Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szevasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy szükség van a C3- ra vagy elhagyhatom? Köszi.
Nem muszály hogy ottlegyen, de javallott.
A 8 ohm-mal terhelt híd egyenértékű 2db 4 ohm-mal terhelt sima kapcsolással. A 68W/4 ohm szinusz jel csúcstól-csúcsig 47V. Erre te 80V-ot szánsz (±40V), kicsit túlzásnak érzem.
Az árammal kapcsolatos számításid azért helyén vannak, még azzal kalkulálj, hogy a veszteségi teljesítményt, amit az erősítő elfűt a trafónak kell biztosítania.
Szia!
Na kipróbáltam a meghajtótranyókkal. Így már rendesen zár is a pnp tranzisztor. Egyetlen gondja még a kapcsolásnak, hogy a BC817 NPN tranzisztorok kinyitás után iszonyatosan elkezdenek melegedni. Működni működnek, de hosszabb ideig nem mertem működtetni.
Hello! Ha melegszik a tranyó, akkor nem nyit ki rendesen. De mint írták, ne 50ohm-os kollektor ellenállást használj, hanem pld. 2,2kohm-ot. Akkor nem melegedhet.
Rossz ellenállást cseréltem ki, de most már működik
![]()
Milyen típusú vasmag van ebben a tekercsben? Bővebben: Link
Mennyire nagy az elektromágneses sugárzása? Érdemes ilyet használni?
Szia!
Olyan, hogy elektromágneses sugárzás nincs, úgyhogy nem kell foglalkoznod ezzel. Egyébként ferritből készül a mag.
Sziasztok.
A nyákon 1mm-es vezetősáv ki fogja bírni a 3A -t? Kb: mekkora áramerősséget bír ki egy 0.8-as vagy egy 1mm-es vezetősáv a nyákon? Köszi a segítséget.
Helló! Van itt egy kalkulátor, mil-ben adja meg, de googlleban át tudod váltani mm-be. De én elvből mondanám, hogy az 1mm az kevés, de ez fögg a hordozó anyagától is, vagyis ha leónozod a sávot, többet bír majd.
Helló!
Köszi de nem tudtam teljesen kiigazodni a progin amit belinkeltél. Azért még próbálkozom. A sávok ónozása jó ötlet, köszi. Vagy esetleg csináljak forr pontokat és kössem össze 1mm-es rézvezetékkel?
Attól is függ, hogy az a 3A az tartósan fog-e ott csordogálni. Én már csináltam olyat is, hogy egy kb 5mm es sávon, a sávra forrasztottam egy darad 1-es tömör rézvezeték darabot, igaz ott több mint 10A ment 230V-on. Szvsz: 1,5mm-es sáv leónozva.
Hát végülis meg lesz szaggatva kb: 15 és 75Hz között folyamatosan. 11-12V os lesz a rendszer. Kicsit szűkében vagyok a nyákon de megpróbálom 1.5 mm-es sávokkal ezt a részt megcsinálni. Bár az is szimpatikus hogy ráforrasztani a sávokra egy rézdrótot.
Köszi a segítséget.
Elektromágneses sugárzása az nincs, viszont van mágneses (sugárzása) erőtere, mivel a mágneskör nyitott. (a két fogalom eléggé eltérő dolgot takar) Ez olyan kicsi, hogy a egyenáramot folyatsz át rajta, talán még az iránytű se veszi észre.
Szerintem ehhez nem fogsz kapni rajzot, nem akarjuk rontani a HEStore.hu forgalmát. Amúgy lerí a kapcsolási rajz a panelről. Szimpla elem+LED+előtét ellenállás. Csak több van a panelen.
De akkor miért javasolnak mindig toroid vagy fazékmagos tekercset? Mivel tud egy ilyen kevesebbet?
Üdv!
Nem javasolják azt mindig... Nézz bele egyszer egy CRT monitorba, vagy televízióba. Az tele van ilyesmi kivitelű tekercsekkel. Jelentősége akkor van igazán, ha a tekercsen nagy az U*I*sin(φ) szorzat. (Tehát amikor nagy áramot folyatsz át rajta és mondjuk nagy frekvencián vagy nagy induktivitásérték mellett)
Fojtó tekercsnek jó így is, meg olcsóbb is. Zárt magos tekercseket akkor kell használni, ha az áramkör érzékeny a külső zavarokra, és szükség van a nagy körjóságra. Hangolt körök, szűrők, stb.
Akkor egy digitális, mikrokontrolleres áramkörhöz azt mondjátok felesleges toroid tekercset vadászni, jó lesz egy ilyen is? A tápegységéhez kell majd, de egy NYÁK-on lesz minden.
Sziasztok, találtam itthon a gyujtemenyemben egy "izzót" ami nagy foglalatba való. Foglalatot is találtam itthon, bekotottem, becsavartam az izzot, dugom be a stekkerbe, olyat szikrázott a bal oldalon/fázis/ a stekkerben hogy azthittem szivbajt kapok. Utána felkapcsoltam a biztositékot, mert azt is levágta. Csavarom ki a foglalatból, megolvadva mindkét érintkező. Mit csináltam rosszul?
Neten nem találtam róla adatlapot, de nekem gyanús, hogy 110V-os és ez megmagyarázna mindent. (Nekem 1500W-os izzóból volt , amire nem volt ráírva , hogy 110V, csak később derült ki, na az olyan volt mint egy vaku
![]()
100% hogy nem 110-es. A falunkban volt az oszlopokon régen. Ja és Szlovákiában 230V van
![]() Azthiszem tudom mi a gond. Csak magyarul nem tudom leírni. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
A másik ötletem, hogy folytótrafó kéne hozzá .
Igen, az. Érdemes ezzel a darabbal még kezdeni valamit, vagy mehet a kukába? Vagy dísznek a szobába?
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
Silent-nek igaza van, ezek fojtó trafóval működnek. Ha holnapig ráér készítek egy képet komplett lámpatestről, illetve kerítek rajzot is. Hasonló módon működik mint a fénycső, csak nem kell hozzá gyújtópatron(starter).
Persze hogy ráér. Rákeresve a YouTube-on rájottem énis :/ ennek gondolom annyi.
Halogén izzó, nem biztos hogy tönkrement, de lehetséges. Nekem is van ilyen izzóm itthon, kisebb is ennél és ekkora is van.
Szerencsére még tudok szerezni. Majd holnap írunk, addigis további szép estét. Sziasztok.
Megkerestem a szakkönyvemet amiben benne van, soros fojtótekercs kell hozzá. Legalább akkora teljesítményű mint az égő teljesítménye. HgO-töltésű égő. Üdv Felvidékről.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |