Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Sziasztok!
Léptetőmotorokat hogyan kell 1/4 lépéssel hajtani? Mi az elve, tud valaki leírást adni hozzá?
Hi!
léptetőmotor vezérlés, minden az e-bay -ről vásárolt alkatrész(driver,interface) nem működik. Utasítás szerinti bekötés. honnan tudom meg, ki a hunyó? Tartóáram van, izgatják egymást a motorok a vezérlővel,de nem kommunikál a Mach3-mal. Ötlet,segítség? Előre is köszönöm
Üdv uraim, egy kis segítséget szeretnék kérni, a tulajdonomba került 2 darab 23lm-c038-4-es bipoláris 8 vezetékes léptető motor, sajnos csak annyi infóm van róla, hogy a tekercs ellenállás 4.8-5ohm. Sajnos a googleban nem találok róla infót, hogy mekkora az üzemi feszültség és áram, leégetni se szeretném, valakinek van valami információja, vagy ötlete, hogy keltsem életre, leégetni nem akarom, és a vezérlőt ehhez méretezném. Köszönöm a válaszokat.
Üdv!
Találtam egy kapcsolást léptetőmotorhoz, 4 vezetékeshez. Megterveztem hozzá a nyákot is, de nem csinál semmit. Meg tudná nézni valaki, hogy a rajz nem jó vagy a megtervezett nyák? Egyszerűen csak azt lenne a feladat, hogy forogjon előre hátra és lehessen állítani a fordulatát.
És milyen Ic van benne? Te555-1 vagy sima 555?
S milyen IC-t raktál bele? Mert ez nem a klasszikus 555-s ( csapda sok ilyen oldalon). Ez egy TE555-1 ( nem könnyü beszerezni)
NE555N, van TE555-1 is, azt hittem az csak a gyártók közti jelölés eltérés.
Valószinűleg akkor ezért melegedett egy ideig.
Persze mivel a táp lábak is fel vannak cserélve
Ráadásul ez 5 vezetékes motorhoz valo!!!!!
Ha ebből kihagyom a középső vezetéket akkor jó lehet 4 vezetékes motorhoz?
Bővebben: Link Elvileg ez sima 555 és 4013, legalábbis remélem.
Ez sem fog menni 4 vezetékes motorral. Annak a két tekercse egy-egy H hidban kell, hogy legyen azaz, tekercsenként 4 tranzisztor kell, ami váltakozva a pluszhoz és a minuszhoz kapcsolja a tekercset. Eddig mind a 2 kapcsolásba csak a földhöz vannak kapcsolva ezért kell a közös (5.) kivezetés ami a pluszra megy. Az utobbi kapcsolásodban még egy rajzhiba is van.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem léptetőmotor árának méréséhez. Néha akadozik, nagyon gyengének tűnik a motor és azt szeretném megmérni, hogy elég áramot kap-e? Multiméterrel nem igazán sikerült működés közben mérni az áramot, gondolom a túl gyors periódusváltásokat nem tudta követni és működés közben mindig 0 A körüli értéket mutatott. Van ötletetek, hogyan mérhrtném meg az áramfelvételt? Esetleg oszcilloszkóppal? Ha igen, azt hogyan? Köszönök minden segítséget! Üdv, F.
Hello! Igen szkóppal, egy söntellenállás beiktatásával és azon feszültség méréssel. Eztán visszaszámolod áram értékre. Arra ügyelj, hogy vagy a motor áramkör, vagy a szkóp ne legyen földelt, mert akkor ha nincs a sönt is éppen földpotenciálon (ami elég valószínű hogy így lesz), akkor zárlat lesz a GND vezetékeknél. A sönt értékét a várt áram szerint kell megválasztani és hogy annak ellenállása ne befolyásolja túlzottan az áram tényleges értékét.
Egy kérdést, csak egy helyen teszünk fel! A másikon válaszoltam..
Üdv uraim. Egy olyan kérdésem lenne, hogy az IRL540 FET-ben levő dióda elég védő diódának, vagy kössek párhuzamosan a motor tekercsekkel? Köszönöm a válaszokat.
Szia!
Köszönöm a választ, hasznos volt. Bocsi, hogy több helyen is feltettem, nem vagyok egy nagy fórumozó, nem ismertem az etikettet. f
Hello proli007!
Köszönöm az eddigit, de felmerült bennem még egy kérdés. Hogyan válasszam meg a söntellenállást, hogy ne legyen nagy hatással a mérésre? A motor adatlapjában 6,5 Ohm ellenállás és 1,7 mH induktanciát írnak / fázis. Ha mondjuk ezekhez bekötök egy 100 mOhm-os söntellenállást, az durván 1,5 %-a a motor ellenállásának. Szerinted ez jó koncepció lenne? Köszi! A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Hello! Szerintem teljesen jó lesz az a 100m Ohm. Ezzel a méréssel úgy sem lőnek nyulat gondolom. A motor paraméterei sem pontosabbak ennél..
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Hello,
Az lenne a kérdésem, hogy egy PLC-vel lehet-e léptetőmotort vezérelni.Az lenne a cél, hogy 2 léptetőmotorral irányítanék egy nagyobb autószerű valamit úgy, hogy a kanyarodást a motorok sebességének változtatásával oldom meg. Ez lenne a motorBővebben: Link . Mi kell ehhez és, hogy lehetne megoldani? Válaszokat előre is köszönöm.
Szerintem csak a léptető motor vezérlőjét lehet PLC -vel vezérelni, közvetlenül nem.
Lehet vezérelni, csak a teljesítményfokozatot kell közé tenni. FET és elé egy optó illik. No meg a léptető bitmintát kell előállítanod. Tekercsenként egy bit. A két motort egy bájttal tudod vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
Szia! Nos katalóguslap szerint ez egy unipoláris motor (persze bipolárisként is járatható).
Ehhez meg kell csinálnod a PLC-re a léptetési szekvenciát (4db kimenet, a bitmintát megtalálod a NET-en). Kell még 4db combosabb FET és kész. Másik lehetőség és szerintem egyszrűbben járható, rákeresel unipoláris driverre és akkor csak a step/dir jelekkel kell foglalkoznod a PLC-nél. Ez azért is jobb, mert a legtöbb driver IC-vel már a chopper vagy PWM mód is kezelhető, melyek által gyorsabban és áramfelvétel szempontjából gazdaságosabban tudod járatni a motort. Nem igazán ismerem a PLC-ket (bár régebben teszteltem egy SIEMENS LOGO-t), de véleményem szerint önmagában lassú a stepper vezérlésre. Üdv: Zsolt
Hello!
Közben megpróbáltam mégis multiméterrel mérni a motoráramot, csak átkapcsoltam AC-be, így meg tudtam mérni és 0,3 A-el megy 0,6 helyett, viszont nem tudom, hogy ez mennyire reális. A motor adatlapján tekercsáramnak 0,6 A van megadva, de hogy ez effektív, vagy csúcs, azt nem tudom. A 0,3 A amit a multiméterrel AC állásban mértem, az gondolom effektív lehet, nem? Hálás lennék néhány segítő hozzászólásért. Köszönöm! F.
Sziasztok!
Hogyan lehetne léptetőmotort vezérelni PIC segítségével? Szeretnék fordulatszámot és irányt is változtatni. A válaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Gábor |
Bejelentkezés
Hirdetés |