Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást: Bővebben: Link Nem akar működni, a trafó csak nagyon hangosan fütyül. (Csipog mivel az 2A tápom le kapcsol) Túl nagy valamiért az áram... Amikor elindul az elektronika a fénycső meg villan. Az ellenállást 22k-ra cseréltem a kondenzátort 1nF-ra de ez szerintem nem gond. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2013
Milyen trafót használsz? A trafó primer helyén ellenállássokkal a fetek jól kapcsolgatnak?
Milyen frekin megy az IC?
Gyenge a tápod, amikor a fénycső gyújt, egy pillanatra nagyobb áram kell (kb. 10...15A). Tegyél a táppal párhuzamosan egy 22000µF-os (vagy nagyobb) kondenzátort. (Vagy próbáld 12V-os akksiról, 10A-es bizti legyen sorbakötve)
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
Üdv.
Van 3 fajta 24V neon fénycső inverterem, mindeggyikből több darab, de én arra lennék kíváncsi, hogy működőképesen, és teljesen eredeti belvilággal(eléggé megviselt külsővel, de kis takarítás után biztos szebb lesz, csak féltem a festéket)mennyiért vesztegették ezeket, és most esetleg mennyiért veszik ezeket a gyűjtők? Mikori gyártásúak? ![]() (de gondolom átlagban 12-13 évesek) A lámpatest gyüjtős topikot nem találtam, ott ehhez lehet, hogy jobban értenek ezekhez. ![]() Sajnálom őket továbbadni, mert ez a célom, de semmi hasznuk, LED-ekben gondolkozok, maximum 1-et meghagyok emléknek. ![]() ..vagy az apróban, és/vagy a vaterán majd fent lesznek. NEM HIRDETÉS, a fenti kérdést máshogy nem tudom kérdezni, neten semmi jelük sincs, hogy ezek valaha léteztek, legalábbis én nem találtam róluk semmit. Tomi.
Vonatokon használnak ilyet. 1-2 ezret szerintem megér. Ahova használni lehetne jelenleg: napelemes rendszerekhez. (nem neon hanem fénycső inverter, a neon teljesen más!) Szerintem el lehet adni. Teherautókra is tudják használni, pl raktér világításra.
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni és működtetni vele egy kompakt fénycsövet. A cső mellett nem fér el az elektronika így egy vezetékpárt gondoltam a kettő közé. Mivel itt nagyfrekvenciáról van szó, a lehető legrövidebb bekötés a javasolt viszont itt ez nem lehetséges ezért szeretnék egy kis segítséget kérni. Hol lenne a legjobb helyen a 2 vezeték? Az L1, C1, C2 elférne a kompakt házában így arra gondoltam, hogy a trafó szekunderét vinném a vezetéken. Mit szóltok hozzá?
Köszönöm szépen.
![]() Én gondoltam, hogy összedobok belőlle egy komplett akkupack, fénycső, és inverter egységet, amolyan hordozható armatúra féleségnek, de hamar elvetettem az ötletet. Biztos lehet hozzájuk kapni alkatrészt(ha tönkremennének), vagy helyettesítőt, de pl a tekercs is olyan régi(nem ezek a sárga fóliásak), hogy gondoltam, hogy egy gyűjtő elrakja emlékbe, hogy 1990 környékén ilyenek voltak az akkori elektronikák. ![]() Nem tudom melyik, de az egyik fajta biztos, hogy 92-es, a többit csak saccolom, de biztos, hogy több, mint 10 évesek. El is teszek szerintem 3 darab EVIG Budapest-eset emlékbe, azok amugyis csak nehezen akarnak begyújtani. Én is 1-2 ezer körüli árra gondoltam egyébként, inkább 2 ezerre. OFF: Napelemes rendszerhez nem, akkor már inkább összeszednék annyi napelemet, hogy meglegyen egy akkupack töltőfeszültsége, és ezeket a tekercseket sajnálom tönkrevágni. Majd lefényképezem a belvilágot. ![]() ..úgy is van 7 db rossz, de van emelett 9 db jó, amiből 3-at elteszek. ![]() ..jah és a másik ok, hogy miért gyűjtőnek szánom(, de aztán bánom is én, hogy ki veszi meg, ha meghirdetem ![]() ...de nem akarok ünneprontó lenni a fénycsöves topikban, azzal, hogy mindenkit rábeszélek a LED-ekre, mert NEM ez a célom. ![]()
Hát ne is legyen a célod, mert a LED nem jó! Ami meg rossz, meg kell próbálni megjavítani, szerintem nem a tekercs ment tönkre benne, a többi meg szerintem cserélhető.
Én meg a 4 db. HgLi lámpától nem férek el!
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Simpi: meglátom, nem ígérek semmit, természetesen ingyen adnám a rosszakat.
![]() Természetesen megpróbálkozok a javítással, úgy, hogy ne legyen még nagyobb baj, tényleg nem szeretnék tökretenni egy darabka "régiséget" mégjobban. ![]() A LED-es dologgal nem értek egyet, aki figyelte a ki mit épített topicot, az tudja, hogy én már vagy 5 db LED-es lámpát összeraktam. Összesen szerintem vettem már több, mint 300db LED-et, és van, ami már 3 éve is világít egy energiatakarékos cső nélküli műanyag házába beleoperálva, és nagyon jó fénye van. ..de hű maradok az előző kijelentésemhez. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Nekem pedig vadi új, fel nem használt vékony, hosszúkás 230V-os 2kW-os, azaz 2000W-os tungsram izzóm van..
![]() ![]() ..és egy 250W-os kevert fényű izzóm, amihez nem szükséges fojtó, és gyújtó. ..igaz az utóbbit most is lehet kapni. A cső pedig nagyon, de nagyon gazdaságtalan, pár másodpercig hagytam hő visszaverő, és egyébb foncsor nélkül lerakva a papír dobozára, és máris meg barnult. Természetesen nem történt semmit, direkt próbáltam ki, hogy "mit tud" egy pár másodpercig. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Simpi tudja, miért írtam
![]()
fénytechnikai hatásfok? Színvisszaadási index? A kibocsátott fény spektrális összetétele?
Sziasztok!
Találtam itthon egy fénycső fojtót. Rá van írva, hogy 230 V, 21 W és 0,27 A. Ennek az induktivitása méréseim szerint ~13 Henry. Lehetséges ez?
100 Hz, mert ennyin akarom majd használni.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Már megvan a probléma forrása. Az elsőt elszámoltam, most képlet alapján ~2,1 Henry jött ki.
Sziasztok!
Ha egy fénycsőarmatúrából kispórolják a fázisjavító kondit, akkor az mekkora fogyasztás növekedést fog okozni? A papírkondi helyettesíthető fólia vagy bipoláris elektrolit kondenzátorral? Lehet még kapni vastag fénycsövet?
A fázisjavító kondi jelentősége otthoni körülmények között elhanyagolható, mivel a fogyasztásmérő nem mér meddőt, nem érzékeny a cos fi értékére. Ipari fogyasztóknál külön mérik a meddő teljesítményt, ami több száz kompenzálatlan fogyasztónál már jelentősen megnövekszik és költséggel jár.
Papír (MP) kondi helyett jó a fólia is, de az elkó - még a bipoláris is - hajlamos a kapacitás vesztésre, tehát inkább árérzékeny vagy helyhiányos készülékekben használatos. Sajnos a vastag (35mm körüli) fénycsöveket már nem gyártják. Kb. egy hónapja kezdett villogni a műhelyben az egyik 24 éves példány... Egy új T5-ös Philips pedig 7 hónapot bírt a fürdőszobában. Ennyit az élettartamukról.
Érdekesség gyanánt linkelek a wikipédiáról: Fénycső átmérők/Light Tube diameters
![]()
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy szabványos-e az, hogy egy neon armatúrában (1x18W) a kapcsoló gyárilag a starter egyik vezetékét szakítja meg, nem pedig a bejövő 230V-ot. ![]() ![]() A választ előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Biztos hogy jól láttad te azt? Ha így van bekötve ahogy írod, tételezzük fel bekapcsolod. A gyújtó begyújtja a csövet amin így kisebb áram folyik mint ami a gyújtó ismételt zárásához kellene (nagyon leegyszerűsítve). Tehát ha begyújtott a cső onnantól akár ki is veheted a fénycső gyújtót, arra ott már semmi szükség. Azaz ha itt a kapcsoló, hogyan kapcsolod ki a csövet? Mert ebben az esetben nem lehet. Szerintem ellenőrizd még egyszer biztosan így van-e elrendezve ahogy írtad.
Oh! De hülye vagyok
![]() ![]() Mégegyszer köszi! Ui.: Az mitől van, hogy amikor ki van kapcsolva, még frissen és lehúzom róla az armatúra burkolatát (hosszában rácsúszós) akkor még halványan pislákol, a súrlódástól?
Idézet: Attól, hogy a műanyag burkolat szeret statikusan feltöltődni, és ahogy lehúzod ahogy kisül, egy pillanatra gerjeszti a csőben lévő meleg gázt. „Az mitől van, hogy amikor ki van kapcsolva, még frissen és lehúzom róla az armatúra burkolatát (hosszában rácsúszós) akkor még halványan pislákol, a súrlódástól?” ![]()
Sziasztok! Fénycsőhöz nem lehetne a fojtó induktív ellenállásával megegyező kapacitív ellenállású kondenzátort előtétként alkalmazni?
Lehetne : De a kisütött kondenzátor induló ellenállása nagyon kicsi , ezért bekapcsoláskor hatalmas áram folyna a csövön és ......
elpukkanna, vagy lecsapná az automatát.
És ha elé tennék egy kis értékű Ohm-os ellenállást, akkor ki lenne védve a nagy áramfelvétel. Persze olyan ellenállás kell, amin üzem közben nem esik nagy feszültség.
Nem jó, mert ilyenkor az a kisütött kondi rövidzárként viselkedik, és hiába tennél be mellé ellenállást, nem érnél el vele semmit...
A fénycső fojtó nem csak áramkorlátozásra kell, hanem mikor a patron megszakítja az áramkört, akkor egy induktív lökés segít begyújtani a fénycsövet. Ui. a fénycső égő feszültsége alacsonyabb, mit a gyújtási.
Üdv!
Létezik ilyen kapcsolás: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/fenycsovek.html?pg=9 bár a fojtó ebben is benne van. Igaz ilyet még nem láttam armatúrában, csak hasonló kapcsolásút egy-két régi Hollandiából behozott armatúrában(a munkahelyemen). Ha nem felejtem el, holnap lefényképezem. Ma is üzemelnek. A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |