Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   108 / 162
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Erre voltam kiváncsi, ez a fogóval nem lehet lefogni, ez tetszik. De igazad van ki kell próbálni. Lehet olyan bitang lesz 1:1 be, hogy nem is kell erőlködni itt az áttétellel. 12:1 igen most ez van fenn, próbáltam kivenni a steppert, és betenni az áttételbe az akkus fúró motorját, a sebesség szabályzóva együtt, de hiába, ez meg túl gyors még ha kicsit nyomom neki akkor is. Sehogyse jó ez. Nembaj, az lesz, hogy megjön a vezérlő és kipróbálom stepperrel. Ha gyenge kap másikat.
(#) Szammer válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Pudling próbája az evés.
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Szent igaz.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
(#) Szammer válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Egyébként nekem szerencsém volt, mert egy hibás (lomis) lézernyomtatóból sikerül mentenem egy 95mm átmérőjű fogaskereket és egy 9mm átmérőjű meghajtókereket a motorra. Erre tettem egy 24V-os DC motort és teljesen jó. Mondjuk az áttétel arány ott van mint nálad kb. de nálam a PWM-el tökéletes.
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Nekem is lézerből van minden. Annyi mákom van, hogy ez szines, szóval mindenből három van. Soksok fogaskerék, több stepper, és egy jó kis brushless amit ma elküldtem vadászni. Közbe eszembe jutott egy potenciális ötlet fömotornak. Padlás.....három fokozatu szobai párátlanitó ventillátor motorja....megfelelő áttétellel. Nem akarok offolni, csak egy kérdés. Vajon mennyit foroghatnak a szobai ventik?
(#) lac- válasza Szammer hozzászólására (») Szept 27, 2014 /
 
Üdv! Hát igen, vannak előnyök, és sok igazság van abban, amit írtál a nem gyári csévékről... a feszítő mechanikával még nem foglalkozok, de valamit majd alkotok rá, egyenlőre a motorvezérlés lenne kész..... Igazából úgy vagyok vele, hogy nincs kedvem és időm két más más működési elvű motorvezérlést csinálni, úgyhogy gyártok egyet, és az jó lesz a két léptetőnek... Mellesleg megvettem a két motoromat, és kipróbáltam velük a vezérlőelektronikát (L297-L298) és kiderült, hogy nem az impedanciákkal van a baj, ez a nagy motor is ugyanúgy össze vissza ugrál és pörög... Szóval megpróbálok más vezérlést (uc) ha azzal jó lesz, akkor egyértelműen az L297 a ludas (sajnos annak ellenére, hogy egy halom pénzem ráment, ez a legvalószínűbb).... Megírom majd az eredményt!!
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Szept 27, 2014 /
 
Ez nem jó hir, mert én is számitásba vettem a nema 17-est L297-298 kombóval. Pontosan mikor is forog neked akkor össze vissza?
(#) lac- válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Hát először csak akkor vettem észre, mikro az áramkorlátozás, azaz a chop üzemmód bekapcsolt az L297 nél, de utána az egyre gyorsabb vezérlés esetén, mikor kis áramok folytak, az áramkorlátozás el sem indult, akkor is ezt csinálta... Na most olvastam olyat egy cnc-s fórumon, hogy elvileg nagyon érzékeny a nyák kialakításra ez a páros, habár ennek a miértjét nem egészen értem.... Szóval összességében eddig nekem egyáltalán nem vált be az L297 (már ha azzal van a baj...) az L298 at mindenképp megtartom ugye, de most a uc-es vezérlést is kipróbálom, ha azzal megy, akkor kiderül biztosra, hogy a vezérlő volt-e a baj, holnap ha eljutok idáig, akkor írok majd, hogy mire jutottam....
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Valaki azt irta, hogy pic-el nagyon jó a 298-as. Na most már nagyon várom, hogy megjöjjön. Ki szeretném próbálni nálam mi a szett.
(#) Szammer válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Szia! Én írtam, hogy nekem jóbb, mint a 297el, de én áramot nem figyelek (628-ra van írva a progi és ott nem lehet ADC bemenet hiánya miatt), ugyanakkor beletettem nyomógombokkal szabályozható kitöltésű tényezőjű PWM-et, így az adott szükséges erőhöz megfelelő kitöltési tényezőt be tudom állítami. Nem automata megoldás, de használható. Mint írtam, nálam csak a huzal-előtolást viszi stepper. Az is igaz, hogy így már 2db PIC van benne, mert az első az oda-vissza számlálást, a beállítható előtolás érték kimatekolását (LCD menűből huzalvastagság beállításával) és az LCD-t kezeli.
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Na akkor ha jól értem, nálad a főmotor nem stepper, és a 628-as csak az előtolást mozgatja, lcd-vel, meg gombok kezelése? A főmotor-t is figyeli? Ha ez igy van, akkor ..... izé.....nekem is van 628-asom
(#) Georgee válasza Szammer hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Ha már említetted a PWM-et, akkor rákérdezek, hogy oldottad meg, mert ha jól tudom csak egy PWM kimenet van rajta (16F628-as). CNC-ben vagyok elakadva, és nekem is PWM kéne. Mind a négy tekercset külön PWM-el kell,vagy elég a közös szálat PWM-el vezérelni, és a többit testre kapcsolni? Illetve mit értessz az ADC hiánya alatt? Mert ha jól tudom van rajta. (Bocsi ha hülyeséget irtam)
(#) Zoli_bácsi válasza lac- hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Anno én is L297-298 párossal kezdtem motor vezérlőt építeni. Önmagában, egy áramkört kiépítettem, az tökéletese működött. Majd egy 3 tengelyes nyákot készítettem. Kipróbáltam (volna) de gerjedt és elfüstölt. Szóval tényleg érzékeny a nyák tervezésre ez a páros. Aztán választottam a céláramkört (TB6560) most meg már MSD-t használok. A TB6560, TB6600 amit lehet kapni pl az ebay-en, szerintem nagyon jó választás lenne neked. Költségtakarékos és jól meg van építve- Én ezt ajánlanám számodra.
(#) Szammer válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
"Doncso"-nak!
Jól értelmezed, de mégegyszer: A főmotor DC. Az első PIC16F628 felelős a menetszám kijelzésért, irányfüggően (előre/hátra), valamint a huzalátmérő szerint beállítható huzal vezetés sebességéért. Ennek egy STEP kimenete van (matekolva az áttétellel).
Második PIC16F628 felelős a motor meghajtó STEP jel feldolgozásáért, valamint a csévehossz szerinti optós végállásokkal vezérelt irány váltásért (mint korábban írtam ez a funkció mér tesztelésre vár, mert nincs kész a mechanikus rész), valamint a PWM érték beállításáért.
"Georgee"-nak:
Csak a motortáp oldalon kell PWM, tehát az 1db gyári PWM elég (H-BRIDGE közös). Ha tekercsenként akarnád ezt az értelmetlen.
(#) Szammer válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Jogos. Tényleg olcsóbban lehet kapni komplett vezérlőt, mint megépíteni. Egyébiránt érdekes, hogy a sárga oldalon korábban kapható vezérlőkben (nekem két típus van itthon (PROFI-1, HOBBY-1 )), komoly áramokat tudó MOSFET végek vannak (igaz azok alapban unipoláris vezérlésre vannak tervezve). Egyébként nekem az első teljesen saját 3 tengelyes vezérlőm UCN5804B-vel lett megcsinálva, de csak teszteltem, beépítésre soha nem került.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Ezen felbuzdulva, megtaláltam a tökéletes megoldást! Kivettem a teherautómból a hátsó ablaktörlő motort, aminek a mechanikája egyébként is kakukkos. Ez egy DC motor, nagyon erős és 60-as a fordulatszáma. Ezt ráépitem a főorsóra, egy 2:1-es gyorsitó áttétellel és kész. Megvan a 120-as kiván fordulat, ami egy egyszerü pwm-el csökkenthető. A huzal előtolást és a satöbbit akkor nálam is egy pic fogja végeni, azaz ezzel vezérlem a steppert. Megkérdezném , esetleg elkunyizható a 628-asodnak a programja? Azért kérdem, mert nlam is M8 tolja az előtolást, igy nekem is jó lehetne.
(#) Szammer válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Persze, csak össze kell szednem, mert ronda trehány vagyok, ráadásul a kacsi rajzban nem is biztos, hogy van archív. Kis törelmet kérek, ha meglessz minden, itt közzéteszem.
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Egyébként menjünk át a "Menetszámlálós tekercselőgép házilag" fórumba, mert ez inkább oda tartozik.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Átmegyek abba a topicba, felteszem hol tartok.
(#) lac- válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Üdv, én AVR párti vagyok, nekem szimpatikusabb konstrukció, és azzal is próbáltam, és meg is írtam a vezérlést, ami nagyon patentül működik, viszont úgy tűnik, hogy az összes L298 as hidam meghalt... rövidzáras az összesnek az egyik oldala, nemtudom ezt mi okozta (a tesztre épített vezérlő nyákon csesződhetett el valami...) Szóval nem tudtam kipróbálni sajnos a uc-s vezérlést... viszont most utánanéztem a 6560 nak, és azzal fogok próbálkozni, remélem az menni fog elsőre... Remélem neked jó lesz az L297-298.....
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) lac- válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Köszönöm az infót! egyenlőre saját vezérlőben gondolkozom, de most mindenképp a 6560 as ic-t fogom kipróbálni... azért ránézek az ebayes verzióra is...
(#) Zoli_bácsi válasza lac- hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
Vigyázz, mert a 6560-as is érzékeny a nyák kialakításra! Én a kész 6560-as vezérlőt javaslom.
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
Hát, az nem igazán jó hir. Én már elvetettem a főorsó stepperrel való meghajtását. Ott már egy DC motor van, ez most jól is működik, benn hagyom. Nálam már csak az előtolásra lesz stepper, annak a meghajtását fogja végezni mösziő 298. Nem nagy áram lesz, azt remélhetőleg elbirja. 600mA-es stepper. De azt sem az eredeti tervek szerinti 297 fogja vezérelni, hanem pic. Már csak meg kell várni mire ideér a cucc. De legközelebb én is 6560-ast fogok használni. Eddig nem tudtam, hogy ilyen is létezik.
(#) lac- válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
Érdekes, leírhatnák az adatlapjába, hogy hogy is kéne a nyákját megtervezni ahhoz, hogy jól működjön... Mondjuk az L297-298 nál azt hiszem bennevan egy nyákterv javaslat... Hát, nem fogok örülni, ha a 6560 as sem fog menni ezzel a "random" nyákkal amit gyors összedobtam teszt célokra.... Egy kérdés: ha jól értelmeztem az adatlapot, a 6560 ban bennevannak a védődiódák gyárilag ugye? Vagy külsőleg kell rátennem itt is?
(#) lac- válasza Doncso hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
Elvileg nem az áram nagyságával volt baj, mert direkt jóval kevesebbel járattam, mint amennyivel lehet... Viszont "Zoli bácsi" most említette, hogy a 6560 as is érzékeny a nyák kialakításra, szóval megint megijedtem kicsit, de majd meglátjuk :/ Ha szerencsém van holnap össze tudom rakni a tesztnyákot....
(#) kaqkk válasza lac- hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Majdnem kár vele veszkődni! Rendeld meg az ebay en a kész áramkör kétezer alatt van .(az első találat)
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Nálam pic-el lesz vezérelve a 298. Eredetileg 297-el lett volna de inkább nem. Kaqkk felhivta a figyelmemet, hogy pic-el sokkal több lehetőség tárulkozik igy azzal lesz megoldva. A tegnapi nap elég gatya volt nálam is. Egy mezei eke 555-ös pwm generátort nem tudtam összeütni próbapanelen, pedig igazán egyszerü, de mégis valami elkerülhette a figyelmemet. Nem akart működni sehogyse. Betudtam a hétfőnek.
(#) lac- válasza Doncso hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Ne is mondd, nekem ez van kb 3 hete folyamatosan, hiába csinálok bármit, nem működik. pedig alaphelyzetben egyik sem túl bonyolult, a uc-es vezérléssel nem akarok szenvedni, de az is lehet, hogy a végére nekem is az lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) lac- válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Kezdem elhinni, de mostmár megcsináltam a nyákot, megpróbálom hátha működésre lehet bírni a cuccost, ha nem akkor tényleg megrendelem az ebayeset aztán az lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) lac- hozzászólása Okt 2, 2014 /
 
Üdvözlet! Hát, tb6560 == kudarc!! Najó, ennyire nem vagyok boldog... de ez van, gerjed mint állat, használhatatlan.... egyenlőre most én is azon gondolkodom, hogy AVR el fogom vezérelni a 298 at, és a táp ág egy áramgenerátorral lesz meghajtva, és így meg van oldva minden, a lehető legegyszerűbben és legjobban (jó lenne az ebayes vezérlő, de amíg látok rá lehetőséget, addig saját vezérlőben gondolkodom, ennek működési leírása plusz oldal a szakdogában, meg azért mégis jobb, ha én csinálom...), ugyanis átgondoltam a programot, és végülis teljesen mindegy, hogy az interruptba egy portra kirakok egy bitet vagy elveszek, vagy hogy kirakok négyet és változtatom minden vagy minden valahányadik interruptban... szóval egyenlőre maradok én is a uc-es vezérlés 298-al mellett, jövő héten nekilátok, (teszt kódom van már hozzá, de az interruptosat még nem írtam meg.... ) . Ha van valami progress akkor jelentkezem majd, hátha segít valakin... És a saját vezérlő építését gyári vezérlő IC-vel senkinek sem ajánlom (ráment egy hónapom, és semmi... :/).
Következő: »»   108 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem