Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Üdv mindenkinek!
Speciális toroid trafót készülök tekerni, kell hozzá 100m két eres hangszóró vezeték. De az nincs megadva, hogy milyen. Mindössze annyit lehet tudni, hogy kis feszültség mellett nagyobb áram fog folyni. Kétféle vezeték közül tudok választani: sok "szálas" kis szálátmérőjű (70 x 0,1 mm²) vagy kevesebb szálas nagyobb szálátmérőjű (30 x 0,12 mm²). Mindkét vezeték 0.5-ös összességben. Elég drága ez a játék és szeretném jól elkölteni a pénzem, szerintetek melyik a jó? A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
Eddíg csak 2db 60W-os izzóval tudtam beterhelni. Meg sem érezte.
Viszont ami jobban aggaszt az az, hogy 230V helyett 240V van kimeneten. Lehet csak a multim csal. Következő és egyben utolsó kérdésem a témával kapcsolatosan: Mekkora veszélyt jelent a korszerű berendezésekre ha 230V helyett 240V tápláljuk őket? Zoli
Szia
Semmilyen, a korrektül tervezett készülékek +- 10% ingadozásra vannak tervezve. Nálam hétköznapokon a kevésbé terhelt hálózati feszültség eléri a 240 V-t. Még egy készülékem sem ment tönkre emiatt. Pedig folyamatosan üzemben vannak.
Sziasztok!
Van egy 3 fazisu trafom, amit heggeszto trafonak szeretnek majd megtekercselni, de ez meg odebb van. Ez az elso, hogy haromfazisu trafoval dolgozok. 220V-rol mukodtetem majd. Egyenkent kiprobaltam a primereket, es mindegyik mukodott, de mikor a 3 primert parhuzamosan kotottem, 4-5 masodperc utan lecsapta a 16A-es biztositekot, es a trafo korul minden vas targy mozgott az asztalon. Miert csinalja ezt? Ja, es urasjaratban volt, semmi terhelest nem kotottem ra. A masik, az, hogy megprobaltam nagyjabol megsaccolni a teljesitmenyet, es nekem 1.7KW jott ki. Egy hasznos keresztmetszet 25cm2. Ez nem kicsi teljesitmeny, egy ekkora trafotol? Koszonom elore is a segitseget!! A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
Épp a minap tekertem egy 27cm2 vasra.
Olvass vissza. Zoli Egyébként nekem kisebbnek tűnik, mint 25cm2. Jól számoltad? Minek kötöd párhuzamosan? Ha 3 fázisú, mind a hármat külön fázisra kösd! A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
Rajzold fel a mágnes köreit a trafódnak (1~ra, és 3~ra is), és kiderül mi történt. A teljesítmény 3~on rendben van. Ha 1~on akarod használni, át kell lemezelni (nem csak áttekercselni).
Terheld meg egy ~1kW-os főzőlappal, vagy kályhával. Ha a bemeneten 230V-ot mérsz, a kimeneten 240V-ot, akkor nem a multid csal. Hány % a menetszám különbség a pr. és sec. közt?
1~on is ugyanaz lesz a teljesitmenye?
A magneses korok mindharom keresztmetszeten ugyanabba az iranyban haladnak. Ket egymas melletti keresztmetszeten nem haladhat ugyanabba az iranyba, ellentetesen kell menjen? Akkor is ez ugrott be elosszor. Akkor ha a kozepso primerre forditva kapcsolom a feszultseget, akkor rendben van?! Egy kicsit felek a lemezektol, mert valaki azt mondta, hogy nehezen lehet visszarakni oket. Lehet nem jol irtam, de meg sose volt dolgom 3 fazissal.
Nem.
1~on nem megoldható az üzem. A lemezelés csak akkor macerás, ha nem jársz el gondosan a tekercselésnél (csévetest ki,-és megtámasztása). Átlemezeléskor (után) nem lesz amúgy sem jó az eredeti cséve (2 oszlop lesz 3 helyett ugyanannyi lemezből).
Ertem hogy gondoltad.
Akkor sem, ha a kozepso cseven ujrateketcselem a primert vastagabb drotbol, es a ket szelson lesz majd a szekunder?
Primer 331 menet
Szekunder 347 menet 331*1,05 = 347,55 5% Nemtaláltam még itthon ekkora induktív fogyasztót. Komolyabb cuccal meg egyelőre nem szeretném beterhelni. Még keresgélek, hátha találok valamit. Zoli A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
Nemtaláltam itthon csak egy hajszárítót.
2 fokozatú fűtessel, összesen 1650W 1. fokozat gondolom a fele teljesítmény. Ilyenkor a feszültség leesik 230V 2. fokozatban leesik 225V-ra A bejövő feszültség 234V 4 amperes biztosítók vannak belerakva. Cca. 2 percig járattam. Lehet megpróbálkozok egy fél órás teszttel, egy poroltó kíséretében.
Végszó.
Egész meleg lett a szobában. Fél órát járattam a hajszárító közepes teljesítményén. A vas kb szobahőmérsékletű. Szekunder kézzel 35-45 Primer üresjárat 235V Szekunder üresjárat 244V Szekunder terhelten 225V Szekunder áram (lakattal) 3,4A ? Próbáltam a második fokozatot is, de 1 perc után elégett a primer oldali biztosító. Nem túráztatom. Összegzés: 1650/2 = 800Va Ennyivel terheltem idáig. Szépen teljesített. Márcsak az a kérdés, hogyha pl. 80W fogyasztóval terhelem, akkor a transzformátor felülméretezettnek számít, így ebben a kis teljesítményben használhatatlan, vagy csak a fizika játszik velem?. Granpa! Pont nálad van! Zoli A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
Nem értem; miért kellene induktív fogyasztó/terhelés? Nagyon jó az Ohmos. Kis terhelésnél kisebb a veszteség is (amiért a szekunder menetszámot többre vesszük). Megoldás: vagy leágazásos primer, vagy primer szabályzó (van itt a fórumban, nem is bonyolult). A fizika pontos, nem játszik. Mint már írták: némi túlfeszültség (~10%) nem oszt, nem szoroz. Ha van kedved, tekersz a primerhez pár menetet, és kisebb terheléseknél beállíthatod vele a 230V-ot. Szétszedés nélkül a szekundert ügyesen megcsapolod (akár több helyen is)az utolsó sorban, és kész.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
Sem (hosszú). Ha már újratekercseled, lemezeld is át, jobban jársz.
Rendben.
Ha atlemezelem 2 oszlopra, akkor nem csokken a hasznos keresztmetszet, es evvel a teljesitmeny?
Nőni fog, mivel az oszlop-keresztmetszet is.
Felesleges akkor róla beszélnem. Bökd már ki, hogy F@sza voltam!
Oké! De a leágazást még megcsinálhatod.
Kicsit osszezavarodtam. A lemezekbol EI alaku trafot, vagykocka alakut lehet csinalni?
Beinpregnáltam. Talán még a szekundert el tudnám vágni, de nincs értelme.
A méréseim nem perdöntőek. 1000Ft-os multiméterrel mérek. Számítások alapján rendben van. Bökd ki!
A 3 oszlopos 3~ú trafók lemezeiből nem nagyon lehet kirakni rendes EI-t. "Kocka alakú"-t, azaz mag, vagy lánc típusút igen. A primert, szekundert; lehet 1 oszlopra tenni, 2-re,-külön-külön, és 2-re,-osztva. Egy csévén, hengeresen (egymáson/ban), vagy 2 csévén (egymás mellet). Ha 2 oszlopon, akkor sorosan, ill. párhuzamosan is.
Ha kibököm, nem fog leereszteni? 1000 Ft-os multival is lehet jól mérni. Úgy néz ki rendben van a trafód.
Üdv. Van itthon egy transzformátorom aminek nem tudom meghatározni meik a primer oldala. Amiket mértem: Primer 1: 35ohm Primer 2: 97ohm /Szekunder: 24V (4.2ohm) A primerek külön vannak ezért írtam 2-őt. Nem tudom pontosan meikre merjek hálózati feszültséget kapcsolni. Valakinek esetleg van valami ötlete? A válaszokat előre is köszönöm.
Nem tudni a méretét. Inkább a 35 ohm lesz a primer, de akár a 97 is lehet. Ha van egy másik nagyobb szekunderű trafód amin van mondjuk 40-50V vagy több akkor kösd rá arra valamelyik primert, és utána mérj feszültségeket a másik kettőn.
Mivel ismered a szekunder feszültséget, oda köss rá legalább 10V-ot (24V-ig bármennyit), és mérj a 'primer' tekercsvégeken. Kiderül melyik az igazi.
Kimértem,a 35ohm értékű a primere a transzformátornak valójában. Akkor a szekunder oldalon a 97ohm-os tekercs (0,6-os zománchuzalból tekercselt) tekercs mire szolgálhatott?
Ha ez valóban 24V-os trafó, akkor passz. Elég komoly teljesítményű a másik szekunder (ha nem csak a kivezetései 0.6-osak). Mekkora ez a trafó?
Vegyel egy 40W-os izzot. Kosd sorba a tekercsekkel. Amelyiknel nem vilagit az izzo, az lesz a primer.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |