Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Itt vannak a képek.(nem is Holland, hanem régi svájci armatúrák. Ott még adtak erre is!!) Az induktív hagyományos bekötésű, a kapacitív érdekes. A gyújtó sem simán a cső két végén van, hanem a fojtón keresztül. A pontos kapcsolást nem ismerem, nem szedtem szét. Korrektul hajtja meg a csöveket, semmi különbség nem látszik a két cső között sem fényerő, sem élettartamban.
Sziasztok!
2 fénycsövet meg lehet hajtani egy elektronikával? Energiatakarékos izzó elektronikájáról van szó, nekem ez a megoldás nagyon bevált. Tehát egy 28W-os elektronika és két 14W-os fénycső. Gondolom ha meg lehet hajtani akkor sorba kell őket kötni, de hogyan? Meg egyáltalán működhet-e?
Sziasztok!
Most jut eszembe, hogy léteznek (nekem is van egy) olyan fénycsöves munkalámpák, melyeknél a drót az áramkorlátozó. A drótot nem szedtem szét, de nem hinném, hogy tekercs lenne benne, mint pl. a tv lemágnesezőben. Egyszerűen nagy ellenállású huzalból készült, és pont megfelel a 8W-os T5-ös kis csőhöz. Egy glimm gyújtó van bekötve a gyújtókörbe. Ezek szerint mégsem kell feltétlenül fojtótekercs, az Ohm-os ellenállás is megteszi. A kérdés az, hogy a nagy 40W-os csőhöz is megfelene-e Ohmos ellenállás, vagy a kapacitiv ellenállás ( fojtó helyett kondi). Gondolkodtam a feltöltetlen kondi indulásán. Elvileg az se lenne gond, mivel bekapcsoláskor a gyújtókörre kerül a feszültség. A gyújtó nyitva van, a gázban megindul a kisülés, mely felmelegíti a bimetallt, ás az bekapcsol. Így már a kondi túl nagy árama se lenne gond, ha jól gondolom, mert már üzemelt a gázon keresztül. Még nem próbáltam ki, szerintetek működne? Ha hazamegyek, kipróbálom, egy lecsapott automata nem a világ vége (Bocsánat a katasztrofális fogalmazásért.) A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Az előtét ellenállás egy 40W-os izzó (vagy 42W-os halogén, mert újabban csak azt gyártja a Tungsram) lenne, 40W-os csőhöz. A HMLI-t ismerem, olyan van a garázsban hátránya, hogy hamarabb tönkremegy az izzószálszakadás miatt mint a sima. A HGLI használható kapacitív előtéttel, vagy azt is tönkrevágná úgy mint a fénycsövet?
Egyébként javasolni lehetne a Tungsramnak, hogy a HMLI-be halogén izzót tegyenek a régi izzószál helyett, és így korszerűbb lenne, kicsit több fényt adna, tovább bírná. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne. Ez a fénycsőelőtét 1db 58W-os fénycsővel is működőképes? Másikhoz odaírták, hogy csak két fénycsővel működőképes de ehhez nem. Kicsit bizonytalan vagyok. Előre is köszönöm!
Szia! Általában a bekötési sémarajz rajta szokott lenni az előtét fedelén. A lényeg, hogy ne lépje túl az alkalmazott fénycső a megadott teljesítmény értéket és a bekötési pontok is helyesen legyenek bekötve.
"lekapcsolja hibás csövet" Ezt én úgy értem: a másik működik tovább. Azaz; egy csővel is működik.Aztán lehet, hogy 'erdő'.
Köszönöm a válaszokat! A képen a rajz szerint úgy néz ki mint ha két fénycsővel működne. Még nem rendeltem meg, mert ha egy fénycsővel nem működik akkor semmi hasznát nem veszem.
Most látom, hogy 1 méternél hosszabb fénycsöveket nem küldenek el futárral. Csak személyes átvétel van. Így hát tárgytalan. A műhelyembe akarnák valami "minőségi" világítást. 6500k Daylight fénycsővel, csövekkel szeretném megoldani. Ha már természetes megvilágításra nincs lehetőségem ezzel reményeim szerint hasonló világítást tudok elérni.
Ha a műhelyben nincs forgó gép, vagy vibrálásra érzékeny dolog, akkor megfelel a sima fojtó + gyújtó is. Nálam is az van, szintén Daylight csővel. (Az armatúra kb. 45 éves.) Igaz, begyújtáskor villogni fog, de gondolom ez nem gond a műhelyben. Biztosan lehet kapni olyan elektronikus előtétet is, (ha feltétlenül elektronikus kell) ami egy csövet hajt. Ebből kettőt kell szerelni egy armatúrába.
Nincs olyan forgó gép ami problémát okozna a stroboszkóp hatás miatt. Csak egy panelfúró van de annál nem játszik szerepet.
Sziasztok,
Segítséget kérnék kompakt fénycső elektronika javításában. 2x36W-os hosszú csöves, és nem akar világítani. Kimértem már kondikat, stb benne, de minden jónak túnik, egy alkatrész kivételével. Ez egy diódának látszó tárgy(kicsi fekete hengeres), és BLDBU van rá felírva, semmi más. Nem mérek semmit rajta sajnos, és nincs rajta a pólus jelölés sem... Tudna valaki segíteni, hogy mi ez, és mivel tudnám pótolni? Előre is köszi
Egy jó minőségű kép jól jönne a paneledről és az említett alkatrész bekeretezve.
Idézet: ez a diak lehet, ezt műszerrel nem igazán lehet kimérni mert ez egy kettős dióda szembefordiítva.Ilyenkor a legjobb ha cseréled a gyanús alkatrészeket, ilyenek a kapcsoló tranzisztorok emiter és bázis ellenálásai amik sokszor csak megynulnak a hő miatt illetve a kondik. Támpont ként nézd át skori oldalát és az alábbi linket:Bővebben: Link Bővebben: LinkÜdv. „diódának látszó tárgy(kicsi fekete hengeres)”
köszi, mindjárt készítek egy képet, és felteszem. Nem tudom, hogy segítség lesz-e...
Az ismeretlen dióda tényleg egy diac lesz, ahogy richmond írta. Minden elem mérésre jó, ill. a párjával azonos értéket mutat.
két félben tudom feltenni. Az első képnek a közepéről hiányzik most, az a diac lehet
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
Nézd meg az összes többi diódát, az elkókat, hogy nem púposak-e, nézd meg a bemenő (230V) oldalon nincs e biztosíték vagy ellenállásbiztosíték, (vagy ahogy nézem az a szigszalagozott lesz a második képen ha jól látom az egy sima üvegbizti) mérd meg a 2 meghajtó tranyót (TO-220 as tokozású) és ezek előtét asszem emitter ellenállásai (ide tesznek előtétet) és persze amit tudsz nem árt, mert az ellenállásokon sem látszik mindig, ha meg van nyúlva, szóval színkód alapján mérés, biztosan jó lesz, ha ügyelsz mindenre.
igen, az tényleg bizti.
ki volt olvadva, és én cseréltem ki. Aztán szigeteltem, mert egy kicsit szélesebb volt. Viszont találtam valamit. Eddig az ellenállásokkal nem foglalkoztam, és most találtam kettőt, aminek az alja meg van égve... Az első képen éppen rá van hajtva a tranyó. A másik tranyó kör hasonló színkódolású ezért azokat meg tudtam mérni. 220 ohm, és 150k voltak, Ilyen viszont nincs itthon, és nem is tudom, mitől éghetett le. Előbb azt kellene kideríteni...
Le tudnád ezeket nekem fényképezni? Meg ezt neked kell látni, hogy hova megy ez a 2 ellenállás és ne nyugodj meg ha valami hibát is találtál hanem mérj ki mindent ha nem akarsz csattintgatni mindent. Ha a 2 tranyónak az előtétje akkor a tranyók is valószínű zárlatosak.
itt van közelebbről:
az egyik ellenállást kivettem, de az szakadt, a másiknak pedig látod az alját hogy megégett. a tranyó N8D tipusú
Ez a 2 elenállás 22 ohm ennek kéne lenni szerintem az emitter ellenállásnak (szemre 0,6W-os de nem látom igazán így kép alapján a méretét, de innen úgy tűnik). A tranyóról jó lenne egy minőségi kép, és ha jót akarsz magadnak tényleg mindent kimérsz tapasztalatból mondom Engem 2 ellenállás szívatott még régebben egy akvárium lámpa elektronikánál. Az a dióda pedig tényleg 2 irányú ami jobb oldalt fekete.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
lehet hogy feladom...
Ma jópár órát töltöttem vele, de mégsem lett jó. Színkód alapján kicseréltem az összes (6 db.) ellenállást, és a tranzisztorokat is. Sajnos nem lett jó, úgyhogy betettem a sarokba. Igen 22, 33, és 0,52 ohm voltak.
Szia!
Az is lehet, hogy az elektronikán kívül a fénycső is tönkrement, például úgy, hogy levegős lett.
Ezért írtam, hogy mindent mérj ki kivétel nélkül.
Tiszteletem!
Egy kis segítség kellene,hozzáértő személytől. Lenne egy 4 csapos 36 wattos kompakt fényforrást fogadó lámpatestem. Azt már tudom,hogy kisebb wattosat nem lehet bele tenni,de egy kicsivel nagyobbal mi a helyzet? Lenne 40 wattos 4 csapos kompakt fénycső amit meg szeretnék venni. Ezt tudom használni,illetve van bármi hátránya a 36 wattoshoz képest?
A 36W helyére bőven mehet a 40W fénycső. Ugyan így a 18W helyére a 20W és fordítva. Nem fog számítani ez a minimális különbség. 40W fojtóról is üzemeltethető 36W cső, sőt, akár 2x18W is. Semmi baja nem lesz az ég egyatta világon a csőnek. Szóval oda-vissza kompatibilisek egymással-már ami a fojtót illeti, meg a gyujtót. Viszont ami esetleg gondot okozhat az az, hogy a 40W cső nagyobb átmérőjű, és lehet nem fér bele a cső a 36W helyére. Nem valószínű, de előfordulhat(kb 1% esély van rá) A hátránya, hogy némileg többet fogyaszt.
Remek!
Időközben szétszedtem a lámpát és a előtétre /ha jól mondom/ 1X30 watt van feltüntetve. Ez normális? a 40 wattos kompakt fénycső amit kinéztem 3100 lumen fényáramot írtak a 36 wattoshoz meg csak 2600-at. Ilyen adatokkal szereplő előtét mellett van értelme nagyobb wattos fényforrást venni? /ehhez már tényleg nem értem,elnézést ha láma a kérdés/ A segítséget meg hálásan köszönöm!
Na ezt nem értem. Mármint hogy 30W előtétről üzemelt a 36W cső? Az egy picit alul van hajtva szerintem, ami nem feltétlenül jó a csőnek. Van róla valami linked, hogy milyen előtét, meg milyen fénycső párosítás van eredetileg a lámpában?
Töltöttem képet róla.
Bővebben: Link A csőre meg az van írva,hogy 36watt 6500k. Maradjak inkább a 36 wattosnál,ne vegyek 40 wattosat,vagy van vegyek emelt fényerejű 26 wattos aminek ugyanannyi a lumen értéke mit a 36 wattosnak csak 25%-al kevesebbet fogyaszt? Melyik a legjobb megoldás? A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |