Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   107 / 162
(#) Massawa válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Azzal nincs is semmi gond, csak te/ vagy én sem nem értettük mit is akar a kolléga.
Ö a föorso fordulatszámát akarja elektronikusan összekapcsolni az elötolással ( amit minden esztergapadon mechanikus fogaskerekek biztositanak). Azaz pontosan ezt a mechanikus kapcsolatot akarja kiiktatni.
Ha meghagyja az áttételeket akkor meg semmi szüksége nincs egy léptetö motorra ami az amerikánert hajtja.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) staci123 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Nem kételkedem, inkább kíváncsi vagyok rá...
Sajnos a vezérlővel kapcsolatban semmi segítséget sem adtál...
Hány voltos?
Mekkora feszről szeretnéd működtetni?
Mekkora a megengedett áram fázisonként?
Mekkora a maximális frekvenciája?
Lépésenként mekkora a szögelfordulása?
Mekkora frekvencián szeretnéd pörgetni?
Mikrovezérlővel megoldható...
(#) GPeti1977 válasza staci123 hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Van a melóhelyen egy Sony panelmaró aminek elromlott az elektronikája errort ír ki, amivel a paneleket vágják ki a sheetekből miután kijött a forrasztógépből, elég buta gép arra gondoltam hogy mi lenne ha tennék rá motor drivert és mach2 vel lehetne használni egyéb célra is, mert lenne mire de mivel én találtam ki így nem hiszem hogy kell.
A motornak öt kivezetése van és induktivitás mérővel állapítottam meg a tekercsek bekötését, a motort a gépben 2 darab 3 fázisú H híd hajtja, azaz a 6 ból 5 van bekötve.
A googlen rákerestem a " 5 phase stepper " kifejezésre és dobott sok találatot. Már drivert is rajzoltam hozzá, cd4029 előre hátra számláló 10es számláló módban, a szekvenciát PIC vagy inkább eeprom, programozott logikai egység adná, az áramszabályzás kap.táp IC-vel.
Tényleg nem egy elterjedt motor fajta de biztos van előnye a kétfázisúval szemben, van neki típusa is a cimkén meg hogy mekkora áramot bír el de semmit nem találtam róla ezek alapján.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 13, 2014
 
Urak! A személyeskedő beszólásokat/megjegyzéseket kéretik kihagyni! A következő ilyennél a teljes hozzászólást törlöm, indoklás nélkül. A megértéseteket köszönöm!
(#) staci123 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Lehet hogy az elektrónikának nincs nagy baja, utánna lehetne nézni.
Ha sikerülne megjavítani, attól függetlenül el lehet végezni az átalakítást.
A meglévő környezetből ésszerű volna kihasználni a tápegységet és a H hidakat, (ha jók).
Egtyetlen mikrovezérlővel megoldható a step- dir jelekből az ötfázisú jel előállítása a félhidak
vezérlésére, jó volna optocsatolókkal elválasztani a teljesítményfokozatot.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) Doncso hozzászólása Szept 17, 2014 /
 
Sziasztok. Az L297-es ic-vel lehet visszafelé is léptetni? Számomra ez nem derült ki. Egy tekercselő gép szát vezetőjét szeretném vele forgatni, a terv az, hogy 555-ös oszcillátor, utána egy L297-es majd egy L298-as H hid. A motor egy bipoláris nyomtató motor lenne.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2014
(#) kaqkk válasza Doncso hozzászólására (») Szept 17, 2014 /
 
Nem ismerem az l297 et de szerintem a cv-ccw láb felelős az irányváltásért.
(#) Doncso válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 17, 2014 /
 
Igen, igazad van. Én DIR-t kerestem, ezért nem találtam. Köszi.
(#) Georgee válasza Doncso hozzászólására (») Szept 18, 2014 / 1
 
CW CCW Clockwise, Counterclockwise, CW óramutató járásával megegyezik, CCW meg ellenkezőeg, tehát step és dir.
(#) Doncso válasza Georgee hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Köszönöm.
(#) Doncso hozzászólása Szept 18, 2014 /
 
A linken látható egy stepper motor, vagyis szerintem az, mert "recés" amikor tekerem. Ugyanilyenem van, ugyanilyen vezérléssel. A kérdésem az lenne, hogy ez valóban stepper e, illetve mit jelenthetnek a csatlakozó jelzések? : MFG , DEC, ACC és FR. . N44055 vezérlőt látok rajta és három fetet, talán három fázisú DC lenne? Tápot adva neki nem csinál semmit. De ha megfogom kézzel a DEC kábelt, de a szigetelését akkor elindul, ha megfogom az ACC kábel szigetelését, akkor leáll. Érdekes. Amig fogom a DEC kábelt, addig pirit rendesen. Tudtok róla mondani valami okosat? Bővebben: Link Tipusa RK2-0667 DNN 18AS07W27
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2014
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Köszönöm.
(#) Doncso hozzászólása Szept 21, 2014 /
 
Lenne még egy kérdésem. Kb mekkora fordulatra képes egy stepper? ILYENEM van, ez 7.5 fokos/lépés, egy 12:1-es fogaskerekes áttétellel hajtanák meg egy tekercselő gép csévetest forgatóját. Mekkora fordulatra számithatok a cséve tekintetében?
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
(#) lac- hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
Üdv mindenki!
Olyan katasztrofális problémám van, hogy megépítettem egy L297-L298 as ic párost, aminek mikrokontrollerrel adom a clock/step jelet. Minden jól működik, addig amíg az áramfigyelés funkció nem kapcsol be.... Tehát ha a motor nem vesz fel olyan nagy áramot (pl.: igen gyors vezérlésnél) akkor szépen forog, de kis nyomatékkal, viszont ha növelem a feszültséget, és megnő az áram, bekapcsol az áramkörlátozás, vagyis az L297 belép a chopp üzemmódba, akkor mindennek vége, a motor vagy megőrül, és össze vissza ugrál, még nagyobb áramot vesz fel mint eddig, vagy csak szimplán megáll és sípol... Van esetleg valakinek hasonló tapasztalata ezzel a párossal, vagy bármi tipp amit tudnátok adni, sokat segítene... (gondoltam arra, hogy esetleg túl nagy frekin üzemel a meghajtó, és a motor impedanciája miatt vannak gondok, de akkor elméletem szerint nem venne fel ilyen irreális áramokat.... )
Előre is köszönöm!
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Én nem tudom a választ, viszont tervezem ugyanezt a kombót a tekercselő gépem steppereinek a meghajtására és érdekelne, hogy nálad milyen tipusu a stepper, illetve mekkora frekvenciával hajtod? A motor maximális fordulatszáma érdekel konkrétan.
(#) lac- válasza Doncso hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia!
Én is tekercselő gépet építek, ez a szakdolgozatom.... A motor egyenlőre csak régi nagy floppiból kiberhelt jószág, teszt célokra, de később nagy Nema 24 esek lesznek benne. számolásaim alapján nekem kellene kb 200-300 fordulat per perc, ugyanis nincs pénzem golyós orsó-golyós anya kombóra így egy sima M10x1.5 es szár fogja hajtani a szánt (a csévetest fogatására nyilván kisebb/ vagy állítható, ezt még nem döntöttem el/ fordulatszám kell) ... Amikor azt írtam, hogy nagy frekin üzemel a meghajtó, akkor magának a meghajtónak a belső frekijére gondoltam, amit ugye külső RC taggal lehet beállítani az adatlapban megadott értékeket használom egyenlőre, és az ugyanitt megadott képlet alapján egy kb 20kHz, tehát amikor chopp üzemmódban van, akkor gondolom ekkora frekivel darálja a kimenet Enable lábát, és elvileg a tekercsen az áram kb konstans lesz, mivel ugye azonnal nem csökken nullára (az "áramtároló" képesség miatt).
(#) lac- válasza lac- hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Üdv, kicsit téves volt az infó, ugyanis mikor bekapcsol az áramkorlátozás, a motor árama kicsit nagyobb lesz, majd a potméterrel ( ami a vref re van kötve) szabályozható a mootr árama, azzal az apró hibával, hogy a motor össze vissza ugrál, és cicceg, sípol, vagy teljesen meg is áll.... Pedig elvileg ugye bizonyos szintig csökkenthetném a motor áramát gond nélkül, de nem így van.... Esetleg valaki tudna tanácsot adni, hogy ez miért lehet?
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Akkor egy csónakba evezünk. Nekem is hasonló lesz az elv. Az enyém igy áll éppen. : Bővebben: Link Várom a stepper meghajtásához az L297-298-as kombót. Nálam a főorsó motor nem nagy, ezért 12:1-es áttétellel hajtom. Igazából nekem a 120-as főorsó fordulat elég, de ehhez 1000-et kellene forogjon a stepper, ami 7.5 fokos steppert nézve 5kHz ha jól számoltam. Egész lépéses üzemmódban. Az előtoló stepper egy impulzusra 0,025mm-t tol , ez bőven elég felbontás, ha esetleg sok, akkor még mindig ott van a fél lépéses üzemmód. A motorjaim 600mA-t esznek, az L298 1A-es azt hiszem. Nálad nem ez okozza a problémát? Vagyis nem tól nagy az áram felvétel?
(#) Szammer válasza lac- hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia! Neked is meg "Doncso"-nak is. Én léptetőmotort kizárólag a huzalelőtolásra alkalmaznék (alkalmaztam). A tekercselő motor nálam DC, áttétellel. Hogy hol tart a fordulat azt egy forgásjeladóval oldottam meg, de egy egyszerű optó-kapuval is lehet figyelni, vagy kis ügyességgel egy régi egérből bontott optó/réstárcsa kombival és akkor irány is lesz. Az L297-298 párost én is megépítettem, de túl nagy motorfordulatot nem lehet vele elérni.
Jelenlegi állapot nálam (kísérleti stádium): PIC vezérli az előtolás motort L298 végfokkal és programból lehet LCD-n beállítani, hogy mekkora a huzalvastagság. Ennek megfelelően az áttételviszonyok figyelembe vételével kimatekoltam a PIC progiban a léptecs vezérlését. Hozzáteszem, hogy PARSIC-ban írtam a progit, ezért elég lassú és még nem volt időm kitesztelni.
(Biztos, hogy nagy fordulaton téveszt.)
Még egy tapasztalati dolog: Ezeknél a barkács tekercselő gépeknél szerintem nem kell nagy tekercselő fordulatra tervezni, óhatatlanúl is mellé szaladhat egy menet és akkor vissza kell tekerni. Na ez az az állapot ami elméletileg irányfigyeléssel és oda-vissza számlálással megoldható, gyakorlatilag meg nem. (Bocs a hosszú kommentért.)
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Nagyságrendileg én is ebben gondolkodom. 120-as fordulat a csévének, ami állitható lefelé. Ez másodpercenként max 2 fordulat. Nekem elég a mellészaladás miatt. A steppert igazából a hang miatt gondoltam főmotornak, mert van egy akkus fúró cuccom, tokmánnyal de az nekem hangos. Engem zavar. Az előtolásra egyébként én pont ezt a vezérlést találtam ki, amit leirtál. L298-297 kombó, egy pic-el figyelem optósan a főtekercs fordulatát, azaz 1 fordulat 1 impulzus. Ha 1 impulzust adok az előtoló steppernek, az nálam 0.024mm előtolás. PIC-el szeretém megoldani, hogy egy állitható szorzóként működjön, és akkor 1 főtekercs körülfordulásra mondjuk 10-es szorzással, 0,24mm-t tol előre, vagyis ilyen huzalhoz 10-es szorzás jó. A stepperrel egy félelmem van, vagyis kettő. Az egyik, hogy gyenge lesz főmotornak, a másik, hogy lassú. Szerinted mekkora fordulatra lehet rábirni az L298-297-el? Úgy nagyságrendileg?
(#) zotyo91 hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
Hali.

Egy DAIKIN klíma beltérinek a motorját hogyan lehetne a panelje nélkül működésre bírni?

5 szál madzag jön ki belőle

kössz a válaszokat előre is.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
(#) lac- válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Hali, hát elvileg ugye, a motorokat úgy kéne vezérelni, hogy a megadott feszültségénél jóval nagyobbal, viszont figyelni az áramokat, és amikor a megadott értéknél nagyobb az áram akkor a vezérlést be choppolni, hogy az áram ne haladja meg a motor megengedett áramát (az L297 adatlapján fel van tüntetve a belső felépítés, ami szerint két szimpla komparátor egység van, ami reseteli a logikai egységet mindig, amikor meghaladja a megadott áramot, és ez ugye úgy néz ki, hogy a tekercsen a fesz megszűnik, az áram elkezd csökkenni, mire a fesz visszajön, az áram nőni, fesz lekapcsol, stb ezáltal elvben konstans lesz az áram), és így elérhetők nagyobb fordulatszámok a motor megfőzése nélkül, én úgy tudom, hogy erre való az L297, mármint, hogy nem csak a tartóáram korlátozására, hanem a menet közbeni áramkorlátozásra is (persze lehet, hogy tévedek).
(#) lac- válasza Szammer hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia, igen, én is gondoltam a DC motorra, sok helyen írták, és a profi gépekben is ilyen van, viszont nekem lényegesen egyszerűbb lesz léptetőmotorral megoldani, részben, mert a dc motor fordulatszám szabályzása digitálisan szerintem bonyolultabb mint egy léptetőmotoré (szeretnék ilyet is az enyémbe, potival beállítható tekercselési sebességet, folyamatosan a tekercselés alatt is, ezt rém egyszerű megoldani) és ez is teljesen jól alkalmazható "rendes" motornak is. De ha mondasz valami jó érvet, hogy miért lenne jobb DC motorral csinálni, még egyszer megfontolom .
Mellesleg a vezérlés nekem is hasonló lesz, tasztatúrán beírod az adatokat, a közp. egys. kiszámol minden adatot, majd átküldi a motorvezérlőnek (szerintem UART-on), és a motorvezérlő az adatokból önállóan elvégzi a kis dolgát. (én sajnos elvállaltam azt is, hogy SD kártyára kiírom pc-n olvashatóan txt file ba a tekercselési adatokat, ezt is a közp. egys. végzi, de ez itt most nem téma) ... És én is bocs a hosszú kommentér, mellesleg nekem nem probléma, sőt köszönöm a választ
(#) lac- válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Ránéztem a 6560 as Ic re, és az adatlap alapján pont ugyanazt csinálja mint az L298-L297 csak egy egybe van integrálva, ugyanúgy külső RC határozza meg a chopp frekit, ugyanúgy két komparátor külsőleg rárakható ellenállásokkal szabályozza az áramot, habár az igaz, hogy többet tud bizonyos extra bemenetek miatt, de a működési elve egy és ugyanaz. (hozzátenném, hogy ha az ember vesz egy L297-298 páros ami kevesebbet tud, drágábban jön ki mint ha egy 6560 ast venne... :/ szóval ha valaki még nem vette meg az IC ket akkor a 6560 ban gondolkodjon tényleg... )
(#) lac- válasza Doncso hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia, igen az előtolás motornak nem kellene valami erősnek lennie, de igazából az 1.2, 1.8, 2.1 Nm es motorok szinte egy árban vannak (kb +-1000 ft), így inkább veszek két nagyot, és az biztos jó lesz. És nem sajnos, nem lehet gond az áram, mivel az L298 3A-t bír fázisonként! tehát a 2.1 Nm es 2.8A es motort elvileg direktbe meg lehet vele hajtani (nyilván hűtőbordával), mellesleg egyenlőre csak kis 300mA es motorokkal tesztelek, a nagy motorokat még nem vettem meg szóval ez is kizárja az áram gondot... A leggyanúsabb nekem a tekercs impedanciák és a "nagy" freki kombó, szerintem valahol itt lesz a gond, megveszem a nagy motorokat, azok egész más impedanciájúak lesznek nyilván, azokkal is kipróbálom a dolgot, ha esetleg nem lesz jó úgy sem, akkor már kaptam egy egész jó tippet, konkrétan azt, hogy a H hidakat egy kapcsolóüzemű áramgenerátorral kell meghajtani, ami több alkatrész, de biztos megoldás (aki mondta már használta 1,5A es fázisáramú 3.3V os motoroknál 24V ról). Viszont mindenképp érdekelne, hogy ez, ami erre van kitalálva, miért nem működik....
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Na, ha én ezt előbb tudom, akkor biztos nem rendelek 298-297-et, kemény 1700Ft összesen és itt van a
TB6560 panelon, csak táp kell neki meg impulzus és megy.....jaaaaajjj
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Azaz, erre gondoltam én is.
(#) Szammer válasza lac- hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Szia! Jó érv a DC motor mellett? Hát, leginkább az, hogy sokkal egyszerűbb vezérelni. Én pl.: egyszerű 555 + FET-es PWM-el szabályzom, lábpedálba épített potival. Ennek az előnye, hogy menet közben annyit nyomok neki, amennyi fordulat éppen kell. Mivel egy amatőr nem biztos, hogy gyári dobról tekercsel, hanem egyszerűen újrahasznosított valamilyen csévéről, ez hasznos lehet. Persze mindez megoldható léptetőmotorral is, de ott minél alacsonyabb a fordulat, annál nagyobb a nyomaték, tehát kis fordulaton a léptecs brutális erőt produkálhat, ami vékony huzalnál elakadás esetén huzalszakadáshoz vezethet. Természetesen, ha a mechanikád úgy van kiképezve (rugós huzal előfeszítés) ez nem probléma, mert az előfeszítésnél lehet használni Pl.: optót, ami ilyenkor lelővi a főorsót.
A léptecs mellett, meg az szól, hogy ha elég nagy a motorod, nem kell mechanikus áttétel, viszont kell neki sok-sok áram.
"Doncso"-nak: Hogy mekkora fordulatot tudsz elérni L297-298 párossal, az erősen motorfüggő.
Amit én tapasztaltam, hogy más-más motornál teljesen más max. fordulat értékek lesznek. Meg kell próbálnod. Ugyanakkor ha nem kell nagy fordulat és erő, ez a páros kitűnően alkalmazható, de a chopper üzemet szerintem nem csinálja korrektül (ez több külföldi fórumon is megerősítették). Hozzáteszem, hogy az én PIC + L298 kombinációm többet tud, mintha L297 hajtaná. Amit nem tettem bele a progiba, nincs tartóáram, hanem 1sec STEP jel kiesés után letiltja a motoráramot. Mivel M8 menetes-szár húzza a huzalelőtolást, tartóáram nem is kell.
Az előtolás megfordítását 2db opto-kapuval tervezem, amiknek a helyzete tekercstesthez mechanikusan beállítható (még nincs benne időhiányában).
Megjegyzés: Huzalelőtoláshoz használjatok koracél M8 menetes-szárat, egyrészt mert a menetfelület iszonyatosan sima, másrészt az M8 menetemelkedése 1mm és könnyebb matekolni.
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Kicsit átgondoltam újra a gépet, és úgy érzem, nem lesz jó 12:1-es áttétellel a stepper motor főmotornak. A cél 50-120RPM cséve fordulat, de persze ha 180-at tudja az se baj. Ehhez borzasztó sokat kellene forogni a steppernek, igy ezt 70%-ban elvetem, de egy esélyt még adok neki ha megérkezik a 297-298 vezérlő, egy próba erejéig. A huzal előtolásnak viszont ez igy kiváló lesz, ahogy nálad is nálam is M8-as menetes szár, hozzá két tengely ami vezeti a szálvezetőt, igy nagy erő nem kell, a sebesség is inkább csak lépegetés ide szerintem jó lesz.
Ami érdekes, mondod, hogy ha elég erős a stepper lehet direktbe is, ezt egy kicsit pontositanád? Esetleg tipus megjelölésével? NEMA17 mondjuk? Ha ez gyenge, esetleg még egy 2:1-es áttételt meg tudok oldani. Áram megléte nem akadály.
Megjegyzáskánt egy kis balek sztori. Próbálkoztam egy brushless motorral, fömotornak szántam, már teljesen jól haladtam vele, elindul, megáll, oda vissza, mindent tud, kis kiegészitő vezérlő panel is kész, kapcsolókkal, lemértem egy optokapus szkópos kombóval a fordulat számát, ami 3600 lett, ja és nagyon csendes volt, ott tartottam, hogy már csak a fordulat számát kellett volna kitalálni, hogy lecsökkentsem, mire valahogy kinyirtam a vezérlőt.. egész napi meló a kútba
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
(#) Szammer válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Idézet:
„M8-as menetes szár, hozzá két tengely ami vezeti a szálvezetőt,”

Pont így van nálam. Azt tudom (meg te is), hogy a NM mit jelent, de nem próbáltam ebben az alkalmazásban. Azt megint tudom (tapasztaltam), hogy 1NM-es motor csodákra képes egy nem túl nagy hobby-cnc gépnél (van egy ilyenem). Megint azt muszáj mondanom, hogy ki kell próbálni.
Annyit tudok, hogy az 1NM-es motort baromi nehéz megfogni még fogóval is, ha jól van vezérelve.
Egyébként, ha van lehetőséged az áttétel kivitelezésére (12:1) szerintem ne foglalkozz főorsónál lépteccsel, de te tudod.
Következő: »»   107 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem