Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső
 
Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 30
(#) rockersrac válasza silentfrog hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Hú. Ez nagyon nem szabványos, és nagyon kínainak tűnik. Szerintem a 26W-ossal jársz jobban, mert az még mindig csak 4W különbség, és max egy icipicit túl lesz hajtva a cső, de ettől nem fog károsodni. És a pénztárcádnak is jobb lesz hosszútávon.
(#) silentfrog válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Akvárium lámpa,kell a fényerő,tehát ha a fénycső kiég akkor olyat érdemes vennem ami legjobban megközelíti a 30 wattos értéket?
Láttam egész jót 26-28-32 wattos fogyasztási értékekkel Osram márkájút.

Szerinted így használhatom amíg a cső ki nem ég? Más baj nem lehet vele,csak a csőnek rossz ,hogy kicsi az előtét?
(#) rockersrac válasza silentfrog hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Akváriumhoz vegyél ledet(hozzá való előtettel és bordával) azt javaslom. Nem biztos hogy a led meg az előtét olcsóbbra jön ki a csőnél, de hosszútávon az a legjobb ha ledet veszel.
(#) didyman válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Aminek nincsen vöröse, meg türkize (előbbi kell a növényeknek, utóbbi a halak szép látványához), meg ha ócska minőség, nem jó a szerelése, akkor fényerejének 30 %-a elvész egy-két év alatt. Ismerjük az ilyeneket. Én is LED-del világítok, de az teljes spektrumú (ilyet boltban meg nem kapni), viszont nyugodt hobbistának inkább a három sávos fénycsövek, mert egyszerű, kapható mindenféle, és összerakom, megy, garantált élettartamig, van benne növényeknek minden jó és a fénye is tűrhetően természetes.
(#) kérdező hozzászólása Jún 7, 2014 /
 
Ha egy fénycsőarmatúra 40W-os, 220V-os, a cos φ pedig 0,5, akkor a P=U*I*cos φ képlet alapján számolva 0,3636A folyik. 0,3636*220=80VA Ha jól gondolom, 40VA a meddő, ezt kell kikompenzálni. A kondi 4,2μF-os, tehát a kapacitív ellenállás képletével számolva kb. 64-66VA. Jól gondolom? Miért kell kicsit túlkompenzálni?
(#) fryboy hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy egy58w-os elektronikus előtéttel tudok e 2x18w-os fénycsövet üzemeltetni.
(#) Sebi válasza fryboy hozzászólására (») Júl 26, 2014 /
 
Nem. Leginkább azért, mert az elektronikus előtétnél több f-csőhöz több kimenet tartozik (amennyiben arra tervezték) . Legegyszerűbben a hagyományos 40W-os induktív előtéttel tudod üzembe helyezni, mert akkor sorosan kapcsolhatod a kettőt.
(#) fryboy válasza Sebi hozzászólására (») Júl 26, 2014 /
 
Köszi a választ, és 1db 18w-ost?
(#) Sebi válasza fryboy hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Ha egyáltalán az előtét beindul vele, egy darabig biztosan világít majd, de hamar tönkremegy a túlhajtás miatt.
(#) granpa hozzászólása Aug 15, 2014 /
 
Szevasztok!
11W-os akvárium fénycső világításnak szétdurrant a (soros)valamije a fojtó előtt (nem a fojtón volt, nem hőbizti), mit tegyek helyette NTK-t, PTK-t (hasonlított a belseje a TV-sre, két lemez közt valami)? Mekkorát? Nélküle is kiválóan működik, de a biztonság...
Köszönöm.
(#) Sebi válasza granpa hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
275V-os varisztor lehetett... és nem lehetett sorosan, mert akkor nélküle nem menne.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
(#) pipi válasza granpa hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
talán ha lefotóznád...
(#) rockersrac válasza granpa hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Vagy zavarszűrő kondi volt, vagy varisztor...
(#) granpa válasza Sebi hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Biztos, hogy sorosan volt, nem is működött. Kivettem, direktben kipróbáltam, és működött. Tehát a cucc jó, csak kéne bele ez a biztonsági izé.
(#) granpa válasza pipi hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Nem tudom leképezni: sorban volt kötve; körömnyi zöld műanyag tokban, szétnyílt, mint a tubarózsa, és elkoxolt. Hasonlított a TV-s PTK-ra a maradék.
(#) granpa válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Nem nyertél.
(#) Sebi válasza granpa hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Ha sorosan volt, akkor PTC lehetett - a bekapcsolási csúcsáramot korlátozta. (Bár nem értem minek, hiszen ott a fojtó... talán a fázisjavító kondi miatt)
Igazából csak elektronikus előtéteknél láttam ilyet.
(#) granpa válasza Sebi hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Nincs benne kondi. Teljesen mezei: fázis -izé -fojtó -2 lábú cső -0.
(#) Frakk hozzászólása Okt 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kompakt fénycsőből kibányászott 18 W-os előtéttel szeretnék meghajtani két darab 8 W-os UV fénycsövet. Ez lehetséges valahogy? Sorosan vagy párhuzamosan kell kötni? Sorosan hogy lehet bekötni két fénycsövet? Az előtétnek 4 kivezetése van és gyárilag egy fénycsövet hajtott.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) rockersrac válasza Frakk hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Én személy szerint nem javaslom, ugyanis a gyári cső meg a rákötni kívánt csövek elektromosan is, meg méretben is eltérnek. Javaslom neked hogy szerezz megfelelő előtétet a csövekhez.
(#) kérdező válasza Frakk hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Szerintem az a legegyszerűbb, ha bányászol két db. 8, vagy 9W-os kompakt csövet, és abból termeled ki az elektronikát. (Külön-külön bekötöd őket.) NYÁK levilágításhoz bőven megfelel.
(#) nash hozzászólása Dec 9, 2014 /
 
Sziasztok !

Hozzájutottam egy szabadon sugárzó feltehetően kínai gyártmány kompakt fénycső előtéthez. Szétszedtem, ha jól láttam, akkor ez egy előfűtés nélküli előtét ( rövidebb fénycső élettartam ), és lenne vele kapcsolatban néhány kérdésem :

- létezik hogy habár 18w-os a címkéje szerint nem hajtja ki a 18w-os T8-as fénycsövet rendesen ? Nekem olyannak tűnik, mintha a fénycső nem világítana 100 %-osan....
- érdemes-e kicsit feljavítani, jobb minőségű alkatrészekkel az élettartam növelése érdekében, vagy csak kukázzak valami jobb minőségű kompakt fénycső előtétet és cseréljem ki ? Elvileg van benne hely bőven....
- Üzem közben az elektronika rendesen melegszik, ez normális ? N13002D tranzisztorok hajtják, ezek bírnak majd hűtés nélkül hosszabb 12-14 órás üzemet ?
- A fénycső fém gyűrűin világít üzem közben a fázisceruza....Ez normális ?

Mellékeltem képeket, a válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm !
(#) fecameca válasza nash hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Szerény véleményem szerint, ha nem világít rendesen, az majdnem mindig fénycsőhiba (Valami probléma van a gáztöltéssel). Ha nem így van, akkor valaki cáfolja meg. Ha működik,akkor legfeljebb a kondenzátorok miatt lehetne gyenge, azok meg elvileg újak. Ha kicserélsz benne mindent, és semmi sem változik, a kukázás minenképp olcsóbb megoldás a kísérletezésre. Az ilyen tokozású tranzisztorok maximum fél Watt körüliek megnéztem az adatlapját: 0,6W. Nem szokott ezekben hűtő lenni, de ha a cső külön cserélhető, akkor talán érdemes rá költeni? Ezek a kapcsolóüzemű tápegységek több tíz KHz frekvencián mennek, nem csoda ha a glimmlámpa már hozzá közelítve, a levegőben világít, csak a fénycső erősebb fénye elnyomja.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 7, 2015 /
 
Sziasztok! Még régebben fölszereltem három db Emika 13-24 854 tipusú használt fénycsőarmatúrát. Ezekben cseréltem a fojtokat azóta rendesen működnek. Most vettem megint egy ugyanilyen armatúrát , kb 35 éves. Még az eredeti "olajos"kondenzátorok vannak benne és az eredeti Fojtók. Az a problémám vele hogy a fojtok nagyon forrósodnak egyébként működik rendesen az armatúra. Az lenne a kérdésem hogy érdemes e kicserélni benne a fojtokat és a kondenzátorokat? Mert úgy tudom ezek az olajos kondik fel is tudnak robbanni főleg ha ilyen régiek. A fojtók meg szét is "éghetnek" ha túlforrósodnak. Szoval érdemes ezeket cserélni vagy nem lehet nagy baj?
(#) kadarist válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Szia!
Megelőzésképpen nem kell alkatrészt cserélni. Örülj, hogy most jól működik!
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 7, 2015 /
 
Értem. És ha tul forró a fojtó abbol nem lehet baj? Mert a drótok elég közel vannak hozzá. És akkor ezeket a régi olajos kondikat se veszélyes üzemeltetni?
(#) kadarist válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Nem veszélyes, nem kell félned. Az új fojtók is hasonló mértékben lennének melegek.
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 7, 2015 /
 
És abban tudna valaki segíteni hogy a 40w-os fénycsőhöz való fojtóknál mi a különbség a 2RF-40 és az AT-40A között?
(#) kadarist válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Leginkább semmi. A 2RF egy régebbi, magasabb vasmagprofilú típus, de ez nem jelent különbséget, a felhasználás szempontjából.
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 8, 2015 /
 
Köszi Lemértem ennek az armatúrának a fogyasztását és nagyobb a teljesítménye mint azoknak amiknek cseréltem az alkatrészeit. Ennek kb 110w volt és 0, 58amper. Amelyekben cseréltem az alkatrészeket azokban a teljesítmény 94w volt és 0,42 amper. Mindkét armatúrát 40w-os fénycsövekkel néztem. Tudom ez nem olyan nagy különbség csak ahová föl lesz szerelve nem túl vastagok a drótok nem tudom mennyit bírnak főleg ha más fogyasztó is lesz. Lehet hogy az olajos kondik már nem működnek jol az armatúrában?
Következő: »»   23 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem