Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   34 / 79
(#) Hp41C válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 7, 2013
Miért is jó az a Permalloy: A relatív permeabilitása 10000 körüli szemben a többi vasmag anyag 1000 max 10000 értékével.
(#) papus51 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 7, 2013
Idézet:
„Azt gondolom tudod, hogy egy 10W-os erősítő, ha a pillanatnyi teljesítményt nézzük, akkor nem 10W-os. Azért lényeges ez, mert a zene alapvetően pillanatnyi ideig tartó sztochasztikus jelekből áll, és ezeknek a sztochasztikus jeleknek a pillanatnyi energiája több 100W is lehet, de csak egy nagyon rövid pillanatig tart.”

És ez hogy jön ki a P=U*U/r-ből?
(#) Gery78 válasza papus51 hozzászólására (») Nov 7, 2013
Pillanatnyi teljesítményben kijön. Bármilyen eszközt legyen az elektroncső, vagy félvezető, néhány pillanatig a névleges teljesítményének a sokszorosával meghajthatod.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
(#) papus51 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 7, 2013
Egy erősítő maximális teljesítményét a tápfeszültség és a hangsugárzó ellenállása, ha úgy jobban tetszik impedanciája határozza meg. Ha egy erősítő 10W-os, ahogy a nekem szánt tanmesében írtad, akkor az ugye 10W-os. Akkor is ha folyamatosan nyomja azt a max 10W-ot, és akkor is ha csak néhány msec-ig. Abból soha nem fog kijönni több száz watt, mint ahogy írtad.
De ha mégis, akkor megfontolom, hogy visszavigyem az 1975-ben kapott diplomámat a Tavaszmező utcába.
(#) Gery78 válasza papus51 hozzászólására (») Nov 7, 2013
Mindegy nem akarok ezen vitatkozni, nem akartalak megbántani azzal amit írtam, remélem nem vetted annak, és nem is szántam annak. Ha igen, akkor elnézésedet kérem.
(#) pinyó39 válasza papus51 hozzászólására (») Nov 7, 2013
Hali, ha több száz watt nem is, de magad irtad le a választ a képlettel, hogy a 10W-os erősítőből hogy jön ki több.
(#) szamóca válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 7, 2013
Ha a tápfesz-terhelőimpedanciaadat alapján behatárolt kimenőteljesítmény 10W, akkor efelett túlvezérlés hatására, csak clippelni fog a cajg. Az igaz, hogy pár watton hallgatva dinamikacsúcsokat simán leadhatja, de ez a maximalizált kimenőteljesítményhez közeledve a csúcsokban ismét csak klippelésbe megy át. Ezért mondják páran a hányendisták közül, hogy "nagy vasakat" kell használni a magas dinamika elérésének érdekében.
Ha esetleg arra gondolsz, hogy az impedancia bizonyos frekiken igencsak lecsökken, és itt csúcsban nagyobb teljesítmény érhető el, az inkább negatívum a hangképre nézve.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
(#) pinyó39 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 8, 2013
A papír és a mérések mindent elbírnak, csak a megfelelő szabványt kell előásni hozzá (öreg laborosok szerint). De a viccet félretéve félvezetős jó hangúnak mondott motyókban tényleg nagy vasak és kicsi gyors tápkondik virítanak. Akusztikus zenén irtó szellős hangképet hoznak.
(#) szamóca válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 8, 2013
Fene tudja. Ezek sem egy rossz hangúnak mondott készülékek, és nem kis értékű tápkondik vannak bennük. Nagy tápokra is van elmélet miért jók, a kicsikhez is.
(#) Massawa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2013
Nagyon igazad van!

Azonban vagy egy bizonyos réteg akik vevök a maszlagra és van egy kisebb, aki meg etetik öket mint a halász a pontyokat karácsony elött. Az etetés fö célja az elégedetlenség fenntartása és ujabb marhaság eladása.
Sajnos hallottam már olyan high-endet - közel 100000 dolláros kategoriában, ami rosszabbul szolt mint az Iphone hangszoroja. Kétlem, hogy ennek a hangját bármilyen kábellel, csatlakozoval stb. fel lehet javitani. a tulaj is már tuladott rajta. ( vagy kidobta, de nem meri megmondani, hogy mi lett a szuper hifi-vel). Azota Infinity hangfalakat hallgat - nekem is az van, klasszikus zenére nagyon jok, kemény rockra vagy háttérzenére sajnos kevésbé. Akkor most mi van? Cserélgessem a hangokádót a zenétöl függöen?
És mi van akkor, ha az egyik nap tetszik a hang, mert olyan a hangulatom - a másik nap meg nem? ( akkor kezdenek egyesek szagirodalmat olvasni, hogy megtudják ez bizonyára azért van, mert nem mennek párhuzamosan a szálak a licniben, vagy a keritésdrotbol kialakitott kábelezés mégsem a hab a tortán, vagy a Mueller-féle kismegszakito teszi tönkre a hangot, a másik talán mégis jobb lenne - itt az ideje átdrotozni a lakást vagy a házat....)

(#) zolika60 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 8, 2013
Köszönöm a felajánlást, lehet, hogy egyszer élek vele. Mostanában nem, mert van egy kis középfül gyulladásom és valószínűleg a Sokol rádió hangját is hasonlónak hallanám.
(#) Gery78 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 8, 2013
Örülnék neki, ha eljönnél egyszer. Nem jó dolog a középfül gyulladás, gyógyulj meg minél előbb!
(#) papus51 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 8, 2013
Kedves zolika60!
Véletlenül Neked nyomtam egy pozitívot. Talán nem probléma.
papus51
(#) papus51 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2013
Massawa!
Szívemből szóltál, csak árnyaltabban.
(#) pinyó39 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 8, 2013
Az a helyzet hogy az AMI hadsereg már rég megfejtette volna ezeket a szubjektívnek mondott hallásbéli különbségeket ha a végeredménnyel ölni lehetne. Jómagam azon örültek közé tartozom aki elég sok különbséget hall vakteszt esetén (egyeztetett szintek, ember a háttérben becsapósan kapcsolgatja a készülékeket(vagy nem...)). Megvan az a jó tulajdonságom, hogy aki nem hallja a különbséget két készülék, kábel ... közt, nem próbálom meg belebeszélni, nem vagyunk egyformák elkönyvelem és kész.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Nov 8, 2013
Gery78, csodálom a higgadtságod és a kitartásod! Hiába kapsz olykor támadó hozzászólásokat te akkor is kiegyensúlyozott válaszokat adsz. A további munkádhoz kitartást és sok sikert kívánok!!
(#) szamóca válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 4, 2014
A hányendesek ezért a kijelentésedért, máglyahalálra ítélnének.
Engem is megköveztek, mivel stabilizált tápos erősítőt építettem próbaként.
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Aug 4, 2014
Egy 120dB PSRR végfok IC-nek stab.táp? Az azért kemény volt
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Aug 4, 2014
És annak ellenére, nem is szólt rosszul.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Aug 4, 2014
Igen... a hányendesek a szakmai hozzáértést a misztifikációval pótolják...
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 4, 2014
Nagyon-nagyon jó megfogalmazás. Még nem láttam ennyire egyszerű, mégis találó jellemzést a szekta híveinek leírására.
Egyébként ez a "misztifikum" iszonyatos üzlet is lehet, ha sikerül jól belenyúlni a dologba.
Én pl. már láttam olyan dobozt, amiben volt 2 bemenet és volt 2 kimenet, amiket egy-egy nagyon vastag sodrott vezeték (kb10mm2) kötött össze, és az egész be volt öntve műgyantával. A varászige szerint, ha ezt a hangszóró jelútjába kötjük, akkor a térélmény isteni magasságokba fog csapni, és ha nem vigyázunk ez a "térhullám" el is sodor minket. Mindez talán 50 rugóért darabonként, amiből kettő kell egy sztereó rendszerbe.
(#) (Felhasználó 46585) válasza dzsoki75 hozzászólására (») Aug 4, 2014
Meghagylak ebben a hitben, de néha majd írok ilyeneket, hogy élvezkedhess!

De most inkább hagyjuk az offot, mert a moderátorok letekerik a fejünket.
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 4, 2014
A Lizard wizard cajgra gondolsz?
Az az érdekes, hogy mindig a természethű, valós hanghoz legközelebb álló megszólalás a zászlóra tűzött cél, amit az egyik minimalista irányzatuk a legkevesebb alkatrész felhasználásával ér el.
Ebben még van is logika, de ugye hallják a csatlakozók között is a különbségeket, akkor most itt rögtön van plusz nyolc kontakt is. Ha a fokozatok közti egyenfesz. csatoló kondik hangja között is van különbség, akkor legjobb ha elhagyjuk őket ahol lehet, hiszen módosítanak, beleszólnak a hangképbe, és amúgy is veszett drágák (mondjuk palifogóan szépek) a jensenek mundorfok.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) dzsoki75 hozzászólása Aug 4, 2014
Az ellenállásoknak, csatoló kondenzátoroknak például nagyon is hallható hangja van, amit bárki hallhat egy közepes minőségű rendszeren is. Az itt lévő emberkék ilyen irányú tapasztalatlansága megmosolyogtató. Ez nem hit kérdése. Bárki kipróbálhatja, utána tudás birtokosa lesz, nem hit kérdése, ahogy az itteni okoskodók próbálják beállítani a dolgokat...

Be kell tenni például egy 1/2 osztás arányú feszültség osztót a jelútba például, különféle anyagú ellenállásokkal meg lehet hallgatni. Máris kiderül, hogy a highendeseknek igaza van-e, vagy nem. Placebó, vagy nem. VishayRN60-at össze lehet vetni mondjuk a sarki boltból vett 2Ft-os ellenállásokat. Ilyen egyszerű egy ilyen kísérlet.
***
És igen egyet értek a hálózati transzformátor hatásáról is. Olykor könnyen hallható különbség lehet a hálózati transzformátorok között is. De az egyenirányító híd, vagy a tápegység szűrőkondenzátorai, stabilizátorai, stb sokkal jobban tud számítani.

*** Aki pl hallotta, hogy tényleg van simán hallható különbség két 1,5m-es hálózati kábel között, ***

Mod: * nem kívánt rész törölve!
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) Buvarruha válasza dzsoki75 hozzászólására (») Aug 4, 2014
Na már megint visszajutottunk ide. A jel útjába kerülő alkatrészeknek persze, hogy van hangja, de ki ne találd már, hogy meghallod a hálózati tápkábel cseréjét is.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) dzsoki75 hozzászólása Aug 4, 2014
Bárki meghallja nem csak én. Egy jó rendszeren simán átjön az is.

Egyik "hányendes" barátom a mikrohullámú technika doktora. Ő például a hálózati kábeleinek a fonási technikáival, szigetelésekkel is sokat kísérletezik. Elég hasonló téma a szakterülete, csak kicsit magasabb frekvenciákon, épp ezért elég jól ért a drótok lelki világához.
Hinnék neki, de nem kell szerencsére. A saját fülemmel is hallottam a házilag készített drótjait, hogy mi a hallható különbség ezek között. Igazából senki nem tudja, hogy miért van, de nekem, meg sokaknak (ilyen hívők ám azok is:jump egyértelmű hogy van.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 4, 2014
Nem kell cserélni, elég, ha megfordítod a villásdugót...
(#) Pityu9 válasza dzsoki75 hozzászólására (») Aug 4, 2014
Üdv!
Mindenkinek valamilyen szinten igaza van és éppen ezért nem kellene lehurrogni a másikat Tény, hogy a különböző interkonnekteknek más-más hangjuk van, de ez egyszerűen indokolható pl.:a kábelkapacitással és a vezetők keresztmetszetével. A leginkább akkor jön ki a kábelkapacitás hatása, ha pl.: egy MM hangszedőt éppen ideálisan vagy éppen alul/túlterhelünk kapacitívan, de persze másoknak esetleg más-más esetben lehet a hangzás szimpatikus (vagy más rendszeren más kábel szólhat jobban/rosszabbul, mivel lekaszálja a magasakat, így elfedi eseteleg a forrás/erősítő hibáit, vagy éppen a magashang csillapítással "lapossá" válik a zene). Szvsz. tökéletes alkatrész nincs, csak jobb-rosszabb kompromisszum, hogy mit, hol és hogyan alkalmazunk (pl.: nem biztos, hogy az elkoknak annyira pocsék hangjuk lenne, de ha nem kapnak megfelelő "előfeszítést" nem fognak se stabilan, se torzítás nélkül üzemelni, ezzel kapcsolatban az elektorban is megjelent egy cikk). De ez igaz bármely alkatrészre, ha nem megfelelő üzemben működik, akkor nem fog rendesen szólni és esetleg tévutakra/rossz végkövetkeztetésre vezethet a hallott hang (ezért nem reális a műveleti erősítők cserélgetése, mert mindegyik más és más és emiatt más tápfeszültséggel "érzik jól magukat", valamelyik igényli az IC közeli táphidegítést van amelyik nem, egységnyi erősítésen is stabil, stb.)
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Aug 4, 2014
Azért ezt valaki megmagyarázhatná:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
(#) granpa válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 4, 2014
Két dologra nincs magyarázat: egyik a világegyetem, de azt már kezdjük érteni. A másik meg; tudjuk mi.
Következő: »»   34 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem