Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   6 / 118
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
Megnézem a 74HC4040 adatlapját hogy mit tud. Lassan már elkészül a szkópom kapcsolási rajza. Már elkészült volna ha nem dönt le a nátha. Még egy két nap aztán felrakom ide.

Gory!

Érdekes ez a video kezelési téma.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
A 74HC4040 nem jó az SRAM címzéshez. Legalább 15 bitre van szükség hozzá. Esetleg talán 2db.-ot összekapcsolva.
(#) G-Lex válasza Gory hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
a TVre is egyszerűen rá lehet kötni. Egy 16F84 is megfelel a célnak:
PIC Tetris
(#) Gory válasza G-Lex hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
Felőlem megpróbálkozhaunk ezekkel a megoldásokkal is. A tetriszes témát én is láttam már. Mondjuk azért mégiscsak a PC lenne a legkényelmesebb, szoftver szempontból is. De egy próbát megér. Nem tudom hogy használná az ember szívesebben, PC-vel, monitorral vagy TV-vel. ÉN a héten USB-zek még, aztán elmondom mire jutottam.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
Miért ne lenne jó?
Ha vesszümk egy 640*480-as kijelzőt, az kb 600 darb mérést jelent (ennyi fér a kijelzőre), tehát 10 bit kell a címzéshez, a fennmaradó 2 (vagy 3) SRAM lábat pedig rákötjük gnd re, ezzel visszavettük 8 kB-ra a tárhelyet....

Egy kérdés:
Még nemtom milyen AD lesz a szkópban, de a TLC5510 adatlapjában találtam: 20MHz órajellel ~14MHz a sávszélesség (gondolom: max 14 megát tudunk mérni). Továbbá 2.5 órajelciklussal van "elkésve " a digitális jel az analóghoz képest.
Na és a kérdés: Ezek szerint amikor az egyiket már küldi digitálisan, közbe már azért méri a következőt??? (De ha nem akkor a 2.5 órajelciklus miatt 50megával kéne meghajtani 20Msps-hez )

A másik: MK III-ban láttam hogy a triggert egy műveleti erősítővel építette meg, De ha teljesen potimentesen akarjuk csinálni akkor használhatnánk egy mikrovezérlőt ami közvetlen az ADC-tre van kötve (ATTINY2313 -20MHz-en), és a megfelelő szint esetén elinditaná a memóriába tárolást.

Gondolom minden mérés után nem kell kitörölni a RAM-ot, hanem egyszerűen felül lehet írni...

(A hétvégén majd mostmár én is összerajzolom a szkópot)
(#) G-Lex válasza Gory hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
A másik dolog amiért szerintem jó az ötlet, mert pl ha TVre kötjük, akkor ugyebár pár ezerért lehet venni FF autós TVt még párezerért meg akár színeset is... és akkor egy dobozba be lehet épülni.

Továbbá az átviteli sebességgel sem lenne probléma. bár szerintem ekkor egy külön PIC kéne a memória kezelésre és adattovábbításra és egy a Grafikus feladatokhoz. nem hinném, h 1 PIC megbírkozna egyszerre ennyi feladattal.

Viszont a PCs mérésnél sok extra funkciót be lehetne építeni a rendszerbe amit esetleg a több 100eFTos gyári cuccok tudna. pl napló, freki mérés színek stb...
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
Ha csak 8kB tárhelyet akarsz használni akkor valóban elég.
Most így fejből nemtudom hány megHz-el lehet meghajtani a TLC5510-et, de 20Mhz-re emlékszem. És úgy jön ki a 20Msbs hogy késleltetve jelenik meg a jel,de közben már mintavételezi az előzőt.
Az analóg sávszélesség meg semmit nem jelent valójában, csak annyit hogy a 10Mhz-es szinusz jelet még jelszint csökkenés nélkül tudja mintavételezni. A legkritikusabb a háromszögjel mintavételezése mert tökéletesen csak végtelen szinusz jelel lehetne megközelíteni, míg szinuszjelhez 2 mintavétel elég. Elfogadott hibával 10-szeres mintavételezést használnak. Azaz 20Msbs azt jelenti hogy 2Mhz-es lesz a szkóp.
Még nem jött meg a HQVideo kft-től a 3db. TDA8703-mam. Egy kicsit tartok az árától. Elvileg ez is 1800 Ft körül lesz, de nem tuti biztos, mert után kellett rendelni nekik. Inkább a TDA8703-at válaszd mert sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik.
A triggerem úgy fog kinézni hogy lesz egy műveleti erősítő ami felerősíti a trigger jelet és ez lesz annak a Pic-nek az egyik lábára kivezetve, ami a RAM-ok közti váltást végzi. Azt fogom kihasználni hogy komparátoként is használható a PIC néhány lába.
Elég hasonlóan gondoljuk a dolgot.
Bocsi most mennem kell. Remélem nem volt túl zavaros az irományom.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
Hi!
Egy kis elmélet
Ez a kétszeres mintavételezés csak elméletileg elég a jel helyreállításához. Csak akkor ha az összes előző és következő (igen a jövőbeli) mintát tudod a helyreállításnál. Ezt lehet közelíteni úgy ha N ütemmel később írod ki a mintát, de ekkor N lesz a késleltetés. Másrészt a tétel nem mond semmit a helyreállítás módjáról. A szkópnál meg ugyebár nem erőlködünk a minták utáni eredeti jel visszaszámolásával, hanem egyszerűen 10-szer veszünk mintát és akkor már látszik a jel alakja.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
Igazad van az AD átalakító meghatározott pontoknál mintavételez. Amit a szinuszjelről írtam stornó. Amúgy is interpolálást fogok használni és nem regressziót a megjelenítésnél.
(#) Tomee válasza bbatka hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
Ne haragudj a tudatlanságomért, de mit jelent az interpolálás meg a regresszió?
A regressziós egyenesről már hallottam méréstechnika előadáson, de azt se nagyon vágom, hogy tulajdonképpen mi az?
(#) bbatka válasza Tomee hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Az interpolálás azt jelenti hogy matematikai módszerrel mérési pontokat kötsz össze. Ez lehet pl. egyenessel való összekötés de a gyakorlatban inkább az exponenciális görbével való összekötés vált be. Excelben is van ilyen fv.
A regresszió azt jelenti hogy a legkisebb négyzetek módszerével különféle függvényeket próbálgatsz rá a mérési pontokra és amelyik legjobban megfelel azt megtartod.
Szkópnál elsősorban a szemléltetés miatt kell használni ezen módszerek valamelyikét, mert a mérési pontokból az emberi szem nehezen rakja össze a görbét. A másik előnyük hogy az így előállított fv. segítik az elemzést (max. min. eff. értékek elemzése.)
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Most nézem hogy a ChipCAD elég sok Linear Technologys High Speed műveleti erősítőt kínál. Az árlistájukban azonban semmit nem tüntettek fel az elérhetőségükről. Gyanítom egyikből sincs raktáron.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Én is néztem azokat. Egy telefont talán megér, de szerintem nincs nekik, csak rendelésre hoznak. Az 3-4 hét szerintem. Akkor már érdemesebb a maximtól mntát rendelni. Nekik aztán van vagy 100 féle jó erősítőjük és ha mákod van jövő hétre itt van. Én a szkópomat kicsit más követelményekhez igazítom mint ti, mert egyelőre nem akarok vidojeleket vizsgálni vele. Egy nagyon egyszerű felépítést szeretnék első körben. Ezért én LF356 -os C-t fogok használni, ami csak 5Mhz-et bír. ADC-nek én is a TDA8703-ast néztem ki, de ha a HQVideónál eddig tart míg meghozzák lehet hogy kénytelen leszek máshol keresni.

A regressziót én nem tudom mennyire szokták használni a szkópokban. Azért az elég sok melő lenne egy gyári digit szkópban egy processzornak. Meg a szoftver a proci ba is eléggé húzós lenne. Szerintem csak simán összekötik a két mintavételezett pontot egy egyenessel. Elég sűrű mintavétel van egy gyári cuccban, szerintem a kijelzőn minden pixelre jut egy, lehet hogy még össze sem kell kötniük.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Ha LF356-ot használsz akkor a harmadik fokozat után már csak néhány 100kHz lesz a sávszélesség.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Ez komoly? Te milyen programot használsz a szimulációra, amiben a sávszélességet is meg lehet figyelni? Lehet hogy nekem is össze kéne dobni szimulátorban. Megnézem akkor az MK3-ban mit használtak hátha az elég lesz nekem is.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Márc 29, 2006 /
 
A multisimulátor egyik legújabb verzióját. Erről a címről emeltem le: Itt egy, mára már elavult cím szepelt.
Az a gáz hogy már a második fokozatnál jelentős a sávszélesség esése. Szerintem az lehet az oka hogy a fogadó műverősítőnek kicsi a bemenő ellenállása az előző fokozat kimenő ellenállása meg túl nagy. Nagyfrekis tartományban való műveleti erősítő illesztésben meg nincs tapasztalatom.
Felteszem ide holnap a szimulációs file. Az LF357-et csak le kell cserélni benne. Olyan 2-300khz-re számíthatsz.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 29, 2006 /
 
Gory !

Tudom nemide tartozik. Te mivel égeted be a 18F4550 USB-s Picet? Nekem Propic égetőm van és az Icprog még nem támogatja. Egyre inkább be fognak gyűrűzni az égetési problémáim. Van néhány rfPic-em amivel már jelenleg sem tudok mit kezdeni. Aztán a nagy sebességük miatt egyre jobban érdekel a dsPic, amivel szintén nem fogok tudni mit kezdeni. Valami nyílt forrású progi kéne amit igény szerint át lehetne írni. Persze Windowsos.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Márc 29, 2006 /
 
Szia !

Engem is érdekelne ez a multisimulator nevű program.
CSak hogy lehet letölteni?
(hiába írom be explorerbe nem jön be....
Total commanderben sem....)
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Márc 29, 2006 /
 
Hi!

Én PICKIT2-vel égetem, ahhoz van saját égető program. Viszont dsPIC-et még nem támogatja. Ahhoz egy ICD2-t kell beszerezned, úgy tudom az támogatja a dsPIC-eket is de a 18-as sorozatot azt tuti. Én most raktam egyet össze, már csak fel kell programoznom a 16F877-est bele. Csak a pickit2 csak az A jelűt támogatja, úgyhogy majd valahogy trükköznöm kell.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Márc 29, 2006 /
 
Ha lesz időm az USB-ről is gyártok neked bbatka egy leírást, hogy mire jutottam. De ezt csak jövő hét közepére tudom összehozni. Most el vagyok havazva egy AVR-es projekttel amivel ma lettem kész, és az AVR ICD-m se akar működni. Ráadásul az USB kisérleti panelom is lesérült meg kell foltozgatni.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2006 /
 
Nekem is vagy 2 hét próbálkozás után sikerült elérni a szervert. TotalCommanderrel nyitottam meg. Úgyemlékszem túl nagyméretű progi ahhoz hogy elküldjem. Így állítsd be a TotalCommandert.
Kicsit lazítok a héten szkóp ügyileg, mert még nem jöttem ki a náthából. De azért kicsit gondolkodtam is. Elöbb utóbb a dsPic-ek olyan gyorsak lesznek hogy a szkópba kiválthatják a TTL ic-ket.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Márc 30, 2006 /
 
Látom már én is ICD2-öt fogok építeni. Akkor ahogy ígértem itt a szimulációs file. A szimulációs eredményeket JPG formában kirakom, hátha nincs Multisimulátorod.
(#) Norberto válasza bbatka hozzászólására (») Márc 30, 2006 /
 
Az FTP szerver címe megváltozott!

Itt egy, mára már elavult cím szerepelt.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Márc 30, 2006 /
 
Nah feltöltök egy képet a szkópom központi részéről Eddig az usb-s rész van rajta, majd ehhez toldozgatom hozzá a többit.

usbboard.jpg
    
(#) MaSTeRFoXX válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Na a hétvégén szórakoztam a laptop kijelzővel,
nem lett belőle semmi...
(amúgy: EPSON EG9007F)
Valószínűleg majd venni kell hagyományos 240*128 as kijelzőt.... igaz drága, de az AVR, basic-os fejlesztőkörnyezete (bascom-AVR) az támogatja, SŐT vonalakat, köröket, pontokat, szöveget lehet rajzolgattatni vele.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Nem lesz az egy kicsit kicsi? Láttam 320*240-eset is, de én még azt is kicsinek tartottam. Meg akkor minden funkciót az AVR-re kell megírnod, amit a PC végezne.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Ápr 3, 2006 /
 
Hát az majd kiderül.
Jelenleg még mindig az AD konverteren, és az órajelforráson gondolkozom. Még mindig nem jött meg az LTC6903, de találtam a maximtól is egy ic-t: DS1086 ez egy 130kHZ-66MHz ig változtatható oszcillátor. De még várok pár napot, hátha megjön...
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 5, 2006 /
 
Ma jöttem csak dolgozni. Otthon el is készültem az első szkóp verzióval. Kis is írtam egy újraírható cd-re. Pech hogy a CD megpusztult. Nem olvasható. Holnap felteszem ide a kapcsolást. Megjöttek a HQVideotól a TDA8703-im. kb.1800 Ft-s áron.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 6, 2006 /
 
Szóval elkészült az első verzió. Még a PIC programjának írása során lehet hogy szükséges lesz valamit változtatnom rajta. Felteszem ide.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 6, 2006 /
 
Hello!

Elég szép munka. Jó nagyra sikerült Én az USB-vel ott tartok, hogy a PIC saját konverterét használva küldöm az adatot a gépre. A virtuális sorosport firmaware-t használom most. Egy potmétert raktam csak bele, annyival módosult a demó panelem. annak az értékét küldöm a gépre. Még megpróbálok valahogy rájönni mennyi is igazából a küldés sebessége. Az FT245-nél ott nem veszi figyelembe a cucc drivere hogy soros emulációnál milyen baudratet állítassz be. Remélem itt sem. De ha usb-vel akarod megcsinálni, akkor szivesen segítek a kód megírásában. A memóriák kiolvasása és elküldése szerintem nem lesz bonyolult feladat. Még megnézem hogy másik firmware az hogy műküdik, hátha gyorsabb. Csak ahhoz C#.NET pc oldali kód van ahhoz meg nem értek, így elég nehéz lesz letesztelnem.
Következő: »»   6 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem