Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőkről általánosságban
Lapozás: OK   17 / 27
(#) CHZ válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Igen, ez cél volt a tervezésnél. Kíváncsi voltam mit hoz a hagyományos megoldásokhoz képest.
Hasonló topográfiával készítettem előfokot és RIAA korrektort is.
(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 1, 2013 1 /
 
Te meg nem a témárol beszélsz, hanem valamilyen konkrét kapcsolásrol, és mindenképpen kötözködni akarsz, ugy hogy itt sz ideje, hogy köbzoli beavatkozzon.
Kellemes estét!
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza Massawa hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
A te állításodra válaszolt, miszerint alulról a 3. trióda fázist fordít... holott az csak egy áramgenerátor, mindenféle meghajtás nélkül. Szerintem, te vagy az, aki megpróbálja elkefélni a hozzánemértéséből eredő téves hozzászólásának következményeit... Valószinűsítem, hogy a profi világból csak a dobozok külső részén található kapcsolók funkciója ragadt meg benned...
(#) CHZ válasza Massawa hozzászólására (») Máj 1, 2013 / 1
 
Én csak mutattam egy kapcsolást aminek egyetlen fokozata sem fordít fázist (akkori téma).
Te erre ezt állítottad:
Idézet:
„te kapcsolasodban is van egy két forditás,”
Erre csak azért reagáltam, hogy ez a tévedés ne maradjon hibásan szakmai fórumban. Vita itt kezdődött, nem én kezdtem, ezt beláthatod.
Szerintem nem kell megsértődni, legjobb elismerni ha tévedünk.
(#) reloop válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Köszönöm a rajzot! Feltétlen kipróbálom. Na, itt van értelme a múltkor emlegetett snubbernek (C30, R63)!
A pufferekkel soros induktivitáson azért még rágódom kissé, mielőtt magam is elvetném. A trafóra való visszahatásban, vagy a feszültségváltozás meredekségében valami szerepének csak kell lennie.
Tápszűrésben a jó öreg uA723 a favoritom, az is hasonló srófra jár mint amit linkeltél. A FET-es fokozatot is természetesen azon próbáltam ki. Egyáltalán nem volt mindegy, hogy 9, 10 vagy 12V-ot adtam az áramkörnek.
(#) ZSozsóó válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Én arra jutottam kihagyom az induktivitást+ellenállást, mesteremmel órákat diskuráltunk az értelmén, ő beteszi a saját készülékeibe, én nem. Egyik sem rosszabb vagy jobb a másiknál, ki merem jelenteni, nem ezen múlik a dolog. Ide valóban kell a snubber, méregettem ennek is a kimeneti impedanciáját, snubber nélkül irtóra oszcillált négyszög áram terhelésre a fel és lefutásoknál, snubberrel elnyugodott még extrém nagy frekvencián is. Se több, se kevesebb nem kell neki a kimenetére. Persze gyors kondi, meg induktivitás szegény ellenállás nem árt, bár nem próbáltam lomha kondi + huzal ellenállással! Az is megérne egy misét...Zs.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
(#) reloop válasza steffen22 hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
A lényeget valóban nem emeltem ki. Így szólt a kérdés:
Idézet:
„A lényeg az, hogy a bemenő és kimenő jel fázis azonos kell legyen elektronikai szempontból? Igen, vagy nem?”
Elektronikai szempontból nem kell fázis-azonosnak lenni. Eklatáns példája a hídkapcsolás.
(#) steffen22 válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Köszi a választ. A hídkapcsolás tanulmányozása folyamatban.
(#) highand hozzászólása Máj 2, 2013 /
 
Akit érdekel még a téma, annak mondom, hogy jól elszúrtam a tesztet, mivel elcseréltem a 2. hangmintát. Feltettem azóta a jót is. Egyre többet hibázok, egyszer a szomszédasszonyt fogom meglátogatni...
(#) steffen22 válasza highand hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Így hallásra -én- már kevésbé érzek különbséget az 1. és 2. hangminta között.
(#) macera2 válasza highand hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Alapos teszt gratulálok. Említetted, hogy az erősítők fázis átviteléről soha szó nem esik.
Valóban, ravaszabbnál ravaszabb módon vallatjuk az erősítőket, ez meg kimarad? Vagy csak nincs az előtérben?.
Egyébként, a fáziskaraszterisztika kiértékelésénél, nagyságrenddel egyszerübb a futásidő karakterisztika vizsgálata. Kell hozzá egy kétsugaras szkóp, egy szinuszgenerátor, meg kb. 20-30 másodperc. Aztán teljesítménnyel lehet paraméterezni.

Ugyanis a fáziskarakterisztikánál annak linearitását vizsgáljuk, a futásidőnél pedig, annak konstans voltát. Gondolom nem mondok ujjat azzal, hogy az ampplitudó karakterisztika 1. deriváltja a fázis, a 2. pedig a futásidő karakterisztika. Kiváncs lennék, hogy egy hiper/szuper erősítő ezen a területen hogy vizsgázik.

Nekünk gyakorlatilag mindegy, hogy mekkora a futásidő, lényeg, hogy freki fügvényében konstans legyen, és mindkét csatornán ugyanakkora.
Belátható, hogy hiába jók az amplitudó arányok, ha az egyes komponensek időben elcsúsznak egymástól, nem lesz alakhü az átvitel.
(#) steffen22 hozzászólása Máj 3, 2013 /
 
Felvetődött egy ötlet. Sarkított példán át bemutatva (mindig ezekkel lehet a legjobban szemléltetni):
Amennyiben a hangsugárzó, és az erősítő megközelítőleg azonos módon, de fordítva torzít fázist, úgy a végeredmény tekintetében még jól is ki lehetne jönni, nem? Ha úgyis mindegy hogyan kötjük rá a hangsugárzót az erősítőre, akár egy megoldás is lehet az egyenletes fázismenetre.
http://kepfeltoltes.hu/130503/f_zismenet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ha a felvetés nem helytálló kérem jelezzétek! Ezek pusztán egy lelkes amatőr útkereső gondolatai.
(#) highand hozzászólása Máj 3, 2013 /
 
Muszáj volt megismételnem a múltkori tesztet, mert bennmaradt egy hatalmas hiba, amit még az egyébként igen alapos szakibá sem vett észre. A teszt célja ugye egyebek mellett az volt, hogy különbségi fájlt képezzünk és meghallgassuk.
Igen ám, de a DC hiba nem volt leválasztva a hangmintákról és ez ugye arra vezet, hogy a különbség képzésben a frekvencia növekedésével egyre nagyobb ( látszólagos) hiba képződik. Azt tapasztalom, hogy egy mértéken túl nem tudom leválasztani ezt a hibát, tehát a különbségi jelben mindenképpen a magas hangokat fogjuk hallani.
De a kétféle erősítő hangmintája, azért most már a DC hiba lecsökkentésével egyre jobban hozza az elméletet, azaz azt, hogy a nagyobb kombinációs torzítás növeli sávszéleken a szubjektív hangosság érzetet.
A megismételt teszt hangmintái, ezúttal az egyik erősítő a JLH A class volt, a másik a Záborszky kapcsolással kiegészített FET-es.
alap
JLH
Záborszky
(#) Buvarruha válasza highand hozzászólására (») Máj 3, 2013 /
 
A záborszky kerek perec torzít. Pcit kifejtenéd bővebbe a miérteket a kedvemért? Csak mert eddig nem igazán világos, hogy ez mit és miért is bizonyítja.
(#) highand válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 3, 2013 /
 
Pedig a Záborszkynak az eredetiből kivont jele legalább 20-30dB-el kisebb, mint a JLH kivont jele. Matematikailag tehát a JLH az, amelyik többet torzít a teszt szerint.

Az én erősítőmön meghallgatva a Záborszky hasonlít jobban az eredetire és én a JLH-n hallom a sziszegést. Egészen pontosan, az eredetin és a Záborszky-n egyáltalán nem hallani az ssszzz betűk sziszegését. Lehet, hogy mégis az angoloknak van igaza és a torzítás mentes hang a kényszerű sávszéli fázishibák miatt sávhatároltnak hallatszik és azok a torzabb hangok, ahol ez a sávhatárolás már nem hallatszik.

Végül is 50 éve kitartanak emellett a vélemény mellett.

Erre mondom én, hogy a fül alkalmatlan annak a megítélésére, hogy két hang közül melyik hasonlít jobban az eredetire.

Arra viszont csak a fül alkalmas, hogy eldöntsük, melyikkel fogunk tudni együtt élni.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
(#) Buvarruha válasza highand hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Számomra a sziszegés teljesen természetes dolog és egyáltalán nem az a célom, hogy elkerüljem, sőt. Én a cintányér hangját figyeltem itt és az eredeti az amin hallani a hangszert és teljesen kiegyensűlyozott az egész. A többi számomra olyan, hogy szimplán rossz a hangja, viszont a záborszky-t meghallgattam nem is egyszer és egyértelműen torzít a vokál, főleg a hölgy hangja.

Hangra azt mondom, hgy szimpla átviteli hiba van a dologban, semmiféle komolyabb magyarázatot nem tudok elképzelni,
(#) Massawa válasza macera2 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Minden magára valamit is ado erösitögyárto elvégzi eme tesztet, s minden valamit is érö audioanalizátor ( még a hajdani Bruel&Kjaer is ) tudta ezt a mérést, legfeljebb sok lelkes amatör - és szakujságiró, nem tudott mit kezdeni az eredménnyel, föleg azután nem, amikor az erölködök annyira feljavultak ( kb. 30-40 éve ), hogy a mérhetö fázishiba a hallhato tartományban elenyészö lett. ( Nehéz az egyenes vonalba misztikumot implementálni )
(Természetes a fentiek a csöves áramzabálókra nem vonatkoznak, viszont a mai napig nincs még elmélet sem arra, hogy milyen eme jellemzö és a "hang" viszonya ezen a területen, igy inkább nem is foglalkoznak a fázismenettel).
(#) highand válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Nem célom, hogy meggyőzzelek, ha te így hallod, akkor neked ez az igazság. Csak el ne felejtsd, hogy amit hallasz hangot az elsősorban a te erősítőd hangja...
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
(#) Buvarruha válasza highand hozzászólására (») Máj 4, 2013 4 /
 
Ahogy hallom az én erősítőm hangja jobb, mint amin átengedted. Ha nem célod meggyőzni, akkor minek írsz ide? Mi értelme van ennek az egésznek?
(#) macera2 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
A gyártók biztos, hogy több mindent mérnek, mint amit a kívülállókkal közölnek. Én az elektronika egész más területével foglalkoztam, ezért nem értem, hogy miért a fáziskarakterisztikával, „fázistorzítással” foglalkozunk, amikor a futásidő mérés sokkal praktikusabb, könnyebben értelmezhető, számszerűsíthető eredményt ad.
(#) Massawa válasza macera2 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Mert a jo (nem biztos, hogy hangu) erösitökben nincs gond, hacsak valaki nem csinál marhaságot. Amivel viszont nincs gond, arrol nem lehet beszélni, vagy senki sem fogja érteni a mondokát.
A modern müszerek mind a két jellemzöt ki tudják mutatni, csak egyikkel sem szokott gond lenni ( a müködési tartományban).
A fázishibák föleg a hangszorokban keletkeznek (eltekintve a csöves matuzsálemektöl), amik mérhetök is, viszont nagyon nehezen kezelhetök ( az egyes hangszorok fizikai méretei is mások, igy a hang is fizikailag máshol keletkezik, azaz már ott van egy fáziskésleltetés. Ezért van az, hogy bizonyos konstrukciokban a magas hangszorot forditott fázissal kell használni. Azokban a tartományokban ahol a váltók az egyik hangszorol a másikra kapcsolnak még az is elöfordulhat, hogy a szerencsétlen mechanikai felépités miatt az egyik kioltja a másik hangját, azaz egy lyuk keletkezik a frekvenciamenetben, holott egyenként mindkét ( vagy több) hangszoro hibátlan frekvenciamenetet mutat.
(#) macera2 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Kétségtelen, hogy az erősítő kimenetétől a dobhártyáig még hosszú az út, és úgy tűnik, hogy eléggé homályos. De legalább az erősítő rész tiszta.
(#) (Felhasználó 46585) válasza macera2 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Így van. Különösen, ha tekintetbe vesszük a magasabb hangok hullámhosszát... de a hangszóróig jó...
(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Mert tömörítettlen wav a szóban forgó file.
(#) Anden hozzászólása Szept 9, 2014 /
 
Üdv!
Egy picit más!!
Lenne egy kérdésem.. Adott egy Denon AVR-2805 erősítő, és nem teljesen értem az áramfelvételi adatait, de ez elmondható akár a többi típusról is..
A gondom a következő!
Az erősítő hátoldalán az áramfelvételnél az áll hogy Power Consumption 290W.
Szöget ütött a fejembe hogy akkor hogyan is jön ki az a teljesítmény, ami a manuálban van?
Hasonlóképpen szinte bármely típusú HM erősítőknél ugyan ez a helyzet..
Olvastam külföldi fórumokon, hogy állítólag ez az érték ezeknél a terheletlen, nem maximum (nincs terhelő inpedancia) amolyan nyugalmi áramfelvétel.. Nyilván ha hangszórót teszünk a kimenetre, akkor az impedancia függvényében ezek szerint megnő ez a felvett teljesítmény??
Mert néztem, és akkora bazi nagy trafó van benne, hogy nem hinném hogy "csak" 290W / 1,2A tudna..
Ki hogy véli??
(#) szamóca válasza Anden hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Power consumption nem áramfelvételt(current) jelent, hanem a hálózatból maximálisan felvett teljesítményt. Sokszor (de már nagyon) kitárgyaltuk már, hogy a HM cajgok kimeneti teljesítményadatai a marketing következményei.
(#) daneg86 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Vagy sok esetben odaírják, hogy a manualban megadott értékek egyidejűleg 1 csatorna használatára vonatkozik. ( 99% THD mellett )
(#) Szpisti válasza szamóca hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Azért a Denon UK-ról sokmindent el lehet mondani, csak azt nem hogy marketing dumával akarna eladni bármit is.
Az a 14 kilós masina elhiheted, hogy 290W-ot fogyaszt kivezérlés nélkül.
Standby pedig 1W.
(#) szamóca válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Jó, akkor kérek Tőled egy mérési jegyzőkönyvet.
(#) reloop válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Szia! Ez az adat szerintem az a hálózatból felvett teljesítmény amit többféle műsoranyag többórás teljes hangerős visszaadásából számolnak.
Következő: »»   17 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem