Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   341 / 579
(#) Szikravadasz válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Az a baj, hogy ezt már nem lehet alapzajnak hívni, mert olyan, mint ha jól felhangosítva hallgatnám két állomás között. Kossuthra hangolva közel fél hangerőig teljesen elnyomja az adó hangját. Mindenesetre holnap kiszedem, megmérem.
(#) elektroncso válasza Szikravadasz hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Jó, a mérés a legbiztosabb. Mivel nem hallom a rádiódat nem tudhatom milyen hangerejű a súgás.
(#) 954karpitos válasza madzagos hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Irigykedem
(#) Janó bácsi válasza Szikravadasz hozzászólására (») Okt 5, 2014 / 2

A rádió magas alapzaját a végfok elöregedett germánium tranzisztorai okozzák. A P6 - P14 hazai gyártású tranzisztor volt, már új korában is válogatni kellett a kisebb zaju példányokat. Ráadásul ez a fajta tűs germánium tranzisztor "öregszik" is, vagyis ma már nem nagyon használhatók, még akkor sem, ha találnál valahol "újakat". Valamivel jobbak az orosz megfelelő példányok, P14- P15, ezért keress bontásra egy Sokol, Selgát, vagy VEF-et és abból bányászd ki a tranzisztorokat. A típusokat lehet keverni, válogatással kell a legjobbakat berakni. A gyárban is válogatták őket, és a mért adatok alapján írták rá a típust.
Használj a beállításhoz (15 K trimmer pot.méter) a teleppel sorba kötött ampermérőt, a végfok alap áramfelvétele ( a készülék lehalkítva) 8-10mA - nál nem lehet több.
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 5, 2014 / 2

Hosszas kísérletezés után végülis úgy lett a legkevésbé zajos, hogy a nem foltos P6-ot kivettem, helyére tettem a T5 P14-et, amit egy VEF-ből bontott MP403-mal helyettesítettem. Az alap áramfelvétel 6 mA. Így már egészen élvezhető a hangja. Ha már úgy is szét volt szedve, letakarítottam, és kifényesítettem a fém díszítést is. A hordszíja még ragasztódik.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) Vales válasza Szikravadasz hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Gyönyörű Szép lett, Gratula!
(#) elektroncso válasza Szikravadasz hozzászólására (») Okt 5, 2014 / 1

Szép ritka készülék. Jól néz ki. Első magyar tranzisztoros táskarádiók egyike.
(#) madzagos válasza Szikravadasz hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Szép lett!
(#) gbiro72 hozzászólása Okt 5, 2014 /

Tisztelt Fórumtagok! Az alábbi képen lévő rádióalkatrésznek mi a neve? A válaszokat előre is köszönöm!

P9290554.JPG

(#) _BiG_ válasza gbiro72 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Egy NÉHAI gyártmányú, 1,2k-s üveg- vagy kerámiatestes huzalellenállás kócos maradványa
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) elektroncso válasza gbiro72 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Ez egy nagyon randa huzalellenállás.
(#) gbiro72 hozzászólása Okt 7, 2014 /

Köszönöm a válaszokat. Ezt akkor lehet helyettesíteni 1,2 k-s huzalellenállásra?
(#) granpa válasza gbiro72 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Igen (megfelelő teljesítményűvel).
(#) kameleon2 válasza gbiro72 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

MÁV-nál még jellemző (bizt.ber) és itt a fórumon fel felbukkannak régi műhelyekből megmaradt alkatrészek. Például huzalellenállások is. Nekem is van egy fióknyi, de ezek inkább kisebb értékűek. Meg kellene mérni az eredeti kóc egy méterét és vagy helyettesíted más - a kereskedelemben kapható huzallal, vagy megpróbálhatod a kócot is szépen lefejteni és újratekerni - majd jobban rögzíteni. Utóbbi a legszebb megoldás, közben az eredeti fémeket is rendbe teheted, tisztíthatod
(#) gbiro72 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Köszönöm a tippet. A huzalt az üveg hengerre feltekerhetem ragasztóba ágyazva is, ill. ha szakadt, lehet forrasztani is?
(#) kameleon2 válasza gbiro72 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Nem hiszem, hogy forrasztható - nem véletlen, hogy szorítókkal és bilincsekkel rögzítették. Gondolom a szorítóról jött le a forrasztható vezeték, ami be volt kötve. Ha szakadt - -esetleg préskötés (érvéghüvely) segíthet.
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Szerintem sem forrasztható, az ellenálláshuzal külsejét oxid réteggel szigetelik.
(#) ronin75 hozzászólása Okt 12, 2014 / 2

Tegnap Sági József úr megajándékozott egy ilyen készülékkel. Köszönet érte neki. Remélem sikerül müködőképessé tenni. {Sági úr nem Hobbielektronikás, csak gondoltam egy pici digitális nyomot hagyok róla, hálám jeléül.)
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 12, 2014 /

Sziasztok! Gondom akadt az egyik elektroncsöves tévémmel. Egy videoton TA4106-os Fortuna2-tv. A dobváltóban cseréltem PCC189-et és bekapcsolásnál már ez a kép fogadott. Hang az van. PCL84-es csövet azért kicseréltem egy biztosan jóra, de ugyanez a helyzet. Fényerőszabályzás megszűnt, és ez az összetört halvány,derengő kép (amiben "képtartalom" van, tehát nem csak fény.) max. kontraszton látható. Katód feszültség 66V meg ezen kívül mérek még egy 120V körüli értéket az egyik képcsőtüskén, de beazonosítani hirtelen nem tudom hogy ez melyik rácsa lehet. A többin a multi 0V-ot mutat, ami meglepett, mert a segédrácsnak is vártam volna valahol egy magasabb értéket. Mi lehet ez a hiba? Illetve a dobváltóban keletkezett esetleges kár lehet ennek oka? Mert hogy történetesen egy PCC189 csere után jelentkezett a hiba, s visszatéve a régit is ugyanez a helyzet.

hiba.JPG

(#) zolika60 válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Ez igen szép darab, gratulálok hozzá. Sági úr engem is megajándékozhatna egy ilyennel régi vágyam.
(#) Lázár Péter válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Ha előtte üzemelt, nem lehetséges, hogy szimplán a foglalattal vagy a foglalat forrasztásaival lett valami...
(#) küzmös Gergely válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Ettől félek én is, mert a dobváltóba bele se lehet normálisan nézni.. nem hogy pákával átforrasztani.. nem is tudom hogy hogyan lehetne hozzáférni, mert iszonyat szűk helyen van összezsúfolva minden.
(#) ronin75 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Ha hang van, akkor talán nem a dobváltó környékén kellene hibát keresni...
(#) küzmös Gergely válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Az összes egység, így a sorvég rajza is megnézhető és kinagyítható itt. Sajnos leszedni nem tudom. http://elektrotanya.com/?q=hu/content/precolor-videoton-fortuna-2-1971-bol

Igazad lehet.. mások is mondták már hogyha hang van akkor a demodulátorig jónak kell lennie..

Annyit csináltam hogy kicseréltem a C324 220n/630V-ot amely egyik végéről a G2 feszültség jön (másik vége az R331 4,7M-ellenállás aminek az elején még ott van a 460V G2, amely az R320 470k-ról származik. Ez a feszültség áll elő közvetlenül az 56n/1600V-os buszterről ,amely esetemben 890V). Nos a kondi csere után több fénye lett, annak ellenére is hogy az új 330n/630V-os kondin továbbra is csak 120-130V van, és ez megy a csőre G2. A kondi egy aluházas epoxy kondi volt.. Ez egyszer tutira rossz volt, mert több a fény, illetve kikapcsolásnál nem húzódik össze egy ponttá ami égeti a csövet, hanem elkezd összeszűkülni és azonnal szépen lassan kialszik a fény ahogyan kell. Ezek után még van a földre egy VDR R339 (13 VT 390) Tényleg ezt meg sem mértem.. no majd holnap.

Ha a 4,7M helyére kisebb ellenállást 3,3M-t teszek a fényerő tovább nő, mert nő a G2.. ezzel beállítható lenne, de ez ugye nem így lett kitalálva. Meg ugye nem is a kontraszt szabályzással kellene fényt csiholni. A fényerőpotit és a hozzátartozó pár ellenállást is megmérem, mert továbbra sem él a fényerőpoti.

Pár kép amin látható hogy mégis mennyire ritkák a sorok.. csak a kép legtetején jó. Nos ezek a hibák azaz hogy fényerőszabályzás nincs, G2 kb olyan 130V, illetve sorritkulásos lett a kép. Ezeket együtt kellene kezelni.. mert teljesen egyszerre, egy időben keletkeztek.
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

No mégis lejött a rajz. Nekem a G2 olyan 130V, ahol a nyíl 500-at mutat.. ha csökkentem az R331 4,7M-át akkor növelhető, mert ennek az ellenállásnak a másik oldalán ott megvan a 465V . Ahol a másik piros nyíl 320V-ot mutat (kondi másik vége), ott is csak 187V van
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) ronin75 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Tipp: soroszcillátor? Szkópod van?
(#) madzagos hozzászólása Okt 14, 2014 / 1

A legfrissebb szerzeményem a vásárból.Eredeti román detektoros rádió,saját fülhallgatójával és detektorral.
(#) elektroncso válasza madzagos hozzászólására (») Okt 14, 2014 / 1

Jól néz ki.
Én is szereztem valamit hétvégén a bolhapiacon. Egy TESLA gyártmányú Dunaj (Duna) lemezjátszós rádiót. Hiánytalan, jó állapotban. Csak a lemezjátszó sebességválasztó gombja hiányzik. Az is lesz ha eljutok végre a nagyszüleim padlására. 2400 Ft (8€)-volt. Szerintem megérte. Viszont van egy kis hiba. 50 év alatt a hálózati kábel és több nagyfeszültségű vezeték szigetelése megsérült. Porlik le a vezetőről. Így nem merem használni, mert életveszélyes. Arra gondoltam hogy szövetszigetelésű vasalózsinórra cserélem a sérült hálózati kábelt. Kicsit teába áztatva hogy barnásabb legyen. Ez így mennyire jó? Mivel szinte hiánytalan nem szeretnék belebarmolni. Viszont használni is szeretném. Biztonságosan.
Következő: »»   341 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem