Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2352 / 4005
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 24, 2014 /

Nem tudjuk, mennyi a kütyü áramfelvétele, nem ismerjük az autó akkumulátorának kapacitását. Ezért fogalmaztam úgy, hogy "meghiúsíthatja" az autó beindítását. Ha az autó akkumulátora gond nélkül feltölthető, akkor az a kapcsolás is megfelelhet.
Kapcsoló üzemű a legtöbb autóstöltő. Egy MC34063, LM/TS2796 alapú áramkör megfelelhet a célnak. Az IC adatlapjában megtalálható az ajánlott kapcsolás.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Köszönöm a választ. Megépitem ezt.Holnap azért irok egy két infót a kütyüröl,meg az akksiról.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Szia. Megnézem majd otthon a leírásában hátha ír valamit. Ebből gondolom nem lehet megtudni. Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

800mAh akku van benne. Ha -mint írod- két nap alatt lemerül, akkor ez az jelenti, hogy 800/24 és 800/48 mA között van a fogyasztása. Ha jól megoldott a töltőáramköre, akkor nem sok vizet fog zavarni az autó áramellátásában, egy hét bőven belefér, hacsak nem túl rossz állapotú az autó indítóakkumulátora.
(#) enree hozzászólása Júl 25, 2014 /

Sziasztok!
Egy Canon 5D tápellátását kell megoldanom, 12V-ról. 7.2V-ra van szüksége a gépnek, egy ilyen konverterrel gondoltam megoldani a dolgot. Az lenne a kérdésem, hogy ezek mennyire biztonságosak? Csak, mert a közel milliós váz nem hinném, hogy örülne, ha 7,2V helyett megkapná mind a 12V-ot. Az jutott eszembe, hogy egy pár wattos 7,2V-os zener-t kéne tenni a kimenetre... Minden ötletet, véleményt szívesen veszek.
(#) nedudgi válasza enree hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Ha közel milliós értékű a gép, akkor mit számít egy párezer forintos második akkumulátor?
Zener helyett inkább egy túlfeszültség védő, szupresszor dióda biztonságosabb.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) SzervízMacska válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Talán szelektíven ruppótlan a tulaj...
(#) enree válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Annyit, hogy egy Jimmy Jib-en van a gép, és egyáltalán nem vicces állandóan leállni, levenni a talpat, kivenni az aksit, betenni a frisset, visszatenni a talpat, beállítani az egyensúlyt és folytatni a forgatást. Ebből folyton kávészünet lesz, abból telefonálás, aztán meg anyázás, hogy jól elcsúszunk...
(#) enree válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Talán olvasd el, amit írtam és akkor ezt a hsz-t kis is törölheted!!!

Öhömm, erről még ne is hallottam, de utána lesek, köszönöm.
(#) G-man hozzászólása Júl 25, 2014 /

Sziasztok!

Keresem azt az elektronikai alkatrészt, amely a következő feladatot látná el:
5v-os jelre kapcsolna 12 voltos feszültséget. Tehát mondjuk van egy ventilátor, ami 12 voltról megy, de a mikrokontrolleremből csak 5 volt jön ki és az nekem nem elegendő, hogy a ventilátort maxon pörgesse. Úgyhogy a mikrokontrollerből kijövő 5 volt kapcsolna valamit, amit aktiválná a külön 12 voltos tápra kötött ventilátoromat.
(#) nedudgi válasza G-man hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Tranzisztor szóbajöhet? Mekkora az a ventillátor?
(#) enree válasza G-man hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

A mikrokontroller kimenetét eszedbe ne jusson ilyesmivel közvetlenül terhelni! Egy tranzisztor, meg egy ellenállás elegendő lesz!
(#) nedudgi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Én inkább ezt javasolom.
(#) G-man válasza enree hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Szerintem kiderül a hozzászólásomból, hogy már túlléptem az általad tiltott problémán, különben nem így tettem volna fel a kérdést

Amúgy köszi a választ! Egy sima pc tápegység ventilátorról van szó és akkor kérdezném, hogy milyen tranzisztor és mekkora ellenállás kell? Hogyan tudom ezt számolni?
(#) enree válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Na, akkor most melyiket?

Ezt. A tápfeszültséget a szupresszor megszólalási feszültsége alá kell állítani.
(#) enree válasza G-man hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Mondjuk 2n2219 és 820 Ohm

Nem kell számolni. A ventillátoron fel van tüntetve az áramfelvétele, olyan tranzisztor kell, ami ezt némi ráhagyással elviseli.
(#) enree válasza enree hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Ez tuti kibírja!

7,2V-nál semmiképpen ne legyen több, ennyi a lényeg! Akkor ezt ugyanúgy kell kötni, mint egy zener-t és ott levág, amilyen értékű?
(#) G-man hozzászólása Júl 25, 2014 /

Köszönöm szépen a segítségeteket!

Igen. De honnan veszed ezt a 7,2V feszültséget? Az 5D akkumulátora frissen töltve 8,4V.

Elég lesz oda egy BC327 is.
(#) G-man válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

És akkor végül is kell az az ellenállás, vagy nem?

Gyári külső tápom van hozzá, abból is 7,2V jön ki, meg a gépre is az van írva...

Persze hogy kell ellenállás. A mikrokontroller kimenete csak korlátozottan terhelhető.

Ha van külső táp, akkor minek a konverter?
Ha van egy kis időd, mérd meg a feltöltött akku feszültségét. A BP511 LiIon cellákból áll, a töltési végfeszültségük 4,2V.

Mert ritkán van mondjuk egy erdő közepén 230V Viszont a kontroll monitor egy ilyen aksiról megy, onnan lehet 12V-ot lopni

Én megkérdezném, ilyenből mekkora pakkot tudnak készíteni, ami belefér a büdzsébe, és akkor nem kellene vacakolni túlfeszültségvédelemmel.
Következő: »»   2352 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem