Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2347 / 4005
(#) Becsey hozzászólása Júl 15, 2014 /

Szevasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy szükség van a C3- ra vagy elhagyhatom?
Köszi.

image.jpg

(#) silent15 válasza Becsey hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Nem muszály hogy ottlegyen, de javallott.
(#) reloop válasza silent15 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

A 8 ohm-mal terhelt híd egyenértékű 2db 4 ohm-mal terhelt sima kapcsolással. A 68W/4 ohm szinusz jel csúcstól-csúcsig 47V. Erre te 80V-ot szánsz (±40V), kicsit túlzásnak érzem.
Az árammal kapcsolatos számításid azért helyén vannak, még azzal kalkulálj, hogy a veszteségi teljesítményt, amit az erősítő elfűt a trafónak kell biztosítania.
(#) laszlopapagaj válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Szia!
Na kipróbáltam a meghajtótranyókkal. Így már rendesen zár is a pnp tranzisztor.
Egyetlen gondja még a kapcsolásnak, hogy a BC817 NPN tranzisztorok kinyitás után iszonyatosan elkezdenek melegedni. Működni működnek, de hosszabb ideig nem mertem működtetni.
(#) proli007 válasza laszlopapagaj hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Hello! Ha melegszik a tranyó, akkor nem nyit ki rendesen. De mint írták, ne 50ohm-os kollektor ellenállást használj, hanem pld. 2,2kohm-ot. Akkor nem melegedhet.
(#) laszlopapagaj válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Rossz ellenállást cseréltem ki, de most már működik . Köszi!
(#) holex hozzászólása Júl 16, 2014 /

Milyen típusú vasmag van ebben a tekercsben? Bővebben: Link

Mennyire nagy az elektromágneses sugárzása? Érdemes ilyet használni?
(#) kadarist válasza holex hozzászólására (») Júl 16, 2014 1 /

Szia!
Olyan, hogy elektromágneses sugárzás nincs, úgyhogy nem kell foglalkoznod ezzel. Egyébként ferritből készül a mag.
(#) Peet19 hozzászólása Júl 16, 2014 /

Sziasztok.
A nyákon 1mm-es vezetősáv ki fogja bírni a 3A -t?
Kb: mekkora áramerősséget bír ki egy 0.8-as vagy egy 1mm-es vezetősáv a nyákon?
Köszi a segítséget.
(#) mikrokapcsolo válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Helló! Van itt egy kalkulátor, mil-ben adja meg, de googlleban át tudod váltani mm-be. De én elvből mondanám, hogy az 1mm az kevés, de ez fögg a hordozó anyagától is, vagyis ha leónozod a sávot, többet bír majd.
(#) Peet19 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Helló!
Köszi de nem tudtam teljesen kiigazodni a progin amit belinkeltél. Azért még próbálkozom.
A sávok ónozása jó ötlet, köszi. Vagy esetleg csináljak forr pontokat és kössem össze 1mm-es rézvezetékkel?
(#) mikrokapcsolo válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Attól is függ, hogy az a 3A az tartósan fog-e ott csordogálni. Én már csináltam olyat is, hogy egy kb 5mm es sávon, a sávra forrasztottam egy darad 1-es tömör rézvezeték darabot, igaz ott több mint 10A ment 230V-on. Szvsz: 1,5mm-es sáv leónozva.
(#) Peet19 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Hát végülis meg lesz szaggatva kb: 15 és 75Hz között folyamatosan. 11-12V os lesz a rendszer. Kicsit szűkében vagyok a nyákon de megpróbálom 1.5 mm-es sávokkal ezt a részt megcsinálni. Bár az is szimpatikus hogy ráforrasztani a sávokra egy rézdrótot.
Köszi a segítséget.
(#) pucuka válasza holex hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Elektromágneses sugárzása az nincs, viszont van mágneses (sugárzása) erőtere, mivel a mágneskör nyitott. (a két fogalom eléggé eltérő dolgot takar) Ez olyan kicsi, hogy a egyenáramot folyatsz át rajta, talán még az iránytű se veszi észre.
(#) trickentrack hozzászólása Júl 16, 2014 /

Sziasztok!
Tud valaki adni valami kapcs.rajzot és alkatrészlistát?
Bővebben: Link
Előre is kösz!
(#) elektroncso válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Szerintem ehhez nem fogsz kapni rajzot, nem akarjuk rontani a HEStore.hu forgalmát. Amúgy lerí a kapcsolási rajz a panelről. Szimpla elem+LED+előtét ellenállás. Csak több van a panelen.
(#) holex válasza pucuka hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

De akkor miért javasolnak mindig toroid vagy fazékmagos tekercset? Mivel tud egy ilyen kevesebbet?
(#) szucsip válasza holex hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Üdv!

Nem javasolják azt mindig... Nézz bele egyszer egy CRT monitorba, vagy televízióba. Az tele van ilyesmi kivitelű tekercsekkel. Jelentősége akkor van igazán, ha a tekercsen nagy az U*I*sin(φ) szorzat. (Tehát amikor nagy áramot folyatsz át rajta és mondjuk nagy frekvencián vagy nagy induktivitásérték mellett)
(#) pucuka válasza holex hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Fojtó tekercsnek jó így is, meg olcsóbb is. Zárt magos tekercseket akkor kell használni, ha az áramkör érzékeny a külső zavarokra, és szükség van a nagy körjóságra. Hangolt körök, szűrők, stb.
(#) holex hozzászólása Júl 16, 2014 /

Akkor egy digitális, mikrokontrolleres áramkörhöz azt mondjátok felesleges toroid tekercset vadászni, jó lesz egy ilyen is? A tápegységéhez kell majd, de egy NYÁK-on lesz minden.
(#) cupika97 hozzászólása Júl 16, 2014 /

Sziasztok, találtam itthon a gyujtemenyemben egy "izzót" ami nagy foglalatba való. Foglalatot is találtam itthon, bekotottem, becsavartam az izzot, dugom be a stekkerbe, olyat szikrázott a bal oldalon/fázis/ a stekkerben hogy azthittem szivbajt kapok. Utána felkapcsoltam a biztositékot, mert azt is levágta. Csavarom ki a foglalatból, megolvadva mindkét érintkező. Mit csináltam rosszul?
(#) silent15 válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Neten nem találtam róla adatlapot, de nekem gyanús, hogy 110V-os és ez megmagyarázna mindent. (Nekem 1500W-os izzóból volt , amire nem volt ráírva , hogy 110V, csak később derült ki, na az olyan volt mint egy vaku )
(#) cupika97 válasza silent15 hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

100% hogy nem 110-es. A falunkban volt az oszlopokon régen. Ja és Szlovákiában 230V van
Azthiszem tudom mi a gond. Csak magyarul nem tudom leírni.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
(#) silent15 válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

A másik ötletem, hogy folytótrafó kéne hozzá .
(#) cupika97 válasza silent15 hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Igen, az. Érdemes ezzel a darabbal még kezdeni valamit, vagy mehet a kukába? Vagy dísznek a szobába?
(#) elektroncso válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Silent-nek igaza van, ezek fojtó trafóval működnek. Ha holnapig ráér készítek egy képet komplett lámpatestről, illetve kerítek rajzot is. Hasonló módon működik mint a fénycső, csak nem kell hozzá gyújtópatron(starter).
(#) cupika97 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Persze hogy ráér. Rákeresve a YouTube-on rájottem énis :/ ennek gondolom annyi.

Halogén izzó, nem biztos hogy tönkrement, de lehetséges. Nekem is van ilyen izzóm itthon, kisebb is ennél és ekkora is van.
(#) cupika97 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Szerencsére még tudok szerezni. Majd holnap írunk, addigis további szép estét. Sziasztok.

Megkerestem a szakkönyvemet amiben benne van, soros fojtótekercs kell hozzá. Legalább akkora teljesítményű mint az égő teljesítménye. HgO-töltésű égő. Üdv Felvidékről.
Következő: »»   2347 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem