Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   25 / 117
(#) aramos hozzászólása Júl 6, 2014 /

staci123, Chipmunk1960 !
A fet ami most van benne 2SK2698, ez elvileg 500V 15A-es, csak 3 db.-ot azért nem cserélnék, mert nem tudom, hogy a zárlat mennyire viselte meg az épen maradottakat, és kidobott pénz lenne, ha ezek után mégis 12 db.ot kellene cserélni. Elvileg lehet is találni ilyet, de mivel kizárt, hogy ugyan az a gyártási sorozat lenne, nem szívesen próbálkoznék, válogatáshoz meg többet kellene venni. Viszont az IGBT, amit tudnék szerezni, egy 60A-es tipus lenne, és nem sokkal többért megkaphatnám, mint 1db. fetet. Az viszont igaz, hogy a kikapcsolási ideje lényegesen hosszabb, és a gate töltése is nagyobb mint 3db fetnek. Amúgy azt még nem néztem meg, hogy milyen frekvencián megy, de az oszcillátor alkatrészei alapján, akár 80-100kHz is lehet
(#) Chipmunk1960 válasza aramos hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Szia, 'Elméletileg" megtaláltam az ARC-160 rajzot. Itt tettem fel egy rajzot a 2 IGBT -s inverterről.
Egyébként tévedtem az előző hozzászólásomban, 4x3 db Fet van, és A-D ig a vez jelek. Sajnos, egyik rajzon sincsennek oszcillogrammok. De ha a kikapcsolási ideje hosszabb, szerintem nagy pukk lesz, ha rányit az ellen párja. Szierintem 'mpisti'-nek kérd ki a véleményét, Ő az egyik nagy szakember itt, és ezeket javítja sorozatban. De az ARC-on tudok néhány mérést csinálni, ha szükséges. Üdv: Mike
(#) aramos válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Ha majd eljutok odáig, és szükségem lesz néhány jelalakra szólok, addig is kösz. Remélem mpisti előbb-utóbb benéz ide, én is kiváncsi lennék a véleményére.
Más: szintén heg. inverter, kellene valami műterhelés, ha nem is maximális, de legalább 50-70%. Valami egyszerű lenne jó, mert nekem ritkán kell, eseleg egy folyadék ellenállásra gondoltam. Gondolom forrna rendesen, meg bontaná a vizet. Tapasztalat valakinek?
üdv.: aramos

(#) mpisti válasza aramos hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Szia! Itt vagyok. Az eredeti IGBT /FET csere akkor jöhet számításba, ha biz6tosítani tudod az eredetivel egyező huzalvezetést, ha a félvezetők kapcsolási paraméterei egyezőek vagy jobbak mint az eredeti volt különös tekintettel a rétegtöltési és ürítési időkre. Persze egy lassú frekvenciával működő gépnél ez nem annyira kardinális kérdés, de ha 40-60kHz vagy e feletti frekvencián megy akkor már nem biztos hogy nyerő lesz az olcsóbb megoldás. A műterhelésnek megfelel egy megfelelő hosszúságú betonvas darab is, ami 5-6 mm átmérőjű. Az ellenállása 0,2 ohm körül legyen, A hosszát számítással a fajlagos ellenállás és átmérő ismeretében könnyen kiszámíthatod . A két végét összefogod, és feltekered bifilárisan így az induktivitása elenyésző lesz, de szigetelő távtartót a menetek közé tegyél ,mert a mágneses erő furcsa dolgokra képes. Ha akarod, akár vízbe merítve hűtheted is. A tisztán folyadék ellenállás készítését nem ajánlom, mert egyrészt erősen hőfokfüggő, másrészt a keletkező gázok veszélyesek lehetnek, ugyanis csak valamilyen sós oldat jöhet számításba. A műterhelés használatának idejére a letapadásvédelmet a gépben ki kell iktatni, mert egyébként nem tudsz mérni semmit.
(#) aramos válasza mpisti hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Akkor sajnos marad a gyári megoldás, mert az IGBT kiürítési ideje adatlap szerint jóval hosszabb mint a feteké.
Kösz a tanácsot!
üdv.: aramos

Szia, Kb így gondoltam én is. Ennyit, még talán tudok segíteni. A FET-ekben. Üdv: Mike
(#) aramos válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Kösz!
üdv.:aramos
(#) jimmi12 hozzászólása Júl 11, 2014 /

Kedves fórumtársak,

Ugyan nem vagyok aktív tagja a fórumnak, viszont naponta olvasom az itt megjelenő hozzászólásokat és most kérnék egykis segítséget. Nemrégiben hozzámkerült egy Einhell BT-IW 1000/1 készülék. A teljesítménymodul (SMI) primer oldalán két kondenzátor ill. egy dióda elfüstölt (a vezetősávval együtt). Nektek és a google-nak köszönhetően sikerült rajzot találnom hozzá. A meghibásodott panelt nem áll szándékomban megjavítani, inkább készítenék hozzá egy másikat. A "helyettesítő" panelt THT IGBT-kel és diódákkal szeretném megvalósítani. Mivel a panel és a hűtőborda méretei adottak, kissé módosítanom kell az eredeti kapcsolást. Az elgondolásom a következő lenne: a primer oldalon a 2-2db 20A-es IGBT helyett 1-1db 48A-es és a szekunder oldali 20A-es diódák helyett 30A-es. Csatoltam az eredeti és a módosított rajzot is. Szeretném megkérdezni mi erről a véleményetek?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv: Imi
(#) Chipmunk1960 válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Szia, Mivel nem írtad, hogy mely kondi, illetve diódák váltak köddé, csak annyit tudok javasolni megint, amit Pisti is megerősített 4-el feljebb, hogy a Q értékek legalább olyanok legyenek, mint az eredeti IGBT-k ben, a freki miatt, akkor elméletileg lehetséges. Ha jól látom, az eredeti IXGH10N60, annak a Qg=50nC, mígy a 48A-esé: Qg=95, és a Qge is duplája az eredetinek. A vezérlés időzítési oszcillogramjai-nak ismerete nélkül nem merem javasolni a módosítást. A 2. rajzon, az 1Kv-os kondik helyett 2Kv-osak beépítését ajánlom. Üdv: Mike
(#) jimmi12 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Szia Mike,

Köszi a választ, megnéztem az adtlapokat, valóban így van, kerestem másik típust, IRG4PC30UPbF. Ha jól néztem akkor megfelelő lehet, viszont ez kb. 20A-t bír, így mindenképpen 2-2db IGBT-t kell ráterveznem, ami úgytűnik nagyjából sikerül is. Csatoltam egy előzetes layout-ot az elgondolásomról, még hiányos és nem végleges verzió, de nagyjából ilyesmi lenne a konstrukció.

Ui.: az eredeti rajzon a TR1 6,7-es lábára csatlakozó paralell kondik és a hozzájuk kapcsolódó DE5L60-as dióda vált füsthiányossá....

Üdv: Imi

SMI_tht.lay

(#) Chipmunk1960 válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Szia Jimmi, Akkor az történt, amire gondoltam, azért javasoltam kicserélni azokat a kondikat 2KV-os jó minőségűre. Mikor a tranzisztor lezár, mivel tekercs is van a körben, igen nagy tranziens-tüske indukálódik a körben. Ez hivatott megvédeni a Tr-ort. A kondi átütött, az pedig leverte a tranyót. Azt javasolnám, hogy legalább 3 mm-es vezető- és kb. ugyanannyi szigetelő-sávot hagyjál a C-E hozzávezetésnek, és az sem baj, ha feltöltöd kis ónnal. Javítás után mindig lelakkozom a panelt. Itt a lábak közét érdemes gumis sziloplaszt-tal kitölteni, hogy a ventilátor miatt nehogy fémszemcse kerüljön oda. A fenti IGBT-nek a Qg=50nC, de a 60A-é már 189nC!
Az elmélet levezetését itt megtalálod. Üdv: Mike
(#) swich hozzászólása Júl 17, 2014 /

Sziasztok. Segítségre lenne szükségem, kaptam egy Silverline Art 105 tipusu invertert hibásan.
Akitől kaptam aztmondta hogy a főtrafó zárlatos benne( szekunder átütött a primerbe) és folyamatos tiltásban van. A gépen előző javítás nyomai láthatók, egy fet cserélve volt átlett forrasztva az egyenirányító lába a nagy elkók előtt és egy elkó is mintha cserélve lett volna, valamint a töltő ellenállás is cserlve látszik. A főtrafót megtekertem, beforrasztottam a panelbe, soros izzóval áram alá helyeztem. Az izzó felvillan majd lassan elhalványul ahogy feltöltenek az elkók, a vezérlés a relét is átkapcsolja de innentől kezdve folyamatos tiltásban van. Áramtalanítás után átmértem szekunder oldali diódákat ezek mind jók, majd mikor a feteket kezdtem mérni (IRF 460 2x4db) azt tapasztaltam hogy kettő teljesen zárlatos, kettő mérve jó, a többi pedig szivárog. Az lenne a kérdésem mi mehetett még tönkre ezek alapján, hol kezdjek körülnézni? Szkópom az sajnos nincs. Válaszaitokat köszönöm.
(#) Chipmunk1960 válasza swich hozzászólására (») Júl 17, 2014 / 1

Szia, Próbáltam kiguglizni, de semmit nem talált. Ha tudnál pár képet küldeni a vezérlésről, milyen IC-k vannak benne, valamint a G köri meghajtásról. Elgondolásom szerint a 4x 2db FET párhuzamosan kötve szituáció lehet.
(#) swich válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 17, 2014 /

Igen a Fet-ek igy vannak kötve, silverline találtam egy oldalt ahol szintén erről az inverterről van szó itt vannak csatolva fényképek egyenlőre remélem megteszi holnap teszek fel képeket.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza swich hozzászólására (») Júl 18, 2014 / 1

"Teccik" a cégnév a panelen: 'Jiali Industray Group' De a lényeg, hogy a tipikus 3525 a vezérlő, ahogy látom a képen. A 4. képen látszik még egy 8 lábú, az a CA 3140. A rajzát, itt találhatod, ami szerintem hasonlít rá. A képen, az 51 Ohm forrasztási oldalán tisztán látszik az áthúzási nyom a fólia felé.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
(#) swich válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Köszönöm a rajzot, a linken található oldalon lévő képek nem az én gépemé, csak gyorsan ezt találtam hogy lássátok miről is van szó. Az én gépemen semilyen áthuzási nyom nem látható.
(#) swich válasza swich hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Nos ugynéz ki célba értem, az utobbi méréseimmel csunyán átvertem magam miközben a feteket vizsgáltam. Az új eredmény a nyolc fetből egy darab volt zárlatos az amelyik a cseréltnek látszó párja. Miután ezt kiforrasztottam további zárlatra vagy egyéb hibára utaló okot nem tapasztaltam. Így ismét soros izzóval elinditottam a gépet, az elkók feltöltése után visszahalványult az izzó de nem teljesen, a relé meghuzása után nem jelentkezett a tiltás és feszültséget tudtam mérni a kimeneten, csak egy mezei műszerem van tudom ez nem korrekt mérés de stabil fesz van a kimeneten arányban a soros izzóval márcsak a fetet kell potolnom és izzó nélkül is tesztelem.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza swich hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

Szia, Olvassál vissza kicsit, mert már kifejtettem ezen FET-ek ről a tapasztalataimat, méréseimet. Nem akarom még egyszer u.azokat leírni, de fontosak. Akkor talán megúszhatod, hogy az első vagy komolyabb igénybevételnél mindet cserélni keljen. Egyet ki kellene venni, / de az még jobb, ha mindet/ és összemérni , párba válogatni őket, meg az újakat. Erősen javaslok 2 egyformát betenni, s nemcsak 1-et cserélni.
(#) swich válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

Köszönöm hogy felhívtad erre a figyelmem, gondolkozok hogy kicserélem mindet újakra és egy száriából származóra.
(#) Chipmunk1960 válasza swich hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

Fentebb már belinkeltem, hogy szerintem hol a legolcsóbb, én is abból újítottam fel a sajátomat. Kölcsönkérte egy hegesztő ismerős AWI-hoz, azt mondta sokkal jobb lett, mint amit bent a cégnél használnak. Sok sikert a javításhoz! Valahol meg kell hogy találd, a képen lévő meghajtó részt. Mérd át a nagyfesz-kondikat, ellenállásokat! A kondit legjobb cserélni, mert kisfeszültségen teljesen máshogy viselkedhet, mint mikor megkapja a KV-ot.
(#) swich válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

A meghajtó részt már előzőleg átmértem ott minden rendben, a teljesítmény ellenállások is rendben voltak, viszont a nagyfeszkondikat nem mértem át. Köszönöm a segítséged.
(#) Subwoofer hozzászólása Júl 29, 2014 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre... Adott egy Silverline 633822 típusszámú inverteres hegesztőgép
Vezérlőpanelről nem jön meghajtás se a lágy indító relének se az IGBT-knek... Gyanús,hogy valamelyik IC ment tönkre, de le van csiszolva a típus... Itt kellene a segítség, aki esetleg találkozott már ezzel a típussal és meg tudja nekem mondani,h melyik IC micsoda az óriási segítség lenne... Előre is köszönöm!
(#) Hetope hozzászólása Aug 8, 2014 /

Űdv mindenkinek !
Segítség kellene ha van valakinek tapasztalata háromfázisú inverter javításával kapcsolatban. FRONIUS TP 200- asról lenne szó. 5 méter hosszú a 4eres bekötőkábel amelynek egyik ere megszakadt. Van-e a készüléknek fázisfigyelője ? Arra gondolok hogy esetleg az tiltja le , de még benne is van egy kábel ami gyanúsan nagy ellenállást mutat és pont ugyan azon fázison de a főkapcsoló után. Három zavarszűrő kondibol (0,1µF/275v x2) kijött a füst! AZ egyenírányítója háromfázisú kocka jónak mutatkozik ómikus méréssel, sehol másutt nincsenek gyanús jelek de úgy össze van pakolva hogy még a tranzisztorokhoz hozzá sem tudtam férni. Szerintem rajzot keresni felejtős mivel több mint húsz éves de mindig vannak véletlenek is.
(#) Chipmunk1960 válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Szia, Rákerestem, de nem találtam semmit, a komoly szakik, meg lehet nyaralnak, akiknek nagyobb gépismerete van. Én is elfelejtettem utánna írni neked, csak most láttam megint. Próbálj mega táp-oldalról elindulni, hogy mindegyik megvan-e? A jobb oldalon a 4 db tranzisztor, már biztosan a meghajtók. Melyik IC-re mennek a bázisok? A
z alsó sarokban a 8lábú lehet, hoyg CA3845? Akkor a 6. lábán kell tovább menjen a jel.... Páróbáld meg visszarajzolni valamelyest, hátha akkor ráismerünk, hogy mire hasonlít! A fehér 6 lábú micsoda, opto, cross-zero????
(#) Chipmunk1960 válasza Hetope hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Szia, Ha a 3 kondi bibis, vedd ki, mert ohmikusan lehet hogy nem, de 240V nál, már lehet kopp zárlat, lehet az égette el az öreg bemenő kábelt, cseréld le újra. Ha a rectifier után tudsz DC-t mérni, akkor jöhet a következő lépcső.
(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Szerintem kösd fel a bugyit. Rajzot ne keress nem fogsz találni. A gépben fázis figyelés nincs, de minden más van, úgy mint alacsony feszültség, túlfeszültség, stb figyelés. Ha a zavarszűrés elszállt, az generátoros üzemet sejtet, akkor felesleges tovább próbálkozni, a gép kuka, mivel a végfoktranyókat nyitófeszültségre párba válogatva lehet csak cserélni.
(#) Chipmunk1960 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Szia Pisti! Anno a '80-as években volt a suliban szkópra ilyen feltét. A Quad 405-höz azzal vélogattam össze a 3055-ösöket- Húúú, de rég volt!
(#) csabibme hozzászólása Szept 9, 2014 /

Sziasztok! Apex 1400-as hegesztő inverterhez keresek kapcsolási rajzot. A helyzet az, hogy a dz11 jelölésű zener elfüstölt benne annyira, hogy nem tudom leolvasni az értékeit. Ha valakinek van ilyen hegesztője, azt is nagyon megköszönnèm, ha az értéket elküldené.

Üdv mindenkinek!
(#) Chipmunk1960 válasza csabibme hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Szia, Úgy látom, hogy más sem talált hozzá rajzot. Méricskélni kellene a környéken, mert ha így elpukkant annak oka van, ha beteszel egy másikat az is így jár, nagy valószínűséggel. A nagy kék ellenálláson sem látom a 3. karikát, hogy milyen színű? Valószínű, annak is melege volt.
Következő: »»   25 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem