Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 328
(#) Georgee válasza Pixi hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Az érdekessége a töltőnek, hogy lekoppintották az eredetit lett egy klón egy másik gyártó tovább koppintotta, lett még egy klón. Már csak az a kérdés melyik az igazi töltő. Valahol néztem összehasonlításokat, cask már nem tudom melyik oldalon, a külső az egy az egyben olyan mint az eredeti.
(#) Pixi válasza Georgee hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Azt tudom hogy az eredtiken van egy SkyRC hologrammos matrica.
Itt pedig az összehasonlító videó.
(#) Massawa válasza Georgee hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Már annyi van belölük, hogy Dunát lehet rekeszteni, s egyáltalán nem biztos, hogy a HK nem reklámfogásbol mondja azt amit mond. Nekem 3 különbözö van ( 2 külsö táppal 1 meg belsövel). Mindegyik egyformán müködik és gond nélkül).
(#) Pixi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Hát ez igaz! Nekem eddig akárhány megfordult a kezeimközt azzal egyikkel sem volt gond. Több RC-s haver is ilyet használ, és mindegyik a copy verzió. Volt ImaxB8-am, rajt volt a cimke is, így valószínű eredeti volt, de az viszont mindig pár századot túltöltött.
Nekem egy Triton2 és egy ImaxRC X100-as töltőm van. Utóbbi még új, 4-5 töltés volt csak eddig vele, de nagyon jó, nekem bevált eddig. Ja, meg van egy Turnigy Smart6 ami majd eladó sorba kerül.
(#) Scaevola hozzászólása Okt 1, 2014 /

Sziasztok!

Tervezem, hogy veszek egy powerbankot mobiltelefonhoz, hogy több napos túrát is tudjak akár navigálni.
Kérdésem az, hogy élettartam tekintetében inkább Li-ion v. Li-Po akksival szerelt eszközt nézzek?

Mi a véleményetek?
Előre is köszi.
(#) gerenk válasza Scaevola hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

A Li-Ion akku tökéletesen megteszi. A másik nagy áramok leadására képes, kapacitása nem
több, modelezők használják főleg a brushless motorok meghajtására. Rendkívül tűz és
robbanás veszélyes ha rövidzárba kerül. Nézd meg videomegosztón mire képes !
(#) atitika válasza gerenk hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Ok nélkül általában nem keletkezik rövidzárlat, használd nyugodtan!
Nekem is van többféle, kellő odafigyeléssel hosszútávon megbízhatóak, ennek ellenére gyulladt már ki az én modellautómban is.
(#) atitika válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Ha gyorsan, vagy hirtelen kell tölteni, természetesen lehet, 5-6 ilyen töltéstől még nem lesz komolyabb károsodás a cellákban, de lehetőség szerint inkább balanszolva legyen töltve még ha hirtelen és gyorsan is van rá szükség. Amennyiben általában 1C-vel töltöd, akkor meghálálja hosszútávon a gondoskodást. (Pl.: 5000-es 20C-s akksit nem 5A-el töltök, hanem csak 2-vel)
(#) nedudgi válasza atitika hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Nem használok sorosan kötött cellákat.
(#) atitika válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Ok.
(#) Dokibatyo hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem, előre leszögezem, nem értek a mikroelektronikához, ezért a válaszokat ehhez mérten kérem megadni.

Történet: otthon vásároltam egy Evolveo Smartphone q4-et, majd kiutaztam Angliába dolgozni. Tegnap a drágámnak a töltőnyílásában lévő kis pöcök (ami belecsúszik az androidos töltőkábelbe) beleesett a készülékbe... Ezt a telefont csak közép-kelet európában forgalmazzák, idekint nincs szervize. Amúgy még garanciális, de ha hazaküldöm idekint nincs semmilyen más telóm.

Elsőre okos fejjel azt gondoltam, hogy majd jól elnyesem a töltő (és adat) kábelt, majd az aksit tölteni fogom a remélhetőleg kisilabizálható kábelek valamelyikével, az aksin van kis (+) és (-) jel is, tehát gondoltam majd a vezetéket becsúsztatom a telefon és az aksi közé, majd haddszóljon.

Ezt a fórumot olvasva szerencsére jobb belátásra tértem, mert úgy látom ez akár az akksi felrobbanását is eredményezheti, ha jól értem, mert folyamatos feszültségszabályozás szükséges neki, ígyhát először inkább nektek írok, hátha tudtok segíteni.

Van esetleg bármilyen ötletetek, hogy hasonlós "sufnituning" módszerrel hogyan lehetne megoldani a telefon töltését /nem az eredetileg erre szánt bemeneti nyíláson keresztül, hanem a hátlapon keresztül/?

