Fórum témák
» Több friss téma |
Én odáig jutottam hogy kicsi peltier hőelemmel lehetne a meleget előállítani,a hideg oldallal hűteni. A stirling motor generátorhoz kapcsolódna ami ellátná a peltiert. Indításhoz pár kört kéne tekergetni mire magától elindul,onnanstól már megfelelően felmelegedne és menne magától. Mivel nekem nincs sem kész stirling motorom sem pedig kis teljesítményű peltier cellám,így ez csak marad ötlet.
Nem működne. Nem tudna elég energiát termelni a generátor. Tudod erre is vonatkozik sajnos az energiamegmaradás.
A bohm twin kivitele nekem már túl sok (igazándiból émelygősen cifra)...
A stirling motorban nekem az tetszik, hogy bármilyen hőforrással működtethető (fókuszált napenergia, geotermikus energia, fapellet égetése...), és amit kevesen tudnak, visszafelé is működik: a tengelyét forgatva az egyik henger melegszik, a másik pedig hűl. -90...+150°C-között működő hőmérséklet kalibráló termosztátban is stirlinget használnak (igaz, az mechanikailag kissé máshog van megoldva)
Én a zenéhez adnék egy kis ihletet. Keress rá az Abney Park nevű együttesre a "nagyvideómegosztó" portálon. Kicsit más a stílus mint a tiéd, de hátha tetszeni fog...
Létezik úgynevezett LTD (Low Temp Different) változata ennek a motornak. Nagyon kevés hőkülömbséggel elindul. Akár tenyérben tartva a tenyér hőjétől is. Persze így a nyomatéka nem túl nagy.
Tényleg nem az én stílusom, de a "Blackday" c. számuk egészen jó lett! Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet!
A Stirling topicban ugyan szerepel, de hátha nem láttad még:
Időnként még előveszem, még nem romlott el.
Elismerésem! Nagyon szépen kidolgozott masina.
Köszönöm. Tervbe van véve még egy darab, de mindig tolódik...
Nincs ötletetek honnan lehetne a képen látható üveghengerhez hasonlót szerezni? Esetleg van tapasztalata valakinak hengeres üveg házilagos vágásával kapcsolatban?
Régen csinaltunk olyat, hogy petróleumba mártott madzagból kötöttünk üvegre hurkot és meggyujtottuk. Majd a repedést lecsiszoltuk. Valószínűleg menne ellenálláshuzallal is. Lehet gyakorolni sörös vagy boros üvegeken...
Van olyan "fűrészlap", ami gyémántszemcsés huzal. Azzal lehet üveget is fűrészelni. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
Talán egy ilyennel lehetséges volna az elképzelésem,de úgysem működne sokáig.
Ha nem feltétlenül ragaszkodsz az üveghez ez is megoldás lehet. Egyébként keress üvegtechnikust, az megcsinálja neked.
Ilyen kis méretben nem vehető ki belőlük számottevő hasznos teljesítmény. Annó azárt szorította háttérbe a gőzgép mert kedvezőbb volt a méret és/vagy súly - teljesítmény arányuk.
Napjainkban is inkább a megújuló energiaforrások általi működtethetőségük miatt vették elő.
Hasonló nixie óra építését tervezem, jobban preferálom az üveget. Szebb, nem karcolódik, viszont nehezebb vele dolgozni.
Nem kell bekarcolni előtte?
Ívkisüléses lámpa búrát is lehet ilyen módon vágni (törni)? A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
A youtube-on láttam egy videót, ahol gyémántreszelővel, nem túl mélyen körbekarcolták az üveget és acetonba áztatott gyapjú fonallal tekerték körbe a karcolást és kiégették az acetont. Amikor kezdett kialudni a láng, azonnal hideg vízbe dugták a palackot és az - a feszültség miatt- a karcolás mentén gyönyörűen elpattant és elvált. Egy próbát megér...
Az ellenálláshuzalos technika valószínű működni fog. Mi borospalackokból építettünk csillárt, madzaggal dörzsölős, majd hirtelen hűtős módszerrel.
Esetleg megpróbálhatnád kőzetvágó korong és rengeteg hűtővíz segítségével elvágni a palackot.
Gyakorolni jó lesz, de órának nem lesz elég torzítás mentes.
A katonaságnál ment a fa bevonatú korsó készítés. Ahhoz feltöltötték az üveget a kívánt szintig olajjal, majd izzó vasrudat nyomtak bele. Szép, egyenletes vágást tudtak produkálni ezzel a módszerrel.
Először töltsd föl a csövet vízzel és azt hevítsd. Ha levegő van benne, nem fog elindulni.
Van néhány hasonló kiégett lámpám. Ha szépen el tudnám vági akkor ingyen lenne üveghengerem.
Ha henger kell, a fénycső is szóba jöhet mint forrás. A régiek esetleg elég nagy átmérőjűek.
Ha fénycsövet vágnál szét, ahogy a kollega javasolta, arra figyelj, hogy higany van benne! Tehát csak nyitott, jól szellőző helyen csináld.
Milyen méretű üveghengerre van szükséged?
Nekem vannak üveghengereim. |
Bejelentkezés
Hirdetés |