Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távirányitó átalakitás
 
Témaindító: Csaba09, idő: Jan 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Csaba09 hozzászólása Jan 16, 2008 /
 
Helo
Van nekem egy távirányitó ami aliveleg 433-as frek. és 5 V-on üzemel van a vevő egységén egy Aurek BC-NBK vevő
és az adoján meg valami kis kör alaku valami.
(fénykép is lesz ha kell).
A fő kérdésem az lenne hogy ezt át lehetne ugy alakitani hogy 3 gonb az adón 3 különböző relét müködtesen a vevőrészen PIC nélkül, és valami egyszerü megoldásal.?(((Láttam már azt a ciket amibe ugyanez a vevő van benne csak azt nincs leirva amire én kiváncsi vagyok.)))
(Az adón 3 gonb gyárilag van és van rajra valami 10 huzogálható egybefügő többlábu fehér kapcsolók is aminek hirtelken nem jut eszembe a neve.)
(#) Inhouse válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Ha van benne kóder/dekóder IC páros, akkor alapból 4 csatornád van, tehát 4 relét is kapcsolhatsz. Persze nem közvetlenül az IC-vel.
2262/2272 vagy HT12D-12E, esetleg ezek klónjai, ilyet keress rajta. Az adatlap alapján lehet kódolni, valószínű az a kapcsolósor arra való, ha jól értettelek...

Üdv
Inhouse
(#) Csaba09 válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Hu köszi pont ijen van rajta HT12 e vagy f nemtom pontosan de ijen van rajta.
Az a gond hogy ezen gyárilag van 1relé bekötve és akkor 2-3 rellét kelene még hozzá bekötni és nem tom hogy ezt hogy oldajam meg mijen kapcsolással ,hova kösem a relt meg mit kel még beszerezni? a képeket a mai nap folyamán feltöltöm hátha az segit valamit.
Ráadásul a panel sem jó már vagyis elégé megviselt és szeretném vezetékkel helyetesiteni.
(#) Csaba09 válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Ugy döntöttem képeket mégsem tudom felrakni mert túl homályosak és nem látszik rajta semmi de már megnéztem hogy a vevő egységen HT12F jelü van az adón meg HT12E jelzésü ezköz van.
a kapcsolósoron az adó részém 10db fehér pöcök van a vevőn pedig 12db.
Akkor hova kellene bekötnöm a dolgokat? Valami kapcsolási rajzot tud valaki adni? Ja és ha 4 nacsorna van akkor meik csatornához meik kapcsolóérsz van rendelve,mijen a felosztása??
(#) kobold válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 17, 2008 / 4
 
Ha már tényleg eléggé megviselt, inkább nyákot kellene neki csinálni, főleg, mert rádiós az átvitel. A digitális részre csak-csak lehet drótozni, de a vevőáramkört el is hangolhatod ezzel.
Egyszerű, de okos darabok a HT-k. Az adón az a
Idézet:
„valami 10 huzogálható egybefügő többlábu fehér kapcsolók”
DIP-kapcsolók, az adó és a vevő azonosítását teszik lehetővé: a vevő csak annak az adónak a jelét hajlandó érvényesnek tekinteni, amelyiknek a címe megegyezik a sajátjával.
Ha most csak egy relét hajt meg a vevő, akkor kérdés, hogy HT12D, vagy HT12F van benne. Ez utóbbinak nincsenek adatkimenetei, csak az érvényes vételt tudja jelezni a VT lábán. A HT12D-nek viszont van 4 adatvonala is, és ezen megjelennek a távirányító gombjainak állásai, ha rendben befejeződött az átvitel, és a következő vételig meg is tartják az állapotukat.
Teszek fel róluk adatlapot, abban a komplett kapcsolást is látod adóra-vevőre.

PS: most vettem észre, hogy közben megírtad a vevő típusát, és HT12F. Ezzel, mint fent is írtam, nem fog menni a négy csatorna vétele.
(#) Csaba09 hozzászólása Jan 17, 2008 /
 
Kösz ezzel most sokat segitettél.
Akkor ezek szerint ha 4 relét akarok rákötni akkor venni kel egy HT12D jelzésü decoder és betenni az eddigi helyére.???A kapcsolását kezdem kapisgálni és tán menni fog.Akkor a kimeneti pontra rögtön mehet a relé ijen kapcsolássalhttp://88.151.101.28/kapcsolasok/files/topi_4342/relay.gif
Kb menyibe kerül egy HT12D szerkezet?
(#) kobold válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Beteheted az eddigi helyére, viszont a 12-es DIP-kapcsolóból csak 8 kell neki, mert az adatlábain (D8...D11) most már nem a cím egy része lesz lekódolva, hanem a távirnya gombjainak állását kapod, azaz bemenetről kimenetre változnak azok a pontok. Ez annyit jelent, hogy vagy kiveszed a DIP-et és teszel helyette 8-ast, vagy benne hagyod az érintett lábaknál szétkapcsolva, és a lábakról úgy vezeted ki a vonalaidat.
A relé meghajtására a majdnem jól linkelt kapcsolás alkalmas, az ellenállást akár nagyobbra is állíthatod a relé soros ellenállásától függően, de ezzel is működni fog.
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Ja, és itt az első találat a vételre, nem veszélyes, 1138 Ft. Lehet, hogy van olcsóbban is, keress rá a nagyobb kereskedőknél.
(#) Csaba09 válasza kobold hozzászólására (») Jan 18, 2008 /
 
Kösz mindent
Ha meglesznek a dolgok jelentkezem.
(#) Csaba09 hozzászólása Jan 20, 2008 /
 
Csináltam egy kapcsolási rajzot (igaz csak Paint) és szeretném megkérdezni hogy szerintetek ez jól van e igy?
Működni fog?
Kép: Hivatkozás

névtelen.JPG
    
(#) Csaba09 hozzászólása Jan 20, 2008 /
 
Az OSC1-OSC2 helyére pontosan mit tegyek???
(#) kobold válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 21, 2008 / 4
 
Az a két láb a belső RC oszcillátor két pontja, az adatlap szerint egy 51 kOhm-os ellenállást kéne rá tenni, 150 kHz sajátfrekihez. Próbálj meg egy 50 kOhm-osat, ha nem jön be, akkor egy 47 kOhm-os ellenállást meg vele sorban egy 4k7-es potit, hangold addig, míg nem jó az átvitel, utána a kettőt leméred, és keresel egy megfelelő ellenállást.
Ha végképp nem sikerül, meg kéne nézni az adón, hogy ott milyen ellenállást tettek a két OSC láb közé, neked ugyanolyan kell a vevőn.
(#) digimann válasza kobold hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Hello!

Én úgy tudom, hogy az adó részhez 455kHz-ez kerámiarezonátor kell, ehhez a vevőnél 51k passzol. Nekem van egy ilyen HT12-es kóder/dekóder párosom infrával...

CS
(#) Inhouse válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Ez így csak "1 csatornás". Ez az IC ennyit tud.
Ha HT12D-vel csinálod, akkor van 4 különálló csatornád. Ott már ne a VT-t használd, hanem a 4db data lábat.

Üdv
Inhouse
(#) kobold válasza digimann hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Lehet... Én az MC145026/MC145027 párost szoktam használni, HT1-vel még nem építettem.
Egyébként a HT12D adatlapja is RC oszcillátort mutat példaként, 51 kOhm ellenállással, 150 kHz belső frekvenciához.
(#) Csaba09 hozzászólása Jan 21, 2008 /
 
Gyárilag 39 KOHM-es ellenálás van benne.
Az adóegység meg 12V-ról müködik és abba már megint más van.Azt is megnézem hogy hanyas és akkor ki lehet számolni hogy mijen frekvencián megy.
Vagy tévedek?
(#) kobold válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Nem tévedsz. Viszont az adatlapot sem nézegeted A decoder adatlapjának 5. oldalán, az encoder adatlapjának pedig a 9. oldalán ott van egy-egy szép nagy diagram, ami a belső frekvencia, az Rosc ellenállás, valamint a tápfeszültség összefüggését vesézi ki. Ha el tudod olvasni az ellenállás értékét, és ismered a tápfeszültséget, egy vonallal már meg is kapod a frekit. Sőt, mindkét diagram alatt ott van, hogy az egyes encoder-ekhez mekkorára illik választani a decoder frekvenciáját.
Most hirtelen azt nem értem, hogy ha eddig ez az adó-vevő páros jól működött, illetve a korábban csatolt rajzodon továbbra is csak egy relé meghajtása szerepel (azaz nem cseréltél sem encoder-t, sem decoder-t), akkor miért is kell a frekvenciával foglalkozni?
(#) Csaba09 hozzászólása Jan 21, 2008 /
 
Én épp azért mondom mert megnéztem azokat az ábrákat és a működéshez egy frekvencián kell lenie. Nem?
Egyenlőre ezzel a decoderel akarom megcsinálni hogy érdemes e vele foglalkozni ha ez igy müködik már egyszerübb csak a z OSC ellenálást kicserélni és még 3 relét hozzákapcsolni uj decoder esetén, mert aszem nem fogok uj nyákot használni hanem az eredeti panelen az öszekötetéseket a hibás helyeken megszüntetem és vékony szigetelt vezetékekkel helyetesitem.
Vagy csinálok mégegy ugyanijen kapcsolást de már a D12-essel és lesz 2 vevő egységem.
Az eddigi távirányitó mikor megszereztem akkor hibás volt és volt a relé részem valami forasztgatás, a panelen nem voltak jók az öszekötetések kiégetett részek a forasztásnál a lábak mozogtak, de a vevőérsz és decoder a Dippel ébresztett némi reményt...... :buck:
(#) kobold válasza Csaba09 hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Nem kevered te a vivőfrekvenciát a működésivel?
Úgy van benne az adatlapban, HT12E encoder esetére, hogy a decoder működési frekvenciája az encoder-ének kb. az ötvenszerese legyen.
(#) Csaba09 hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
Hát az biztos Biztosan jobban tudod mint én.
Ezért irtam és kérdezek dolgokat a fórumon.
Sima villanyszerelőtanonc még ijeket nem tud de ez inkább nem is ehez a szakmához tartozik, de engemet érdekel, a közös a ketőben hogy áramal megy és ez a lényeg
(#) KMarci hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Sziasztok!

Nem akartam új témát nyitni, főleg, hogy nem is tudtam volna minek elnevezni

Olyan problémám van, hogy van nekünk egy nagyon régi TeleMax gyártmányú műhold-vevő beltéri egységünk, aminek a távirányítója kezdettől olyan, hogy csak nagyon pontos célzás esetén vezér a gépet. Ez azt eredményezi, hogy 1-2m-nél messzebbről szinte lehetetlen vele dolgozni (5m-ről is viszi, csak egy 5m-es élére állított zsaludeszka mellé kell fogni szorosan).

A Videoton TV távunk pedig hogyha felviszem az emeletre és belecélzok vele a WC-be akkor is gond nélkül irányít. Mostanában vettünk helyette egy nagy lapos TV-t és attól már jobb lenne távolabb ülni 1m-nél.

Mit lehetne ezen tuningolni, hogy jobb legyen?

Üdvözlettel
Marci
(#) hbe hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Szevasztok!


Egy egyszerű de mégis elgondolkodtató problémára keresem a megoldást!

A HT12E Encoder IC-vel küldött adatot a HT12D típusú Decoder IC- fogadja
és a adat kimeneten (D8-11) megjelenő jel állapota álandó addig még nem törlöm, vagy küldök egy újabb adatot.

A problémám az hogy a gombnyomást követően (HT12E_AD8-11)
a jel állapota ami a kimeneten van (HT12D_D8-11), állandó!
Hogyan küszöbölhető ki hogy a jel addig legyen jelen még a gombot nyomva tartom, ha elengedem a gombot akkor a jel megszünjön a (HT12D) adat kimeneten!



Üdvözlettel!
hbe
(#) Inhouse válasza hbe hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szia!

Javaslom ezt a kínai kp zár vezérlőben elkövetett megoldást. Tulajdonképpen egy és kapcsolat tranzisztorokkal...

Távirányítós kp zár vezérlő általam visszarajzolva

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza hbe hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Mivel jártál azóta erre, esetleg írnál valamit....?

Üdv
Inhouse
(#) hbe válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Üdv!

Elnézést kérek csak isszonyat elvagyok foglalva, nem volt időm foglalkozni vele!

Köszönöm a segítséged! Megnéztem a kp vezérlő kapcsolását így futtába és beugrott a megoldás ezáltal egyszerűen megoldható 5db tranzisztorral elvileg.

Még gyakorlatba ki kell próbálnom, összedobtam egy rajzot talán működő képes.


hbe

v.jpg
    
(#) Inhouse válasza hbe hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Szia!

Ha kérdezni van időd, nekünk meg válaszolni, akkor legyen már egy reagálásra még...

Szívesen.

Üdv
Inhouse
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem