Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   105 / 162
(#) Szebence hozzászólása Jún 6, 2014 /

Sziasztok!

Léptetőmotorokat hogyan kell 1/4 lépéssel hajtani? Mi az elve, tud valaki leírást adni hozzá?
(#) kissi válasza Szebence hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

(#) pietro hozzászólása Jún 7, 2014 /

Hi!
léptetőmotor vezérlés, minden az e-bay -ről vásárolt alkatrész(driver,interface)
nem működik. Utasítás szerinti bekötés. honnan tudom meg, ki a hunyó?
Tartóáram van, izgatják egymást a motorok a vezérlővel,de nem kommunikál a Mach3-mal.
Ötlet,segítség?
Előre is köszönöm
(#) Georgee hozzászólása Jún 17, 2014 /

Üdv uraim, egy kis segítséget szeretnék kérni, a tulajdonomba került 2 darab 23lm-c038-4-es bipoláris 8 vezetékes léptető motor, sajnos csak annyi infóm van róla, hogy a tekercs ellenállás 4.8-5ohm. Sajnos a googleban nem találok róla infót, hogy mekkora az üzemi feszültség és áram, leégetni se szeretném, valakinek van valami információja, vagy ötlete, hogy keltsem életre, leégetni nem akarom, és a vezérlőt ehhez méretezném. Köszönöm a válaszokat.
(#) eadx hozzászólása Júl 16, 2014 /

Üdv!
Találtam egy kapcsolást léptetőmotorhoz, 4 vezetékeshez. Megterveztem hozzá a nyákot is, de nem csinál semmit. Meg tudná nézni valaki, hogy a rajz nem jó vagy a megtervezett nyák? Egyszerűen csak azt lenne a feladat, hogy forogjon előre hátra és lehessen állítani a fordulatát.
(#) kokozo válasza eadx hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

És milyen Ic van benne? Te555-1 vagy sima 555?
(#) Massawa válasza eadx hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

S milyen IC-t raktál bele? Mert ez nem a klasszikus 555-s ( csapda sok ilyen oldalon). Ez egy TE555-1 ( nem könnyü beszerezni)
(#) eadx válasza kokozo hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

NE555N, van TE555-1 is, azt hittem az csak a gyártók közti jelölés eltérés.

Pedig két teljesen más ic.
(#) eadx válasza kokozo hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Valószinűleg akkor ezért melegedett egy ideig.

Persze mivel a táp lábak is fel vannak cserélve

Ráadásul ez 5 vezetékes motorhoz valo!!!!!
(#) eadx hozzászólása Júl 16, 2014 /

Ha ebből kihagyom a középső vezetéket akkor jó lehet 4 vezetékes motorhoz?
Bővebben: Link
Elvileg ez sima 555 és 4013, legalábbis remélem.

Ez sem fog menni 4 vezetékes motorral. Annak a két tekercse egy-egy H hidban kell, hogy legyen azaz, tekercsenként 4 tranzisztor kell, ami váltakozva a pluszhoz és a minuszhoz kapcsolja a tekercset. Eddig mind a 2 kapcsolásba csak a földhöz vannak kapcsolva ezért kell a közös (5.) kivezetés ami a pluszra megy. Az utobbi kapcsolásodban még egy rajzhiba is van.
(#) fokocs hozzászólása Júl 28, 2014 /

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem léptetőmotor árának méréséhez.
Néha akadozik, nagyon gyengének tűnik a motor és azt szeretném megmérni, hogy elég áramot kap-e?
Multiméterrel nem igazán sikerült működés közben mérni az áramot, gondolom a túl gyors periódusváltásokat nem tudta követni és működés közben mindig 0 A körüli értéket mutatott.
Van ötletetek, hogyan mérhrtném meg az áramfelvételt?
Esetleg oszcilloszkóppal? Ha igen, azt hogyan?
Köszönök minden segítséget!
Üdv,
F.
(#) fokocs hozzászólása Júl 28, 2014 /

Mármint áramméréshez...
(#) proli007 válasza fokocs hozzászólására (») Júl 28, 2014 /

Hello! Igen szkóppal, egy söntellenállás beiktatásával és azon feszültség méréssel. Eztán visszaszámolod áram értékre. Arra ügyelj, hogy vagy a motor áramkör, vagy a szkóp ne legyen földelt, mert akkor ha nincs a sönt is éppen földpotenciálon (ami elég valószínű hogy így lesz), akkor zárlat lesz a GND vezetékeknél. A sönt értékét a várt áram szerint kell megválasztani és hogy annak ellenállása ne befolyásolja túlzottan az áram tényleges értékét.
(#) proli007 válasza fokocs hozzászólására (») Júl 28, 2014 /

Egy kérdést, csak egy helyen teszünk fel! A másikon válaszoltam..
(#) Georgee hozzászólása Júl 29, 2014 /

Üdv uraim. Egy olyan kérdésem lenne, hogy az IRL540 FET-ben levő dióda elég védő diódának, vagy kössek párhuzamosan a motor tekercsekkel? Köszönöm a válaszokat.
(#) fokocs válasza proli007 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Szia!
Köszönöm a választ, hasznos volt. Bocsi, hogy több helyen is feltettem, nem vagyok egy nagy fórumozó, nem ismertem az etikettet.
f
(#) fokocs válasza proli007 hozzászólására (») Júl 30, 2014 1 /

Hello proli007!

Köszönöm az eddigit, de felmerült bennem még egy kérdés. Hogyan válasszam meg a söntellenállást, hogy ne legyen nagy hatással a mérésre? A motor adatlapjában 6,5 Ohm ellenállás és 1,7 mH induktanciát írnak / fázis. Ha mondjuk ezekhez bekötök egy 100 mOhm-os söntellenállást, az durván 1,5 %-a a motor ellenállásának.
Szerinted ez jó koncepció lenne? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) proli007 válasza fokocs hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Hello! Szerintem teljesen jó lesz az a 100m Ohm. Ezzel a méréssel úgy sem lőnek nyulat gondolom. A motor paraméterei sem pontosabbak ennél..
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) fokocs válasza proli007 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Köszönöm szépen.
(#) fatzolaa hozzászólása Aug 3, 2014 /

Hello,
Az lenne a kérdésem, hogy egy PLC-vel lehet-e léptetőmotort vezérelni.Az lenne a cél, hogy 2 léptetőmotorral irányítanék egy nagyobb autószerű valamit úgy, hogy a kanyarodást a motorok sebességének változtatásával oldom meg. Ez lenne a motorBővebben: Link . Mi kell ehhez és, hogy lehetne megoldani? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza fatzolaa hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Szerintem csak a léptető motor vezérlőjét lehet PLC -vel vezérelni, közvetlenül nem.
(#) fatzolaa hozzászólása Aug 3, 2014 /

És olyan vezérlőt tudsz linkelni?
(#) szabics válasza fatzolaa hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Lehet vezérelni, csak a teljesítményfokozatot kell közé tenni. FET és elé egy optó illik. No meg a léptető bitmintát kell előállítanod. Tekercsenként egy bit. A két motort egy bájttal tudod vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
(#) Szammer válasza fatzolaa hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Szia! Nos katalóguslap szerint ez egy unipoláris motor (persze bipolárisként is járatható).
Ehhez meg kell csinálnod a PLC-re a léptetési szekvenciát (4db kimenet, a bitmintát megtalálod a NET-en). Kell még 4db combosabb FET és kész. Másik lehetőség és szerintem egyszrűbben járható, rákeresel unipoláris driverre és akkor csak a step/dir jelekkel kell foglalkoznod a PLC-nél. Ez azért is jobb, mert a legtöbb driver IC-vel már a chopper vagy PWM mód is kezelhető, melyek által gyorsabban és áramfelvétel szempontjából gazdaságosabban tudod járatni a motort. Nem igazán ismerem a PLC-ket (bár régebben teszteltem egy SIEMENS LOGO-t), de véleményem szerint önmagában lassú a stepper vezérlésre. Üdv: Zsolt
(#) fokocs válasza proli007 hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Hello!

Közben megpróbáltam mégis multiméterrel mérni a motoráramot, csak átkapcsoltam AC-be, így meg tudtam mérni és 0,3 A-el megy 0,6 helyett, viszont nem tudom, hogy ez mennyire reális.
A motor adatlapján tekercsáramnak 0,6 A van megadva, de hogy ez effektív, vagy csúcs, azt nem tudom. A 0,3 A amit a multiméterrel AC állásban mértem, az gondolom effektív lehet, nem?
Hálás lennék néhány segítő hozzászólásért.
Köszönöm!
F.
(#) gaba98 hozzászólása Aug 9, 2014 /

Sziasztok!
Hogyan lehetne léptetőmotort vezérelni PIC segítségével?
Szeretnék fordulatszámot és irányt is változtatni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Gábor
Következő: »»   105 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem