Fórum témák
» Több friss téma |
Ez azon múlik, h. mex pontosan melyik elrendezésre gondolt. De a cikkben szereplő "monostabil" kapcsolást nem lehet újraindtani az idő letelte elött! :yes:
S egy példával had támasszam alá az érverésem...
Sziasztok!
Én rögtön 2 kapcsolásról is érdeklődnék. Az egyik azt csinálná, hogy ha 12voltos jelet kap a bemenetén akkor kb 2-3 másodpercel később legyen a kimenetén is.Ez gondolom nem nagy gond.Viszont ha pl. 5-10 másodpercen belül újabb impulzust kap akkor már ne késleltessen, ha ezen kivül esik akkor igen. A másikkal pedig irányjelzőt szeretnék kapcsolni úgy, hogyha kap 1 impulzust(12v) akkor amig 3at villan az index addig legyen bekapcsolva egy relé.Ja és ha ezen az időn belül a másik is kap impulzust akkor azt ne vegye figyelembe. Előre is köszi!
Szia!
Az első ikapcsolásnál ha jól gondolom arról lenne szó, h. egy inpulzus elindítana egy késleltető ciklust. Ha ennek letelte elött egy újab "RESETJEL" érkezik, akkor nemtörténik semmi. De ha a késleltetési ciklus "RESET" nélkül lefutot, akkor egy jel jelenik meg a kimeneten... Jól gondolom?
Nem.
A resetjel elindit egy késleltetést.Az le is fut.Ha közbe megint jelet kap a késleltetés vagy kb 10 másodpercen belül akkor késleltetés nélkül legyen a jel a kimeneten.A 10 sec letelte után ha jelet kap akkor ugy müködjön mint az elöbb irtam.
Sziasztok
Találtam a neten valahol, isten ments télleg' nem tudom már hogy hol, egy olyan kapcsolást amin... asszem 8 infraled-el egy triac-on keresztül lehetett kapcsolni a 220-at. Ha jól emlékszek villanykapcsolónak volt írva. Volt benne egy 555-is IC is azért írom ide, nem akartam ennyiért új témát nyitni. Tudnátok nekem ilyen kapcsolásokat mutatni? Köszi szépen
Gondoltam "hasznos" leszek
Ha valakinek gondja lenne "időzítéssel", áramkör tervezéssel ebben a programban elég sok minden benne van, bár igaz hogy csak DEMO, de azért tud ezt-azt. Érdemes megnézni. 555 Timner pro
Nemrosz progi .
De pont a lényeges részeket cenzúrázták. :vomit: Viszont az értékszámítási opciók rendesen működnek!
Sziasztok!
Megépítettem életem első monostabil kapcsolását 555-össel, de olyasmi történt, amire nem számítottam. Az egész úgy nem működik ahogy van, viszont ha közelítem a kezem a kondenzátorokhoz, akkor a kis led gyorsan villogva kigyullad ( szinte pislákol), ha elveszem a kezem, akkor abbahagyja. Ez mitől van? Üdv Ja amúgy az 555-ös cikk alapján 3,6 s-ra van beállítva...
Szia !
GND valahol lemaradt talán ? A rajzot csatolhattad volna. Üdv!
Hát, a kapcsrajz ami alapján csináltam, az az 555 adatlapjában ami van, monostabil példa. A két kondenzátor 100 nF-os, az ellenállás 330K-s.
De valahol biztos elkötöttem valamit, holnap újult erővel átnézem. (Kerámiakondinál számít a polaritás? Nem találtam erre jelölést, a lábai is egyforma hosszúságúak...) Mindenesetre érdekes a jelenség,amit produkál... Egyébként trigger jelnek hány voltosnak kell lennie?
Üdv! Én ilyet akkor tapasztaltam, amikor a kvarc köré túl nagy kondenzátort raktam. Talán nálad is ez a gond.
330k + 100n ez így 36mS, nem 3,6 sec.
különben ezt leszámítva, jól működik :yes: Üdv
Szia !
Problémád a kérdésedből, és amit leírtál előzőleg, arra enged gondolnom, hogy te a kettes lábat nem jól használod. Indító jelet akkor adsz ha a 2. lábat testre húzod, viszont ezután a 2. láb nem maradhat a levegőben hanem egy ellenálláson keresztül azt tápra kell kötni. Üdv!
Hát igen, akkor tényleg lehetséges...
Meg akkor az a 3.6 ms-os időzítés is... Gyorsan összedobtam egy rajzot eagle-lel, meg tudnád mondani, hogy mi a rossz benne? (Még csak most ismerkedem a programmal...)
Szia !
A hibát nem írom le, azt magadnak kell kideríteni. Rajzon C2 értéke nálam 680nF de ez mindegy. Segítségnek a kép ! Üdv!
Ja, hogy a reset, meg a lednek előtétell., meg a trigger lába ellenállással a pozitívra..hmm
Oké, így már világosabb. Ha hazaérek ez lesz az első (kicsit félek, hogy ennyi nyüstölés után még életben van-e az 555-ös) Köszönöm szépen a segítséget
És IGEN, működik!!
Bár még mindíg nem értek valamit. Ráadom a trigger impulzust, ekkor szépen megy a beállított időpontig. Viszont nem lehetne úgy megcsinálni, hogy a triggerjelnek nyomva van pl egy kapcsoló, és ennek elengedése után induljon az időzítés?
Szia !
Mi történik most ? Megnyomod és idul az időzítés. Szeretnéd ha fordítva működne ? Mit kell akkor tenni ? Gondolkozz kicsit ! Meg kell fordítani a folyamatot ! Hogyan ? Kapcsoló bekapcsolt állapota tartja a 2. lábat tápon és elengedéskor kapjon trigger jelet. Tehát kapcsolóval tápra húzod a 2. lábat és a GND -t pedig 100K-val kötöd fel a 2.lábra. Ahogy a rajzon volt, csak fordítva. Üdv!
Üdv mindenkinek!
(Nem olvastam végig a fórumot ha volt már ilyen jellegű kérdés akkor szóljatok és megkeresem) Szóval a problémám az lenne hogy én azt szeretném ha egy inpúlzust adok egy kapcsolásnak akkor a kimeneten megjelenjen egy adott hosszúságú jel, DE! nem vagyok benne biztos de ha 555-tel csinálok egy monostabilt és mondjuk egy érintő kapcsolót teszek a 2es lábra és hosszú ideig nyomvatartom akkor a kimeneten megjelenik a jel de mivel folyamatosan úgy tartottam a jel a kimeneten is megmarad és miután elengedtem a gombot és letelt a monostabil ideje utána szűnik meg. ha nem így van akkor javítsatok ki lehet rosszúl emlészem vagy raktam össze legutóljára a monostabilomat.. Szóval nekem egy olyan kapcsolás kéne aminek ha adnék kézzel egy érintő(vagy akár bontó)kapcsolóval egy impúlzust annál csak jóval rövidebb kb pár század másodpercnyi jel jönne ki a kimeneten akármeddig tehenkedek a gombon. A következő jel csak akkor jönne a kimeneten ha elngedem a gombot és újra megnyomom.Úgy gondoltam ezt monostabillal meg lehet oldani de elbizonytalanodtam?Ha mégis tudja ezt a monostabil akkor ne harapjátok le a fejem..
Jé, és értem is hogy mi miért történik...
Köszönöm szépen, hogy elmagyaráztad!
Sziasztok!
Nekem egy újraindítható monostabil-ra lenne szükségem. Az adatlapon taglalják ugyan hogy az 555 tudja, de a hogyanra sehogy nem kapok választ. Olyasmire kéne, hogy amig a bemeneten vannak impulzusok, addig a kimenet folyamatosan H szinten legyen, és az utolsó impulzus után az időzítés leteltével essen vissza L szintre. Tudn avalaki adni egy sémát? Az időzítés számítása ugyan az mint a normál monostabilnál?
Helló! Ilyen kellett nekem is már egyszer. Egy sima monostabillal meg lehetett oldani. A trigger bemenetre azt hiszem amit egyébként a testre kéne lehúzni na az a láb és a test között van egy kondenzátor és mikor feltöltődik az ellenálláson keresztül akkor szűnik meg a jel a kimeneten... ha jól emlékszem. Na a kondival egy tranzisztor kollektorát és emitterét párhuzamosan kötjük és mikor a tranyó bázisára feszültséget adsz a kondit kisüti a kimeneten megjelenik a jel ha a bázison megszűnik a jel a kondi feltöltődik és a beállított idő után a kimeneten megszűnik a jel. Nekem is lerajzolták majd megkeresem de remélem érthető..
Igen, érthető, köszönöm.
Közben ezt megtaláltam én is, de javasolták a 74HC123-at, ami alapban újratriggerelhető. Kb anyiba kerül mint egy 555, egy tokban 2 időzítő van. Igaz ez csak monostabil, de nekem most pont ez kellett.
Igen. Én meg nem kaptam 74HC123-t ezért modták helyettesítsem egy 555-tel!
Nem ismerem (4538) illetve kezdő vagyok még, most szünetel az a projekt ahova kellett volna a 74123.. de próbapanelon már öszze volt rakva 555-tel és nekem megfelelő volt szerintem marad az 555.
Szia !
Tegyél egy flip-flop -ot a 2. láb és a kapcsoló közé. Érintésre flip, kis idő mulva flop. Következő ilyen csak akkor lesz, ha újra hozzáérsz. Üdv!
Helló!
utánanéztem de megmondom őszintén nem értem... Már írtam be mielőtt válaszoltál a kezdő kérdések topicba ott is flip-flop-ot javasoltak.( de abból milyet rs, jk??) Illetve azt javasolták ez hasonló probléma mint az elsőbség jelző áramkör. A flip flop bemenetére adok egy jelet akkor megőrzi a kimeneten ezt a jelet amíg a resetre nem adok jelet nem? és ezt a jelet ha rákötöm a monostabil bemenetére akkor a monostabil kimenete attól kezdve hogy megnyomtam a gombot magas szinten lessz,ha kap resetet a flip flop akkor elkezdődik a monostabil időzítése és ha letelt akkor a monostabil kimenete újból 0 lessz. Ha így működik akkor a kimeneten addig lesz jel ameddig a flipflop kimenetén mlussz az időzítése a monostabilnak. most akkor valamivel nem vagyok tisztában vagy nem tudom te hogy értetted a működtetést. csatolom én hogy szeretném ha működne az egész. Egy kapcsolóval létrehozok egy jelet és a felfutó él tehát amikor megnyomtam a kapcsolót (vagy lehet bontó kapcsoló is akkor a lefutó él mind1) akkor a kimeneten kiad egy rövid általam beállítható jelet függetlenül attól meddig nyomom a gombot ha felengedem és újra megnyomom ismételten lejátszódik a fojamat. Ha a te elképzelésed is így működik lécci magyarázd el vagy rajzold le. |
Bejelentkezés
Hirdetés |