AKSI

Előre is köszönöm a gyors válaszokat!

Doki
(#) Csupasz válasza Dokibatyo hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Szia! Annyiban tudok segíteni, hogy ez vagy egy kínai telefon, vagy az ennek a klónja. Olyan szervízt keress, ahol kínai telók javításával foglalkoznak.
(#) Dokibatyo válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Szia!

Nem kínai, hanem Cseh gyártmány a strapatelók között mostanság a legerősebb, szükségem van a víz és ütésállóságra, ezért választottam és eddig nem csalatkoztam benne. otthon elvinném a szervízbe, de jó lenne novemberig kihúznom szervíz nélkül.
(#) atitika hozzászólása Okt 6, 2014 /

Én egy postás gumival szoktam rögzíteni pl. a kisütővezetékeket a telóakksik érintkezőihez, gondolom töltés esetére is működhet ez a dolog.
(#) nedudgi válasza Dokibatyo hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Tulajdonképpen bármilyen, lítiumos, egy cellát tartalmazó készülékkel tölthető lenne az az akku, legfeljebb hosszabb ideig tart a töltés. Több gyártmányhoz kapható asztali töltő is, ami tartalmazza a vezérlő elektronikát.
Kész, külön elektronika is kapható, de ha gyorsan kell, húzós az ára...
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) pjg válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

(#) nedudgi válasza pjg hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Ez igaz, de addigra a kolléga hazaér...
(#) nedudgi válasza pjg hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Ha olvastad volna az előzményeket, akkor nem élcelődnél a kolléga gondján.
(#) Dokibatyo válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Adtál egy* jó ötletet!

Van egy Noki BL-5CB töltővel rendelkező kis * cseretelóm. Ha ezt töltésre rakom és a pozitívat a pozitívra kötöm, a negatívat meg a negatívra, akkor mintha bikakábelt használnék feltölthetem a telómat lassan?

* Nem a kocsmában vagy!
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) nedudgi válasza Dokibatyo hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Jól gondolod. Ha tölteni még tud az az elromlott készülék, akkor meg van oldva a problémád.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) Dokibatyo hozzászólása Okt 6, 2014 /

Köszi mindenkinek a segítséget, megoldva!

Elvágtam a régi töltőkábelt az így nyert vezetékekkel összesufnituningoltam a két készüléket és láss csodát. Azt nem jelzi, hogy töltődne az aksi, de ahogy aksi állapotát csekkolom egyre magasabbra kúszik a használati idő és a töltöttség.

Azért lecsekkolom pár perc múlva nem melegszik-e túl valamelyik aksi.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) subwoofer220 hozzászólása Okt 10, 2014 /

Sziasztok
Nekem is van egy ilyen töltőm,de nem tudom mennyi amperrel kell tölteni a li-ion aksikat?
van 400mA-600mA azokat azt mondták 1C vagy 1A-al kell tölteni.
De vannak olyan li-ion aksim amik 2,2Ah 4,8Ah stb.. Ezeket hogy töltsem? Van valami szabály erre? Pld 2000mA-es li-iont X-mA-el kell tölteni!?

Előre is köszönöm!
(#) Georgee válasza subwoofer220 hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Fel van rajta tüntetve, hogy pl 1C-30C Ami azt jelenti hogy pl 1C a kapacitás 1szerese, tehát az a töltő áram, a 30C az hogy a kapacitása 30szorosát tudja leadni kisüléskor. A 2000mAh-s akksidat töltheted nyugodtan 1C azaz 2A-al, de balance módban, ne gyorstöltéssel, mert akkor a cellák nem egyforma töltöttségűek lesznek és nem szereti ezt a töltésmódot. Én 1Cvel szoktam tölteni. Ha a 400-600mA-s akkukat töltöd az is elbírja még az 1C-t. Még tesztelni nem teszteltem, de nem is merem (panelházban lakunk), hogy mit mutat pl. egy 1000mAh-s akku ha 5C-vel töltöm.
(#) zseblampa válasza Georgee hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Ezek nem balanszeres akkumulátorok,sima +,- kivezetés li-ion akkumulátorok..
Megegyező feszültségű cellákkal szerelték össze ezeket az aksikat.
Van egy 11,1V-os és 4000mA-es ezt az egyet nem mertem elkezdeni tölteni,mennyi amperrel töltsem?
Jah, és a sima "Charge" programmal töltöm!

Előre is köszönöm!
(#) subwoofer220 válasza Georgee hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Jaj,kolléga nem lépet ki a fiókjából!..
(#) Georgee válasza zseblampa hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Ha sima tápcsatis akkut teszel a töltőre, akkor nem fog szóba állni veled, vagyis "Connection brake" feliratot kapsz majd. Tehát a balanszer csatlakozó mindenféleképpen kell. A töltő lényegében a nagy tápcsatlakozón keresztül tölt, és a balansz csatin keresztül figyeli a cella feszültségeket illetve ballanszol. Ha sima töltést alkalmazol, akkor a 3 cella nem egy szintre töltődik pl: az egyik cella 3.9 a másik 4 a 3ik csak 3.2 Volton van de az összeg már elérte a lekapcsolási szintet az értékeket a példa kedvéért irtam nem számoltam utánna), tehát sima töltésnél is úgy érzékeli, hogy az a cellák fel vannak töltve, de közbe nem. Balanszolásnál minden akkut egyforma szintre hoz ami kedvez az akkuk élettartamának. Li-ION akkuk esetében ez 4.1V És a 3 cella összege 3*4.1V adja a lekapcsolási feszültséget. Tehát ezért kell a balansz csatlakozó. A töltőáramodnak az adapter fog határt szabni, attól függ mekkora a maximális kimenő árama, tehát ha csak 1A akkor körülbelül olyan 7-800mA lesz amit az akkura tudsz adni, hiába állítod többre. Ha 5A-s a táp akkor mehet többel is.
(#) subwoofer220 válasza Georgee hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Hali!
Több ilyen akkupakklom van! Nincs "Connection brake" Minden OK!
Van 1db 4 cellás li-ion pakkom,direkt szétszedtem,mind a 4-be 3.7V-ot mértem!
És lassan másfélével pakk!

Ez volt a kérdésem:
Idézet:
„Van egy 11,1V-os és 4000mA-es ezt az egyet nem mertem elkezdeni tölteni,mennyi amperrel töltsem?”

Köszönöm hogy írtál,de sajnos nem találtam a választ...
(#) Pixi válasza Georgee hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1

Csak akkor reklamál ha balanc charge módban nem kötsz rá balanc csatit, de sima LiPo charge módban nincs gond, akkor csak a két kábel elég.

subwoofer220:
A cellák elmászása meg annyira nem brutális, hogy 1-2 töltés és létrejön a feszkülönbség, de mondjuk 5-7 töltés után jól jöhet egy balanc töltést is. Ha szét tudod szedni, akkor lehet bele balanc csatit is tenni sztm gond nélkül.
(#) jano36 válasza zseblampa hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1

Szia zseblampa
Problémád feloldásához az alábbiak szerint, esetedben a LiPo 1C, azaz 4000mA-al vagy kevesebbel tölthető gyorstöltés esetén. Részemről 500mA-t szoktam beállítani.
Georgee ne keverd a LiLo-t a LiPo-val. Tévedés a "Connection brake". Eszedbe ne jusson 5C-vel tölteni.
Más : Ha a LiPo-t csak tárolásra töltjük, max 80%-os töltött szint a javasolt.
NiCd/NiMh
Feszültség szint: 1,2V/cella
Engedélyezett gyorstöltő áram: 1C ~ 2C a cella teljesítményétől függően Kisütés megszakítási
feszültségszintje: 0,85V/cella (NiCd), 1,0V/cella (NiMH)
LiLo
Feszültség szint: 3,6V/cella Max. töltő feszültség: 4,1V//cella
Engedélyezett gyorstöltő áram: 1C vagy kevesebb
Kisütés megszakítási feszültségszintje: 2,5V/cella vagy több
LiPo
Feszültség szint: 3,7V/cella Max. töltő feszültség: 4,2V//cella
Engedélyezett gyorstöltő áram: 1C vagy kevesebb
Kisütés megszakítási feszültségszintje: 3V/cella vagy több
LiFe
Feszültség szint: 3,3V/cella Max. töltő feszültség: 3,6V//cella
Engedélyezett gyorstöltő áram: 4C vagy kevesebb (pl. A123M1) Kisütés megszakítási
feszültségszintje: 2V/cella vagy több
Pb (savas)
Feszültség szint: 2,0V/cella
Max. töltő feszültség: 2,46V//cella
Engedélyezett gyorstöltő áram: 0,4C vagy kevesebb
Kisütés megszakítási min. feszültségszintje: 1,75V/cella vagy több

BC6 és a B6 kezelése azonos.

bc6-hun.pdf

(#) zseblampa válasza Pixi hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Sziasztok!
Köszönöm szépen mind kettőtök válaszát!
Gondolkoztam hogy azon hogy ha már szét van szedve,megcsinálom balanszosra az akkupakkot!
Valaki szedet már szét balanszeres akkupakkot?
Van egy kis elektronika azokban? Csak úgy nem vezetik ki a cellákat gondolom..
Következő: »»   81 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem