Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Legalább bele olvastál azokba a topikokba, amiket ajánlottam?
10 MHz -en már tökmindegy. Legalábbis a skin hatás miatt. Ezüstözött huzalt kell(ene) használni, ha nincs a zománcszigetelésű is megfelel, ezen a frekvencián úgysem kell sok menet.
Urak!
![]() ![]()
Ez a vezeték nem arra való, hogy nagyfrekvenciás áramot szállítson. 10 MHz -en a behatolási mélység pár ezred mm, 100 MHz -en már csak mikronok. Nem is a vezetékben folyik a nagyfrekvenciás áram, hanem a vezetéket körülvevő térben elektromágneses hullámok formájában. Nagyfrekvenciákon tápvonalakat használunk, és mivel a hullámvezetőt körülvevő tér alapvetően befolyásolja a a tápvezeték csillapítását, nem mindegy, hogy ezt a teret mi tölti ki. A legjobb a vákum, a levegő, minél kevesebb szigetelő anyag.
A hangszóró vezeték nem alkalmas ilyen célra, a szigetelő anyagának nagyfrekvencián nagyok a veszteségei, így a csillapítása is, ráadásul az ismeretlen hullámimpedanciája miatt reflexió mentesen lezárni sem tudod. Ne téveszd össze a szimmetrikus antennakábellel, az egy meglehetősen speciális tápvonal konstrukció, nagyfrekvencián is kicsi a csillapítása, cserébe a szigetelési ellenállása is kicsi. A tápvonalak ereinek több szálból való sodrása csak a hajlékonyság miatt van. Egyébként 100 MHz -en a 2 A -t, nem piskóta teljesítmény hozza létre. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Köszönöm! Ez egy 20 centi átmérőjű toroid lesz, kb. 80 méter kábel felhasználásával. Elvileg egy nagyon feltuningolt blocking oscillátor lesz belőle. Nem nagyon értek a lovakhoz, de talán pont a vezetéket körülvevő térben folyó áram a lényege az egésznek. Ha nem sikerül, lesz helye a vezetéknek utána is.
Netán tényleg élő lovakkal kapcsolatos a kérdésed? Mert ha igen, akkor ez egy "villanypásztor" lenne? Ahhoz nem kell ilyen bonyolult trafó, sen 100MHz.
Nem világos, amit mondasz, mik a lovak, és mi a toroid. Az sem világos, hogy mik a terveid.
A blocking oszcillátorhoz egy transzformátor kell. Lehet, hogy ennek a magja egy toroid vasmag? 10 MHz -en sem kell hozzá túl sok menet 100 MHz -en még kevesebb, és zománchuzalból tökéletesen megfelel. Körülötte nem sok elektromágneses tér sem lesz, pont a zártsága miatt. Elektromágneses teret a szabadba ereszteni antennával lehet. Sem az embereknek, sem az emlős állatoknak nincs elektromágneses tér érzékelőjük, csak ha ez a tér extrém magas, akkor szenvednek káros sérüléseket.
Nem, egyáltalán nem, a "nem értek a lovakhoz" egy mondás, amit meglepően kevesen ismernek. De köszönöm!
Nem vasmag lesz, hanem PVC csőből egy 4-5 centi magas darab. Teljesen körbe lesz tekerve 2 rétegben, ehhez kell nagyjából 80 méter kábel. A frekvenciát nem tudom, de vélhetően magas lesz. Igazából az az egyetlen kérdés, hogy ehhez a 70 szálas vagy a 30 szálas vezeték jobb-e?
![]()
A tekercs benne mindegy miből van, sem öntartónak, sem hajlékonynak nem kell lennie.0.6 - 0.8 mm zománchuzalból tökéletesen megfelel. Nem kell drága kábelt használni, semmi értelme.
Ha ez egy légmagos tekercs a 80 m drótból nem lesz valami nagy induktivitás, de az önkapacitása miatt nem jósolok nagyobb frekit néhány MHz -nél.
Sziasztok. Most fogunk költözni és a szobámat fel szeretném "fullozni", arra lennék kíváncsi, hogy mit gondoltok, hogy kivitelezhető. A tv-t Ytog falba szeretném építeni, hogy a tv üreg elött van egy gipszkarton fal és azt szeretném úgy megcsinálni, hogy beljebb megy egy kicsit és úgy fel. Szerintek ez hogy kivitelezhető vagy milyen olyan 12v os motor van ami ha nem kap feszt akkor nem forog el hanem fix, mint ami a mikroban van. A következő az a hangvezérlés lenne. Nem kell sok mindent vezérelni: villágítás be ki (ha kivitelezhető gyengébb erősebb) ventillátor ki be (szintén gyengébb erősebb) hűtés be ki(szintén) led ki be (szintén erősebb gyengébb de még szeretnék olyat is hogy smd ledszalaggal csinálom és 4 szín így meglegyen (hangvezérléssel). Előre is köszi
Köszönöm. A kábelt mindenképp megveszem, mert kell máshoz is, az is hasonlóan értelmes szerkentyű lesz. Megtekertem már kicsiben és tényleg nem volt nagy az induktivitása.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy: Volt nekem egy kicsi DC 12v kis villanymotorom. Ami egyszer csak alig akart müködni. Szétszedtem,és azt láttam,hogy elszakadt 2-3 vezeték onnan a forrasztásiponttól ami középen van. Probáltam ráfittatni a cint,de egyszerűen nem ragad rá....megcsiszoltam szép fényes,tenném rá a meleg cint,és nem ragad... Elszürkül,és itt megállt a tudomány. Mit csinálok rosszul? Vgay mit kéne megprobálnom? Köszönőm a segítséget!
Folyasztoszert, pl. gyanta. Van gyantas cin is. Egy foto sokat segitene.
Jó estét kívánok!
A kérdésem egyszerű, viszont nem találtam választ itt a fórumon. (Előre is elnézést kérek ha valahol mégis meg lett volna emlitve.) A helyzet az, hogy van egy digitális pedálom a gitáromhoz, aminek van egy előerősitett kijövete is többek között. És ezt szeretném a telefonommal együtt az erősítőre kötni, viszont egyetlen bemeneten (mert csak egy van neki).Próbáltam (bár tudom, hogy hülyeség volt) egy egyszerű Y kábellel egy helyre "terelni" a két forrásból érkező jeleket, de sajnos nem hallatszott a mindkettőből egyszerre érkező hang (hol egyik, hol másik, attól függ melyiket kapcsoltam be). Nade elég a meséből. Gondolom létezik olyan kapcsolás, ami megoldaná a problémát. Ha valakinek akadna egy esetleg azt nagyon megköszönném. Előre is köszi!
Ezt kellene visszaforrasztani oda. Van folyasztószerem,kenjem be vele,és proba?
Ne a cin legyen meleg hanem a kolektor ahova forrasztod. Olyan meleg legyen hogy azon olvadjon meg a cin.
Milyen motor az ami ha nem kap feszt akkor nem mozog? Pl a mikróban
Azzal nincs is baj,mert arra megy a cin. Csak a vezetékre nem tapad,és így nincs meg a kötés.
Szinkron, és léptető motorok néhány típusa. Egyébként azok is mozognak, csa ahhoz egy bizonyos nyomatéknál nagyobb kell. Ahogy mondani szokták, "ragadnak" a mágnes, és a pólusok miatt.
Ha üzembiztossá akarod tenni, mechanikus rögzítést kell alkalmazni. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Szia! A minap rajzoltam egyet, neked is jó lesz Bővebben: Link
Az, amelyik nincs terhelve, vagy külön zármechanizmusa van. A mikróban pedig azért nem tudod kézzel elforgatni, mert olyan áttétel van benne, hogy mire el tudnád fordítani a tányér irányából, valószínűleg valamilyen műanyag alkatrész bánná. Az, hogy a TV elé milyen megoldással, meg hogy hova, s milyen módon csúszó ajtót teszel, az a te elgondolásod, és kivitelezési képességedtől függ, ha pedig azzal megvagy, itt a fórumon a többit hozzáalkotjuk. A hangvezérlés elméleti szinten nem bonyolult, egy valamilyen egység, ami a hangokat kóddá alakítja, és egy mikrovezérlő, ami ezeket a kódokat hozzárendeli bizonyos utasításokhoz. Gyakorlati szinten pedig attól függ, hogy mennyire értesz hozzá.
Az megvan már hogy oldom meg a tv elött. Ahhoz kéne olyan motor ami ha nem kap feszt akkor nem forog. A többiben tudnál segíteni?
Ajánlok egy olyan motort, ami lassú fordulatú, mert abban olyan áttétel van, amit nem tud egy könnyű ajtó lehúzni. Az autó ablakemelő motorja ilyen, csak ott vigyázni kell, mert üresen is felvesz vagy 5A-t. A többi alatt ha a mikrovezérlős részt érted, engem kihagyhatsz a számításaidból, mert csak köszönőviszonban vagyok velük, viszont azt se várd el, hogy akad itt valaki, aki helyetted megoldja, olyan viszont inkább, aki rávezet a megoldásra.
Köszönöm. Ma már nem, de holnap teszek egy próbát. Ilyen egyszerűen, ellenállással megoldható lenne?
Ha hátránynak lehet nevezni, mindkét forrás jele felére csökken. Az erősítő remélhetőleg vissza tudja pótolni.
Ez nem probléma, viszont gondolom, mivel stereo Jackről van szó, nem 4x4,7k ellenállás, hanem 6 db. fog kelleni.
Azért olyan nincs. A vezetéket fémtisztára pucolod, pákára egy kis friss gyantás cin felmelegíted a huzalt, majd beónozod.
Amit rajzoltam az sztereó
![]()
Szia azért nem akar a vezeték beónozódni, mert szigetelt. Lakk szigetel. El kell távolítani róla a lakkot és akkor már lehet is forrasztani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |