Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1061 / 1385
(#) gulasoft válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Elrugaszkodott elvárásaid vannak. Mérjél már meg egy hajszálat.
A lenszőke hajszál vastagsága 0,05 mm, a sötét hajszálé akár 0,2 mm is lehet.(Wikipedia)
És te a legvékonyabb hajszál vastagságával akarsz dolgozni!
Ha 0.035körül van a rézvastagság, akkor olyan vezetékezést akarsz, ami vetekszik a rézvastagsággal.
Maratás során a takart rész teteje a legvastagabb, onnan óhatatlanul lefelé két oldalon vékonyodik egy V alakban, ha a vezetőd szélessége vetekszik a réz vastagságával, akkor a maratás után a V szárai alul összeérnek, és annyi a vonalnak.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) soskajoska válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Utána gondoltál már ennek az egésznek? Szép-szép álmodozni, de a megvalósítás egy kicsit más dolog. Egyáltalán hogyan akarsz BGA-t házilag beültetni (felrakni)? És itt nemcsak a felhelyezés pontosságára gondolok (bár ott is bőven 0,2mm-en belül kell maradni, még akkor is ha maszkolva van a panel). Van reflow-kemencéd, ahol a megfelelő hőprofilt beállítva fel tudod rakni a BGA-t? Vagy "anyóshajszárítóval" próbálkozol? Nem véletlen, hogy egy optikai tájolóval ellátott BGA/SMT Reflow Station alsó hangon 1-1,5 milla. Ezekről a dolgokról Westeles és Pannonos (nem elírás!) szervizesek sokat tudnak mesélni.
(#) pajti2 válasza soskajoska hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Külön elnézést kérek érte, ha kicsit felzaklattam a közvéleményt. Nem állt szándékomban.

Részemről az ügyetlenebbek közé sorolom magam (kicsit remeg a kezem), de egy tqfp 144-est felforrasztottam egy veller lapos 5-össel, pedig a tized milliméterek köszönik szépen, ott is elég rendesen figyelnek. Az anyóshajszárítókkal biztos felejtős még egy bga 60-ast felrakni is?
(#) soskajoska válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Bocsi. 8 évig értékesítettem forrasztástechnikai eszközöket. A TQFP-ért kalapot emelek előtted, de ne felejtsd el, BGA-nál nem látod a belső pin-eket. A legkisebb elcsúszás is katasztrófához vezethet. Ráadásul egy sima Wellerrel sem tudod beforrasztani. Számos mobil szervizes járt be hozzánk, ismerem a buktatókat. Meleg levegős páka és állvány nélkül tényleg esélytelen. Ott is csak akkor, ha minimum hőfokszabályzós. Itt egy egyszerű reflow karakterisztika, amit a siker érdekében illene betartani, vagy legalább közelíteni. Nem lehetetlen, de valóban felejtős egy sima hőlégfúvóval sikert elérni. Honnan tudod, hogy a belső golyók is megolvadtak és megfelelő a kötés mindenhol? És ha túlmelegíted a chip-et, az könnyen tönkre megy. 240°C felett max. 10, nagy ritkán 15 s-ot bírnak ki. Számtalan buktató, és minimális esély a sikerre.
Hidd el nem lebeszélni akarlak, inkább csak a tanulópénz megfizetésétől szeretnélek óvni. Volt olyan partnerünk, akinek a kísérleti darabot sikerült felraknia (megfelelő eszközökkel), majd egy apró szita elcsúszás miatt a következő 50 db-ot egy osztással elcsúsztatva rakták fel. A kár több 100000-es nagyságrendű lett.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Most látom, balra alul az 40-60sec.
(#) pajti2 válasza soskajoska hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Köszönöm a tippeket. A jelek szerint most van egy kicsike problémám, amin el kell gondolkodjak (megpróbálok ekvivalens cuccot kotorni tsop tokosat).
(#) madazg77 hozzászólása Okt 8, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék Eagle-ben szerkesztett áramkörömet méret helyesen PDF formátumba "kinyomtani". Próbáltam Adbobe pdf printert és egy docprint nevű programot de egyikkel sem tudtam rendes méreteben kinyomtatni, mindig kisebb lett mint kellene. Ha eagle alól közvetlen nyomtatom akkor jó. Csináltam gerber fájlt és gerbmagic programmal pdf-t. Azt kinyomtatva óriási lett a nyomat, direktbe nyomtatva ott is jó. Kérdésem az lenne hogy milyen pdf printer programmal lehet rendes méreteben pdf-et csinálni illetve a gerbmagic programban hogyan lehet beállítani hogy 1:1 méretben csináljon pdf-t.
Köszönöm.

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) Qju válasza madazg77 hozzászólására (») Okt 8, 2014 / 1
 
Szia!
Nekem eddig az ingyenes Bullzip PDF Printer Bővebben: Link vált be a leginkább. Ha nem 100% azaz 1:1 nyomtatást akarsz akkor azt is be tudod állítani rajta. De a pdf nyomtatánál a pdf nézegető/reader szokta elcseszni a méretet. Én nézegetőnek a sumatrapdf/free-pdf-readert javaslom. Bővebben: Link
Udv: Zsolt
(#) kaqkk válasza madazg77 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Nálam a pdf creator is tökéletes , igaz én invertált postcriptet csinálok a programban és azt húzom bele a creatorba . A pdf mindig méretarányos biztosan a beállításoknál van a baj , oldalmérethez igazítás-margó ilyesmik szoktak beleszólni a nyomtatási méretbe....
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Ezt "invertált postcript" hogyan csinálod?
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
A cam feldolgozóban megkeresed a psinverted et bejelölöd a kellő réteget . beírod xxx.ps mented asztalra . Ezután megnyitod a creatort és behúzod a ps fájlt . Végtermék egy invertált pdf DRY fóliához
(#) madazg77 válasza Qju hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Úgy néz ki hogy a Bullzip PDF printer jó lesz, igaz nem az alap beállítással hanem 106%-al, de legalább jó a méret. Ami nem stimmel: a forszemekre tettem furat szűkítőt hogy meg vezesse a fúrószárat, na az nem minden hol látszik.
Köszönöm a segítséget.
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Biztosan velem van a baj. Sprint Layoutról van szó? Nem találom a cam feldolgozót
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Én az eagle programról beszélek , a lay ban egyszerűen invertálod és nyomtatod,ha a pdf creator -vagy más virtuális nyomtató van beállítva alapértelmezettnek akkor egyből pdf be teszi és megkérdi hová mentse
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
OK! Köszi szépen.
(#) soskajoska válasza madazg77 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Én nagyon régóta a Cute PDF Writer nevű PDF nyomtatót használom. Eddig még nem vettem észre méreteltérést.
(#) madazg77 válasza soskajoska hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Megnézem és ki próbálom, jobb volna ha nem kellene a méretezéssel foglalkozni.
Köszi.
(#) Salamon1285 hozzászólása Okt 9, 2014 /
 
Lamináláshoz milyen laminálógép jó? Mindegy?
(#) pjg válasza Salamon1285 hozzászólására (») Okt 9, 2014 / 1
 
Mit akarsz laminálni?
(#) Salamon1285 hozzászólása Okt 9, 2014 /
 
Nyák készítéshez.
(#) pjg válasza Salamon1285 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Alapból kevés a hőfoka. Az "igazi" lamináláshoz elég 100-110 fok. A nyákhoz kb. 150 fok kell. vagy több.
(#) soskajoska válasza Salamon1285 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Nézd meg ezt a topikot.
(#) Salamon1285 hozzászólása Okt 9, 2014 1 /
 
Tudom kis átalakítás kell hozzá,de mindegyik alkalmas az átalakításra?
(#) soskajoska válasza Salamon1285 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
(#) Mircsof hozzászólása Okt 13, 2014 /
 
Sziasztok!
Ezzel a nyomtatóval lehetne megfelelő minőségben vasaláshoz terveket nyomtatni szerintetek? Az árát ne nézzétek nem itt akarom megvenni, de itt volt leírás rolla.
Bővebben: Link
(#) niedziela válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Szia !

Teljesen jó.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
(#) rockersrac válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Nekem Samsung sl-m2022 van. 1200x1200dpi, és ez is tudja a 20lap/perc teljesítményt!
(#) Mircsof válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Köszönöm a válaszotokat!
Végül egy másik nyomtatóra esett a választás bár a paraméterei kb ugyan azok (felbontás stb.) Bővebben: Link
(#) NickE hozzászólása Okt 13, 2014 /
 
Ma kipróbáltam a furatfémezést. Ahhoz képest, hogy már márciusban elkezdtem gyűjteni az infókat és anyagokat, nem kapkodtam el a dolgot... Első tesztet csak egy üres panelen hajtottam végre, elsőre egész jó, de még van hova fejlődni.

Egyelőre hányan vagyunk a furatfémezők táborában? Tapasztalatcserék szempontjából érdekelne. Egyébként múlt héten kipróbáltam a lézeres levilágítást is, amit korábban felvetettem, biztatónak tűnik. Lassú, de minőségre nagyon jó.
(#) ktamas66 válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Valamelyik kollégának volt problémája a fóliára nyomtatással. Azóta mindig megnézem a műszaki adatok között, hogy támogatja-e. Az általad választott nem írja, de pl. az SL-M2835 leírásában benne van (ezt csak példának szúrtam ki). Lehet ez később fontos lehet.
Következő: »»   1061 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem