Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   476 / 782
(#) granpa válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Az egy más kapcsolástechnika. Ezt összerakod így (ha átlátod, vagy van kapcs.rajz), azt' jó. Még-hogy melegedett; hát dolgozott (legfeljebb elégtelen hűtéssel).
(#) solti_imre hozzászólása Szept 23, 2014 /

Sziasztok! Megépítettem a lorylaci féle rezonáns tápot Bővebben: Link, a csatolt táblázatban kiszámítottak alapján. (A tekercselés utáni eltérések: szórt induktivitás 25 uH, mért induktivitás 208uH lett) Első lépésben az IRS nek közvetlenül adtam 16V-os tápot. A kapcsolójelek gyönyörűen meg is jelentek a kimenetein, a frekvenciájuk változik, ahogy az optocsatolót vezérlem - viszont abban a pillanatban, ahogy a bemeneti pufferekre feszültséget adok (20, 50, 80 és 320V -tal is próbáltam), a jelek megszünnek és mindaddig nem is jelennek meg újra, míg a bemeneti elkókat ki nem sütöm (Mintha életbe lépne az IC túláram-védelme - de az adott MOSFET-nél (SPP20N60S5), terhelés nélkül nem értem, miért tenne ilyet.) Van valami ötletetek, merre keresgéljek?
(#) lorylaci válasza solti_imre hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Magad is kitaláltad: életbe lép az IC túláram védelme!
Az mondjuk fura, hogy már 20-50V-ra is bekapcsol. Valószínűleg zárlat van a szekunderen, ezt mindenképpen nézd át!
Ha 320V-ra terveztél, és a számításaid jónak tűnnek, akkor 30V-on tizedakkora áramnak kell folynia. Túdnál képet mellékelni a tesztösszeállításról, hátha észreveszünk valami bibit?
(#) solti_imre válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Igen, délután ha hazaértem, készítek róla képeket. (A szekunder zárlatot nem tartom valószínűnek - ez már a 3. trafó, amit megtekertem és mindegyikkel ezt csinálta - másrészt ha zárlat lenne, akkor a szórt/mért kapacitás aránya is más lenne, nem?)
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
(#) solti_imre válasza solti_imre hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Csatolok pár képet - remélem segít valamilyen hibát találni - én sajnos nem látok semmit (Pedig lehet, hogy kiveri a szemem! )
(#) rockersrac válasza granpa hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Szerinted mennyire lenne érdemes/nem érdemes módosítani(felfelé) kicsot a frekit?

1. Nyákterv kuka, eszköz életveszélyes: primer-szekunder tisztázás elégtelen. Ezen kívül a nyákterv nagyfrekis (meg minden egyéb) szempontból nagyon gyér. Ha nem tudsz nyákot tervzeni, használd a cikkben lévőt, vagy ha saját magad tervezel, induljál ki abból!
2. Egyenirányítás most hogy van? Graetzbe nem egynirányítunk, ott ahol meg kettős didóa van, ott végképp nem tudom kitalálni. Rajzolj már fel egy kapcsolást, mert ez így nagyon értelmetlen.
Milyen diódákat használtál a szekunderen?
(#) granpa válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

A freki emelésnek valószínű a tranyók tudása határt szabna. Azonkívül más alkatrészeket is módosítani kellene.Hacsak nem akarsz egy újat építeni.
(#) pimi9 válasza solti_imre hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Az IC COM-ról az alsó fet source-ra van egy bazi-bazi nagy hurok, azt ott kapásból vágd el, ahol rámegy a betáp elkóra, és kösd az IC com-ját az alsó fet source-ra egy vezetékkel.
(#) lorylaci válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

A nyákterv minden része ilyen, teli van hurokkal. Az IC tápfesze nincs szűrve. Nincs tisztázás (ÉLETVESZÉLY). Kár is egy dolgot kiragadni.
Akárki lehet a baj. Sőt most ránézésre nem látom milyen a bootstrap dióda, ha jó a selytésem az egy lassú jószág.
(#) pimi9 válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Akkor is életveszélyes ha nem kell leválasztás?
Mindenesetre, a visszcsatolás nagyon rossz helyen van, azt onnan mindenképp ki kell szedni.
(#) lorylaci válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Ha nem kell leválasztás, akkor meg vannak sokkal jobb megoldások.

Köszi a választ!

1. A primer-szekunder tisztázás érdekel egyelőre a legkevésbé - ez egy próbapanel, most amúgy is csak 50-60 voltokkal próbálgatnám - ha menne! A NYÁK terv tudom, hogy gyér, de egyelőre működjön - finomítani ráérek, ha már többé-kevésbé tisztességesen beindul. A végleges NYÁK-ot majd az AN-1160 alapján szándékszom megtervezni.

2. Az egyenirányítás most egy duál 63CPQ100PBF diódával (100V, 2x30A Schottky) történik, a kapcs.rajzot mellékeltem.

Egyelőre más ötletem nincs, mint kipróbálni valami komolyabb, 0,05-0,06 ohm körülii Rds -es MOSFET-ekkel - de azt hiszem, ezzel a 0,19 ohmossal is mennie illene, még ha a 10A-t nem is tudná...

Kapcsolas.jpg

(#) solti_imre válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Köszi, abszolut jogos, holnap kipróbálom!
(#) pimi9 válasza solti_imre hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Szerintem az a baj, hogy azon a hosszú vezetékszakaszon, már egy kis áramváltozás is akkora fesz. tüskét csinál, hogy bekapcsol az IC védelme. A FET RDson-al semmi baj.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014

A bootstrap dióda SF18G 600V 1A, <35nsec

1. Első a biztonság, ha próbapanel, ha nem. A NYÁK terv annyira rossz, hogy könnyen lehet, hogy ettől nem indul be a dolog. Ez az örülhetsz,hogy nem robban a képedbe kategória.
2, A mellékelt nyákterv nem egyezik a képekkel

Ne csinálj őrültségeket. hagyd a pébe a 0,05 OHm FETet. 20V-ról még egy IRF740-el is mennie kellene. Digit szkópod van, akkor kapcsold singe üzemmódba és adj rá 20V-ot. Aztán rakd fel amit mértél (A próba menjen az alsó FET gatere, B próba pedig a félhídra)

Az előbbi gate ábrákat az ellenállás előtt vagy után mérted? (gyanusan előtte)
Csak segédtápfeszt alkalmazva mérd meg egymás után. Nézd meg mennyi az effektív holtidő, meg ott már látszik az, hogyha a hurok miatt nagy az induktivitás.

A bootsrap dióda biztos MUR150? A MUR150-nek tudtommal ennél jóval vastagabb lába van.

A bootstrap SF18G, csak a kapcs.rajzon szerepel MUR150

A mérések:

Ha az első ábrán a sárga az alsó FET gate és a kék a féplhíd, akkor nem látok semmi katasztrófát.
Azt mondtad, hogy már 20V-nál is bekapcsol az IC túláramvédelme. Ha ez történik, akkor oda kellene tekerni (nem tudom mennyi mintát tárol a szkópod), ahol bekapcsol, hogy lássuk mi történik előtte. (ha nem auto, hanem normál triggert használsz, akkor ugye a legutolsó triggerelt sor jelenik meg, ha kikapcsol az IC, és annak végére tudsz tekerni)
Ugye az IRS27951 akkor kapcsol be, amikor az alsó FET bekapcsolt állapota mellett a félíhd fesze 2V fölé kerül. Na ezt akkor le kellene kapni.

Holnap meló után megnézem - most már morog az asszony! Köszönöm az eddigi segítségeteket!
(#) voodoo válasza solti_imre hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Szia.

Próbáld meg visszafelé megkeresni a hibát. Tudni kéne milyen típusú kondik vannak a kimeneten? Gyanítom, hogy a felesleges Graetzelés is feltart + a sok kondi mire feltöltődne (ezt hívhatjuk pillanatnyi rövidzárlatnak).
Vagy fogd meg azt szedj ki mindent a szekunder oldalról. Csak a trafó legyen. Utánna semmi. Ha így se megy akkor valószínüleg nem a szekunder ág okozza a hibát.../Egyenlőre/.
Az egyenlőre szót úgy értem, hogy attól az még lehet hibás konstrukció de ahhoz, hogy kiderüljék kéne bele egy kis delej, de majd ezt később meglátod, miután beindult hogy-hogy viselkedik)

A tranyókat ki szeretném cserélni fetre, a freki emelés nem olyan fontos, inkább az lenne elsődleges célom, hogy a tranyáokat fetre cseréljem... De a vezérlő panelt szinte biztos újra kell gyártani, mert helyenként bele van eléggé kókány módon forrasztva... Meg azt is meg kell nézzem, van-e bármi visszacsatolás a rendszerben...
(#) dara válasza voodoo hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

voodoo értelmetlen amit írsz,olvasd el laci cikkét,vagy olvass vissza.Ez nem TL494.
(#) granpa válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Ez esetben választasz egy kedvedre való kapcsolást a témából, és megalkotod az új készüléket. Alkatrészt küldök levélben, ha kell.

Végül én is erre jutottam, hogy új készüléket csinálok valahogy, ugyanis az hogy az ne555 panelébe bele van gányolva, egy dolog. De a tranyós panelbe is belegányolt(vezetősávot pótolt) az előző tulaj... És a trafót megtartva építek egy fetes készüléket... A tl494-ről mi a véleményetek? Lehet vele szabályozható kimenetű tápegységet készíteni?
(#) solti_imre válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Szia!

Nos, megnéztem a jeleket - a kikapcsoláskor nem látok semm extrát - egyszerűen megszűnik a jel (test és a félhíd között mérve - kikapcs.jpg)
Beállítottam a két markert 0 és 2V értékre(alap.jpg) - a max-1.jpg a leállás előtti állapotot mutatja, ha innen megnövelem a bemenőfeszt pár tized volttal, akkor leáll az IC. Látszik, hogy bekapcsolt FET esetében a S-D feszültség közelében sincs a 2V-nak! (fura is lenne...)
Úgyhogy fogalmam sincs, mi indítja be az IC túláramvédelmét...
(Ja, a 3. IRS van benne, + a sokadik MOSFET, tehát nem IC, vagy FET hiba!)
(#) szili83 hozzászólása Szept 27, 2014 /

Sziasztok! PC tápból kiszedett trafoból lehetne 230V=>400V-ot (600mA, max 1A) előállítani? (csöves erősítőhöz)
Plusz 6,3V is jól jönne (3-4A).
(#) Szpisti válasza szili83 hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Állítólag magából a pc-tápból is át lehetne alakítani, pont a napokban láttam valahol megoldást. Mondjuk 1A kicsit túlzás, 300mA is elég egy 100W-os csövihez.
Engem is érdekelne valami konkrétabb megoldás.
(#) szili83 válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

2*40W-osnak kell kb 250mA, de nem árt, ha van benne tartalék.

És hol láttál? Vagy csak egy megépítettet? A kapcsolás engem is érdekel, még ha nem csak átalakítással lehet, hanem egy új megépítésével, csak a trafóval ne kelljen bajlódni.

Kisebb áramerősségre van megoldás, akár egy egyszerű 555-el megvalósított áramkör. Éppen abból akarok varázsszem tesztert csinálni.
(#) Szpisti válasza szili83 hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Elég régi cikk volt, egy 250W-os pc tápot hekkeltek meg, de a leírást már törölték, csak a fotó volt meg róla. De ha kicsit turkálunk biztos lesz rá megoldás.
Kisebb áramokhoz nekem bevált az MC34063 egy fettel kiegészítve . De max 20 mA körül bír 3-400V-on.
Következő: »»   476 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem