Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást: Bővebben: Link Nem akar működni, a trafó csak nagyon hangosan fütyül. (Csipog mivel az 2A tápom le kapcsol) Túl nagy valamiért az áram... Amikor elindul az elektronika a fénycső meg villan. Az ellenállást 22k-ra cseréltem a kondenzátort 1nF-ra de ez szerintem nem gond. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2013
Milyen trafót használsz? A trafó primer helyén ellenállássokkal a fetek jól kapcsolgatnak?
Milyen frekin megy az IC?
Gyenge a tápod, amikor a fénycső gyújt, egy pillanatra nagyobb áram kell (kb. 10...15A). Tegyél a táppal párhuzamosan egy 22000µF-os (vagy nagyobb) kondenzátort. (Vagy próbáld 12V-os akksiról, 10A-es bizti legyen sorbakötve)
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
Üdv.
Van 3 fajta 24V neon fénycső inverterem, mindeggyikből több darab, de én arra lennék kíváncsi, hogy működőképesen, és teljesen eredeti belvilággal(eléggé megviselt külsővel, de kis takarítás után biztos szebb lesz, csak féltem a festéket)mennyiért vesztegették ezeket, és most esetleg mennyiért veszik ezeket a gyűjtők? Mikori gyártásúak? (de gondolom átlagban 12-13 évesek) A lámpatest gyüjtős topikot nem találtam, ott ehhez lehet, hogy jobban értenek ezekhez. Sajnálom őket továbbadni, mert ez a célom, de semmi hasznuk, LED-ekben gondolkozok, maximum 1-et meghagyok emléknek. ..vagy az apróban, és/vagy a vaterán majd fent lesznek. NEM HIRDETÉS, a fenti kérdést máshogy nem tudom kérdezni, neten semmi jelük sincs, hogy ezek valaha léteztek, legalábbis én nem találtam róluk semmit. Tomi.
Vonatokon használnak ilyet. 1-2 ezret szerintem megér. Ahova használni lehetne jelenleg: napelemes rendszerekhez. (nem neon hanem fénycső inverter, a neon teljesen más!) Szerintem el lehet adni. Teherautókra is tudják használni, pl raktér világításra.
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni és működtetni vele egy kompakt fénycsövet. A cső mellett nem fér el az elektronika így egy vezetékpárt gondoltam a kettő közé. Mivel itt nagyfrekvenciáról van szó, a lehető legrövidebb bekötés a javasolt viszont itt ez nem lehetséges ezért szeretnék egy kis segítséget kérni. Hol lenne a legjobb helyen a 2 vezeték? Az L1, C1, C2 elférne a kompakt házában így arra gondoltam, hogy a trafó szekunderét vinném a vezetéken. Mit szóltok hozzá?
Köszönöm szépen.
Én gondoltam, hogy összedobok belőlle egy komplett akkupack, fénycső, és inverter egységet, amolyan hordozható armatúra féleségnek, de hamar elvetettem az ötletet. Biztos lehet hozzájuk kapni alkatrészt(ha tönkremennének), vagy helyettesítőt, de pl a tekercs is olyan régi(nem ezek a sárga fóliásak), hogy gondoltam, hogy egy gyűjtő elrakja emlékbe, hogy 1990 környékén ilyenek voltak az akkori elektronikák. Nem tudom melyik, de az egyik fajta biztos, hogy 92-es, a többit csak saccolom, de biztos, hogy több, mint 10 évesek. El is teszek szerintem 3 darab EVIG Budapest-eset emlékbe, azok amugyis csak nehezen akarnak begyújtani. Én is 1-2 ezer körüli árra gondoltam egyébként, inkább 2 ezerre. OFF: Napelemes rendszerhez nem, akkor már inkább összeszednék annyi napelemet, hogy meglegyen egy akkupack töltőfeszültsége, és ezeket a tekercseket sajnálom tönkrevágni. Majd lefényképezem a belvilágot. ..úgy is van 7 db rossz, de van emelett 9 db jó, amiből 3-at elteszek. ..jah és a másik ok, hogy miért gyűjtőnek szánom(, de aztán bánom is én, hogy ki veszi meg, ha meghirdetem ), hogy akkor megéri LED-es világításba fektetni, én sem használnék fénycsövet, itthon is kevés kivétellel már minden fényforrás LED-es. ...de nem akarok ünneprontó lenni a fénycsöves topikban, azzal, hogy mindenkit rábeszélek a LED-ekre, mert NEM ez a célom.
Hát ne is legyen a célod, mert a LED nem jó! Ami meg rossz, meg kell próbálni megjavítani, szerintem nem a tekercs ment tönkre benne, a többi meg szerintem cserélhető.
Én meg a 4 db. HgLi lámpától nem férek el! Pedig Zugló elég nagy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Simpi: meglátom, nem ígérek semmit, természetesen ingyen adnám a rosszakat.
Természetesen megpróbálkozok a javítással, úgy, hogy ne legyen még nagyobb baj, tényleg nem szeretnék tökretenni egy darabka "régiséget" mégjobban. A LED-es dologgal nem értek egyet, aki figyelte a ki mit épített topicot, az tudja, hogy én már vagy 5 db LED-es lámpát összeraktam. Összesen szerintem vettem már több, mint 300db LED-et, és van, ami már 3 éve is világít egy energiatakarékos cső nélküli műanyag házába beleoperálva, és nagyon jó fénye van. ..de hű maradok az előző kijelentésemhez. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Nekem pedig vadi új, fel nem használt vékony, hosszúkás 230V-os 2kW-os, azaz 2000W-os tungsram izzóm van..
..és egy 250W-os kevert fényű izzóm, amihez nem szükséges fojtó, és gyújtó. ..igaz az utóbbit most is lehet kapni. A cső pedig nagyon, de nagyon gazdaságtalan, pár másodpercig hagytam hő visszaverő, és egyébb foncsor nélkül lerakva a papír dobozára, és máris meg barnult. Természetesen nem történt semmit, direkt próbáltam ki, hogy "mit tud" egy pár másodpercig. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Simpi tudja, miért írtam. Egy ilyen fénymásolós csőizzóm nekem is van, már nem tudom mit akartam belőle tákolni.
fénytechnikai hatásfok? Színvisszaadási index? A kibocsátott fény spektrális összetétele?
Sziasztok!
Találtam itthon egy fénycső fojtót. Rá van írva, hogy 230 V, 21 W és 0,27 A. Ennek az induktivitása méréseim szerint ~13 Henry. Lehetséges ez?
100 Hz, mert ennyin akarom majd használni.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Már megvan a probléma forrása. Az elsőt elszámoltam, most képlet alapján ~2,1 Henry jött ki.
Sziasztok!
Ha egy fénycsőarmatúrából kispórolják a fázisjavító kondit, akkor az mekkora fogyasztás növekedést fog okozni? A papírkondi helyettesíthető fólia vagy bipoláris elektrolit kondenzátorral? Lehet még kapni vastag fénycsövet?
A fázisjavító kondi jelentősége otthoni körülmények között elhanyagolható, mivel a fogyasztásmérő nem mér meddőt, nem érzékeny a cos fi értékére. Ipari fogyasztóknál külön mérik a meddő teljesítményt, ami több száz kompenzálatlan fogyasztónál már jelentősen megnövekszik és költséggel jár.
Papír (MP) kondi helyett jó a fólia is, de az elkó - még a bipoláris is - hajlamos a kapacitás vesztésre, tehát inkább árérzékeny vagy helyhiányos készülékekben használatos. Sajnos a vastag (35mm körüli) fénycsöveket már nem gyártják. Kb. egy hónapja kezdett villogni a műhelyben az egyik 24 éves példány... Egy új T5-ös Philips pedig 7 hónapot bírt a fürdőszobában. Ennyit az élettartamukról.
Érdekesség gyanánt linkelek a wikipédiáról: Fénycső átmérők/Light Tube diameters
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy szabványos-e az, hogy egy neon armatúrában (1x18W) a kapcsoló gyárilag a starter egyik vezetékét szakítja meg, nem pedig a bejövő 230V-ot. Nem tudom, hogy ez jó megoldás-e? Kössem át a bejövő vezetékekre, vagy hagyjam a starter körében? A választ előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Biztos hogy jól láttad te azt? Ha így van bekötve ahogy írod, tételezzük fel bekapcsolod. A gyújtó begyújtja a csövet amin így kisebb áram folyik mint ami a gyújtó ismételt zárásához kellene (nagyon leegyszerűsítve). Tehát ha begyújtott a cső onnantól akár ki is veheted a fénycső gyújtót, arra ott már semmi szükség. Azaz ha itt a kapcsoló, hogyan kapcsolod ki a csövet? Mert ebben az esetben nem lehet. Szerintem ellenőrizd még egyszer biztosan így van-e elrendezve ahogy írtad.
Oh! De hülye vagyok, tényleg, bele sem gondoltam ebbe, megnéztem és a fázis megy a fojtóra onnan kapcsolóra onnan a fénycsőre és a többi is OK... Istenem, én már fáradt vagyok ma... el is teszem magam holnapra.
Mégegyszer köszi! Ui.: Az mitől van, hogy amikor ki van kapcsolva, még frissen és lehúzom róla az armatúra burkolatát (hosszában rácsúszós) akkor még halványan pislákol, a súrlódástól?
Idézet: Attól, hogy a műanyag burkolat szeret statikusan feltöltődni, és ahogy lehúzod ahogy kisül, egy pillanatra gerjeszti a csőben lévő meleg gázt. „Az mitől van, hogy amikor ki van kapcsolva, még frissen és lehúzom róla az armatúra burkolatát (hosszában rácsúszós) akkor még halványan pislákol, a súrlódástól?”
Sziasztok! Fénycsőhöz nem lehetne a fojtó induktív ellenállásával megegyező kapacitív ellenállású kondenzátort előtétként alkalmazni?
Lehetne : De a kisütött kondenzátor induló ellenállása nagyon kicsi , ezért bekapcsoláskor hatalmas áram folyna a csövön és ......
elpukkanna, vagy lecsapná az automatát.
És ha elé tennék egy kis értékű Ohm-os ellenállást, akkor ki lenne védve a nagy áramfelvétel. Persze olyan ellenállás kell, amin üzem közben nem esik nagy feszültség.
Nem jó, mert ilyenkor az a kisütött kondi rövidzárként viselkedik, és hiába tennél be mellé ellenállást, nem érnél el vele semmit...
A fénycső fojtó nem csak áramkorlátozásra kell, hanem mikor a patron megszakítja az áramkört, akkor egy induktív lökés segít begyújtani a fénycsövet. Ui. a fénycső égő feszültsége alacsonyabb, mit a gyújtási.
Üdv!
Létezik ilyen kapcsolás: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/fenycsovek.html?pg=9 bár a fojtó ebben is benne van. Igaz ilyet még nem láttam armatúrában, csak hasonló kapcsolásút egy-két régi Hollandiából behozott armatúrában(a munkahelyemen). Ha nem felejtem el, holnap lefényképezem. Ma is üzemelnek. A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |