Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Már 2.5 órája megy, és 75 fok fölé nem megy a foglalat. Szerintem több mint jó.
Szép lett, gratulálok!
Méréséről feltett képek alapján nem tartanám késznek ezt az erősítőt. Munkapont beállításain érdemes lenne még dolgozni. Biztos sokkal jobb eredmény is kihozható belőle! Ne hidd el, hogy a csövesekből csak ennyit lehet összehozni.
Köszi! Méregettem, ma jobb eredményeket kaptam így, de képeket nem csináltam. Ha lesz időm csinálok képeket. A terhelő ellenállásaim is mintha a nagy frekitől érdekesen viselkednének. Ha megcserélem a két csatornát, akkor az is azt mutatja, mint a másik.
Illetve nincs rendes funkcó generátorom, éppen azt várom, mert a hangkártyás meghajtás háát mit is mondjak? Lehet az is betett neki.... A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
Ez szerintem sok ha kint van ekkora hő akkor bent mi van és mi lessz , szegény elkók ?
Nincs festve a trafó takaró ? A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
A meleg felfelé száll, az alja lyukakkal teli. A cső meg csak a foglalatot melegíti. Nincs meleg bent, mint ahogy a kép is mutatja. Kb 16:00 óta megy a cucc megállás nélkül. Az alkatrészek pedig nem sok hőt termelnek bent.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
Üdv mindenkinek.
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Épp SRPP kapcsolásokat nézegetek. A képletekben szerepel egy Rload ellenállás, ami gondolom a végerősítő fokozat bemeneti impedanciája. Azt hogyan számolom, mert nem igazán találtam arra vonatkozóan semmit.
Load=terhelés,-közelíts a másik végéről!
Először a kimenő primer impedanciájára gondoltam, de aztán eszembe jutott, ha pl. egy többrácsos csövet UL kapcsolásban alkalmaznak, akkor is ez-e a megoldás. Pár kapcsolási rajz alapján számoltam visszafelé, de a szabvány ellenállásértékek miatt sehol sem annyi szerepel amennyi nekem kijött. Ráadásul találtam pár oldalt, ahol a rácslevezető ellenállást írják az Rload-nak.
Akkor csak a Rpimer?
Ha jól emlékszem, az R Load a cső valódi belső ellenállása egy adott munkaponton. Az adatlapban általában megadják az R opt vagy az Ra értékét, amelyre kell méretezni a kimenőtrafót. Az R load és az R opt között az a különbség, hogy az R opt egy optimalizált belső ellenállása a csőnek, amely néhány dolgot már figyelembe vesz. Ha jól tudom, az R Load nagyobb mint az R opt.
Rémlik valami olyasmi, hogy a cső belső ellenállása párhuzamosan kapcsolódik az illesztő ellenállással. Így már közelebbi értékek jönnek ki.
Tiszteletem a fórumtársaknak!Csöves torzító áramkörhöz kérném segítségeteket.Egész pontosan a Westbury w-20-as kapcsolásról,amely elvileg gyári.Összeraktam de nem megy,csak búg.Először ecc82-vel próbáltam ki de miután leesett,hogy annak a gain-je kisebb mint az áramkörben használt ecc83-é,kénytelen voltam rendelni ecc83 pótlókat,pontosabban 6n2p-ev(itt hobbielektronikán).A fűtést letesteltem,próbáltam a kimenetén majd a bemenetén is az előerősítést,próbáltam más csővel...semmi.Csak búg,meg változik a búgás ha változtatom a gain potit.Az egyetemen mondták,hogy próbáljam egyenirányítani az anódfeszt..Nem tudom,mit csináljak.
Jó napot .
Szerintem ha megvan az anódtáp, és a fűtéstáp meg kéne nézni a cső bekötését mert a rajzon szerintem nem jó ECC 82 vel biztos.
Ecc85-tel és 6n2p-ev csövekkel is kipróbáltam,hasolnó eredménnyel.
A 6-os és a 8-as láb biztos össze van cserélve !
Szia!
Az első triódánál fel van cserélve a lábkiosztás! Az anód lesz a 6-os láb, a katód pedig a 8-as. Keszeg megelőzött, de ha már ketten vagyunk, biztos igaz. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
Szia! Ha megvannak a táp értékek ennek menni kell. Valamit elkötöttél. Ha már átmegy a hang és még mindíg van alapzaj, akkor lehet gondolkodni a kapcsolástechnikán. Mondjuk a NYÁK nem túl bíztatóan néz ki, megpróbálkozhatnál előszőr légszereléssel (deszkamodell) és ha megy jöhet a NYÁK (ha ragaszkodsz hozzá).
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
Most akkor hogy is van?Nincs egyenirányítva az anódfesz?
Szia! Számomra az a fura ebben a kapcsolásban, hogy az első trióda katódjára megy a visszacsatolás, miközben az egy 22µF kondival hidegítve van. Szerintem egy kis értékű ellenállás még kellene a katód alá, amin érvényesülni tudna a visszacsatolás.
ECC83-at ECC83-al kell pótolni. A 6N2P lábkiosztása más, csak búgni fog. Az ECC85 lábkiosztása is más, ráadásul más munkapontot is igényel. Tehát kétszeresen búgni fog. Egyik cső sem alkalmas arra, hogy csak bedugják az ECC83 helyére, és működni fog. Tudom, hogy fárasztó manapság olvasni (gondolkodni), de remélem nem fog kimenni a divatból.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
Nos ha jól olvastam(gondoltam),az ecc83 helyére be lehet rakni a 6n2p-ev csövet csak a fűtésre kell figyelni,mert az más lábakon van.Ha jól megnézed a képet,láthatod hogy az a nagy vágás a 4es és 5ös láb elválasztásához lett odatéve.
Köszönöm a választ.Igen elismerem a nyák egy kicsit ocsmány.De kevés volt a türelmem és túl nagy volt a kíváncsiságom.Ha ezen végre megszólal,átépítem egy pöppet szebbre.
Itt most perpillanat nincs.De volt már azzal is próbálva.
Ha megnézed, ott egy vágást lehet beállítani. A diódák változtatásával (is) lehet egy kicsit változtatni a "hangját". Ezért torzító.
Ok,este megnézem,remélem ez a baj.Köszönöm.Neked is mark.budai
Amúgy egy ilyen kis gittyó-erősítőbe lenne.Fetes a végfok,hálisten azzal nincs baj.
Ha már a végfok félvezetős, akkor a torzítód miért nem az?
Mert valami egzotikus cuccot akartam összedobni.Azt mondják a csöves,valahogy más.Na ezt a "mást" akarom hallani.
Akkor már "csak" egy csöves véget csinálj neki...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |