Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Ez kódot is kisugároz, ami kell az aktiváláshoz, tehát biztonságos.
Sziasztok!
Kérdezném, hogy van egy mini TV- ém de már nem lehet földi adást venni, hogyan lehetne esetleg oszcilloszkópnak használni? Tudom hülye kérdés de kérdezni lehet.
Szia!
Sajnos nem kivitelezhető, mert a mágneses eltérítésű katódsugárcsövek csak bizonyos eltérítési frekvencián és jelalak mellett működnek valamennyire is hitelesen. Persze látványosságnak meg lehet csinálni, de konkrét hasznát nem fogod venni. Bővebben: Link.
Éppenséggel nem lehetetlen, de az már nem lesz "Very simple". Mintavételezős digitális szkópot kell készíteni, és a TV képcsövét monitorként használhatod. Itt a topikja.
Üdv!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan lehet kiszámítani egy áramforrás terhelés utáni feszültségét? Adott egy 120W-os 24V-os (max. 5A) trafó. A kérdésem az lenne, hogy hogyan kell kiszámítani a feszültségét, ha pl. olyan fogyasztót kötök rá, amin mondjuk 0,5A folyiik át? Mert ugye a 24V terhelés után leesik mondjuk 22-21V-ra is akár, attól függ, hogy mekkora a terhelés.
Sehogy. Meg kell mérni az adott terhelésen.
21 V-ra 5A-tól sem eshet le, akkor az a trafó nem 120W-os, vagy nem 24V-os. Terheletlenül többet kell mérj, mint 24 V, olyan 25-26 V-ot. Innen fog visszaesni terhelve. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2014
Kell az üresjárati feszültség, egy próbaterhelés és az azon eső feszültség. A maradék feszültség esik a trafó belső ellenállásán, az átfolyó áramot kiszámolod a próbaterhelésen eső feszültségből és annak ellenállásából. Ha megvan az áram és megvan a feszültség, a belső ellenállás már kiszámítható.
Mindez egyenirányítás és pufferkondi nélkül ad pontos értéket.
Egyenirányítással, és pufferkondival is pontos értéket ad, csak akkor az egész tápra, nem csak a trafóra.
Helosztok.
12V-19V dc-dc t akarok építeni laptoptöltőnek 3845 össel. Kétféle van: amelyik az oszcillátor kondijáról osztja le a fűrészjelet és amelyik a tekercs áramából nyeri. Melyiket érdemesebb megépíteni? Túláramvédelmet az utóbbi megvalósítja, vagy külön tegyek bele azt is? Nekem az utóbbi szimpatikusabb, elvileg az ic is current mode pwm controller, erre van kitalálva. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
Szia,
Minden képpen az áramfigyelőset javasolnám. ... és nem csak azért, mert az áll közelebb a gyári ajánláshoz. Nemrég készítettem néhány 26V-31V/900mA tápot LED meghajtás céljából MC34063-al, megspórolva a tekercs áramfigyelését. Hiba volt. Egy FET azóta meghibásodott, úgyhogy most készítem a javított változatokat. (Ha előbb a látókörömbe került volna az UC3845, akkor azt használtam volna.)
Ebben teljesen biztos vagy?! Egy félvezető dióda ellenállása egészen más érték mA-es áramnál, és teljesen kinyitott állapotban.
Sziasztok!
A MIC29302 feszültség stabilizátorral szeretném megoldani az eszközöm tápellátását. 24V-ből 3,3V-ra van szükségem, max 250mA terheléssel. Az SMD változatát szeretném használni. Az a kérdésem, hogy vajon bírni fogja-e a kis IC, mivel nem kapcsolóüzemű vajon mennyire fog disszipálni? A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
24-3,3=20,7
P=U*I: 20,7*0,25 (W) Konklúzió: nagyon.
Ebben a hozzászólásodban mellékelt rajzban is csak az oszci jele van leosztva. Nem tudom. Viszont abba tuti nincs rövidzárvédelem, így nem dugnám rá a gépre.
Szia!
Én csak mint témát javasoltam, hogy nézzed meg. Nekem a kapcsolás 2010 óta megbízhatóan működik. Üdv.: Feri A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
Ebben teljesen biztos vagyok, egy feszültség forrás belső ellenállását így kell mérni. Az más kérdés, hogy a forrás belső ellenállása függ a terhelő áramtól.
Sziasztok!
Van nekem a keverőhöz egy transzformátorom ami 2*15V 600 mA AC adott le sajnos ez leéget. Van egy másik trafóm ami 2x13V 1A AC ad le ezzel használhatom a keverőt? A keverőben stabilizátor ic van ami +-15 voltot csinál
Sziasztok! Lehet, hogy nem idevág a kérdésem, de nem tudom, hol tehetném fel. Adott egy fényképezőgép (Nikon D3200) amihez kellene egy kiegészítő fényt csinálnom. Egy pár ledes megoldásra gondoltam, nem az a lényeg, hanem, hogy lehet-e a kamerából kivenni feszültséget? Gondolok itt a vakupapucsra, pl. Azon van valamekkora feszültség, amit be lehet terhelni pártíz mA-rrel? Vagy van rajta valami csatlakozás? Azért kérdezem, mert nincs nálam a gép, és nem találok ról infót. Tud valaki segíteni ebben? Előre is köszönöm.
Határeset, talán működni fog, de inkább nem. A stabilizátor előtti feszültség, jó esetben kb. 17,5 V lesz, ami valószínűleg már kevés a 15 V-os stab IC-nek.
Kizárt, hogy a vakupapucsról lehetne áramot lopni. Egyéb áramforrás és arról mehetnek a LED-ek. Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy a LED-ek fénykibocsátási spektruma enyhén szólva nem kedvező a fényképezéshez.
Értem. Nem fényképezéshez kell, hanem videófelvételhez, oda jók ezek a ledek, ki lett próbálva.
Golemnek is.
Hacsak nem LDO stab. Ha nem, akkor is olcsóbb egy stabot cserélni, mint egy új trafó. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
Üdv!
Megépítettem a vonalkövető robotot, felprogramoztam, de nem működik valamiért! Már ott elakadtam, hogy a serial monitor sem működik amikor a programban benne van, és simán kellene mennie! Valaki tudna segíteni?
Szóval azzal fordulnék hozzátok, hogy van egy nem működő Samsung TV, a régebbi nagy hátú, leégett.
Tegnap szerelhetnékem volt, úgyhogy szétszedtem és kiszereltem belőle a hangszórót. A kérdésem az lenne, hogyan tudnám felhasználni őket, mik kellenének hozzá? PC-hez szeretném kötni őket. A hangszórók 10W-osak, az egyikből jön egy piros és fekete vezeték, a másikból pedig egy sárga és fekete. Van egy hifi a géphez kötve, esetleg ha arra rákötném, keletkezne valami kár?
Sziasztok!
Lehet, hogy a rádióamatőr fórumban volna a helye, de úgy érzem ez elég kezdő kérdés. Adott egy rádióadóvevő amivel majd ha meglesz a vizsga szeretnék adni is. Építettem hozzá egy kapcsolást, ami elméletileg segítene a morse jelek adásában, cw modulációban. Működik is a kapcsolás, csak nem tudom, hogy jól e. A lényeg, hogy nem tudom, hogy a P1 és a P2 között mit kellene mérnem. Ellenállást tudok mérni, egyik irányban állandó rövidzár, másik irányba, ha az fldigit adásra kapcsolom rövidzárat mérek, amúgy szakadás. (Értem úgy az irányokat, hogy a műszerrel ellenállást mérek, és a mérőzsinórokat felcserélem az emitteren és a kollektoron, gondolom ez a természetes) Én úgy gondolom, hogy itt nem volna szabad állandó rövidzárat mérnem, hiszen ha CW üzemmódban van az fldigi, szaggatnia kellene a P1 P2 kimenetet, mintha billentyűzés volna. Ha most csatlakoztatom a rádióhoz, az azonnal adásra vált, ami biztos, hogy nem megfelelő működés. Mit kellene mérnem a két kimeneten? Ha esetleg van valakinek megbízható kapcsolása erre a célra, megoszthatná velem? A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Üdv Urak! Egy olyan kérdésem van, hogy egy adott kapcsoláshoz 4n33-as optocsatolót írnak. Ezt nem találtam a HEStore-ban. Mivel lehet helyettesíteni? Előre is köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |