Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Az előző idézethez kapcsolódó kérdés: ha van egy adott üzemi áramú motor pl.: 2.6A akkor ennek a motornak a tartóárama is lehet ez a 2.6A nem? elvileg ettől az áramtól nem fog leégni, viszont vezérlés közben pedig nem igazán hajthatom többel nem? (
Idézet: részt nem értem....) „az áramot a beléptetés után le kell csökkenteni egy tartósan elviselhető tartóáramra”
Az a rész azt jelenti , hogy a te esetedben nem üzemeltetheted tartósan 2,6A árammal a motort , mert akkor melegedni fog , és egy idő után le ég , majd valószínű ennek következtében tönkre teszi a meghajtó áramkört is..Vagyis az induló áramod lehet 2,6 A , de a folyamatos üzemhasználati áram nem lehet 2,6A , csak kevesebb..
Igen, természetesen valamivel kevesebbel tervezem járatni, a kérdés hangsúlya a tartóáramos részen volt, hogy akkor a tartóáramom is lehet az a pl 2,4A vagy 2A amivel a motor is megy (elvileg az ami meg van adva üzemi áramnak)?...
Üdv mindenki! Valami itt nálam nagyon nem stimmel... az a helyzet, hogy összeraktam az L298 mikrokontroller párost, saját programozott vezérléssel, és ugyan az történik mint a gyári vezérlővel: ha az L298 h híd lábán növelem a feszt, a nagyobb motor áram érdekében egy igen kis növekedés után a vezérlés megőrül, tettem be LED eket, hogy figyeljem a vezérlést, és az adott érték felett (kb 7,5V) a LED ek is teljesen össze vissza villognak, közel sem a vezérlésnek megfelelően, olyan mintha a motor visszahatna a vezérlésre.... Lehet elhamarkodottan szóltam le a vezérlő IC ket... Be kellene raknom opto kaput a mikrokontroller és az l298 közé? Több olyan megoldást is láttam, ahol nem volt opto, és elvileg ennek úgy is mennie kéne... Bocsánat, hogy leszóltam a vezérlő IC ket, úgy tűnik nem azokkal van a baj, hanem velem .
Üdv
Most készültem el egy fekvő kivitelü TB6560 nyáktervel tesztelés után feteszem ide ha érdekel ennél már nem lessz gond a hűtő felülettel. Nem kell megijedni ekkora kondik nem mennek rá csak WIN7 alatt nekem rosszalkodik az Eagle3D. A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Pedig vissza is hat, nem is kicsit. Minél nagyobb áramot küldesz a tekercsbe, annál fickósabban tiltakozik Diódákat tettél be?
De lehet nem lenne butaság egy leválasztás.
Nem kell optó a 298 és a uP közé, viszont a tekercseknél kellenek a diódák.
Tedd fel a rajzot amit megcsináltál. (kézi rajz is jó lesz)
És nem ártana egy tápellátási vázlat sem, mert enélkül csak lövöldözünk valamire, amiről fogalmunk sincs.
7,5V?? Én olyan 24V-ig próbáltam (motortáp) mint a 297-298 párossal, mint a PIC-298 verzióval. Azt tapasztaltam, hogy minél feljebb megyek a motortáppal annál többet tud.
És két kép, hogy nehogy azt hidd, csak tanácsokat osztogatok (ez csak a béta verzió, ezért vannak a nyák alján az utólagos módosítások). (Tudom, a forrasztások rondák, de a látszat ellenére nincs zárlat az IC lábak között.)
Ez a PIC-es verzió. A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Üdv, igen tettem be diódákat, csak rosszul, ez volt a probléma a kezdetektől fogva... Először mindig csak 5V-ról próbáltam, és akkor bekötöttem a diódákat az 5V-ra, viszont mikor áttértem a nagyobb tápfeszre akkor mindig elfelejtettem átrakni, ezáltal annyira összeszórta a vezérlést vagy a vezérlés tápját talán, hogy az megőrült... De ezt most megoldottam, és a gyári vezérlőt is kipróbáltam, és így nagyjából működött, egész jól lehetett szabályozni az áramot az L297-el, viszont amikor bekapcsolt a PWM, most is lépést veszített valamiért, mondjuk legalább nem ugrált össze vissza, hanem forgott, de még mindig nem az igazi a dolog...
Üdv, igen ez a nyák valóban jó kialakítású, mondjuk úgy tűnik rájöttem a legnagyobb problémára, ami természetesen én voltam, mármint én csesztem el a diódák bekötését, viszont ha letesztelted, mindenképp érdekelnek az eredmények! Köszi!
Én is feltoltam 24V ig, de ott már végleg megőrült, mivel a diódákat rosszul tettem be, utána nagyjából rendben volt a gyári vezérlővel is, csak a fránya lépésvesztés volt meg, amit említettem az előbb... Persze nem hiszem, hogy csak tanácsokat osztogatsz, sőt örülök minden infónak, és segítségnek, ti eddig többet segítettek itt a fórumon mint bent az egyetemen bárki, mivel kb senki nem ért hozzá ilyen szinten....
A léptetőmotor vezérlés nem az ördögtől való holmi. A védődiódák, a táp és a step/dir bemenet szűrése mind odafigyelést igénylő dolgok. De még nem tökéletes, ahogy olvasom, mert amint bekapcsol az áramkorlát, rögtön lépést téveszt. A step bemenetet érdemes lenne paralell, egy 100p-val megszűrni. Az L297-es copper oszcillátor adatlap szerinti RC tagokból áll?
Pedig nagyon úgy tűnik, hogy az ördögtől való a dolog Igen, lehet nem ártana megszűrni a step bemenetet, kipróbálom majd, az oszcillátor az adatlapban megadott értékekből áll igen.
Sziasztok!
Nemrég szereztem egy Olivetti PR4-s mátrixnyomtatót illetve ami maradt belőle. Érdekelne a motorok vezérlése de első áldozó vagyok a témában, amihez persze a későbbiekben kérném a hozzáértők segítségét. Az alábbi alkatrészeket találtam az alaplapján: CY62256LL, L4963, L6219, LM158-N, MP4209, SiHFR902, SP202, TEA3718, TL431, AT8UP2104CCW9T, LM393 és valami EPROM-féle (még nem néztem)valamint LPT port. A kérdésem az, hogy ezzel az alaplappal meg lehet oldani valamilyen vezérlést (LPT porton keresztül) a mellékelt képeken látható motorokkal (72 fokonként kéne léptetnie) vagy marad a bontás illetve hagyjam az egészet és más megoldást keressek. Az alaplapon (a 4-s kép bal széle) van még 2 csatlakozó de arról nem tudtam semmit kideríteni, be sem voltak kötve. A holmi úgy tűnik működik legalábbis tápot adva rá a motorok forognak. Köszönöm A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Ha az elektronikát be tudod csapni, valami nyomtatás/lapdobás paranccsal akkor lehet.Ha ez nem megy marad a bontás, esetleg a teljesítmény fokozat leválasztása után, azt használva az egyéni vezérlő.
Szia!
"Ha az elektronikát be tudod csapni.". Azt hiszem ehhez kellene segítség, mert hiányzik a lap érzékelő szenzor, a soremelés a betűmérettől függ. A szervízdoksija (lásd melléklet) Bővebben: Link nem túl részletes. Szép kihívás mondották vala a fősulin.
Azt hiszem tévedsz a lépésközzel. 72°-os motor nincs (szerintem), ezek 7,2°/STEP lesznek. A gyári vezérlést felejtsd el mert egyrészt nagy, másrészt nehéz meghekkelni, amik esetleg használhatók belőle azok a motormeghajtó IC-k. Egyébként 99% hogy bipolárisak a motorok (bár ez kiderül a bemenő vezetékek számából).
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Üdv
Nem kötekedésképp de te is tévedsz mer azok a motorok 7,5°/stepesek ez bisztos mert nekem is van A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Sziasztok!
Nekem 72°-ként kéne léptetni. Megnéztem az adatlapjukat, az egyik lépésenként 15° a másik 7,5°. Az elképzelésem nem nagyon életképes, ha egy tárcsát körbe akarnék forgatni, csak oda vissza léptetéssel.
Szerezz 1,8 deg es (200 lépéses) mocit avval megoldható éppen 40 lépés a 72 fok
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
Üdv!
Van két léptetőmotorom , nyomtató bontásból . Kérdésem az lenne, hogy lehet valahogyan úgy vezérelni hogy legyen jobb bal forgásirány és egy ,,fék,, .. és mondjuk manuálisan gombokkal vagy pl egy balance potival lehessen szabályozni ? A lehető legegyszerűbb megoldás érdekelne, nem kell pontosnak lenni ! A lényeg az lenne , hogy egy kábeldob feltekerjen illetve leengedjen kábelt ,valamint megtartsa azt ! kivitelezhető ? A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
Találtam egy képet!
valami ilyen érdekelne :
Üdv mindenki!
Összeraktam egy teszt motorvezérlőt L298 al, aminek egy kapcsolóüzemű áramgenerátor táplálja a bemenetét, 24V ról megy a rendszer, és uc-el vezérelve nagyon szépen megy a motorom. Beleprogramoztam lágyindítást és lágyfékezést is, mind a főorsó és az előtolás motor is szépen üzemel, szóval ez lesz a végleges motorvezérlő áramköröm. Most állok neki megtervezni a komplett motorvezérlő nyákot, ami tartalmazza a két motorvezérlőt, és a H híd meghajtó mikrokontrollert (ezzel ha minden jól megy a központi egység uarton fog kommunikálni). Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire ajánlott optoval elszigetelni a mikrokontrolleres részt és a motor vezérlőket a nyákon? Előre is köszönöm!
Felesleges, a NYÁK bemeneteid válaszd le.
Üdv, szerintem nem egy nagy ördöngösség megoldani, legegyszerűbben szerintem mikrokontrollerrel lehetne, a képhez hasonlót nem lenne nehéz leprogramozni egy ADC-vel és egy potival, és akkor két irányba szabályozható is lenne a dolog, középen pedig lenne egy sáv, amin belül áll a motor. Viszont nem tudom mekkora "kábeldobot" szeretnél megforgatni, de a nyomtatóból bontott léptetőmotornak szerintem nincs hozzá elég nyomatéka.
Nem nagy dob lenne , max egy 5-8cm átmérő és vékony madzagot csévélne . Egy darumaketthez . a léptető motor a fék miatt keltette fel az érdeklődésem .
Amatőrként össze tudom én rakni ezt , mennyire bonyolult ?
Ez a kirivo esete a technikával valo visszaélésnek. Ha motor egy csigaáttétellel hajtja meg a dobot ( mint sok esetben a valoságban is) az önzáro, a motor a legolcsobbak közüli is jo az irányváltáshoz meg egy filléres dpdt kapcsolo elég.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |