Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   175 / 1685
(#) sound.man válasza watt hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Igazi művész vagy
(#) JZoli válasza watt hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Te ez nem semmi, mennyi ideig tervezted ezt a kiviteli formát?
(#) még1MbR válasza watt hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Ez már nagyon durva!
(#) valve válasza JZoli hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Hát, én gondolom 1-2 -éves projekt eredménye,.. Nem lehet csak úgy összedobálni az alkatrészeket, látszik rajta, hogy sok munka gyümölcse,.. A helytakarék az mindig kell, lassan túlnépesedik a Föld is,..
Tényleg gratula watt -nak!
(#) watt hozzászólása Jan 13, 2008 /

Jaj ne dícsérjétek, ez csak egy pórba áramkör! Még szerencse, hogy érzem a szarkazmust!
Egyébként többször előfordul, hogy SMD PIC-em van csak, és csak egy próba kedvéért nem maratok neki nyákot.
Lényeg, hogy az IC-t le kell tapasztani egy fix lapra, ami a képen nem más, mint egy tüskecsatlakozó háza(ICSP aljzat egyben, egyébként). Ragacsos tömítőgumival van odatapasztva, olyan mint a rágó(egyébként a rágó is megteszi, csak az kiszárad, és nehezebb leszedni). Aztán már csak vékony huzal(hajlékony kábel bele) és hőálló(szilikon) szigetelőcső, kicsi pákahegy és kis kézügyesség kell. Minden kivezető kábelt le kell ragasztani "IS"-el, hogy ne az IC lábait terhelje. A többi önhordó. Ennyi.
(#) elektrorudi hozzászólása Jan 13, 2008 /

Sziasztok!
A tavaj készült ERS mérőmet szeretném bemutatni.
Hogy miért csak most tettem fel ?
Mert mostmár bizonyított !
(#) watt válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Ebből jó kis cikk lenne! Please!
(#) Gery válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

őő lehet hogy hülye kérdés de mitis csinál ez? ERS mérö?
(#) Balázs válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Szép munka, és hasznos műszer, gratulálok!

Gery: Az elírás, ez egy ESR mérő.
(#) devil2006 válasza Gery hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Mármint ESR
No de kondenzátor tester néven ismert cucc...
(#) Gery válasza devil2006 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Jaa ESR, igy már kicsit ismerősebb. De mimond meg a kondirol? Mert én annyit nézek meg hogy hagyományos vagy lowESR. Mi ez az ESR tulképpen?
(#) elektrorudi válasza Gery hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Sziasztok !
Köszönöm a dícsérő szavakat, és bocsánat az elírásért :
természetesen ESR és nem ERS...
A műszer az elektrolit kondenzátorok soros ellenállását
(ESR = Equivalent Series Resistance) méri.
Ennek a paraméternek elsősorban kapcsolóüzemű tápegységekben alkalmazott elektrolit kondenzátoroknál van jelentősége. A PC-k, TV-k, és általában minden elektronikus eszköz meghibásodásának legalább a 90%-a a tápegységben lévő elektrolit kondenzátorok hibájából ered (ezt szervizes szakemberek erősítsék vagy cáfolják meg) !
Szinte mindenki látott (hallott róla) már "púpos" kondenzátort. Ez a jelenség a kondi betegségének végső stádiuma. Ilyenkor vagy felrobban, vagy a környezetében található félvezetők füstölnek el, megelőzve a kondenzátor kipukkadását.
Azonban nagyon sokszor, nincs még külső jele a kondi hibájának. A digitális multiméterekbe opcionálisan beépített "kapacitásmérő" nem mutat ki hibát, hiszen a kondi kapacitása bőven megvan, sőt...
Azonban a rossz kondenzátorok soros ellenállása a névleges gyári érték többszörösét is elérheti, ezért a kapcs. tápegységekben alkalmazott pár 10-100 kHz frekin már nem szűrnek kellőképpen. Ez mindenképpen a készülék meghibásodásához vezet !
Ez a probléma csak mérés útján határozható meg.
Erre való ez a kis műszer.
Még annyit :
- a műszer saját konstrukció (a neten fellelhető 4-5 féle kapcsolás közül egyik sem tetszett eléggé).
- a műszer, a kondenzátorok gyári adatlapján feltüntetett 100kHz-es, 30mV-os színuszjellel mér.
- a kondenzátorok vizsgálatához, a kondenzátort nem kell a NYÁK-ból kiforrasztani, ott helyben mérhetők.
Bocsánat a topik-on szokatlanul hosszú levélért.
Esetleges érdeklődés esetén természetesen további info-t is írok, de az elég hosszú lenne. Nem tudom mit szólnának hozzá a moderátorok ?
(#) még1MbR válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Klassz lett! Kérhetek rajzot róla?
(#) valve válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Sztem, ha unod magad egy délután, akkor már watt és jómagam is szeretnék egy cikket erről,..
Tedd fel a kapcsolást, nekem is jól, sőt nagyonjól jönne egy ilyen műszer,.. Előre is köszi!
(#) Moderátor hozzászólása elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2008

Idézet:
„Nem tudom mit szólnának hozzá a moderátorok ?”

Az, hogy emberkék leírják a dolgokat sosem volt és ezután sem lesz baj!

(#) szabi83 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Klasszul nézki, grat
(#) titi válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Gratulálok, és én is örülnék egy cikknek!
(#) mex válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Gratulálok én is, örülnék,ha lenne belőle cikk.
(#) Rapidus válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Szerintem is jól néz ki, de ennél még fontosabb a hasznossága. Csatlakozom azokhoz, akik a komplett cikk megírására bíztatnak!
(#) Istike88 hozzászólása Jan 14, 2008 /

sziasztok!

Ma reggel fél háromkor lettem kész az erősítőmmel! Vegfoka két darab TDA1514-esből áll, az előfok egy toshiba deck-ből lett bontva, a hálózati kapcsoló is abból van. Hely hiány miatt a táp az előfok alatt kapott helyet.
van benne 1-2 felfogatási és szigetelési és lemezmegmunkálási megoldás ami a saját szemem is szúrja de nézzétek el nekem mivel kezdő vagyok
íme 1-2 kép:
(#) valve válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Sztem nagyon jó lett! A végfokpanel, kit vagy Te exkabáltad? (grat még1x hozzá, csak így tovább)
(#) Carter hozzászólása Jan 14, 2008 /

Én is teszek fel egy képet az első erősítőmről. (még nincs befejzve)

DSC00001.JPG

(#) abraboro válasza watt hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Nekem is ismerős a dolog. Itt egy csőpróba. De legalább szólt is.
(#) még1MbR hozzászólása Jan 14, 2008 /

Néha azért rejt veszélyeket a levegőben kendácsolás... egy vakus villogó raktam össze lógóban még régen. Szépen próbálgattam, míg egyszer csak valahogy lábbal megrántottam egy lelógó vezetéket és kezdett lecsúszni az egész az asztalról.
Ösztönösen utánakaptam aztán valamiért nem sikerült elengedni!
Percekig rángtam a 300V-ra töltött kondis cuccon, az ujjam végén hólyag keletkezett, de túléltem
Hát volt alkar bizsergés napokig, nem mondom.

Máskor meg a motorindító kondin nem látszott, hogy akad még benne némi töltés... hát az is rúgott rendeset!
(#) Istike88 válasza valve hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Köszi szépen a biztatást! én csináltam még régen és most szereztem hozzá megfelelő trafót és úgy döntöttem hogy bedobozolom. Akkor még kézzel rajzoltam a panelokat, elég egyformára sikerültek
(#) zoknee válasza Carter hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Nagyon jól néz ki!
Mit fog tudni ha kész lesz?
Én kíváncsi lennék, hogy oldottad meg a bemenetválasztót?
Csak így tovább!
(#) Carter válasza zoknee hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

A bemenetválasztót egy PIC fogja vezérelni (hagyományos relés). Infra távirányítás, motoros poti, LCD kijelző. A teljesítmény kb. 2x100W 4 ohm.
(#) Gery válasza Carter hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Fú ez nagyon jó :eek2: Tudnál még róla pár képet felrakni? Azis érdekelne hogy az előlapot hogycsináltad? Meg magát a dobozt. Nagyon szép munka
(#) watt válasza abraboro hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Még jó, hogy szól(azaz működik!), hiszen pont azért lógatja össze az ember, hogy megnézze jó lesz-e mielőtt kész panelt készít hozzá!
Teljesen normális megoldások ezek, csak a nagyon amatőrök nem mernek ilyen vizekre evezni.
(#) watt válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Hát még jó, hogy megmaradtál! Azért a hálózattal csínján kell bánni! Gondolom azóta kicsit jobban ügyelsz az asztal elrendezésére!
Következő: »»   175 / 1685
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem