Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1571 / 2506
(#) csikkkk hozzászólása Júl 24, 2014 /
 
Sziasztok ! Segítséget kérnék !! Van egy kétcsatornás JBL 300 watt-os erősítőm meg egy Magneton 400 ládám !! Ha az auto nincs beindítva akkor órákig hallgathatom semmi baja és az autó is indul, de ha beindítom az autót és alapjáraton halgatom olyan 10 másodpercenként letilt az erősítő, de ha menet közben halgatom akkor ismét nincs baja csak a hangszorok pattognak zene közben !
Ha valki tud segíteni az jó lenne !! előre is köszönöm !!
(#) macsaba hozzászólása Júl 24, 2014 /
 
Sziasztok! Megépítettem a videóban bemutatott szerkezetet, működik is jól csak az a bajom hogy kicsit halk. A tekercset ha jól emlékszem 0,25-ös huzalból csináltam, sajnos nem emlékszem hány méter de 16 ohm-os. Építettem hozzá egy másik erősítőt lm 380-al (a tekercs a régi), mivel az erősebb gondoltam jobban fog szólni (a rajzot az adatlapból szedtem), de meg se szólal. Első kérdésem hogy kéne-e egyáltalán működnie ezzel a kapcsolással és csak én rontottam el a forrasztást vagy valamit, vagy ha nem akkor mit ajánlotok? Azért erre a kapcsolásra esett a választás mert az erősítése ennek is 200 szoros mint az eredetinek a videóban, csak a teljesítménye nagyobb (legalábbis ez áll az én kis fejecskémben ). A segítségeteket előre is köszi.

lm380.png
    
(#) steelbird válasza macsaba hozzászólására (») Júl 24, 2014 /
 
Ennek az LM380 -as kapcsolásnak nem 200 -szoros az erősítése, hanem csak kb. 66 -szoros.
(#) macsaba válasza steelbird hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Ez az adatlap a 7. oldalon ír erről a kapcsolásról (21-es ábra). Az a kis cím, hogy megnövelt erősítés pozitív visszacsatolás használatával (ha jól értem, eredeti :Boosted gain using positiv feedback).
Szóval tudom hogy alapvetően csak kb 60 szoros az erősítés, mint azt az elején is írja, de itt ez valami speckóbb eset lehet.Valaki nem tud jó számítógépes szótárat amiben vannak ilyen elektronikai szakszavak, elsősorban angolt??
(#) steelbird válasza macsaba hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Uhh, ezt jól benéztem, már késő este volt...

Tényleg, a pozitív ágban van a visszacsatolás.
Nem egy stabil megoldás, az biztos.
Az oszcilláció (gerjedés) függ a terhelő impedanciától, meg még sok mástól.
Az is lehet, hogy csak a Texas LM380 -nal oldható meg, más gyártóéval nem, nem teljesen egyformák a különböző gyártók azonos típusjellel jelölt integrált áramkörei.
Szerintem más megoldást keress hozzá.

Az LM380 -nak fix 50 -szeres erősítése van. Ha elé teszel még egy fokozatot, aminek 4-szeres az erősítése, akkor már ki is jön a 200 -szoros erősítés.
Ehhez a 4-szeres erősítéshez elég egy tranzisztor, meg pár alkatrész.

Amúgy ez egy manapság használatos puskázási mód, csak elég gyenge megoldásban.
Hirdetik is a neten, 16-20E Ft összegért, ha jól emlékszem.
A mágnesnek, amit a fülbe pottyantasz, minél kisebb tömegűnek kell lennie, hogy könnyen meg bírja rezegtetni a tekercs elektromágneses tere. A normálisabb kivitelű cuccokban komoly, 4-5, vagy akár 10W -os erősítőt is használnak. A kis mágnes ugyanis nem pont a tekercs között lesz, mint ahogy a videón látható. Ha a nyakadba veszed a tekercset, akkor a füledben lévő mágnes már nem pont a tekercs síkjában lesz, vagyis még gyengébben fog "szólni". Az sem mindegy, mennyit tekersz arra a tekercsre. Ha túl sokat, akkor nem lesz elég erős mágneses tere a tekercsnek, ha túl keveset, akkor meg azért. Meg kell találni az optimumot.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) bandisk96 hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Sziasztok! Van egy LG hazimozi rendszerem, az a problemam vele, hogy amikor bekapcsolom, bejon, hogy dvd/cd es nincs semmi.. es ha kis millioszor ki-be kapcsolom, sokadjara elkezdi olvasni a lemezt! Auxra hiaba kapcsolok nem csinal semmit sem.. Kiirja hogy aux de hang nem mindig van.. Nem szoktam kikapcsolni es akkor igy van hangom, de mar kezdek kicsit ideges lenni., Van benne egy 10w 470 ohmos keramia ellenallas ami nagyon forro.. esetleg ha van valamire szuksegetek, mondjuk csatolni kepet akkor csatolok! Koszonom elore a segitseget!
(#) lukacsp válasza bandisk96 hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
A tervezők általában nem azért raknak adott helyre 10W-os ellenállást mert az adott helyen kicsi a teljesítmény disszipáció, így ha egy ilyen teljesítmény ellenállás meleg, az a legüzemszerűbb állapot. (A rendellenesség akkor kezdődik, ha füstöl, vagy kiforrasztja magát.)

Típus, rajz, fénykép, szervizkönyv közül leginkább mindre szükségünk van. Köszönjük!
(#) bandisk96 válasza lukacsp hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Íme néhány kép
Házimozi típusa: lg lht 250
Még annyi, hogy amikor sikeresen beolvassa a lemezt, lejátszom a zenét, van hang.. Átlépek auxra nincs hang, de egy pár mp csend után elkezd recsegni a hang(fal)sugárzó, aztán egyszer csak jó lesz!
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) bandisk96 válasza bandisk96 hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Legfontosabb nekem egyedül az AUX, mert gépre kötve használom, a magasokat rajta
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) sportsboypaper hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Sziasztok,
elővettem a régi magam készitette erősitőmet (TDA2030), mert kell valami a TV-hez annyira gyenge hangja. Amit össze szeretnék belőle rakni az a következő:
Sajnos a TV-n csak fülhallgató Audió kimenet van (ill van Optikai, de az lekapcsolja TV távját, az enyémhez meg sajnos nincs) ezzel kell megoldanom a hangot.
Erre kötném az én erősitőmet, de hogy minél kisebb legyen, kivenném belőle az előerősitő Modult, tápostul (a D-Audio Pre-01-es modulja van benne, és egy külön 12V-os táp) kivenném még a bemenetválasztót is, ami ugyan jó, de ezt most csak a TVhez akarom hasznalni, ugyis NAS-rol szol a zene is, es a Filmek is, rádió is.
Az egész egyelőre 2 db nagyon alap 4 Ohm-os hangfalban végződne. Szóval az új elképzelésem, az a TV fülhallgató--> TDA2030 direktbe kötve--> 4Ohm-os hangfalak.
Mielőtt teljesen szétszedem, meg tudjátok mondani, hogy kellene-e bele egy poti a hangerőnek, vagy gond-e az hogy semmi sincs, és hogy ertelmes dolog-e teljesen kihagyni az előerősitőt?
Gondolhatjátok hogy nem audiofil vagyok, egyszerűen csak nem hallom a párbeszédeket néhány filmen. Most csak annyi a bajom vele, hogy van egy nagyon halk alaphangja a hangfalaknak, ami gondolom az ideiglenes vezetékeknek köszönhető, ill, mikor kikapcsolom az egészet, kicsit csippannak a hangfalak. Remélem, ezek megszűnnek, ha "kibelezem". Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) sportsboypaper válasza sportsboypaper hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Végülis megcsináltam amit gondoltam. Mivel nem volt épp sztereó potim, mindkét oldalra tettem egyet, és nagyon jó lett. A csippanás is megszűnt. Semmi alapzaj, pedig csak össze van "fércelve" a kábelezés. Maximumon azért van egy kis hátterzaj, ugyhogy félállásban vannak, de a TV igy is jól szól 12esen, a 100ból. Már csak egy szép dobozt kell gyártanom és venni egy sztereo potit.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) angespl hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Hello hobbisok!
Lenne egy kicsi kérdésem. Szeretnék egy kicsit tuningolni egy Unitra dsh303 rádiós erősítőt. Egy komplett végfokkal (trafó, egyenirányító graetz, puffer kondi. végfok ). Abban kellene nekem a segítség, hogy az új végfok bemenő jelét hova kössem (melyik vezetékre), azt tudom, hogy az előerősítőből jövő vezetéket kell, de az melyik, az eredeti végfok előtt osztanám el?
Köszi a segítséget előre is! Ha lehet képben, berajzolva szeretném. *
(#) duplave8 hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Üdv. Reloop Dominance 702. Mi a véleményetek róla? 2db 250W Zenei terhelhetőségű 8 Ohm-os hangfalat hajtana.
(#) Buvarruha válasza duplave8 hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Ventilátort üzemelj be mellé, ha hosszú távon szeretnéd használni.
(#) david9999999 hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Sziasztok!

A következő kérdéssel fordulok hozzátok: Adott egy lemezjátszó amit sikerült felújítanom szépen szól nagyon megvagyok elégedve vele, viszont elég halk. Tudtok-e valami egyszerű kapcsolást amivel a lehető legkevesebb módosítás történik a hangok mégis kicsit rásegít a hangerőre? Egy JLH féle erősítőre menne rá, kár lenne elrontani a hangot. Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) lukacsp válasza angespl hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Mesterem, itt nagyon sok segítőkész ember van. De legalább a rajzát ne nekünk kelljen már lefejteni a netről, ha te kérsz segítséget tedd meg, hogy csatolod a kapcsirajzát. Hidd el lesz itt több ember is aki szívesen berajzoja neked a képbe, hogy honnan vedd le a jelet.
(#) lukacsp válasza david9999999 hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Ajánlom EZT az előfok kapcsolást. Kösd a lemezjátszó és a végfok közé.
(#) lukacsp válasza bandisk96 hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Vagy a táppal, vagy az előerősítő résszel lesz valami gond. Kéne hozzá kapcsolási rajz / szervízkönyv. Szörfölj egy kicsit, biztos találsz.
(#) ecsike88soft hozzászólása Júl 26, 2014 /
 
Sziasztok, az lenne a kerdesem, hogy van egy erosito Wega v120 modell es le van egve mind a ket vegfok benne, viszont nem talalok kapcsolasi rajzot hozza es meg vegtranzisztorokat sem gyartjak mar. A vegtranzisztorok 2SD587 es 2SB617, milyen tranzisztorokkal lehetne helyettesiteni es meg kell meghalyto tranzisztorokat is cserelni? Varom valaszotokat
(#) granpa válasza ecsike88soft hozzászólására (») Júl 26, 2014 /
 
Válaszoltam a másik témában. Egy kérdés, csak egy helyen!
(#) blasz hozzászólása Júl 27, 2014 /
 
Sziasztok,van egy Thompson aktiv 5.1 hang(falam)sugárzóm,ahol a mélyen kívül minden csatorna torzan szól,lehet a vég ic hibája?
TDA7381 a vég benne
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
(#) blasz válasza blasz hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Bocsi
(#) frecsko hozzászólása Júl 27, 2014 /
 
Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni. Kaptam egy Wharfedal Power Cube 10+ -t ami a következő hibát produkálja: recseg. A hiba előzménye: az ismerősöm házimozizott, de bealudt és a recsegésre ébredt fel.
Rövidre zárt bemenettel is recseg. Kapcsolási rajzot nem találtam még hozzá ezért elkezdtem az alkatrészek szisztematikus ellenőrzését. A kondik 80%-át már átnéztem, értékre jók. Most az ellenállásokat is elkezdem méregetni.
Valakinek van valami ötlete, hogy mitől lehet? Egy hajszálrepedésre gondolok a panelen.
Köszönöm a segítséget előre is.
(#) Beringer 600 válasza frecsko hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Szia! Vagy valahol egy forr pont fellazult,vagy szabad szemmel nem észre vehetően el vált a fólia csíktól.
(#) david9999999 válasza lukacsp hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) paganmantis hozzászólása Júl 27, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy bluetooth-os boomboxot, ami egy 12V-os riasztóakkumulátorról működne. Az erősítő a jelet egy USB-ről működő Bluetoot audio vevőből kapná (ugye neki csak az 5v kell).
Mindkét egység a az akksiról menne, lm317-tel 12 és 5V-os stabil fesz-szel.
Aggódjak a földhurok miatt, vagy itt még nem probléma?
Illetve ha igen, akkor a leválasztást hogyan lenne érdemes megoldani, hogy ne vesszen sok a hangból és olcsó is legyen? (Jelenleg ez tűnik legésszerűbbnek, csak a költséghatékonyság prioritás )
(#) angespl válasza angespl hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
itt kép erre kellene sajnos gépkönyvet nem találtam azért irtam ide ha találtam volna beültetési rajzot nem ide Írok és nem kéne sértegetni a másikat kössz lehet kultúráltan is ..
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
(#) frecsko válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Én is ilyen hibára gondolok.
(#) granpa válasza angespl hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Kulturáltan nagy betűvel kezdjük a mondatot, valamint írásjelek használatával tesszük érthetővé a mondandónkat. És nem sértett meg senki.
(#) reloop válasza angespl hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Szia! A hangszín-panelt a potik alapján be tudod azonosítani, vagy a beszúrt képen lévő végfok panelen megkeresed az R501, R502 ellenállások becsatlakozási pontjait.
Használj csatoló kondenzátort, mert a jelzett ponton egyenfeszültség van. Ha elkót választasz (1uF), a rákötéshez megy annak pozitív lába. Ezt a pontot ne terheld 47k-nál kisebb bemeneti ellenállású erősítővel, 100k-t ajánlok.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014

Kimenet.gif
    
Következő: »»   1571 / 2506
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem