Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   320 / 443
(#) eyess válasza niedziela hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Az mindegy jelen esetben , hogy mivel csinálná vagy hogy .De azt úgy sem fogja tudni kis gondolkodás után sem , hogy pontosan olyan értéket kapjon maratás után , ami éppen kell neki.Az sac/KB lesz.
(#) elektrorudi válasza elektrocad hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Igen, csak képletesen írtam a vezetékdarabokat. Valójában úgy csináltam, hogy egy vezetékszakaszt, a Split-tel több helyen megtörtem, így alakítottam ki a szükséges hosszt. Nem kell semmit számolni. A vezetékhossz számításához, van szabadfelhasználású progi a neten. A meander (vagy az általam alkalmazott meander szerű) vezeték hosszát meg ugye az EAGLE kiírja. Azt még meggondolom, hogy a derékszögű irányváltozásokat lekerekítem.
A rézhuzal sok szempontból nem előnyös (nem részletezem). A rendelkezésemre álló Kanthal huzalok nem forraszthatók, tehát az sem szerencsés megoldás.
(#) elektrorudi válasza niedziela hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Gondolkodok, és este ismét kipróbálom az új tudás birtokában: "csak vezetékpár esetében működik".
(#) elektrocad válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Idézet:
„A vezetékhossz számításához, van szabadfelhasználású progi a neten.”

Azért érdekelne, mennyi lesz a különbség a számított és a mért ellenállás esetében, főleg 0,085 ohm nagyságrend esetében. Ha meg tudod mérni, kérlek értesíts.
(#) elektrorudi válasza eyess hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

A pontos szó relatív. Nekem a kb. +/-5% pontosság elegendő. Az eltérés korrigálására, az áramkör tervezésénél gondoltam. A maratáshoz fotoeljárást használok, elégséges gyakorlattal. A szélességet 86 mil-re tervezem, ami szerintem kellő pontossággal tartható. A fólia vastagságának (35um) tűrésében bízom, hiszen a komoly, nagyszériás gyártásnál is problémát okozna, a rézvastagság változása.
... de most már én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy valójában hány Ohm lesz a tervezett 0,085 Ohm -ból? Valamint azt is megmérem, hogy a kémiai ónozás mennyiben befolyásolja az ellenállást? (de ez már off, bocs)
(#) eyess válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Mindenféleképpen egy próba darabot csinálj , csak egy nyákon kialakított ellenállásra.Aztán , ha maratás , és mérés után is kb azt kapod ami belefér a tűrésbe , akkor csináld élesben az eredeti nyákra.

A mérésre három módszer áll rendelkezésemre:
- van ugye egy ESR mérőm.
- van egy PIC-es LCR mérőm
- megmérem négyvezetékes módszerrel. ... és háromból átlagolok.
(#) eyess válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

Mérd meg az elsővel . aztán a másodikkal , és végül csináld meg a harmadik módszert is .Szerintem nem fogsz egyforma eredményt kapni.Igazából egy milliohm mérő lenne jó.És ha jól tudom az esr , és az LCR mérő is 0,08 tud majd mérni , de szerintem neked az már jó lenne.
(#) elektrocad válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 26, 2014 / 3

Találtam megoldást a meanderre! Nem csak vezetékpárral működik! A leírásban nem szerepel és különböző NET nevekkel is működik, így:
1. Két vezeték (vezetősáv, nem gumikötés) kell hozzá, mert csak a rövidebbre lehet meandert szerkeszteni, de maximum a hosszabbik vezeték hosszának méretéig, a hosszabbikhoz viszonyít.
2. Kattints a meander ikonra, hogy aktív legyen a funkció.
3. A Ctrl lenyomva tartásával kattints a hosszabbik vezetékre, a buborékban megjelenik a hossza a beállított mértékegységben.
4. Majd (most már a Ctrl nélkül) kattints (csak egyet kattints, ne hagyd lenyomva az egérbillentyűt) a rövidebb vezetékre, ahol a buborékban megjelenik az előző vezeték hossza és alatta pirosan egy százalék érték, ami azt mutatja, hogy a rövidebb vezeték hossza hány százaléka a hosszabbiknak - 100%-nál kisebbnek kell lennie.
5. Az egérrel húzhatod a meandert (kattintás nélkül) - oldalra szélesíted, hosszában pedig a meander hosszát változtatod (javaslom, ferdén húzd a vezetéktől, úgy kezd el kirajzolódni) - egészen addig, amíg a százalék érték el nem éri a 100%-ot - ekkor az zöldre vált. Ha megfelelő a meander szélessége és hossza, kattintasz még egyet és kész van.
6. Ha nem jó a kattintás után, az undo-val visszalépsz az egyenes vezetékig és újra kezded a meandert.
A 7.1-essel csináltam, de remélem működik a 6-ossal is.
Tehát a te esetedben előbb számítsd ki és szerkeszd meg az ellenállásodat egy megfelelő hosszú vezetéknek, majd az ellenállás valódi helyére húzd meg a rövidebb vezetősávot és ott végezd el a fentieket.
Sok sikert.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014

Szia,
Már éppen meg akartam írni, hogy feladom, amikor a leveled megláttam. Vezetékpárral sikerült meandert rajzolni, sőt aszimmetrikusan is tudtam különböző hosszakat adni neki, de nagyon nem állt kézre, és nem éreztem, hogy azt csinálja, amit akarok.
Amit leírtál, arra az életben nem jöttem volna rá. Zseniális, működik! Szerintem a leírásodnak sokan fognak örülni, rajtam kívül is. Nagyon köszönöm.
Beteszek egy képet az "alkotásomról". Nem pont így gondoltam, de nem kis munkával, nyilván át lehet paraméterezni, hogy kb. úgy nézzen ki, mint a "szögletes" meanderem.
A másik képen az (elméletileg) 0,085 Ohm-os ellenállásom van. Kb. ekkora helyet tudok rászánni a NYÁK-on, tehát a "gyári" meanderrel is ezeket a paramétereket kellene elérnem: l=3,05", S=86mil, és ennél nem nagyobb izoláció. Ezek az értékek elvileg jók 3Amperre @ +5°C mellett.
(#) elektrocad válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Örülök, hogy sikerült.
Idézet:
„Nem pont így gondoltam, de nem kis munkával, nyilván át lehet paraméterezni, hogy kb. úgy nézzen ki, mint a "szögletes" meanderem.
Kb. ekkora helyet tudok rászánni a NYÁK-on, tehát a "gyári" meanderrel is ezeket a paramétereket kellene elérnem”

Itt csak az a gond, hogy a meander funkcióval egyforma széles hurkokat lehet készíteni. A második ábrádon kicsit nehéz lenne arra a helyre úgy megszerkeszteni - különböző méretű hurkokkal. Legközelebb előbb a meandert szerkeszd meg, majd a maradék helyre a többit.
(#) elektrorudi válasza elektrocad hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Köszönöm az újabb info-t. Még jó, hogy nem vesztegettem további időt, egy lehetetlen feladat megoldására.
Mint írtam, a hely adott és korlátozott. Ha nagyobb hely állna rendelkezésemre, akkor megoldottam volna furatszerelt ellenállásokból. A rajznak csak a vonatkozó részletét küldtem el, az alkatrészek és a többi részlet nem látszik, így az sem, hogy a NYÁK tele van. Megértettem, hogy a meander funkciót arra kell használni, amire kitalálták.
elektrocad leírásából szerintem sokan profitálnak.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
(#) elektrocad válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Esetleg nézd meg, a közelben van-e olyan alkatrész, amit el tudsz mozdítani, így helyet csinálva a meandernek. Viszont, ha már kész a panelterv, nem tudom, érdemes-e. Esetleg csak azért, ha módosítani kell az ellenállás hosszát, talán a meanderrel könnyebb lenne, mint újból rajzolgatni egy kígyóvonalat.
Ha jól látom, kétoldalas a paneled, a meander másik oldalán talán elfér egy-két SMD.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
(#) holex hozzászólása Aug 27, 2014 /

Sziasztok. AZ miért van, hogy az EAGLE-ben 30 mm szélesre tervezett NYÁK PDF-be nyomtatva, majd egy nyomtatóval rendelkező gépen a PDF-et kinyomtatva csak 28 mm? Mit lehetne vele kezdeni? Elég zavaró, hogy összemennek a lábtávolságok is meg minden...
(#) eyess válasza holex hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Nem jól van beállítva a nyomtató nyomtatáskor.Az eagle biztosan nem csinál ilyen méretbeli különbséget viszont nyomtatáskor el lehet rontani rendesen.
(#) holex válasza eyess hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Kipróbáltam úgy, hogy nem PDF-be raktam és onnan nyomtattam, hanem közvetlenül, így már jó lett. Köszi a segítséget!
(#) eyess válasza holex hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Szívesen , de azért próbáld meg pdf be is helyes mérettel kinyomtatni , mert nem árt , ha a későbbi felhasználás miatt meg van pdf be is.Illetve ha netalán valakinek kell esetleg a rajz , vagy nyomdai maszkhoz stb.Pdf be is ugyan úgy jó méretekkel kell hogy megjelenjen nyomtatáskor.
(#) kaqkk hozzászólása Aug 27, 2014 /

A sas tud kontúrmaró g kódot generálni ? Fúró, gravírozó fájlokat sikerült készítenem a pcb g code ulp segítségével ,de a kontúrt külön nem tudom legenerálni
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
(#) elektrorudi válasza elektrocad hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Azért írtam, hogy tele van a NYÁK, mert nincs hova mozdítani alkatrészt. Nem járható út. Szóval, most ott tartok, hogy hagyom ahogy van.
A jelenlegi "szögletes meander" hosszát egyébként rendkívül egyszerű változtatni, hiszen csak a rövid szakaszokat kell tologatni (mint egy harsonánál) és a meander parancs azonnal kiírja az aktuális teljes hosszát. De ismétlem: +/- 5-10% -ot símán tudok kompenzálni az áramkörben. Ha nagyon mellélövök a kivitelezés során, akkor tudom még a hosszát növelni, a szélesség rovására (természetesen egy újabb NYÁK-on). Legfeljebb nem 5°C -al nő a hőmérséklete, hanem 6-8-al. Na bumm...
Nyilván kitaláltátok, (és a rajzból is látszik), hogy a vezetékszakaszon feszültséget fogok mérni. A feszültség erősítését pedig könnyű állítani.
(#) niedziela válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Szia!

pdf alapján nem tudom meghatározni a hely nagyságát, de te tudsz viszonyítani a kép alapján.
86mil a szélesség, a többi méret mm. Ez talán hosszabb is mint a te rajzodon lévő, relative kis helyen.

capture.jpg

(#) dinokal válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Szia! Én ez alapján csináltam régebben:
(#) elektrorudi válasza niedziela hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Szia!
Köszönöm.
Ez a méret majdnem a teljes NYÁK-om mérete (ha ez mm-ben van megadva), de ennek most semmi jelentősége. A korábbi leveledet félreértettem: úgy értelmeztem, hogy a vezető szélessége, és a köztük lévő izolációs távolság konstans. Most látom, hogy lehet lényegesen szélesebb is a vezető, mint a köztük lévő szigetelő szélessége.
Mivel a fóliát ("filmet") már elkészítettem a saját verziómhoz, ezt a meandert, csak a következő próbadarabnál tudom használni. Nem feledkeztem meg az ígéretemről sem, hogy megmérem a tervezett és a valós ellenállás közötti különbséget.
(#) niedziela válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Ird meg légyszi, hogy mekkora helyen, milyen széles és hosszú sávnak kell elférni.
Csak a kíváncsiság kedvéért, hogy meanderrel megoldható-e vagy sem.

Üdv.
(#) kaqkk válasza dinokal hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Köszönöm ,

Szia,
Ekkora hely áll rendelkezésre. Szükséges 85 mOhm, 3-3,5A terhelés mellett.
A bal felső sarok (furat) az egyik felerősítő csavar helye.

Bocs, ez lemaradt: l=3,05", S=86mil, de lehet szélesebb is.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) kameleon2 válasza janikaa hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Szia! Nem tudom megkaptad-e? Elküldtem a rajzot. Ide is fölteszem. Ez az eredeti változat, hogy könnyebben megépíthesd, illetve, ha valakinek kellene utánépíthesse. Remélem megfelel. Kritikákat elfogadok. Mivel itt csak a nyákterv volt a lényeg, nem maga a konstrukció - szívesen veszem a hozzászólásokat.
(#) niedziela válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Nekem matematikailag nem nagyon akar elférni a rajzodat nézve.
17,1mm hely van, amit a meander nem tud kitölteni, lévén van ott még PAD is.
Azt írod a szélesség 86mil, rajzodon van 5db teljes hosszú sáv + egy kezdet.
86mil = 2.18mm amit ha szorzok 6x2.18 = 13.08mm + a sávok között mondjuk 0.2mm ami 5x0,2mm = 1. Ez Összesen 14mm.
A rajzodon nem úgy tűnik mintha az alsó métervonaltól a meander kezdetéig 3mm lenne.
---
Megadott helyen.
Meanderrel 86mil szélesség mellett 93mm hosszú sáv fér el.
(#) elektrorudi válasza niedziela hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Kérlek, bocsáss meg a böszmeségemért. Teljesen igazad van. Az adatok, amit írtam, egy korábbi verzióból maradt, amikor még hibás rézvastagsággal számoltam. A helyes adtok a mellékleten vannak. A progi által kiírt hosszt hozzávetőlegesen ellenőriztem: a hosszú szakaszokat összeadva 3,99" jött ki. A rövid szakaszokat is figyelembe véve, a 4,66" reálisnak tűnik. (Ezzel csak azt akartam ellenőrizni, hogy valóban forrponttól-forrpontig méri-e a hosszúságot?). Azért nem adogattam össze az összes kis szakaszt, mert a forrasztás, a pad-ek, valamint a sarkok úgyis befolyásolják az ellenállást, és a megkívánt pontosságban így is benne vagyok. A szélesség sem 86 mil, hanem 60mil. Ezzel persze a hőmérséklet is kb. 2-3°C-al magasabb lesz, de még belefér.
Köszönöm, hogy foglakozol vele, és még egyszer bocs.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
(#) niedziela válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Szia !

100 szónak is egy a vége, 14mmx20mm-es helyen 60mil-es sávokkal 151mm hossz fér el maximum.
Következő: »»   320 / 443
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem