Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2363 / 3998
(#) 20sz Jófiú válasza Norbert1979 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Kézenfekvő megoldás lenne 230V-os ventilátort használni, mint a gyári gépekben. Ha csak 12V-os ventid van akkor építs be a hegesztő dobozába egy 12V-os tápegységet. Ez lehet egy megfelelő transzformátor egyenirányítva és pufferelve de egyszerűbb ha egy dugasztáp szerűséget használsz a hegesztő dobozába beépítve.
(#) ciw válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Köszönöm a segítséget!

Még annyi kérdésem lenne, hogy nincs erre valami elegánsabb megoldás, hogy 3v3 jelből 24V-ot adjak ki?
Mondjuk Pfet (de ahhoz meg meghajtó is kell ha jol tudom) vagy ilyesmi, tehát ahol nem kell így játszani az ellenállásokkal.
Ráadásul ennek az a hátránya, hogyha kitalálják, hogy a táp 12V, akkor előlről kell kezfeni az egész munkapont beállítást is.
(#) subway hozzászólása Aug 12, 2014 /

Szevasztok! Kéne egy kis segítség. Nem nagyon értek a dologhoz, a lényeg hogy építek egy gépet, az elektromos részéhez viszont annyira nem konyítok. Van egy 12Vos szivattyúm, amit ugyebár gondoltam építek valami mini trafót hozzá és majd szépen végzi a gépen a dolgot. Ma volt a tesztindításom, és a szivattyú egyet tekert, majd levágta a kapcsoláson lévő D1 1N4148-as diódát. Ha számít a szivattyú 0.6A kér enni. Rosszul kötöttem valamit? Akinek ismerős az alap, az jól látja, hogy edison labortápjának az elejét használtam fel hozzá. Gondoltam csak jó lesz erre is. Köszi a segítséget előre is.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2014

kapcs.pdf

(#) morgo válasza subway hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Szia! Mivel az 1N4148 csak 0.1A-t tud ezért ne csodálkozz. A diódákat cseréld 1N4001 vagy hasonlóra. Egyébként nem értem, hogy miért kell a D1 és a D2. Ezek elhagyhatók. A C1-C3, R1-R2 sem kell. A C2 legyen 1000uF, és vele párhuzamosan köss egy 100n kerámia kondit.
(#) zolika60 válasza subway hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Idézet:
„Ha számít a szivattyú 0.6A kér enni.”
Az pont négyszerese annak mint amit a dióda kibírna. Az induláskori pillanatnyi áramfelvétel meg még ennek a többszöröse is lehet.
(#) subway válasza morgo hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Tutira akartam menni, hogy sose álljon le a gép, sajna pont ez a kis szivattyú lesz a lelke az egésznek. A másik meg hogy * majdnem egy 10es volt, azért is esett erre a választásom. Biztosan ne az ellátáson múljon a szivattyú üzeme. Mondjuk megnézhettem volna mennyit bír a dióda mielőtt beteszem, de amúgy csak 4004-em van *. Az pont jó lesz. Köszi még egyszer.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
(#) proli007 válasza subway hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Hello! Nem kell ezt így agyon cifrázni.. De ha 12V-os a trafód (nem írtad, és a teljesítményét sem) akkor lehet jobb ha a kondit is kihagyod. Akkor egyenirányítás után is, kb. 12V-ot fog kapni. A motort meg nem érdekli, hogy sima vagy hullámos a feszültség, ha kommutátoros.
De ha 0,6A a névleges áramfelvétele, akkor várhatóan az 1N4xx dióda sem lesz hozzá megfelelő. De ha 10 rugó volt a szivattyú, akkor nem kell sajnálni egy normálisabb egyenirányító hidat sem bele. (Trafó úgy is elviszi a pálmát árban..)

Táp-12V.png

(#) exabit hozzászólása Aug 12, 2014 /

Üdv! Szeretnék készíteni egy egyszerű adatkábelt két műszer összekötésére. Az egyiken az analóg kimenet +12V és -12V között változik, ezt szeretném rákötni a másik analóg bemenetére ami +10 és -10V közötti feszt tud fogadni. Ha az analóg bemenet ellenállásához az van írva hogy 50kohm, akkor ha bekötök elé egy 10kohm-os ellenállást akkor az úgy rendben lesz?
(#) amda hozzászólása Aug 13, 2014 /

Sziasztok! Van előttem 3 töltő. Kettő micro usb csatlakozós, a harmadikba pedig usb kábel dugható, de azzal is micro usb-s telefon tölthető.
A feszültség mindháromnak 5V. A kérdésem az lenne, hogy miért különböznek a töltőáramaik? Az egyik 0,7A, a másik 0,55A, a harmadik pedig 0,4A. Miért van ez? Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza amda hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

A töltő adapterre írt áram a legnagyobb áramot írja, amit még képes szolgáltatni a ráírt feszültség mellett.
A töltőáramot a készülék szabályozza.
(#) amda válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Értem. Köszönöm!
(#) Peet19 hozzászólása Aug 13, 2014 /

Üdv.
Egy hűtőbordára hogy lehet két IC-t rakni úgy hogy galvanikusan el legyenek választva egymástól, ne érintkezzenek a hűtőborda fémfelületével de mégis leadják a hőt?
Próbáltam két LM317 -et egy bordára rakni de bezavartak egymásnak.
Előre is köszi a segítséget.
(#) nedudgi válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Szigetelő alátéteket használtál? A csavarok feje alá is kell tenni alátétet.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014
(#) zolika60 válasza amda hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

A bennük felhasznált alkatrészek különbözősége miatt más a belőlük kivehető töltőáram. A valós áram nagysága nem a feszültségtől, hanem a rádugott készülék áramfelvételétől függ.
(#) Peet19 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Csillám jó lesz? Az lemaradt, köszi
(#) nedudgi válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Az is szigetelőanyag, nem? Legfeljebb nem olyan olcsó, mint a műanyag...
(#) elektroncso válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Nagyon jó. Viszont ne feledkezz meg a hővezető pasztáról, és a csavar feje alá a szigetelő alátétről sem. Ajánlom műszerrel lemérni, hogy tényleg jól sikerült a szigetelés.
(#) proli007 válasza exabit hozzászólására (») Aug 13, 2014 / 1

Hello! Elvileg jó a megoldás, amennyiben az 50kohm egy tényleges pontos bemeneti ellenállást jelent, nem egy tájékoztató értéket, vagy változó ellenállás értéket. És természetesen feszültségosztással szembeni pontossági igényedet is, át kell gondolni.
(#) kokimy hozzászólása Aug 13, 2014 /

Zennerek soros kapcsolása mennyire megengedett? 22V kellene. Egy 18V és egy 4V3-ast sorba lehet kapcsolni? Szerintem igen, de inkább megkérdem.
(#) cross51 válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Használhatsz csillámot is de oda hő paszta az IC oldalára is meg a hűtőborda alá is vagy gyártanak alapból szigetelő és egyben hővezető alátétet is amit én itt találtam.
(#) nooorbi hozzászólása Aug 13, 2014 /

Sziasztok!
Ennél a kapcsolásnál elég a T3-as tranzisztort erősebbre cserélni ha nagyobb teljesítményt akarok vele kapcsolni?
Az áramkör többi része csak a kapcsolást végzi ha jól értem. Tehát ott nem folynak túl nagy áramok. Ugye?

(Kicsi helyre kellene bezsúfolnom, ezért akarok SMD alkatrészeket használni, és legalább 2A-t tudnia kellene kapcsolni, az ilyen SMD tranzisztorok meg elég drágák és nagyok, szóval ha nem muszáj akkor csak azt az egyet csinálnám ilyennel.)
(#) ujfalusi válasza kokimy hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Igen sorba lehet kötni.
(#) Addye hozzászólása Aug 13, 2014 /

Sziasztok!

Van egy Fisher CA-225R erősítőm, 2x60W. Ehhez tartozik egy Fisher hangfalpár, melyek 80/120W-osak. Miképp lehetne rákötni pluszban egy pár 30W-os kisebb hangfalpárt? Nem hallgatom hangosan, nagyon maximum fél állásban. Van egy Power Level Watts visszajelző az erősítőn, ami úgy néz ki, hogy [ 0,01 ; 0,05 ; 2 ; 10 ; 60 ] és gondolom a leadott teljesítményt jelzi. Általában max a 2-es szokott villogni, tehát ha csak simán, párhuzamosan rákötöm a kis hangfalakat a kimenetre, az hosszútávon működhet? Mindkét hangfalpár 8 Ohm-os.

Előre köszönöm a segítséget
(#) exabit válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Köszi a választ. A pontossági igény alatt mit értesz? Az ellenállás hőfokfüggését?
Nekem az nem számít egyébként hogy mekkora az osztás, csak mindig ugyanannyival osszon és maradjak 10V alatt.
A bemenetre ellenállás milyen esetekben változhat? Erre a bementre elméletileg közvetlenül köthető a +-10V és azt tudnia kell mérnie.
(#) proli007 válasza exabit hozzászólására (») Aug 13, 2014 / 1

- A kapott pontosság attól is függhet mennyire is 50k az 50k. Mert ha a paramétereknél megjelenítik a bementi ellenállás pontosságát is , mondjuk 50k +-1%, akkor lehet számítani arra, hogy az annyi is lesz. De ha csak "lazán" oda van írva, hogy 50k, akkor az tulajdonképen csak azt jelenti, hogy ennél kisebb nem lesz. Vagy is ennél nagyobb ellenállással fogja maximum terhelni az előtte lévő fokozatot.
- Ha rákötsz +-10V-ot, nyilván azt fogja mérni. De ilyen bemenetű készülék, feltételezi, hogy az valamilyen jelváltó áramkörből származik. Ezek kimeneti ellenállása kicsi, (valahol a pár 100ohm tartományban van) így azt, biztos hogy nem terheli az 50k.
- De ha egy bement 10V-os, akkor nem szokott megártani neki a 12V. Részben mert van bementi védelme, részben pedig, biztos hogy nem pont 10V-ig mér. Maximum nem mutat többet 10V-nál, vagy simán meg fogja mérni a 12V-ot is.
- Ha minden bementet egyedileg kalibrálod a bemeneti feszültségedhez, akkor nem számít mekkora is pontosan a bementi ellenállás. De ha arra számítasz, hogy az biztos 50k lesz, akkor esetleg csalódás ér majd. A tényleges bementi ellenállás akár változhat is az utána kötött aktív alkatrészektől. (Erősítő fokozat, védelem, multiplexer..)
- De mivel nem konkrétumokról beszélünk, csak általánosságban írom amit írok. De ha tudnám is mit készítesz és milyen eszközökkel, akkor sem biztos, hogy ismerném azok műszaki jellemzőit és belső kialakítását.
(#) exabit hozzászólása Aug 13, 2014 /

Még egy utolsót hadd kérdezzek. A példánál maradva, számít valamit ha egy 10kohm-os ellenállást teszek be az egyik ágba, vagy két 5kohm-osat mind a kettőbe?
(#) Peet19 válasza cross51 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Rendben, köszi.
(#) tamasgal hozzászólása Aug 13, 2014 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha van egy + - 24 voltról müködő végfok panelem akkor azt meg lehet hajtani valamilyen módon két külön 24V-os trafóval vagy csak egy 2X24V-os trafóról lehetséges?
Köszönöm
(#) McAdams hozzászólása Aug 13, 2014 /

Üdvözletem! Nagyon egyszerű lehet a kérdésem (nektek) 230V hálózati feszültség fázisát, hogy tudom irányítani, hogy ne kelljen mindíg kiméregetni a konnektort. Tehát mindegy hogy van bedugva a villásdugó nekem akkor is "ott" jön a fázisom. Köszönet!
(#) mikrokapcsolo válasza McAdams hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Ez pontosan miért is kell? Ha egy bizonyos aljzatról van szó, lehet venni olyan csatlakozót, ami csak egy irányban dugható be, pl: ilyen. Ha pedig bárhol használhatónak kell lennie, akkor pedig egy érzékelő elektronika Nulla-Föld közé, és ha ott 230V van(vagyis neked fordítva van bedugva) akkor egy relé megcseréli az utána jövő két vezetéket, vagyis ezzel egy pillanatra(relé kapcsolásáig) lesz csak fordítva csatlakoztatva. Ha pedig semmiképpen nem csatlakozhat fordítva, akkor egy kapcsoló kell, ami csak akkor működik/működtethető, ha a relé jó helyzetben áll.
Következő: »»   2363 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem