Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép tápegység
 
Témaindító: sayd, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 20
(#) pittti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
OK, én a gyártó által megadott értéket néztem először.

Itt van róla egy elég kimerítő teszt, valóban a mért értékek kicsit...abbak. Viszont ez csak teljes terheléskor lép fel, a gép indulásakor az áramfelvétele a tizede sincs. Lehet hogy problémás a tápegységed, kifogtál egy peches példányt. Amit írtam, az 500W minden körülményt figyelembe véve is bőven elég.

A másik kérdésedre - én is jobb megoldásnak tartom az egy ágon leadott teljesítményt. Igaz ugyan hogy a két független ágon (bár ez becsapós, lámpával is nehéz olyan tápot találni ami valóban két független ágat tartalmaz!) kivett teljesítmény egymástól elkülöníthető, de az is könnyebben előfordul hogy az egyik ág túlterhelődik, míg a másikon még bőven van tartalék. Azonkívül bonyolultabb, drágább.
(#) pittti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Idézet:
„Amúgy az egész talán egy kilo, kábelekkel együtt...”


És nem tud többet leadni 300W-nál...
(#) eyess válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Leírok egy megtörtént esetet .Kollégám keresett meg ilyesmi gondja volt , hogy sokszori indítás , és boot után működött csak a gép , illetve , ha telepített , akkor telepítés közbe kikapcsolt , de újra már nem tudott indulni , és a kurzor jel , és fekete képernyő fogadta mindig.
Elvitte szervizbe ahol , azt mondták neki , hogy nem találtak semmi hibát , és ott létekor működött is , de ahogy hazavitte 1 - 2 nap , és ugyanaz volt a jelenség.

Na akkor hívott fel először cpu elégtelen hűtésre gyanakodtam , de az sem oldotta meg a problémát , aztán a tápban is volt egy két rossz kondi .Aztán legvégül kértem , hogy nézzen már a cpu hűtő melletti kondenzátor sorra , hogy mit lát rajtuk .Na akkor jött az , hogy úristen , hát mindegyik púpos mondtam neki na látod ez fogta meg a gépedet .Ki kondizta rendesen a tápot az alaplapot is , és azóta elfelejtette azt , hogy mi is az a hiba.

Ezt csak , azért írtam le , hogyha egy közel azonos konfigurációban vannak kipróbálva az egyes elemek VGA stb , és egy másik gépben kifogástalanul működik , akkor az előző gépben keresendő a hiba .Nekem annyival volt nehezebb dolgom , hogy nem volt másik gép , és csak telefonon tudtunk értekezni.De jó lett , és azóta is használja.
(#) pittti válasza eyess hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Idézet:
„... úristen , hát mindegyik púpos mondtam neki na látod ez fogta meg a gépedet”


Igen, jó gondolat - csak a fenti alaplapon már polimer kondenzátorok vannak a processzor körül. Ezek nem szoktak tönkremenni, pláne nem három hónap alatt.

Sokkal valószínűbb a tápegység hibája.
(#) SzervízMacska válasza pittti hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Én is a gyártó oldalát linkeltem. Oda van írva, hogy max. energia fogyasztás 225W. Az jó, ha induláskor nagyságrendekkel kevesebbet kér - de akkor meg nem valószínű, hogy a táppal van baj.

Nos, azért nézegettem ilyen elrugaszkodottan nagy tápokat, mert a hatásfok grafikonokat nézegetve, fél teljesítmény körül a leggazdaságosabb az üzemeltetésük. Sőt, idő közben olyanokat is találtam, amelyek 20-30%-os terhelésig passzív hűtéssel üzemelnek. Tehát lenne esély egy ultra halk és/vagy ultra gazdaságos verzió beszerzésére az újabb konstrukciók között válogatva. Például: ENERMAX Platimax 750W, vagy SEASONIC Platinum 860. Ez is ismét jó példa az osztott, és az egyben hagyott 12V-ra. Árban durván 3000 forint a differencia, az előbbi javára.

Ez a teszt, amit linkeltél, elég elgondolkodtató. Annak idején, mikor a gép még csak tervben volt, ebbe is belebotlottam. Talán így jutottam erre a meggondolatlan lépésre, hogy adjanak egy 500W-os tápot, oszt' jól van. Bár így utólag nézegetve a grafikonjukat, nekem feltűnik, ha az egész gép fogyasztása csak 100W lenne perifériákkal, hűtőkkel együtt (gondolom, ez talán nem túlzás), ehhez ha hozzá számolom a videó kártya gyárilag megadott 225W-ját, máris bőven túl vagyunk a 300-on. Akkor most kinek higgyek? Én játszani egyáltalán nem szoktam, viszont rendszeresen szerkesztek fullhd videókat. Ez is meghajtja a vasat rendesen. Egy ilyen videónál, amiben átlagosan 40 vágás és áttűnés van, gyorsítás, feliratozás, néha zajszűrés és egyéb javító algoritmusok futtatása - már 10 percekben, hosszabbaknál órákban is mérhető az idő különbség, ami alatt a renderelés lezajlik. Ez a két videókari számítási teljesítményéből adódik, mivel jelenleg a 660Ti pihen a dobozában, s helyette a "régi" GT630 kínlódik a feladattal. Ezzel most stabil a gép, nincsenek indítási problémák, viszont nagyon lassú. Tehát mindenképpen szeretném, hogy a 660-as visszakerülhessen a helyére. Ha azt mondjátok, tuti táp hiba, nem rettenek el egy combos, minőségi táp beszerzésétől, akár a most linkeltek közül.
(#) SzervízMacska válasza pittti hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Ha ez igaz, akkor tuti cserére szorul a fenti gondolatmenet alapján.
(#) SzervízMacska válasza eyess hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Szia! Valóban előfordult olyan is (szintén csak hidegen), hogy bootolás közben leállt a gép, majd magától újra indult. De a kép ekkor sem jött elő. Viszont az én esetemben, egy szinte nullkilométeres alaplapot talán még nem lenne szükséges újra kondizni - bár ki tudja... Sőt, a memória hibajelző led is rendszeresen felvillant akkoriban, egyszer még a dátum is lenullázódott. Természetesen megmértem az elemet, ami jónak bizonyult. A memória modulokat is megmozgattam a foglalatban és a bios eepromokat is (sajnos utóbbiak gagyi lemezes foglalatok, nem precidipek). Mióta kicseréltem a grafikus kártyát a gyengébbikre, helyre állt a rend, de a drasztikusan lecsökkent számítási teljesítmény miatt ez számomra hosszú távon nem megfelelő. Végül is a most leírt hibák egyidejűsége miatt voksoltak többen is az ismerőseim közül táphibára, köztük én is. Ezért írtam a problémámmal ebbe a témába. De az sem zárható ki teljesen, hogy a videó kártya hibásodott meg. Másik gép az nekem sem áll rendelkezésre, mert ha volna, nem is írok ide - hiszen egyszerű alkatrész cserélgetéssel lokalizálhatnám a problémát...
(#) eyess válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Értem , hát az alaplap , és a többi hozzá tartozó egységről sajnos nem tudjuk , hogy kedves ici , pici , vigyázz koci ember társaink milyen minőségi alkatrészeket pakolnak bele.Az meg pláne , hogy milyen körülmények között van tárolva raktár egyebek , amíg értékesítésre kerül.

Táp : legegyszerűbb módja ennek biztos egy csere lenne , de tulajdon képen vannak pc táphoz terhelés vizsgáló készülékek , vagy csinálni egyet a későbbiek folyamán is biztos haszna lenne.

VGA : Mint írod a vga cserével megszűnt ez a gond nos a két kártya közti különbséget , ha megspórolod azzal , hogy minden más egyebet lehúzol a gépről , és csakis a kártyát hagyod benne , akkor elég kell legyen a táp hozzá , ha mégsem ad élet jelet magáról , akkor a kártyával baj lesz.
Azért írtam , hogy mindent leszedni , csak a vga kártya maradjon , mert neked ehhez elég lenne , ha csak egy kurzor villogna , és mondjuk be tudnál lépni a biosba .Ez már elég lenne neked ahhoz , hogy a kártya működik e , és ehhez nem kell se hdd , se dvd , semmi , csak a vga.Ha ennek ellenére sem fog menni , akkor rossz az a vga.
Irod mekkora a teljesítménye a kártyának ő azt csúcsban veszi fel kihasználva minden lehetőségét mondjuk egy játék folyamán , de egy szimpla induláskor nem hiszem , hogy azt a teljesítményt mindet ki is használja , hogy a táp ne lenne wattban elég neki , ez kevésbé valószínű.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2013
(#) pittti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Sajnos még ez a lehetőség is fennáll, ajánlatos lenne a VGA-t megtesztelni egy másik, tutira jól működő gépben. Találkoztam már ebből a szériából hibással (bár az csíkozott, ram hibás volt).
Legjobb volna ott teszteltetni ahol vetted - veszteni nem veszthetsz vele, hiszen ha három hónapos akkor garis, gond esetén csere.

