Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   70 / 119
(#) Zsolt50 hozzászólása Júl 16, 2014 /

2sk3523 helyett tudtok ajánlani valami beszerezhető fet-et?
(#) zoli0078 hozzászólása Júl 29, 2014 /

Sziasztok,

Kaptam egy Chieftec 420-as tápot (még a régebbi dual ventis de aktív pfc-s így megéri vele foglalkozni). Szétszedés után láttam, hogy a SB kondi púpos. Ezt kicseréltem de nem az igazi mert csak 4.5V van terhelve meg leesik 3.5V-ra. A SB részen lévő zénert is megnéztem de az rendben van. Valamint cseréltem még a primer oldalon lévő kis elkókat mert sípolt a táp. De a SB nem az igazi még így sem. Mit érdemes még megnézni?

Esgítségeteket előre is köszi.
(#) SzZoli válasza zoli0078 hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Sziasztok,

Sikerült megtalálnom a hiba forrását. Végigmértem szinte minden alkatrészt és semmi nem tünt hibásnak kivéve az opto volt gyanús. Kicseréltem az opto-t és helyre jöt minden meg van az 5VSB és terhelhető is és a gépet is indítja. Gondoltam megosztom a megoldást hátha másnak is jól jön.
(#) Lanemir hozzászólása Júl 30, 2014 /

Sziasztok!

Nem javítási munka, csak egy kérdés!
Melyik vezetéken jön áram, a kikapcsolás után is, és használható fel világítási célokra a házban?
Magyarul melyik az a vezeték, amin kikapcsolás után is jön áram, és nincs szerepe a számítógép táplálásában?
(#) luluzulu válasza Lanemir hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

A Stand-by szálra gondolsz. Általában a Lila színű szokott lenni. A terhelésével csak óvatosan mert nem nagy teljesítményű, általában max 12V 2A de inkább kevesebb mint 2A(sokszor 0,5A). És VAN szerepe a számítógép táplálásában
(#) erbe válasza luluzulu hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

A Stand-by 5 V. !!! Felépítéstől függően van amit feljebb lehet tolni, de van, ami fix 5 V.
(#) luluzulu válasza erbe hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Ezt benéztem...
(#) zoli0078 válasza luluzulu hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

A SB minden esetben 5V él álltalában 2A-el lehet terhelni. Egyes tápoknál ha jól tudom (talán régebbi Codegen amibe tl494-es IC van) van még egy kör a SB mellett (es is megy folyamatosan) ami a vezérlő IC-t látja el táppal ez lehet 12-14V de nagyon kis mértékben szerintem még 0,5A-t se tud.
(#) totyino77 hozzászólása Aug 2, 2014 /

sziasztok van egy ENERMAX EG651AX-VH 550W EPS12V tápom amiben már kicsréltem egy pupos kondit illetve 10amperos üvegbiztositékot na most áram alá helyezve bekapcsolom és egyből lecsapja a vilanyorát szerintetek mi lehet a gond? de az üvegbiztositék egybe marad tehát szerintem odáig már nem megy áram ,az aljzatnál lehet valami esetleg bocs de annyira nem vágom
előre is köszi

valaki eszt irta::: Masszív zárlat a primer körben
(#) pittti válasza totyino77 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Idézet:
„...,az aljzatnál lehet valami esetleg”

Pedig hidd el, nem ott van a zárlat. Ami ilyenkor gyanús - diódahíd, primer oldali fetek, primer pufferkondenzátor, meg általában ami a primer oldalon van. Egy ekkora totálzárlatot pillanatok alatt meg lehet találni.
(a 10A-s biztosíték bika, a villanyórák általában előbb leoldanak)
(#) totyino77 válasza pittti hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

van multiméterem hogy kezdjem el ki kel forasztanom a feteket vagy igy is lehet mérni

Kezdjed a hálózati egyenirányítóval, meg a védő varisztorokkal amik a fázis és a föld között vannak - ezek zárlata kiforrasztás nélkül is kimérhető.
Ha már behatároltad a zárlat helyét, akkor egyenként kiforrasztod amíg a zárlat megszűnik - az a hibás alkatrész.
(#) totyino77 válasza pittti hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

a multimétert mire állitsam? és mitkel mutatnia?
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014

Gondolom ellenállásmérésre - de ha van rajta hangjelzés (szakadásmérő), az még egyszerűbb.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
(#) Sanitatum hozzászólása Aug 16, 2014 /

Hello mindenkinek. Egy régi tápról van szó kompihoz (Compaq) hátul van rajta kapcsolo 230 , 110-re lehet kapcsolni. Merek rá fogadni hogy a haverom öccse játszotta az eszét és átkapcsolta. A biztositék, 2 varrisztor, 2 puffer kondi(680u 200v) egy az egybe elszállt.Ezeket kicseréltem, persze a varrisztort nem (ki is szedtem a kapcsolót hogy ne lehessen használni). Működik, csak 1 problémám van, 5V helyett 4et ad le és 12V helyett 9.1et. Látszólag rendben vannak az alkatrészek de nem tudom, hogy hol keressem a hibát
(#) petya0 hozzászólása Aug 23, 2014 /

Üdv
Most javítottam egy Bloe storm II 500 tápegységet.
Stb 5vos része volt szétégve,ez fel is éledt ,a összes szűrő kondit cseréltem benne.
Ha izzón(100w sorbakötve) keresztül indítom a pufferkondit feltölti 310v-ra,1db hddvel terhelve bekacsolgat az izzó fel izzik és a 12v mérve 12,5v fölé szalad és pumpálva kezd dolgozni,men kinoztam .
Ha a soros izzót 300w ra cserélem azt is kigyújtja 2-3 másodpec járatás után, a puffer kondi feszültsége 360vra nő(tehát annak töltőköre működik).
Nem merem egyenest a hálózatra dugni.
A szabályozó ic vel lehet gond?
Mit szóltok hozá?
(#) erbe válasza petya0 hozzászólására (») Aug 23, 2014 /

Aktív PFC-s a tápod. Azt soros égővel nem lehet próbálni, csak közvetlenül. Addig jó a soros égő, hogy meglásd, van-e totál zárlat. Ha villog, mehet közvetlenül.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2014
(#) petya0 válasza erbe hozzászólására (») Aug 23, 2014 /

Köszi!
Kipróbálva működik csak a feszültségek kicsit magasnak tűnnek12,49v és 5,22v.
terhelésnek 2db vincseszter és a 12vos ágon egy 20wos 12v os halogén volt.
(#) erbe válasza petya0 hozzászólására (») Aug 23, 2014 /

Valóban nagyobbnak tűnik, mert inkább néhány századdal alatta szokott lenni, de nem haladja meg még az 5%-ot sem, ami belefér.
(#) aquateam hozzászólása Szept 11, 2014 /

Sziasztok! Sajnos én nem vagyok túl gyakorlott pc tápjavítás téren ezért kérnék néhány ötletet. 8-10 db olyan tápegységem van, aminek jellemzően az a hibája, hogy 12V helyett csak 11,5 körüli feszültséget ad. Több tápban kicseréltem az összes fellelhető kondit (mert volt közöttük púpos is) aminek az lett az eredménye, hogy stabilan 11,8 V-ot ad, de az még nem 12. Úgy érzem ez így még nem jó. Valójában az összes táp működik, de a 11,5 volt sajnos nem elég a normális működéshez. Az 5V-os ág ok, ha terhelem mondjuk 20w-al, megjön a 12V is. Tehát valami összefüggés van az 5V ág és a 12V ág között. Hol kellene még nézelődni? Mit kellene még cserélni? Köszi a segítséget!
(#) vision61 válasza aquateam hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Szia!
Az úgy teljesen jó. Többnyire a +5 V-os kimenetet stabilizálja, a többi csak "együtt fut vele". Nem kell pontosan 12 V-nak lennie, csak stabil legyen. Terheld le a 12 V-ot is, úgy mérd meg.
(#) pittti válasza aquateam hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Idézet:
„...hogy stabilan 11,8 V-ot ad”

Akkor az egy nagyon jó tápegység (persze csak ha terhelés alatt mérted).
Az ATX szabvány plusz-mínusz 5%-ot enged, ez bőven belül van.
(#) hozzászólása Szept 14, 2014 /

Sziasztok!

Szerintetek mi okozhatja azt, hogy egy 400W-os FSP tápban megfut a 3,3V-os ág? Terhelés nélkül 3,45V mérhető rajta, ami ugyebár még éppen belefér az ATX szabványba, viszont akár az 5V-os, akár a 12V-os ág terhelésére még feljebb megy, akár 3,55V-3,6V környékére is.
Én nem találtam a tápban semmi konkrét hibát, úgyhogy ha bárki találkozott már ilyennel, vagy akár csak ötlete van, hogy mit kellene tennem, azt nagyon szívesen venném!
(#) pika75 hozzászólása Szept 17, 2014 /

Sziasztok, kaptam egy Sirtec High power HP-400-A12S tipusu 400w-os tapot, ami nem indul. Kibontva, egyetlen egy pupos kondit talaltam, a vezetekek kozott elbujva, de arra mar nem volt idom, hogy a panelt is kivegyem, mert eleg maceras dolog. Szerintetek azon kivul, hogy kicserelem a pupos kondit, es ellenorzom a biztit nem-e szakadt, mit kellene meg ellenoriznem/kicserelnem mielott ujbol aram ala helyezem? (mar megjartam egy FSP 250w-os tappal, hogy bizticsere utan mikor aram ala helyeztem tuzijatek volt a dobozban).
(#) aquateam válasza pika75 hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Ha jó a bizti, szerintem azt kár babrálni, viszont ajánlatos a púpos kondi körüli kondikat is kicserélni mert azok sem lehetnek már sokkal jobb állapotban.
(#) Inhouse válasza pika75 hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Ha nem cseréled a biztosítékot drótra, nem lehet tüzijáték.
(#) NooooP hozzászólása Szept 17, 2014 /

Sziasztok!
Van egy Frontier atx450 típusú táp, amiben azonosíthatatlanul ment tönkre a 2 főtranyó melletti fet v. tranyó. Hogyan lehet eldönteni, hogy mi volt benne? Rajzot nem találtam, WT7520-as ic van benne, ami úgy tudom, a 2005-ös klónja. Az opto közelében c945-ös tranyó van, a 13007-esek mellett is.Tud valaki segíteni? Üdv.!
Következő: »»   70 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem