Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Az mindegy jelen esetben , hogy mivel csinálná vagy hogy .De azt úgy sem fogja tudni kis gondolkodás után sem , hogy pontosan olyan értéket kapjon maratás után , ami éppen kell neki.Az sac/KB lesz.
Igen, csak képletesen írtam a vezetékdarabokat. Valójában úgy csináltam, hogy egy vezetékszakaszt, a Split-tel több helyen megtörtem, így alakítottam ki a szükséges hosszt. Nem kell semmit számolni. A vezetékhossz számításához, van szabadfelhasználású progi a neten. A meander (vagy az általam alkalmazott meander szerű) vezeték hosszát meg ugye az EAGLE kiírja. Azt még meggondolom, hogy a derékszögű irányváltozásokat lekerekítem.
A rézhuzal sok szempontból nem előnyös (nem részletezem). A rendelkezésemre álló Kanthal huzalok nem forraszthatók, tehát az sem szerencsés megoldás.
Gondolkodok, és este ismét kipróbálom az új tudás birtokában: "csak vezetékpár esetében működik".
Idézet: „A vezetékhossz számításához, van szabadfelhasználású progi a neten.” Azért érdekelne, mennyi lesz a különbség a számított és a mért ellenállás esetében, főleg 0,085 ohm nagyságrend esetében. Ha meg tudod mérni, kérlek értesíts.
A pontos szó relatív. Nekem a kb. +/-5% pontosság elegendő. Az eltérés korrigálására, az áramkör tervezésénél gondoltam. A maratáshoz fotoeljárást használok, elégséges gyakorlattal. A szélességet 86 mil-re tervezem, ami szerintem kellő pontossággal tartható. A fólia vastagságának (35um) tűrésében bízom, hiszen a komoly, nagyszériás gyártásnál is problémát okozna, a rézvastagság változása.
... de most már én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy valójában hány Ohm lesz a tervezett 0,085 Ohm -ból? ![]()
Mindenféleképpen egy próba darabot csinálj , csak egy nyákon kialakított ellenállásra.Aztán , ha maratás , és mérés után is kb azt kapod ami belefér a tűrésbe , akkor csináld élesben az eredeti nyákra.
A mérésre három módszer áll rendelkezésemre:
- van ugye egy ESR mérőm. ![]() - van egy PIC-es LCR mérőm - megmérem négyvezetékes módszerrel. ... és háromból átlagolok. ![]()
Mérd meg az elsővel . aztán a másodikkal , és végül csináld meg a harmadik módszert is .Szerintem nem fogsz egyforma eredményt kapni.Igazából egy milliohm mérő lenne jó.És ha jól tudom az esr , és az LCR mérő is 0,08 tud majd mérni , de szerintem neked az már jó lenne.
Találtam megoldást a meanderre! Nem csak vezetékpárral működik! A leírásban nem szerepel és különböző NET nevekkel is működik, így:
1. Két vezeték (vezetősáv, nem gumikötés) kell hozzá, mert csak a rövidebbre lehet meandert szerkeszteni, de maximum a hosszabbik vezeték hosszának méretéig, a hosszabbikhoz viszonyít. 2. Kattints a meander ikonra, hogy aktív legyen a funkció. 3. A Ctrl lenyomva tartásával kattints a hosszabbik vezetékre, a buborékban megjelenik a hossza a beállított mértékegységben. 4. Majd (most már a Ctrl nélkül) kattints (csak egyet kattints, ne hagyd lenyomva az egérbillentyűt) a rövidebb vezetékre, ahol a buborékban megjelenik az előző vezeték hossza és alatta pirosan egy százalék érték, ami azt mutatja, hogy a rövidebb vezeték hossza hány százaléka a hosszabbiknak - 100%-nál kisebbnek kell lennie. 5. Az egérrel húzhatod a meandert (kattintás nélkül) - oldalra szélesíted, hosszában pedig a meander hosszát változtatod (javaslom, ferdén húzd a vezetéktől, úgy kezd el kirajzolódni) - egészen addig, amíg a százalék érték el nem éri a 100%-ot - ekkor az zöldre vált. Ha megfelelő a meander szélessége és hossza, kattintasz még egyet és kész van. 6. Ha nem jó a kattintás után, az undo-val visszalépsz az egyenes vezetékig és újra kezded a meandert. A 7.1-essel csináltam, de remélem működik a 6-ossal is. Tehát a te esetedben előbb számítsd ki és szerkeszd meg az ellenállásodat egy megfelelő hosszú vezetéknek, majd az ellenállás valódi helyére húzd meg a rövidebb vezetősávot és ott végezd el a fentieket. Sok sikert. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
Szia,
Már éppen meg akartam írni, hogy feladom, amikor a leveled megláttam. ![]() Amit leírtál, arra az életben nem jöttem volna rá. Zseniális, működik! ![]() Beteszek egy képet az "alkotásomról". Nem pont így gondoltam, de nem kis munkával, nyilván át lehet paraméterezni, hogy kb. úgy nézzen ki, mint a "szögletes" meanderem. A másik képen az (elméletileg) 0,085 Ohm-os ellenállásom van. Kb. ekkora helyet tudok rászánni a NYÁK-on, tehát a "gyári" meanderrel is ezeket a paramétereket kellene elérnem: l=3,05", S=86mil, és ennél nem nagyobb izoláció. Ezek az értékek elvileg jók 3Amperre @ +5°C mellett.
Örülök, hogy sikerült.
Idézet: „Nem pont így gondoltam, de nem kis munkával, nyilván át lehet paraméterezni, hogy kb. úgy nézzen ki, mint a "szögletes" meanderem. Kb. ekkora helyet tudok rászánni a NYÁK-on, tehát a "gyári" meanderrel is ezeket a paramétereket kellene elérnem” Itt csak az a gond, hogy a meander funkcióval egyforma széles hurkokat lehet készíteni. A második ábrádon kicsit nehéz lenne arra a helyre úgy megszerkeszteni - különböző méretű hurkokkal. Legközelebb előbb a meandert szerkeszd meg, majd a maradék helyre a többit.
Köszönöm az újabb info-t. Még jó, hogy nem vesztegettem további időt, egy lehetetlen feladat megoldására.
![]() Mint írtam, a hely adott és korlátozott. Ha nagyobb hely állna rendelkezésemre, akkor megoldottam volna furatszerelt ellenállásokból. A rajznak csak a vonatkozó részletét küldtem el, az alkatrészek és a többi részlet nem látszik, így az sem, hogy a NYÁK tele van. Megértettem, hogy a meander funkciót arra kell használni, amire kitalálták. ![]() elektrocad leírásából szerintem sokan profitálnak. Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Esetleg nézd meg, a közelben van-e olyan alkatrész, amit el tudsz mozdítani, így helyet csinálva a meandernek. Viszont, ha már kész a panelterv, nem tudom, érdemes-e. Esetleg csak azért, ha módosítani kell az ellenállás hosszát, talán a meanderrel könnyebb lenne, mint újból rajzolgatni egy kígyóvonalat.
![]() Ha jól látom, kétoldalas a paneled, a meander másik oldalán talán elfér egy-két SMD. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Sziasztok. AZ miért van, hogy az EAGLE-ben 30 mm szélesre tervezett NYÁK PDF-be nyomtatva, majd egy nyomtatóval rendelkező gépen a PDF-et kinyomtatva csak 28 mm? Mit lehetne vele kezdeni? Elég zavaró, hogy összemennek a lábtávolságok is meg minden...
Nem jól van beállítva a nyomtató nyomtatáskor.Az eagle biztosan nem csinál ilyen méretbeli különbséget viszont nyomtatáskor el lehet rontani rendesen.
Kipróbáltam úgy, hogy nem PDF-be raktam és onnan nyomtattam, hanem közvetlenül, így már jó lett. Köszi a segítséget!
Szívesen , de azért próbáld meg pdf be is helyes mérettel kinyomtatni , mert nem árt , ha a későbbi felhasználás miatt meg van pdf be is.Illetve ha netalán valakinek kell esetleg a rajz , vagy nyomdai maszkhoz stb.Pdf be is ugyan úgy jó méretekkel kell hogy megjelenjen nyomtatáskor.
A sas tud kontúrmaró g kódot generálni ? Fúró, gravírozó fájlokat sikerült készítenem a pcb g code ulp segítségével ,de a kontúrt külön nem tudom legenerálni
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Azért írtam, hogy tele van a NYÁK, mert nincs hova mozdítani alkatrészt. Nem járható út. Szóval, most ott tartok, hogy hagyom ahogy van.
A jelenlegi "szögletes meander" hosszát egyébként rendkívül egyszerű változtatni, hiszen csak a rövid szakaszokat kell tologatni (mint egy harsonánál) és a meander parancs azonnal kiírja az aktuális teljes hosszát. De ismétlem: +/- 5-10% -ot símán tudok kompenzálni az áramkörben. Ha nagyon mellélövök a kivitelezés során, akkor tudom még a hosszát növelni, a szélesség rovására (természetesen egy újabb NYÁK-on). Legfeljebb nem 5°C -al nő a hőmérséklete, hanem 6-8-al. Na bumm... ![]() Nyilván kitaláltátok, (és a rajzból is látszik), hogy a vezetékszakaszon feszültséget fogok mérni. A feszültség erősítését pedig könnyű állítani.
Szia!
pdf alapján nem tudom meghatározni a hely nagyságát, de te tudsz viszonyítani a kép alapján. 86mil a szélesség, a többi méret mm. Ez talán hosszabb is mint a te rajzodon lévő, relative kis helyen.
Szia! Én ez alapján csináltam régebben:
Szia!
Köszönöm. Ez a méret majdnem a teljes NYÁK-om mérete (ha ez mm-ben van megadva), de ennek most semmi jelentősége. A korábbi leveledet félreértettem: úgy értelmeztem, hogy a vezető szélessége, és a köztük lévő izolációs távolság konstans. Most látom, hogy lehet lényegesen szélesebb is a vezető, mint a köztük lévő szigetelő szélessége. ![]() Mivel a fóliát ("filmet") már elkészítettem a saját verziómhoz, ezt a meandert, csak a következő próbadarabnál tudom használni. Nem feledkeztem meg az ígéretemről sem, hogy megmérem a tervezett és a valós ellenállás közötti különbséget.
Ird meg légyszi, hogy mekkora helyen, milyen széles és hosszú sávnak kell elférni.
Csak a kíváncsiság kedvéért, hogy meanderrel megoldható-e vagy sem. Üdv.
Szia,
Ekkora hely áll rendelkezésre. Szükséges 85 mOhm, 3-3,5A terhelés mellett. A bal felső sarok (furat) az egyik felerősítő csavar helye.
Bocs, ez lemaradt: l=3,05", S=86mil, de lehet szélesebb is.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
Szia! Nem tudom megkaptad-e? Elküldtem a rajzot. Ide is fölteszem. Ez az eredeti változat, hogy könnyebben megépíthesd, illetve, ha valakinek kellene utánépíthesse. Remélem megfelel. Kritikákat elfogadok. Mivel itt csak a nyákterv volt a lényeg, nem maga a konstrukció - szívesen veszem a hozzászólásokat.
Nekem matematikailag nem nagyon akar elférni a rajzodat nézve.
17,1mm hely van, amit a meander nem tud kitölteni, lévén van ott még PAD is. Azt írod a szélesség 86mil, rajzodon van 5db teljes hosszú sáv + egy kezdet. 86mil = 2.18mm amit ha szorzok 6x2.18 = 13.08mm + a sávok között mondjuk 0.2mm ami 5x0,2mm = 1. Ez Összesen 14mm. A rajzodon nem úgy tűnik mintha az alsó métervonaltól a meander kezdetéig 3mm lenne. --- Megadott helyen. Meanderrel 86mil szélesség mellett 93mm hosszú sáv fér el.
Kérlek, bocsáss meg a böszmeségemért. Teljesen igazad van. Az adatok, amit írtam, egy korábbi verzióból maradt, amikor még hibás rézvastagsággal számoltam. A helyes adtok a mellékleten vannak. A progi által kiírt hosszt hozzávetőlegesen ellenőriztem: a hosszú szakaszokat összeadva 3,99" jött ki. A rövid szakaszokat is figyelembe véve, a 4,66" reálisnak tűnik. (Ezzel csak azt akartam ellenőrizni, hogy valóban forrponttól-forrpontig méri-e a hosszúságot?). Azért nem adogattam össze az összes kis szakaszt, mert a forrasztás, a pad-ek, valamint a sarkok úgyis befolyásolják az ellenállást, és a megkívánt pontosságban így is benne vagyok. A szélesség sem 86 mil, hanem 60mil.
![]() Köszönöm, hogy foglakozol vele, és még egyszer bocs. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
Szia !
100 szónak is egy a vége, 14mmx20mm-es helyen 60mil-es sávokkal 151mm hossz fér el maximum. |
Bejelentkezés
Hirdetés |