A tápodról fenntartom amit írtam, napi szinten javítom ezeket - és hidd el sokszor áll égnek a hajam amikor belenézek. Némelyik tápnál a ráírt mesebeli értékek köszönő viszonyban nincsenek a beépített félvezetőkészlettel, kondenzátorokkal (a különféle védelmek hiányáról nem is beszélve!). És igazad van, sajnos nálunk ezeket is el lehet adni.

Tehát mindenképpen javasolt egy minőségi tápegység beszerzése, ez már rajtad múlik - de hidd el hosszabb távon meghálálja magát.
(#) SzervízMacska válasza pittti hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Sziasztok! Köszönöm a sok hasznos választ, ötletet! Fentiek alapján arra jutottam, semmiképpen nem úszom meg a tápcserét. Ezért egész nap a netet bújtam, hogy megtaláljam a legideálisabb jelöltet. Ami fontos volt természetesen a megbízható gyártó, a csendes működés és a modern kor elvárásainak megfelelően kimagasló hatásfok. Utóbb még felmerült a szoftveres monitorozás lehetősége - így eléggé leszűkült a kör.
Délután már meg is rendeltem az ideálisnak gondolt jelöltet: Corsair AX760i Digital.
Ezzel végre lehetőség fog nyílni a részegységek áramfelvételének megismerésére. Ha esetleg igény lesz rá, akár egy cikk félét is szívesen írok majd róla - ahogy az időm engedi. Remélem, ezzel a beruházással megoldódik minden ezirányú problémám. Ellenkező esetben, a tanácsaitok alapján visszaviszem a videó kártyát garanciában. Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek!

Üdv.: Macsek
(#) SzervízMacska válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Sziasztok! Másnap megjött a táp, nagyon bitang egy darab. Sajnos, nem tettem mérlegre beszerelés előtt, de konkrétan nehéz. Mind a csomagolás, mind pedig a tartozékok arzenálja pompás volt. Maga a táp hibátlanul működik, a feszültségek terheléstől függetlenül stabilak maradnak. A gép bekapcsolásakor tisztes zajjal elindul benne a ventilátor, de egy másodperc után megáll, s utána álló helyben is marad. Ennek ellenére 40 fok fölé még nem melegedett. Amivel teszteltem a gépet: 3D Mark és az Aida64 tartós stabilitás tesztje. Csináltam egy röpke kis videót, amin a monitorozó szoftver látszik az Aida futtatása közben. Elég kétséges számomra, hogy a mutatott adatok korrektek, főleg a hatásfok. Mert ha igaz, már csak kicsit kell finomítani a kapcsolást, s kész az örökmozgó!

A videó innen tölthető le. VIGYÁZAT, 188 MB. Azért hagytam fullhd felbontásban, hogy leolvashatók legyenek az értékek. Elnézést a gyatra, kézben tartott mobilos minőségért!

Sajnos, az eredeti problémám nem szűnt meg, de még pár dolgot kipróbálok, mert kaptam néhány értelmesnek tűnő ötletet, amióta ide írtam. A fejleményekről majd mindenképpen írok a videókártyás témába.
(#) jani1987 hozzászólása Dec 25, 2013 /
 
Pc tápegység ügyben a fő probléma: a gépház burkolatán világít a fázis cerka. Szétszedtem és nem találom a hibát. Ez a típus.
(#) proba válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Mi lenne ha a csatlakozó vezetékben , vagy a dugaljban keresnél védőföldet. Amíg ez nincs , világítani fog.
(#) jani1987 válasza proba hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Én csak azt nem értem, hogy nem csak hiba esetén kerül ki a fázis a burkolatra? Mert a táp gyári, akárhogy néztem nem látok semmit. Majd próbálok pár képet készíteni, a probléma csak az, hogy webkamom van. Jó minőségű képet azonban ne várjatok.
(#) pittti válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Mivel a fázis - nulla és a fázis - védőföld között kondenzátorok vannak, ezért világít a fázisceruza. Nem a teljes 230V kerül a házra, hanem csak a kondenzátoron átmenő.

A gyártó alapból feltételezi hogy védőföldeléses konnektorról van üzemeltetve.
Ugyanis ez az előírás!
(#) proba válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Felesleges fényképezni, minden újabb híradástechnikai eszköz, tv kapcsolóüzemű táp ilyen.
(#) jani1987 válasza pittti hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Akkor rosszul hitték. A következő hónapban beruházok a teljes vezetékhálózat cseréjére és a védelem kiépítésére.
(#) sitju hozzászólása Jan 17, 2014 /
 
Sziasztok!

Itthon egy hosszabbítóban nálam be van kötve 4db tápegység. Ezek a modem, router, telefon, raspberrypi tápegységei, mind 5V vagy 12V-osak és 1-2A-esek. Az jutott eszembe, hogy nem kerül-e sokba (hatásfok szempontjából) ilyen sok kis tápegység használata. Lehetne-e helyette használni egy nagyobb tápegységet, amiről megcsapolható lenne a megfelelő feszültség. Szóval az az Isteni szikra pattant a fejembe, hogy egy dobozt raknék össze (pl fából), amibe illeszkedne egy számítógép tápegység. A doboz belső falára kerülne egy csatlakozó, ahonnan a megfelelő feszültségeket kivezetném a dobozra.
A végső cél tehát az lenne, hogy ne legyen sok kicsi tápegységem egy sarokban bedugva, hanem legyen egy nagyobb. Ha belegondolok, így kevesebb veszteség lenne a transzformálásoknál.
Kinek mi erről a véleménye?
(#) proba válasza sitju hozzászólására (») Jan 17, 2014 / 1
 
Ezen én is gondolkodtam, de ha transzformátorral stabilizátorral csinálod, az tuti rosszabb, mint a kapcsolóüzeműek.Kapcsolóüzeműből meg ahány készülék annyi féle feszültség kell, így ott vagy ahonnan elindultál, csak egy dobozban van.
(#) erbe válasza sitju hozzászólására (») Jan 17, 2014 / 1
 
Egy számítógép tápegység felvétele üresjáratban típustól függően 8-19 W. Ehhez jön még a fogyasztás. A kapcsolóüzemű dugasztápok felvétele terheletlenül 0,...W, terhelve amit igényel. Trafós az más dolog, de az ma már nem túl gyakori. Előfordulhat, hogy a 4 tápod össz. teljesítményfelvétele terhelten nincs annyi, mint egy gyatrább PC táp terheletlenül. Ez igaz egy 60-90W-os notebook tápra is. Annyi különbséggel, hogy akkor még a ~19 V-ból X voltokat kell stabilizálnod.
(#) kissattila88 hozzászólása Márc 1, 2014 /
 
Nem tudom hogy jó helyre Írom e. Számítógép táp bontásából el adnám vagy el cserélném a következő dolgokat :

2 db 200 V 330 mf kondenzátor

Transzformátorok:
1db Eri-33cal
1 db ee-16(429N)
1 db ee-16(top)

Tranzisztorok
L7805cv
2 db 139
c5027-r
2 db c5763

DSC_0058.jpg
    
(#) West hozzászólása Máj 20, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy PC tápegységem amiből el szeretném távolítani a rövidzár védelmet. Merre kéne keresnem, milyen alkatrészekből állhat? Üdv
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
(#) proba válasza West hozzászólására (») Máj 20, 2014 /
 
Jobban jársz, ha nem keresed. Régebben kivettem kettőből, mindkettő füst és durranás az első túlterhelésnél.(úgy emlékszem nem valami konkrét osztó volt, hanem a transzformátort figyelte valahogyan) Már nem emlékszem mi figyelte, de kicseréltem benne a diódákat nagyobbra, és a szabályzó ic feszültségfigyelését is átalakítottam, mert 12V kellett az akkus fúróhoz. (összes kondenzátor,dióda kiszedve a kimeneten, mert nagyobb árammal terhelve a többi feszültség is felmegy.) Az első teszteken a kimeneti dióda lett zárlatos, ezt cserélve sokkal nagyobbra már tartósabb volt, de utána a primer is felrobbant. Talán számítógéptáp akkutöltő topicban többet tudnak erről.
(#) asm hozzászólása Szept 8, 2014 /
 
Előre szólok, a mellékelt képeken szabad nevetni, vagy hőzöngeni, de ne engem tessék miattuk piszkálni, mert nem én műveltem ezeket!

A szitu az, hogy suliból ismerősnbarátnál voltam a múltkor, kisebb PC-s szoftveres hibaelhárítások/segítség miatt, és Tőle kaptam a mellékletben feltöltött fényképeken látható PC-s tápegységet, mondván, hátha én még tudok valamit kezdeni vele. A helyzet az, hogy még tudnék is, mert van egy asztali PC-s alaplapom, CPU-val, memóriával, stb., amihez csak tápegység kéne, csakhogy ahogy láthatjátok, ezzel a szegény PC-s tápegységgel alaposan elbánt az illető.
Elmondása szerint az volt vele a gondja, hogy nem megfelepasszolt a csatlakozója a kívánt alaplaphoz. amit én még el is hiszektán neki, mert emlékszem még, hogy a régebbi gépeken valóban más volt a csatlakozás.... csak mondjuk az már nem világos pl., hogy ugye akkor honnét szedte a másik csatlakozót...... de mindegyis most már, kár a gőzért.

Szóval a kedves illető fogta a régi csatlakozót, egy-az-egybe lenyeste, majd fogta a másik csatlakozót, és elkezdte a megfelelő színek mentén összekötözgetni, pirosat-piroshoz, feketét-feketéhez, lilát-lilához, zöldet-zöldhöz, stb.
Igen ám, csak kezdjük ott, hogy itt van vagy 6 féle piros, és 4 féle fekete, meg kb. majdnem minden színből kettő van.... amire utólag Ő is rájött, hogy ez így kicsit gázos (ha már a kinézete nem is az lenne), - de mindegyis, ez mellékes probléma - nomeg ahogy látom, lógnak ki plusz vezetékek, amik Isten-tudja-hogy mihez tartoztak anno.

A kérdésem az, hogy ez még menthető-e valahogyan, vagy abszolút kuka? Hogy esetleg visszanézhető-e talán az áramkörről, hogy a mostani csatlakozófej esetén mit-mihez kell kötni, vagy ne is próbálkozzak vele?
Mert őszíntén mondva, én sem értek hozzá annyira, de jelen állapotában nem merném rákötni a pluszban meglévő alaplapomra sem, mert kitudja, hogy milyen áram hova megy így, aminek nem kéne, vagy hol lesz zárlatos az egész, aztán szétégeti az alaplapomat - amit igaz, már mondtam, hogy használaton kívüli porosodó darab, de azért azt is sajnálnám leégetni.

Előre is köszi a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) asm hozzászólása Szept 8, 2014 /
 
Itt van még hozzá pár kép:
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Szia!
Az összes piros, fekete stb. színű vezeték egyenértékű, tehát az a lényeg, hogy színt a színnel köss.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) asm válasza kadarist hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Köszi!
Minden megfelelő színnel lett anno bekötve, ahogy néztem, erre figyelt az illető. Csak én nem tudtam, hogy végülis egyenértékűek ugyanazon színű vezetékek.

És akkor szerinted merjem kipróbálni?
Ill. azt nem tudod, hogy szélsőséges esetben mi történhet, ha valami mégsincs rendjén ott? Mert ahogy néztem, vannak olyan vezetékek is (pl. négy fekete), ami nem lett kötve sehova se?

Arra mindig vigyázok, hogy ne érjen áram, de ha valami nekem szétrobban, akkor én még mindig szívrohamot kaphatok.
Szerinted fordulhat elő ilyen, vagy ettől nem kell tartsak?
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Azért van több vezetékre szétosztva az adott kimenet, mert egy vékony nem bírná el a maximális áramot, ezért a hajlékonyság megtartása mellett ilyen többvezetékes, párhuzamos kialakítást találtak ki. Még egyszer: teljesen egyenrangúak az azonos színűek.
(#) asm válasza kadarist hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Oké, bocs, értem, hogy egyenrangúak az azonos színűek. Nem is ezen filózok már, hanem a levágva hagyott vezetékeken.
De üsse kő, majd teszek egy próbát... végülis azt az alaplapot már nem is biztos, hogy másra tudnám használni.

És köszönöm szépen, hogy segítettél/szóltál a dologról!
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Azok a levágottak biztosan valamilyen modding kütyüt tápláltak. Ne foglalkozz velük.
Következő: »»   12 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem