Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   422 / 564
(#) Phile80 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Idézet:
„a másik topikban most néztem egy mérést ahol a "lapos" karakteriszikájú CO hegesztőnek 50% a feszültség esése”

Megtévesztő, mert ott a 44.000µF ELKO felhúzza az üresjárási feszültséget.
3 Fázisú gépnél 1-3V az esés.
Érdekes amúgy, hogy az inverteres CO-nál (aminek a nyákjának a képét feltettem ide) Uü=57,3V-ról Uív=17,6V-ra esik vissza 105A esetén.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Azokban a kínai cuccokban amikben aktív PFC van általában az szokott tönkremenni legelőször, pedig azok jóval kisebb teljesítményű tápokban vannak.
Ilyennek biztos hogy nem állnék neki, inkább áttekerném a trafót, jóval kevesebb munka és gond.
Amúgy sem ártana az a 15-20% fesz többlet a szekunderen meg a szorosabb csatolás, és akkor talán még az is kiderülne hogy a fesszabályozás is elhagyható. Picit jobban körbejárva a dolgot a problémád (vagyis hogy nem akar 120A-nél nagyobb hegesztőáram folyni) abból adódik, hogy alacsony a szekunder fesz, és egyszerűen ennyi tud csak kialakulni a huzal ohmos ellenállása meg az adott előtolás miatt. A hagyományos trafós gépeknél is hasonló a helyzet azért van a primeren több leágazás, meg mert fesszabályozás sincs. Ebbe se feltétlenül kell.
(#) Phile80 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Még annyit ehhez, hogy az inverteres CO-nak fix az üresjárási feszültsége. A feszültség szabályzó potival csak az ívfeszültséget tudom állítani, tehát amikor folyik áram.
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Macinál a passzív PFC azaz LC szűrő nem működött, tekertem fel az áramot de felénél tovább 10A áramfelvétel már nem erősödött, valószínűleg a fojtó tekercs miatt sokkal kisebb feszültségre töltődnek fel a primer oldali kondenzátorok.
(#) (Felhasználó 46585) válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 11, 2014 /

Ha beteszel egy fojtótekercset, akkor, ha a fojtón folyamatos lesz az áramvezetés, akkor a feszültség a pufferkondikon a hálózati feszültség középértéke lesz. Ha nem teszel be fojtót, akkor ha elég nagy puffekondi, akkor a hálózati feszültség csúcsértéke körül alakul a DC feszültség. A középérték sokkal kisebb, ebből nem fog tudni a maci csinálni rendesebb hegesztőáramot. ( át kell tekerni a főtrafót, kisebb áttételre ) Ha mégis beteszel fojtót, akkor a felvett áram négyszög lesz, hiszen a fojtó fenn akarja tartani az áramveztést. Ehhez jó nagy fojtó kell... nehéz, drága és akkor inkább vegyen fel ronda áramot a gép. Inkább felejtsd el... Ráadásul, ha nem elég nagy a fojtó induktivitása, akkor kisebb áramoknál nem folyamatos a fojtó áramvezetése, emiatt a pufferkondi közel a betápfesz csúcsára fog feltöltődni. Vagyis, túl nagyot változik a DC fesz az IGBT-ken. pont úgy fog működni mint egy kapcsitáp kimenete, csak nem mondjuk 50 kHz-en, hanem 100 Hz-en. A fojtót úgy kell méretezni, hogy mekkora áramhullámosságot engedsz meg.
Hogy ezt a fojtós megoldást miért hívják passzív pfc-nek, azt nem tudom. Azért elvárható lenne egy viszonylag szinuszos áramfelvétel, de ez nem lesz az.
(#) zbartalos hozzászólása Júl 11, 2014 1 /

Sziasztok. Volt egy kis időm nekem is itthon szórakozni egy SG3524-el. Áramkorlátot teszteltem meg a kitöltés szabályozást. Áramkorlát rendesen működik, 195mV-nál elkezdi visszavenni a kitöltést és 200mV-nál már ki is kapcsolja a kimeneteket. 40kHz környékére lőttem be az RT/CT lábakat. Comp. lábat összekötöttem a hibajel erősítő invertáló bemenetével és a nem invertálóra csináltam ellenállásokból és egy potiból osztót. Potival szépen lehet is szabályozni a kitöltést. Hétvégén ha lesz időm tekerek 2x30 menetet primernek a múltkor megrendelt gyűrűre, szekundernek meg egy 12 menet. Egyenlőre 12V-ról hajtom meg az SG-t. Kíváncsi leszek ebben a formában ha terhelem a szekunder változni fog-e a kitöltés.
(#) GPeti1977 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Még nem használtam LC szűrőt így most szembesültem vele hogy terhelésre mennyit esik a feszültsége, csúcsról középértékre azaz 320V-ról 240V-ra.
Mindenesetre megépítek deszka modellen egy aktív PFC-t.
Csak nem rossz ez hegesztőhöz mert 400V DC feszültségen egy IGBT párral is megoldható a 130A hegesztő áram úgy hogy a kismegszakító is tovább bírja. De lehet majd ezt építem be a plazma vágómba ami mostanság készül, így egy fázisról egy IGBT párral szintén elérhető a 40A vágóáram, szerintem.
(#) pimi9 hozzászólása Júl 12, 2014 /

PFC-be ilyen teljesítményen mindenképpen légréses ferrit kell majd.
Ez még a kisebbik gond, kell bele nézned nagyon-nagyon gyors diódát, kis reverse recovery chage-al, ami elbírja a kívánt áramot. Illetve nagyon jó IGBT-t, minnél kisebb kikapcsolási veszteséggel (Pl. 30N60A4D) Ill. érdemes lenne a kapcsoló frekit alacsonyan tartani (<=40kHz), hogy elég legyen 1 IGBT, és ne kelledjen telerakni regeneratív sznubberekkel.
(#) GPeti1977 válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Már van SiC diódám.
(#) jucsaba válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Honnan milyen , erdekel.
(#) Tambi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Szia Peti!

Kérlek nézz át a plazmavágó oldalra! Nagyon érdekelne a véleményed.

Köszönettel;

Tambi
(#) GPeti1977 válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Infineon IDH15S120, 1200V / 15A, sajnos csak kettő van egy minta panelből.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Összeraktam a macit ismét, átnézve a vezérlést. Hibát nem tapasztaltam. Egy apróságot vettem észre, miközben a kiegészítő panelt próbáltam. A leragadásvédelem nem működött. Bekapcsoláskor pár másodpercig világított a led, de utána semmi, sötét volt végig, pedig a bemenetre nem is volt feszültség kötve. Végül rájöttem, hogy egy dióda fordítva van rajzolva a rajzon. A diódát megfordítottam és egyből helyre is állt a rend. Ha nincs a bemeneten feszültség, akkor folyamatosan világít a led, amint 15V fölötti érték van a bemeneten elalszik. 10V alatt ismét működésbe lép. Képet mellékelem, hogy melyik diódát fordítottam meg.
Másik dolog, hogy picit sípol a gép. A gép frekvenciáját megmértem, 32kHz. Először izzóval sorban próbáltam a teljesítményrészt, akkor csöndben volt. Az izzó éppen csak pislákolt. Ezután kikötöttem az izzót, Utána már jelen volt ez az apró sípoló hang.
Kipróbáltam a gépet élesben és mintha jobban hegesztene, mint ezelőtt, szebb a varrat, nem zárványos a varrat sem.

rajz.gif

(#) zbartalos hozzászólása Júl 15, 2014 /

Sziasztok! Ma megint foglalkoztam kicsit az SG3524-el. A csatolt rajz alapján kötöttem be. Bár kicsit módosítottam rajta, mert a szekunder oldal nem szimmetrikus, hanem csak egy tekercs volt. A visszacsatolásban szereplő optocsatolónak pc817-est használtam, viszont a zénereket egy tl431-el helyettesítettem. Egész jók lettek a tesztek. Viszont azt vettem észre, hogy a szekunder oldalon kell kb. 20-25% tartalék, hogy a PWM ic még tudja kompenzálni a terhelést. Gondolom ezt azért még nagyban befolyásolja a trafó csatolása is. Ha így állítottam be a kimeneti feszültség maximumát a TL431-el, akkor még tudta kompenzálni a terhelést a vezérlés. 10V volt a kimeneti csúcs és a TL-t úgy állítottam hozzá, hogy a kimenet 4-8V-ig volt szabályozható és ezt simán lehetett is állítani. Ha ez így működne nagyban is akkor lehetne CO2-es hegesztőhöz tápként használni. Mi a véleményetek róla?
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Nem mondanám, hogy tökéletesen működik. Első hegesztés jó volt, most pedig a videón látható jelenséget csinálja. Van, amikor szépen elkezd hegeszteni, majd hegesztés közben mintha elmenne az áram. Bővebben: Link
Erre mondjatok valamit.
(#) zbartalos válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Szia. Nem tudom, de én pont a rajz szerint csináltam és nálam rendesen működik minden, a letapadás védelem is. Indításkor pillanatra bevillan, utána csak akkor világít ki ha letapad a pálca és egészen addig világít is míg le nem töröm a pálcát. Utána pár pillanat és kialszik. Viszont itt a fórumon valaki már említette, hogy a rajzon csillaggal jelölt 2db ellenállást ki kell kísérletezni, mivel előfordulhat, hogy a vezérlést lekapcsolja és nem indul újra. De ebben nem vagyok teljesen biztos. Az értéke a rajzon 2k és 2k2. Az egyik a hotstart a másik pont a letapadás védelem körében van.
(#) Ricsi89 válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Kipróbáltam asztalon a kiegészítő panelt és ha nem volt a feszültség figyelő bemenetén semmi feszültség akkor sem világított a led, pedig aztán akkor kellene neki. Csak úgy lett jó, ha megfordítottam a diódát.
(#) zbartalos válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Szia. Az asztalon nekem be sem volt kötve a szekunder kör, akkor sem világított ki a led. Viszont mikor már be volt kötve a szekunder, és úgy esett a feszültség akkor már kivilágított ,mikor letapasztottam a pálcát. De közben valaki figyelmeztetett itt a fórumon a 2k-s ellenállás értékére és annak fontosságára. De mint mondom ezek csak az én emlékeim ezzel kapcsolatban és nem vagyok biztos benne, hogy helyesek is.
(#) Ricsi89 válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Az esetleg a megnövekvő áram miatt lehetett nem pedig a leeső feszültségtől. Mint látszik a rajzon a DD1.3 bemenetéhez csatlakozó másik dióda jó irányban áll, az alsó pedig rossz irányban. De pár hónapja még nem produkálta ezt a hibát a gép, és akkor is ezek az ellenállások voltak benne.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Idézet:
„DD1.3 bemenetéhez csatlakozó másik dióda jó irányban áll, az alsó pedig rossz irányban.”

Mind két dióda helyes irányban van, nálad máshol lesz a gond. Fordítsd vissza és utána keresd a hibát. Tegyél a leragadás védő bemenetére egy állítható tápot elkülönítve a segédtáptól és azzal teszteld. A gépet ne kapcsold be +300V
(#) korozsi hozzászólása Júl 15, 2014 /

Tisztelt után építők és Tubi!
Ez előtt másfél évvel kerestem meg Tubit, hogy a 200-as gép panelterveit küldje el nekem, mert meg szeretném építeni. Azt tudni kell, hogy nem szakmám az elektronika és ezért szerintem néha az agyára mentem Tubinak. Az ő tanácsai és leírásai alapján illetve a fórum olvasása alapján végül is elkészül az én hegesztőm is. Így működi: Bővebben: Link. 2-3 alkalommal volt IGBT csere és gyors dióda, de be kellett látnom, hogy akármilyen GATE trafó nem jó, illetve nem mindegy milyen anyagból van ezért rendeltem EE20.-as 3C90 anyagból és így már tökéletes.
Az én gépem 2 pár EE80.-as 3C90 anyagból 18-6 menetszámmal és 60 Voltot ad le az elektródánál. Még 1 nagyon fontos dolog, az áramváltó, nekem ha fordítva kötöm be akkor annyira leviszi az áramot, hogy nem lehet vele hegeszteni.
Meg szeretném köszönni Tubinak a sok segítséget és türelmet.
(#) Ge Lee válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

A hibaerősítő kimenetéről (comp láb) kell visszacsatolás mert ez ebben a formában nem egy korrekt szabályozókör, nézd meg az IC-k (3524 és 25) adatlapjait, vagy hasonló rajzokat.
A szabályozáshoz nyilván kell tartalék de ezt már leírtam. Ha megnézed hegesztés közben egy inverter pufferét akkor látni fogod hogy a trafó terhelten már nem 310 hanem csak 275-280V-ból dolgozik. Tehát vagy ennyivel magasabb szekunder feszültség kell ha nincs szabályozás, vagy ennyivel visszavett kitöltési tényező üresen ha van (vagy jó sok kondi).
Aztán az áramkorlátot is meg kell csinálni, vagy a sense lábakkal, vagy a shutdown vagy comp lábakat vezérelve. Én nem tennék bele fesszabályozást, a feszt (kitöltést) inkább potival állíthatóra csinálnám meg, a megfelelő tartalékkal. Mondjuk 40V körül lenne a vége, amit a potival le lehetne tekerni 20-ig, közte meg oda állítod ahova akarod, ahogy a huzal meg a varrat megkívánja. Ugyanúgy mint az 50Hz-es trafón a fokozatkapcsolót.
(#) Tubi56 válasza korozsi hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Köszönöm!Nagyon szívesen! Vedd jó hasznát és vigyázz rá! A te gyermeked!
De nem csak az én érdemem, hanem a fórum társaké is! Köszönjük nekik is!
(#) zbartalos válasza Tubi56 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Én is köszönöm mindenkinek. Az én gépem is működik azóta is rendesen. Ennek a fórumnak köszönhetően már sok maci, teljes hidas, colt és egyéb gép született már meg. És remélhetőleg még sok fog. Köszönhetően a fórumtagoknak és a tudásnak ami bennük van. Köszönettel érte mindenkinek.
(#) zbartalos válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Szia. Az adatlapon szereplő rajz alapján csináltam majdnem az egészet, először (push Pull). Az is működött, de azzal mindig a feszültség csúcsára szabályozott. A current limit lábakat már bekötöttem az áramkörbe, bár egyenlőre nem működik. Tegnap simán potival volt a visszacsatolás de azzal nem tudtam szabályozni a kimeneti feszültséget és ami a lényeg, hogy nem volt galvanikusan elválasztva a primer oldal a szekundertől. Az optoval már elválasztottam őket és a szabályozás is ment. Viszont a current limit még nem működik ebben a formában. Sikerült azt is lepróbálni, igaz külső táppal és ellenállásosztóval és közbeavatkozik ha 200mV-ot eléri a bemeneten a feszültség. A TL431-et szabályoztam potival és ezzel állítottam a kimeneti feszültséget. Ez tökéletesen működött is. Ha a comp. lábon akarnám az áramkorlátot megoldani, akkor kellene még egy erősítő ami felerősítené a söntön keletkező feszültségesést. Ha a söntöt bekötöm a körbe, akkor terhelésnél visszaveszi a kitöltést. Gondolom még nagy volt a sönt értéke.
(#) zbartalos válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 17, 2014 /

Szia. Ma megint volt egy kis időm foglalkozni az SG3524-el. Átkötöttem úgy ahogy írtad (visszacsatolás a comp. lábon). Invertáló bemenet a földre, nem invertáló a vref-re. 2k2-es ellenállás vref-ről a comp. lábra és ide jött az opto collektora is emittere meg a földre. Az opto másik oldala maradt ugyanúgy tl431-el szabályozott. Áramkorlátnak 0,1/2W fémréteg ellenállást használtam. Szépen végzi is a dolgát.
(#) Ge Lee válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Csinálhatnál róla valami rajzot mert így nem látom át. Illetve nem tudom hogy az áramfigyelés jó lesz-e csak magában a söntön, és nem kell-e valami szűrés vagy integrálás oda.
(#) zbartalos válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Szia. Már készítem a rajzot, amint kész felteszem ide!
(#) zbartalos válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Szia. A rajz elkészült, csatolom .pdf és .dch (diptrace) formátumban is. A trafó áttétele 2x20/12. A fetekhez azért nem rajzoltam be a (DS) diódákat, mert benne vannak. Nálam tökéletesen működik a kapcsolás. Áramkorlát is dolgozik és működik a kimeneti feszültség szabályozás is és amíg bírta a tápom az áramfelvételt addig tartotta is a feszültséget. Galvanikusan is el van választva ezzel a megoldással. A segédtáp... pdf-ben egy olyan táp van, ami egyből a 320V DC-ből állít elő 15V DC-t az SG számára. Ezt is egy másik kapcsolásban találtam.
(#) Ge Lee válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 19, 2014 /

A hibaerősítő invertáló bemenetét nem szokták a földre kötni hanem a Vref-ből adnak neki egy fix feszt (mondjuk 2V-ot) és ahhoz képest szabályoz a másik bemeneten.
A 431 katódja és ref lába közé tegyél egy 100nF-os kondit. Nem látok fojtót a rajzon. Aztán nézd meg azt is a söntön szkóppal hogy mit csinál rövidzárban. A hegesztés is rövidzárral indul (odakoppintod a pálcát), és a nem árammódú vezérlők elég érdekes dolgokat szoktak csinálni ilyenkor. Lehetnek akkora áramcsúcsok, és annyi ideig amik simán tönkreteszik a fetet vagy IGBT-t.
Következő: »»   422 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem