Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő

Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   58 / 70
(#) vipera1997 hozzászólása Feb 19, 2014 /

Hello!Szeretnék egy VF6-ot 2*55V-ra, Az lenne a kérdésem hogy én tehetek -e be ilyen tranzisztorokat a végegnek?FQA36N15 FQA28N15 esetleg kell-e bvalamit módosítanom az alkatrészeken vagy átépíteni kell-e?
Köszönöm!
(#) elyelibator hozzászólása Máj 2, 2014 /

Sziasztok! Gondoltam építek egy vf6-ot, de a szimulációnál megakadtam. IRFP240-9240-el gondoltam a megvalósítást, de a Tina nekem azt mondja, hogy ez nem stimmel. Hogyan csináljam? Ha esetleg épített már valaki ilyen Fet-tel vf6-ot, kérem ossza meg a tapasztalatait. Segítségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Szia! Tudja egyáltalán a Tina a műveleti erősítő terhelésfüggő tápáramfelvételét?
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Hello! Szóval lehet hogy nem tudja, és a kapcsolás modellezhetetlen? Az ciki. Hol tudom ezt megnézni? Tina TI-m van.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Kérdezd meg itt, hátha tud rá valaki megoldást.
Amúgy mire volnál kíváncsi? A gerjedékenységet és a termikus instabilitást nem fogja prezentálni a szimulátor.
Ezt olvastad már?
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Hát igazából, csak simán teszteltem volna hogy működik e OPA 2134-el, ami Fet-es műveleti erősítő, illetve az átvitelét-fázishibáit, de hát akkor mindegy.
A hőstabilitást egy ideje egymásra csavarozott tranzisztorokkal szoktam megoldani. Hallható a nyugodtság a hangjában, mindenkinek csak ajánlani tudom, (főleg itt, mert nagyobb felületen érintkezik a tranyó mint a dióda) itt pl. az 1n4148-at egy BD139 B-E lábával helyettesítem. Igen a Király honlapról ismerem én is.
(#) elyelibator válasza elyelibator hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Hoppá! Rossz a Zobel bekötése.
(#) Geri86 hozzászólása Máj 8, 2014 /

Sziasztok!

Elyelibator mintájára kicsit felfrissítettem a nyákomat, ez alapján fogom elkészíteni a VF6-ot. Ez egy 40V-os változat a hozzá való alkatrészekkel. Ha valakit érdekel lesse meg.
(#) reloop válasza Geri86 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Szia! Ha mindkét tranyó BD139, nem lesz jó az egyik bázis-emitter dióda iránya. Az egyiket BD140-re kéne cserélni, úgy nézem a negatív tápoldalit.
A visszacsatolás kivitelezése sincs a helyzet magaslatán
(#) Geri86 válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Fúúú, tényleg igazad van jól benéztem.

vf_6.png

(#) frissadam hozzászólása Máj 9, 2014 /

Helló mindenki!
Az általam linkelt vf kapcsolást próbálta már valaki? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
(#) Geri86 válasza frissadam hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Hali. Ez a gyári Király féle kapcsolási rajz. Most raktam fel hozzá nyáktervet.
(#) frissadam válasza Geri86 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Hi! Köszi az infót. Mekkora tápról hajtod és hogy szól? Probléma mentes volt az élesztés?
(#) Geri86 válasza frissadam hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Ezt még most fogom én is elkészíteni, amúgy 40 voltról fog menni.
(#) elyelibator válasza Geri86 hozzászólására (») Máj 17, 2014 / 1

Hello Geri! A nyákrajzon a FET-ek nem éppen alkalmasak a BD-k rögzítésére. A rajzodon TO220-as tokozás van, míg az enyémen TOP3-as. Ahhoz hozzá tudom csavarozni a SOT 32-es tranzisztor tokot. A TO 220-hoz, viszont nem igazán, mert a hűtőzászló, kilóg a tokból, és azon van a csavar helye! Esetleg a jobb és bal oldalról a hűtőbordához csavarozva, összeszorítani a kettőt azt lehetne. Gondoltam szólok, mert így bukó lehet a kivitelezés.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) CIROKL hozzászólása Jún 15, 2014 /

Nézegetem ezt a topikot de a sok melléklet közt nem találok egy VF-6 -os amit már valaki megépitett és müködik is rendben ?
Lehet csak én vagy béna a keresésben de ha valaki rá világitana egy kapcsolásra az jó lenne ...
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) PiperR válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Hali!
Én megépítettem, +-35v-os feszültségre, kb. 3 éve. Azóta is működik! Küldök egy rajzot, ami alapján megépítettem. A zobel-tagot (100nF+10 ohm sorba) muszáj volt beletenni mert anélkül gerjedt (NE5534 műveleti erősítő miatt).

VF6.png

(#) szucsip válasza elyelibator hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Üdv!

Miért nem stimmel a TO-220 és a BD tranyó..? Azt a BD tranzisztort meg lehet ám fordítani, és akkor a műanyagos része ér a TO-220 -as zászlójához. Nemde? A hővezetés még úgy is elég jó lesz. Vagy pedig nem megfordítani, hanem egy darab csillámot betenni a két tranzisztor közé. Hm..? A SOT 32 "lyuka" a fémes oldalon is műanyagbetétes belülről.

Mellesleg a szimulációd szerintem hibás. Nem látom, hogy földelted volna a kettős táp közös ágát! Továbbá: próbáld meg kihajítani onnan C2 -t. Valamint szimulációkor Analízis--> tranziens alanízist próbálj. 0s -től a periódusidő 2-3 -szorosáig. Mondjuk ha 50Hz szinuszt állítasz be a generátoron, akkor 40ms futási idő elég is.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) elyelibator válasza szucsip hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Hello!
A TO220-as zászlólya kilóg a tokból. Azon van a furat. A sot 32-es meg kissebb, és csavarral nem rögzíthető egy furaton keresztül, mert a to 220-nak a BD felé néz a hasa, és a panelterv sem igazán jó ha át kell kábelezgeti. Persze sima mellé illesztéssel, vagy hővezető pasztával is megoldható, de nem vagyok a híve, mert nincsen öszeszorítva.
A kapcsolásban a föld a helyén van.
Freki átvitelre, és fázis átvitelre lettem volna kíváncsi de sebaj, nem egy működésképtelen kapcsolás egyébként sem.
Kösz a segítséget kipróbálom majd a szimulációt.
(#) szucsip válasza elyelibator hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Idézet:
„sot 32-es meg kissebb, és csavarral nem rögzíthető egy furaton keresztül”

Miért nem? El kell fordítani 90° -kal. A panelbe meg be lehet huzalozni. Azon a 2-3 cm vezetéken nem fog annyi zavarjelet összeszedni.
(#) FeketeVipera hozzászólása Júl 15, 2014 /

Sziasztok! Összeraktam ma egy VF-6-ot, ami szerencsére az első mérések szerint jól működik. A hőmegfutás elleni diódák viszont még nincsenek a MOSFET-ekhez fogatva ( 1N4007-esekről van szó). Ha odaérintem őket a hűtőzászlókhoz, és megkenem a felületet ilyen 1 W/mK-es hővezető pasztával, az elég?
(#) szucsip válasza FeketeVipera hozzászólására (») Júl 28, 2014 /

Igen, az elég. Csak ellenőrizd, hogy nem vezet-e (elektromosan) kis mértékben a paszta.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
(#) FeketeVipera válasza szucsip hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Üdv ismét! Megcsináltam a végfokot +/-35 Volt tápfeszültséggel, IRF 540-9540 párral, csöves gitár-előerősítőről hajtva, és a következőt tapasztalom: ha benne van a 22 Ohmos ellenállás a bemérés erejéig a tápágakban, minden rendben megy, nagyon jól szól, semmi gerjedés, de valamiért ha áramkorlát nélkül megy a tápfesz a tranzisztoroknak, azok tönkremennek, PEDIG 16 Ohmos a terhelés, amin a mosfet-ek tűrésénél bőven alacsonyabb áram alakulhat legfeljebb ki. Már 3 pár FET-et tettem tönkre így. Megszólalni csak a legutóbbi teszt idején tudott; akkor amint beleértem a húrba, egy pillanatig szólt, aztán égés illata... Mit gondoltok, mi lehet a hiba oka?
(#) reloop válasza FeketeVipera hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Szia! Üzemmeleg állapotban mekkora a nyugalmi áram? Hány voltosak a Zener-ek? Hűtőbordát testelted? Jó lenne ha lefotóznád.
(#) FeketeVipera válasza reloop hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Szia! Üzemmeleg állapotról eddig egyszer sem lehetett beszélni, mivel egyfelől a borda óriási (200X180X80 körüli méret), másfelől ugye sose volt ráeresztve az áramkörre a nagy áram tartósan. A nyugalmi áram egyébként 100mA hidegen. A Zénerek megfelelnek az eredeti cikkben leírtaknak (ha jól emlékszek, 18V-osak) A hűtőborda nincs testelve egyelőre ( open air, az asztallapon van minden összeszerelve). A FET-ek természetesen el vannak szigetelve tőle. Magáról az erősítő NYÁK-járól( amit a pár hozzászólással fentebb közölt terv alapján készítettem) nincs most képem.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014

A hidegen mért 100mA nagyon sok, a tizedére is visszaveheted. A FET alatti szigetelő jól vezeti a hőt? A hűtőborda testeletlensége komoly gerjedési forrás.

Köszi, megfogadom mindkettőt! A szigetelő ez a mezei sötétszürke szilikonlapka.

A szilikon lapkára a FET-et középtájon le kell szorítani. A hűtőzászló furatán keresztül lehúzatva a FET lábak felőli végén alig jön létre hővezetés, hiába nagy a borda - megfuthat. Bővebben: Link

Nálam úgy van megoldva, hogy egy, a fet-ek műanyag tokjára felfekvő, réztelenített nyák-szelet van a fet-ektől laterálisan egy-egy ponton csavarral a bordához szorítva. Ezzel ki van küszöbölve ez a probléma szerintem.

A gerjedés és a hőmegfutás a két főellenség, akár mindkettő is felléphet együttesen. Szépen rendbe kell rakni és jó lesz az.
A bemenő jel árnyékolt kábelen megy?
Következő: »»   58 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem