsoló is ugye.
(#) Sword válasza Kari55 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Végül is az ötlet nem rossz, csak fogalmam nincs az hogy működik. Azt tudom, hogy egy glimmlámpa van benne és az világít, ha lekapcsolom a kapcsolót.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Gondoltam, hogy dezinformálsz bennünket. De sokkal jobb lett volna ha lerajzolod, mi hogy van kötve, mennyi a táp, és mit szeretnél. Mert akkor lehet konkrét javaslatot tenni.
A Glimm úgy működik, hogy amikor a kapcsoló bont, a kapcsoló kontaktusán ott a tápfesz, a fogyasztón keresztül. Így abból lehet világítani. Csak hogy az keveset eszik. Ha kis egyenáramú relénél teszel ilyent, akkor lehet, hogy a Led 10..20mA árama nem engedi elejteni a relét. Tehát valami leválasztó kell, pld. egy emitterkövető..
(#) sportsboypaper válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

A TV egy UE40F6320 Samsung TV.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
(#) Csabessz hozzászólása Júl 4, 2014 /

Sziasztok!

Azzal a témával fordulok hozzátok, hogy a komolyabb porszívókban van késleltetett/automatikus indítás elektronika. Ami annyit tud, hogy ha elindítom pl a vágógépet, akkor automatikusan elindítja a porszívót is 1-2 másodperc után. Nekem több faipari gépem van, de az elszívóm ilyet nem tud. Esetleg valaki épített már ilyen elektronikát/szedett szét ilyet? A cél egy ilyen kiegészítő elektronika építése lenne.
(#) baci hozzászólása Júl 4, 2014 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. vetem egy 3D sound hangkártyát és virtuál dj-hez szeretném használni meg keverőhöz. De sajnos csak külön külön tudom használni vagy a pc beépített hangkártyáját vagy külön az usb-t egyszerre nem megy a kettő. Ha rámentem a vezérlőpultba a hardver és hang aztán pedig hang ott megjelenik a külő USB és a beépített is de az alapértelmezett csak mindig az egyik lehet. Ha valaki meg tudja mondani hogy hol tudom ezt beállítani a gépen vagy mi lehet az oka azt megköszönöm . köszi!
(#) BEMcorp válasza baci hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

A Windows nem fogja egyszerre 'használni' (egyszerre nem adja ugyanazt a jelet mindkettőre). A DJ program már igen.
Abban nézz körül, ott kell beállítani a több hangkártya használatát.
(#) pont válasza Csabessz hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Ehhez nem kell bonyolult kapcsolás... A porelszívó mágneskapcsolója elé/rá kell egy időrelé.

Sziasztok! Vetem egy USB-s hangkártyát és virtuál dj-hez keverővel szeretném használni. De sajnos nem megy mert a a 2 hangkártya nem megy egyszerre azt a vezérlőpultba be tudtam állítani a hardver és hang majd a hangnál hogy melyik legyen az alapértelmezett és mindig az szól de egyszerre a kettő az nem hol tudom ezt beállítani? vagy mi az oka, hogy nem megy ? köszi előre is.
(#) BEMcorp válasza baci hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Ühüm?
Direkt nem vetted figyelembe a válaszom, vagy csak nem tetszett, és azért tetted fel újra a kérdést?

Bocsi, nem láttam az én kérdésemet sem :/ azért írtam meg ujjra. Köszi a választ most éppen azt próbálom megcsinálni azért nem értem mert tegnap kipróbáltam a netbuchon és azon működik csak az meg a virtuáldj-nek kicsi mármint nem ehez a képernyőmérethez van kitalálva... a confignál próbálom beállítani e nem reagál rá semmit
(#) baci válasza baci hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Sikerült megoldanom köszi!
(#) roticsgr hozzászólása Júl 4, 2014 /

Ez úgy gondolom, hogy egy olyan téma, ahol ezt a kérdést feltehetem:
Kaphatnék-e egy kis segítséges a tranzisztor csakorlatil "elmagyarázásában" ?
Olvasgattam cikkeket róla, értem a felépítését meg hasonlók, de egy dolgot nem értek.
Van egy 5 V tápfeszem. Rákötöm a tranzisztor. A bázisra pedig 9V-ot adok. Akkor az emitteren 9V fog jönni? Vagy ez az áramerősségre igaz?
A magyarázó válaszokat előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza roticsgr hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Rossz a hozzállásod. A tranzisztor áramvezérelt eszköz.
Alapesetben a kollektor kapja a pozitív tápfeszültséget a munkaellenálláson keresztül. Ilyenkor gyakorlatilag nem folyik áram a terhelőellenálláson.
A bázis és az emitter között folyó áram hatására a kollektor és emitter között is vezetni kezd, minél nagyobb a bázisáram, annál nagyobb a kollektoráram. Egészen leegyszerűsítve a kollektoron a bázisáram bétaszorosa folyik.
Mivel a bázis és emitter között egy dióda van, óvatosan kell ezzel bánni, mindig egy korlátozó ellenálláson keresztül szabad folyatni a bázis áramát.
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Nos, nem volt szándékos, csak nem akartam bonyolítani a dolgot. Gondoltam majd kapok valami tippet, amit kicsit csiszolva beillesztem az áramkörömbe. Ellenben, ha így egyszerűbb, akkor mellékelem a kapcsolási rajzot. Tehát ehhez kellene egy olyan ledet illeszteni, ami a vízszintkapcsoló nyitott állásánál világít.
(#) SzervízMacska válasza Sword hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Ez egy sima öntartó kapcsolás. Nem tudom, így akartad-e, de ha bont az érzékelőd, csak a bekapcsoló újbóli megnyomására indul a szivattyú. De csak ha az érzékelő már visszaállt zárt helyzetbe. A kérdésedre meg ott a válasz, a rajzodon a relé felső szabad érintkezője. Onnan táplálhatod a lededet. A másik táppont a szintérzékelő és a trafó közti szakasz. Természetesen egyenirányítás és áramkorlátozás nem elhanyagolandó...
(#) Sword válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Igen, ez így lett tervezve. Így nem tud magától újraindulni felügyelet nélkül, hanem "reteszeli" magát. A reléről vezérelni kézenfekvő lenne, csak, hogy abban az esetben akkor is világítana a led, ha egyszerűen kikapcsolt állapotban van a szivattyú, vagy kézzel kikapcsoltam. Nekem az lenne a lényeg, hogy akkor kerüljön fesz. a LED-re, amikor a szintkapcsoló kikapcsol és akkor szűnjön meg, amikor a szintkapcsoló visszazárt. Ettől persze nem indul a szivattyú, hiszen, ahogy mondtad, ez egy öntartó kapcsolás.

Nem tudom, ez így mire jó, de akkor a szintkapcsoló kivezetéseit kéne nézegetni. Megfelelő szintillesztéssel egy kétbemenetű NAND kaput ha rájuk kötnél, a kimenetén máris ott az egzakt jel. Hiszen mikor zárva vannak, egyezik a két pont potenciálja, ellenkező esetben pedig eltérő. Persze, ha AC a táp, akkor ezt még finomítgatni kell...
(#) jokerkiller hozzászólása Júl 4, 2014 /

Hali!

Ilyet hol tudnék itthon szerezni? /persze nekem nem kell feltétlen ilyen sok, 30 méter/

Bővebben: Link

Tudom, hogy egy 40-es sorozatú logikai IC pár fillér, csak nem tudom, akarom-e ennyire bonyolítani. Persze a működését vágom. Akkor ad ugye a kimenetére "1" jelet, ha az egyik bemenetén "0", a másikon pedig "1" jelenik meg. Nem gondoltam, hogy a mérés,- és irányítástechnika tárgynak valaha is hasznát veszem.
(#) Gamel hozzászólása Júl 4, 2014 /

Üdvözlök minden elektronikához értő embert!
Engem nagyon érdekel az elektronika, ezért szeretném kérni segítségeteket. Tudtok olyan helyeket neten linkelni ahol megérthetem pontosabban az elektronikát? (pl.: rc készítés, mi micsoda, stb.) Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Gamel válasza jokerkiller hozzászólására (») Júl 4, 2014 / 1

Helló!
Nem biztos, hogy ilyen kell Neked de én ezt találtam.

http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=1010
(#) SzervízMacska válasza Sword hozzászólására (») Júl 4, 2014 / 1

Ugye, hogy ugye? Amikor meg rövidre zárod, sima inverter. De mondok egyszerűbbet: kapcsoljál a szintjelződdel csak egy másik egy morzés relét (magyarán a rajzon helyettesítsd a relével) és annak a relének a harmadik lábáról hajthatod a ledet.

No, ezt mindjárt átgondolom. Tulajdonképpen van itthon relé, teleszórhatom vele a dobozt.
(#) jokerkiller válasza Gamel hozzászólására (») Júl 4, 2014 / 1

köszi, ehhez kellene egyébként:

Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Júl 4, 2014 / 1

Hello! Tekintve, hogy váltóáram van a működtető körben, mindenképpen egyenirányítani kell. Mert a Led és egy tranyó is egyenfeszültségről működik. Pld. ha így neked nem komplikált.

Szint-SW.png

Látod, sose tudhatni, kinek mi a jó. Pedig egy relé a boltban sokkal drágább...
Következő: »»   2338 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem