Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   11 / 35
(#) Orbán József hozzászólása Júl 21, 2014 /
 
Üdv!
Néhány évtizeddel ezelőtt még kuriózum volt a fúrógép+fordulatszabályozó. '70-es évek vége...
Építettem nyomatéktartó szabályozót, külön kis dobozba volt, prímán működött. Kivéve az orosz fúrógépeket. Bizonyára át voltak állítva ott is a sínek, de csak szenvedés volt vele. Megoldottam, de megvéreztem...
(#) suhanc92 válasza Szammer hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Köszönöm szépen,szerezni fogok egyet valóban mert ez így nem jó.Igazad van
(#) suhanc92 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Kénytelen vagyok ugyanis valóban alkalmatlan erre a feladatra.De ez sem rossz ötlet,erre még nem is gondoltam
Köszi az ötletet!
(#) suhanc92 válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Ivánék nagyon tudtak valamit
Ez a haditechnika kimondhatatlanul alkalmas csak nem épp erre a célra
(#) rockersrac hozzászólása Júl 23, 2014 /
 
Sziasztok! Oda-vissza számlálóval kapcsolatban lenne segítségre szükségem, tekercselőgéphez... Tudtok ebben segíteni? Lehet lcd+pic/avr kombó is(de programozni egyenlőre nem tudok még) és lehet más megoldás is, lehet led kijelzős is. A lényeg, hogy a számláláshoz az impulzus hall elemről érkezik. (ezen tudok kicsit ,,spórolni" ) Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Massawa válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Elöször is 2 szenzor kell, különben nem fog oda vissza számolni. De ha mechikus számlálot raksz be azzal nincs ilyen gond
(#) CHZ válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Szia!

Ha visszakeresel kicsit itt, akkor megtalálod a rajzát amit feleltettem. PIC alapú, számol visszafelé is, nem kell hozzá két szenzor és végállás is beállítható, lekapcsolja a motort a beállított értéknél.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Hááááát... Mint amikor a satuba fogott amerikánert tekertem jobb kézzel, míg a ballal vezettem a huzalt. Az sem volt rosszabb. A gép viszont alapnak nagyon tetszik. Tovább kell gondolni. A huzalfeszítés teljesen hiányzik.
(#) Szammer válasza pjg hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Szerintem nem hiányzik. A kolléga úgy oldja meg, hogy valamilyen csúszó-kötéssel vezeti meg a drótot, ami gondolom egy csavar meghúzásával szabályozható.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Látszik, hogy nincs kidolgozva az ötlet.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Majd. Nekem van egy 50 éves szovjet tekercselőm. Az eddig elegendőnek bizonyult.
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Nekem tetszik a dolog nagyon, jó ötletnek találom!
(#) Doncso hozzászólása Szept 20, 2014 /
 
Sziasztok.
Épül egy stepper motoros tekercselőgépem. Az alap ötletem az volt, hogy egy akkus fúrógép bele hajtja majd, egy 8-as csavar duplán csapágyazva, ez a szerkezet meg is valósult, de az akkus fúró motorja nem jó, mert hiába az áttétel, szerintem túl gyors. Igy került a helyére egy 8:1 áttételű stepper motor. Ez bipoláris, és ha jól néztem az adatlapját 7,5 fokos. Ehhez rendeltem L298-as H hidat , egy L297-es meghajtó áramkört, és egy 555-ös négyszög generátor fogja hajtani, melynek frekvenciája változtatható, igy a cséve forgatása is változtatható lesz. Nagyságrendileg 60-240-es fordulatra gondoltam, ehhez 380-1500Hz-es négyszögjel kell, ha jól számoltam. Eddig megvagyok.
Ami problémát okoz, és nem tudom, hogy kellene kivitelezni, hogy a szálvezetés ehhez passzoljon.
Azt tudom, hogy egy 8-as menetes szár fogja vinni jobbra balra a szálvezetőt, amit egy 12:1-es áttételű stepper hajt majd, amin szintén 7.5-fokos stepper lesz. A menetes szár egy körülfordulásakor a szál 1,25mm-t megy arréb, a stepper ilyenkor 12 körülfordulást tesz meg. Ez is oké. Nade azt nem tudom, hogy hozzam össze, hogy egy potival változtatom a cséve fordulatszámát, akkor automatikusan a szálvezetés is gyorsul, tovább neheziti a dolgot, hogy a huzal vastagság sem ugyanaz mindig. Arra gondoltam, hogy esetleg lehetne egy pic-es frekvencia osztó, ami figyeli a cséve hajtásnak szán 555-ös négyszögjelét, és egy beállitható osztással más frekit adna ki a szálvezető stepper számára ami szintén L297-L298 kombóval menne. Igazból azt meg tudom oldani, hogy két 555-L297-L298-as sort készitek, ezeket a tekercselés előtt összehangolom, de ezzel az a baj, hogy a cséve hajtás nem lehet mindig egy fordulatszámú, mert a kezdéskor lassabban kell tekerni, menet közben pedig gyorsabban. Erre szeretnék valami ötletet, irányt. pic16F628-am van, lcd-m is, meg sokminden, csak itt elakadtam.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Hello! Ha PIC van, nem kell 555. Azzal elő tudod állítani a tekercselés léptetését és az előtolást is. Magasabb frekinél kell az osztást (egymáshoz rendelést) elvégezni és aztán osztani mind két ütemet. Programozás, vagy PARSIC..
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Igen, erre gondoltam én is, csak nem nagyon értek a pic programozáshoz. Flowcode-ban talán egy ledet tudok villogtatni, esetleg egy kis LCD kiiratás, de többre nem futja. De próbálkozok, hátha ikerül valamit összeállitani.
(#) Doncso hozzászólása Szept 28, 2014 /
 
Sziasztok, igy áll most a project. Bővebben: Link
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Szia! Ott fog vérzeni a dolog, hogy szemlátomást hajít a tengely. A cséve nem imbolyoghat, mert a huzal - vékony - nem képes úgy megvezetni magát a már feltekert drót oldalával, hogy szorosan egymás mellé kerüljenek a menetek.
Ezt sokkal profibbra meg kéne csinálnod.
Utána van értelme az előtolás megoldásának.
Én ezt csináltam és eladtam, mert egyrészt nem látom jól a 0.2 mm körüli drótot, másrészt meg kell oldani a huzalfeszítést is egy automata-előtolásos tekerőnél...
Egy jó hajtóműves motorral, aminek a kihajtása kellően masszív, ráültetve egy, csak a végén menetes tengelyt - többre mennél.
Amúgy soha nem fog két egyforma kimenő lekerülni a gépről.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Szerintem ez nem gond. Mindaddig amig nem veszem le a csévét és ujra fel. Ha mégis gondot okozna, akkor majd kap egy szerelhető támasztékot a végére. Sajnos elég nehéz otthoni körülmények között fióktakariás alkalmával alacsony költségű tekercselőt épiteni. A kézi hajtánytól mindenesetre azért jobb. Egyébként tényleg nem probléma hogy csálé, a másik gépemen is kicsit ferdült, mégis sikerült menet a menet mellé késziteni pár kimenő trafót. Gondolj bele. Az első menet kicsit csálé, a másik is ugyanoda fog kerülni.. Mindenesetre egyetértek, jobb lenne ha nem csálulna Egyenlőre ezek teszt üzemek.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Látom szerkesztetted közbe, akkor reagálok arra is. Látom a képeket, nagyon szép épitmény, preciz ezt látom, de egy kicsit ágyuval verébre érzésem van. Az igaz, hogy ez nem csálé, de, nekem nem kell ekkora motor, nincs pénzem frekvencia váltóra, mondjuk nem is tennék bele, ennek abszolut nincs szálvezetése, tudom ez mekkora probléma, tekercseltem már néhány trafót, hiába a profi mechanika, én megőrülök, ha nekem kell 8000 menetet vezetni. A legutóbbi tekerőgépemet később kiegészitettem egy kézzel hajtható huzal vezetővel, óriási különbség lett a tekercselés során. Bővebben: Link Ezzel tekertem egy pár kimenőt, hidd el a szálvezetés hiába kézi volt, borzasztó sokat számitott. Egy digit számlálóval teljesen hibátlan volt. Csak most kedvet kaptam egy másik épitéséhez aminek stepper motoros a szálvezetése. Tudom, hogy jó lesz.
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Hogy ne offoljak nem reagálok a nem ide tartozó hozzászólásaidhoz. Én se vagyok pék. A tengely nem hajit. Oldal irányú mozgása nulla. Nem mozog V alakban. A cséve perpill lehet, hogy V alakban mozog, ezt láthattad, de ez azért van, mert semmiféle tengely irányú vezetése nincsen, két alátéttel van odafogatva, hogy ne essen le, itt a motor forgásának tesztelése volt a cél. Későbbiek során pótolni fogom , ugyis kell majd gyártsak néhány cséve felfogatót. több méretre. A tengely , mint mondtam fel le mozog kb 2 mm-t a vége. Ez azt jelenti, hogy a tekercselés lényegi részénél kb 1mm-t De ez meg lényegtelen, mivel a cséve sem kör alakú. Illetve emlitettem neked, hogy tekercseltem már és sikerült menetet a menet mellé helyezni. Ha mégis problémát okozna, akkor készitek egy levehető tengely fixálót a végére. Irtam, hogy alacsony költségvetésű a tekercselő, szóval egy polcból, egy rossz nyomtatóból épült. Nincs frekiváltó ami most néztem minimum 10.000, nincs komoly 6-8000Ft-os motor, se esztergám amivel tengelyt, csapágyperselyt esztergáltassak, nem is célom. A gép egyszerü transzformátorok tekercselésére lesz alkalmas, és be is fogom bizonyitani, hogy gyönyörűen fog tekercselni akár 0.2-es huzallal is! Ez persze idő, mert mint irtam még nincs kész, itt tartok vele éppen. A köz érdekében teszem fel, azért, hogy esetleg ötletet adjak másoknak, ha van pár otthoni alkatrész, akkor milyen megoldásokkal lehet kivitelezni mondjuk szálvezetőt, stb. Nem kell leszólni mert nem vérprofi kinézetű, attól még tekercselhet szépen.
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Ha megengeditek, némi magyarázat a többek által kifogásolt viselkedésemre. Sokat leveleztem egy olyan profival csöves, kimenőtrafós ügyben, akinek a munkái a tengerentúlon is sikert arattak. olyan apróságokra felhívta a figyelmemet, ami szinte pénzbe se kerül, csak igényességbe és kamatostul jön vissza a befektetett többlet. Ez vonatkozik a trafó készítésre, szerelésre, kivezetések megoldására, szorító elemek anyagától kezdve minden.
Sajnos teljesen átjárt az ő szelleme és ezért van az, hogy ezt már magától értetődőnek gondolom, holott én is 1-2 éve tettem magamévá a látásmódját. Ezért elnézést a saját véleményemért, természetesen mindenki a maga megelégedésére DIY-kedik. Hazudtam volna, ha dícsérem, de az jobban vette volna ki magát.
Jobbítani szerettem volna, de már nagyon megbántam, nem vagyok tanár. További sok sikert.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
És ha azt mondom, hogy kizárólag táp trafóra használom majd?
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Az illető ugyanabból a kimenő vasból csinálta a hálótrafóját is, nem kevés többlet költséget jelentve. De, nem akarom, hogy megszólásnak vedd, csak említem.
Ezt is csak azért írom, látni lehessen, milyen magas fokon művelte a szakmáját.
Én is csak a legjobb cuccaimban fogom-tudom majd követni.
Ha megszólásnak gondolod a fentieket, félreértesz.
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Jó, én értem, hogy te vagy tökéletesen csinálsz valamit vagy sehogy. Elfogadom. De hidd el, lehet szépen tekerni majd ezzel is, meg is tudom majd mutatni. Oké biztos nem olyan mint egy gyári tekercselő gép, de azért lehet szépen tekerni vele. Egy polc és egy régi rossz nyomtató állt rendelkezésre. Azért abból nem rossz.
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Még egy gondolat ami eszembe jutott az ügy kapcsán.
Idézet:
„Sokat leveleztem egy olyan profival csöves, kimenőtrafós ügyben, akinek a munkái a tengerentúlon is sikert arattak. olyan apróságokra felhívta a figyelmemet, ami szinte pénzbe se kerül, csak igényességbe és kamatostul jön vissza a befektetett többlet. Ez vonatkozik a trafó készítésre, szerelésre, kivezetések megoldására, szorító elemek anyagától kezdve minden.”

Akár ezeket a hasznos információkat megoszthatnád velünk, hogy segithess tekercselés ügyben. Ha ekkora hatással volt rád akkor biztosan mások is szivesen vennék ezeket az értékes információkat természetesen a saját topicjában.
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Azért nem tehetem, bár legszívesebben az egész levelezésünk szakmai részét közzétenném, mert erre nem hatalmazott fel és nincs megfelelő ilyen-olyan hátterem, hogy megvédhessem a teóriáit, illetve a konkrét megvalósításait. Személyes kapcsolatunk okán osztott meg velem tapasztalatokat, ezért kérem, ne kezdjünk ezen semmiféle vitát. Néhány gondolat azonban megengedhető:
A vas minőségét nem lehet mennyiséggel pótolni. (GOS, irányított szemcséjű, visszalágyított lemez a megfelelő)
Az összefogató elemek ne legyenek mágnesezhető anyagból. (réz, korr anyag)
A kivezetések legyenek toldás nélkül olyan hosszúra hagyva, hogy elérjenek a megfelelő csatlakozási pontig.
A forrasztásuk teljes kör felületen történjen.
Kimenőtrafónál a sasszira ne feküdjön fel a lemez.
Talán ennyi, ami a trafókról, illetve a kivitelezésről szólt.

Persze, ettől még lesznek BEAG vasra tekert trafóim is.
Külön téma a toroid és a hipersil trafók, erről nem írnék.
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Értem. Na ezek azok a magaslatok, amiket nem célom megugrani. Ez számomra hobbi. A profizmust más területeken űzöm. Inkább a munka és család.
A tekercselő gépből tudnék komolyabbat is épiteni, tény. De nem az a cél. A cél most a barkácsolás, tanulás, kikapcsolódás, reszelgetés, lehet nem ment át a vonal, de abszolut nem a gyári gép elérése a cél. Tekerje meg amit meg kell, és ennyi. Erre meg tökéletes lesz.
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Természetesen úgy lesz. Ez csak nekem a jelmondatom és sajnálom, hogy emiatt a hév sokszor elragad...
Idézet:
„A teljességre törekvés az egyetlen értelmes cél. A lehetőségek függvényében, de mindig a tökéletesre kell törekedni, ha ez nem így van, felesleges bármit elkezdeni.”


Én sem fogom tudni betartani, de vágyom rá.
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Nem vagyunk egyformák....Mindenkinek más az erénye. Egy élet kevés ahhoz, hogy mindenbe tökéletes legyen az ember.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) pjg válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Pont ezt szerettem volna kérni.
Következő: »»   11 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem